گلبول های سفید خون با خوردن ذرات خارجی و بقایای سلولی از بدن در برابر عفونت ها محافظت می کنند. این سلول ها همچنین تولید آنتی بادی را تسهیل و به تخریب عوامل عفونی و همچنین سلول های سرطانی کمک می کنند. اصطلاح تعداد گلبولهای سفید در خون(WBC) از نظر پزشکی لکوپنی نامیده می شود.
WBC که در مغز استخوان تولید می شود و قسمت مهمی از سیستم ایمنی و طبیعی بدن برای مقابله با باکتری ها ، ویروس ها و سایر میکروب ها است، در نتیجه هنگامی که تعداد گلبول های سفید خون کم شود بدن دچار سرکوب سیستم ایمنی می شود و این بدان معناست که در برابر عفونت های جدی آسیب پذیرتر می شود.
پایین بودن تعداد گلبول های سفید معمولاً توسط پزشک در طی آزمایش های معمول تشخیص و درمان می شود. تعداد طبیعی WBC تقریباً 4500 تا 10000 در هر میکرولیتر خون است و تعداد کمتر از 3500 در هر میکرولیتر خون به معنی پایین بودن آن است ، البته این تعداد از نظر سن و جنس فردی متفاوت است. اهمیت تعداد کم گلبول های سفید متفاوت است و بسته به سابقه پزشکی ، سلامت کلی و بیماری زمینه ای ممکنه جدی تر شود.
علل کمبود گلبول های سفید
تعداد کم گلبول های سفید اغلب به مشکلات مغز استخوان و ناتوانی بدن در تولید کافی گلبول های سفید برمی گردد. بیماری های خود ایمنی نیز به گلبول های سفید خون حمله کرده و منجر به کاهش آن می شود. علاوه بر این شیمی درمانی نیز باعث کاهش تولید گلبول های سفید خون می شود.
تعداد کم WBCممکنه نشانه جدی باشد و خطر ابتلا به عفونت بالقوه را افزایش دهد توجه داشته باشید اگر در کنار پایین بودن گلبول های سفید علائم عفونی دیگری از قبیل تب ، تورم غدد لنفاوی ، گلودرد یا ضایعات پوستی داشته باشید باید به پزشک مراجعه کرد.
علل دیگر کمبود گلبول های سفید:
- ایدز
- کم خونی آپلاستیک
- بیماری مغز استخوان (سندرم های میلو دیستپلاستیک)
- شیمی درمانی
- سرطان خون
- بیماری کبدی ( هپاتیت ، سیروز و نارسایی کبدی )
- بیماری طحال که گلبول های سفید خون را از بین می برد.
- قرارگیری در معرض تشعشع
- آرتریت روماتوئید (بیماری خودایمنی مزمن که با التهاب مفصل مشخص می شود)
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک (اختلالی که در آن بدن به سلولها و بافتهای سالم خود حمله می کند)
- عفونت ویروسی که بر عملکرد مغز استخوان تأثیر می گذارد.
- کمبود ویتامین
- داروهایی که تعداد گلبول های سفید خون را کاهش می دهند.
تعداد گلبول های سفید کم نیز می تواند ناشی از داروها یا درمان های پزشکی از قبیل زیر باشد:
- آنتی بیوتیک ها
- داروی ضدتشنج
- آنتی هیستامین ها
- داروهای ضد تیروئید
- آرسنیک
- باربیتورات ها
- داروهای شیمی درمانی
- داروهای ادرار آور
- پرتو درمانی
- سولفونامیدها
علائم کمبود گلبول های سفید خون
- خستگی
- عفونت های مکرر که به سختی درمان می شوند
- تنگی نفس
- ضعف
تعداد گلبول های سفید کم خطر ابتلا به عفونت های بالقوه را افزایش می دهد و علائم تب ، تورم غدد لنفاوی ، گلودرد یا ضایعات پوستی دارد .
راه های طبیعی افزایش تعداد گلبول های سفید خون
- اسانس اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس تعداد کلبول های سفید و ایمنی کلی بدن را افزایش می دهد .روغنهای اساسی مانند روغن بادام شیرین ، روغن درخت چای و روغن سرو نیز تأثیرات مشابهی در بهبود تولید گلبولهای سفید خون دارند .
20 قطره روغن اسطوخودوس را به همراه 60 میلی لیتر از هر روغن حامل (روغن بادام شیرین یاغیره) خوب مخلوط کنید و بدن خود را ماساژ دهید. هر چند وقت یکبار باید این کار را انجام دهید.
- سیر
سیر دارای خواص تعدیل سیستم ایمنی و ضد التهابی است که تولید گلبول های سفید مختلف خون از جمله لنفوسیت ها ، ائوزینوفیل ها و ماکروفاژها را تقویت می کند .
1-2 قاشق چای خوری سیرله شده را به غذای مورد علاقه خود اضافه و روزانه آن را مصرف کنید.
- اسفناج
اسفناج منبع غنی ویتامین ها و مواد معدنی است. همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی که به افزایش تعداد گلبول های سفید کمک می کند.
- ویتامین ها
ویتامین های A ، C ، E و B9 نقش اساسی در بهبود تعداد گلبول های سفید خون شما دارند. غذاهایی مانند اسفناج ، هویج ، پنیر ، گوشت ، تخم مرغ ، ماهی ، سیب زمینی شیرین و مرکبات مصرف کنید. همچنین بهتر مکمل های ویتامین ها را پس از مشورت با پزشک مصرف کنید.
- اسیدهای چرب امگا 3
مکمل های امگا 3 دارای ویژگی های تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن هستند که با افزایش تعداد گلبول های سفید ایمنی بدن تقویت می کند.