علت کمر دردکمردرد

علت درد وسط پشت کمر چیست؟ بررسی 13 علت احتمالی بروز درد

فهرست محتوا نمایش

علت درد وسط پشت چیست؟ آیا بیماری یا آسیب خاصی در این ناحیه اتفاق افتاده و منجر به بروز درد شده است؟ در جواب به این سوالات باید بگوییم که علت درد وسط پشت عوامل مختلفی است که هر کدام از آن‌ها به درمان خاصی نیاز دارند. باید اشاره کنیم که در ناحیه وسط کمر 12 دیسک و مهره، عضلات و رباط‌های مختلفی وجود دارند. هر گونه آسیب در هر یک از این بافت‌ها باعث بروز درد در ناحیه وسط کمر خواهد شد.

از رایج‌ترین علل درد وسط کمر می‌توانیم به آرتروز مهره‌های دیسک کمر، فتق دیسک، کشیدگی عضلات، اسکولیوز، وضعیت نامناسب و فشار به اعصاب اشاره کنیم. در این مطلب از مجله پزشکی سیوطب به بررسی و معرفی چندین علت درد وسط پشت خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

علت درد وسط پشت؛ از فشار به مهره‌ها تا آسیب‌های خفیف یا شدید

به قسمت مرکزی کمر منطقه لومبار- lumbar می‌گویند که عوامل مختلفی در ایجاد درد و آسیب به آن دخیل هستند. از رایج‌ترین عللی که باعث درد وسط کمر می‌شود می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

1. فشار روی دیسک‌‎های بین مهره‌ای یا دیسکوپاتی

دیسک‌های بین مهره‌های ستون فقرات حاوی بافت‌های نرمی هستند که مانند یک بالشتک ضربه‌گیر عمل می‌کنند. همچنین به ستون مهره‌ها این اجازه را می‌دهند که به طرفین حرکت کنند. دیسک‌ها در اثر ضربه شدید، فشار زیاد به کمر و آرتروز دچار ساییدگی، شکستگی و تخریب می‌شوند. در این حالت دردی در کمر ایجاد می‌شود که در اثر راه رفتن، ایستادن طولانی‌مدت و هنگام بلند کردن اجسام بیشتر خواهد شد. البته باید اشاره کنیم که آسیب به دیسک‌ها و کمر درد به مرور زمان بیشتر و شدیدتر خواهد شد و بدن امکان ترمیم این بافت‌ها را ندارد.

وقتی دیسکی پاره می‌شود یا از جای خود بیرون می‌زند، به آن فتق دیسک می‌گویند. معمولا فتق دیسک در وسط کمر همیشه علائمی ایجاد نمی‌کند. اما ممکن است منجر به درد، سوزن سوزن شدن یا بی حسی شود که رد این حالت نوع درمان درد کمر با توجه به شدت علائم مشخص خواهد شد.

2. پرفوراسیون دیسکی یا همان پارگی دیسک کمر

پارگی دیسک کمر عامل درد مهره وسط کمر|سیوطب

در این وضعیت مواد داخل دیسک به خارج از آن نشت می‌کنند. این حالت باعث التهاب در آن ناحیه و فشار روی عضلات و اعصاب نزدیک به محل پارگی خواهد شد. همه این آسیب‌ها دست به دست هم می‌دهند تا علائمی مانند درد، آسیب عصبی، گرفتگی عضلانی و عصبی رخ دهند و درد قسمت وسط کمر ایجاد شود.

تا زمانی که دلیل کمر درد رفع نشود یا از روش‌های درمانی مختلف برای تسکین یا پیشگیری از پیشرفت آن استفاده نشود، درد همچنان ادامه خواهد داشت.

3. اختلالات مفصلی ناشی از بیماری‌های خاص کمر و مفاصل

 اختلالات مفصلی مانند التهاب مفاصل لومبار یا اسپوندیلوآرتریت منجر به درد در ناحیه مرکزی پشت کمر می‌شوند. باید اشاره کنیم که اسپوندیلوآرتریت یا اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی بیماری روماتیسمی التهابی است که مفاصل کوچک مهره‌ها را درگیر می‌کند. اسپوندیلیت آنکیلوزان جزو گروه آرتریت پسوریاتیک قرار دارد که به عنوان بیماری سفت کننده ستون فقرات شناخته می‌شود. بروز اسپوندیلوآرتریت در قسمت مهره‌های وسط کمر به درد، سوزش و ناراحتی منجر خواهد شد.

4. درد وسط کمر به دلیل تنگی کانال نخاعی

اگر کانال نخاعی (مسیری که نخاع از آن عبور می‌کند) به دلیل تومور، تراکم نخاع یا دیگر عوامل تنگ شود، درد در منطقه وسط پشت کمر ایجاد می‌شود. این درد روز به روز بیشتر شده و به جایی خواهد رسید که بیمار حتی با انجام فعالیت‌های معمول روزانه درد حس می‌کند. و زمانی می‌رسید که دیگر توانایی انجام کارهای شخصی خود را نخواهد داشت. به همین دلیل تشخیص و درمان تنگی کانال نخاعی بسیار مهم است و باید اولویت قرار گیرد.

به عنوان مثال علت درد کمر سمت چپ در مردان ممکن است با علائم سکته قلبی اشتباه گرفته شود. به همین دلیل تشخیص علت درد مهم است تا بر اساس آن داروی مناسب تجویز شود. از داروهایی که برای تسکین درد بیمار تجویز می‌شوند، قرص ناپروکسن و دیکلوفناک یکی از آن‌هاست.

5. درد پشت کمر وسط بالا به دلیل آسیب‌های عضلانی مانند کشیدگی یا رگ به رگ شدن

آسیب‌های عضلانی مانند کشیدگی یا رگ به رگ شدن علت درد وسط پشت|سیوطب

 تنش و ضعف عضلات پشتی، ناهنجاری‌های اسکلتی و تغییراتی در نگهداری وضعیت بدن منجر به درد و ناراحتی در ناحیه وسط پشت کمر می‌شود. بروز آسیب‌های عضلانی در قسمت کمر یکی از رایج‌ترین مشکلات در این ناحیه به شمار می‌رود. زیرا سبک زندگی کم تحرک، ضعف عضلات کمر و قسمت مرکزی بدن باعث بروز آسیب با کوچک‌ترین ضربه یا فشار خواهد شد. برای تسکین دردهای عضلانی، از بهترین آمپول برای کمر درد استفاده می‌شود.

6. سقوط یا آسیب دیگرهای منجر به درد مهره وسط کمر یا عضلات می‌شوند

احتمال آسیب دیدگی قسمت میانی کمر نسبت به ستون فقرات گردنی و کمری کمتر است. زیرا این قسمت از ستون فقرات ساختاری محکم‌تر و سفت‌تر دارد و کمتر در معرض آسیب و خطر قرار می‌گیرد. اما با این حال بروز آسیب‌ها یا حوادث ناگهانی احتمال دارد بر این ناحیه اثر گذاشته و باعث بروز عارضه‌ای در مهره‌ها، عضلات و رباط‌های این ناحیه شوند.

این آسیب‌ها اغلب در نتیجه موارد زیر رخ می‌دهند:

  • سقوط از بلندی مانند پله
  • تصادف
  • لیز خوردن
  • آسیب‌دیدگی ورزشی

آسیب در ناحیه ستون فقرات قفسه سینه ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. اما افراد مسن بیشتر در معرض خطر قرار دارند، زیرا تعادل بدنی افراد با افزایش سن کاهش می‌یابد. همچنین روند درمان آسیب در بدن افراد مسن کندتر از افراد جوان پیش خواهد رفت.

7. گاهی علت درد وسط کمر ترک خوردن و شکستگی مهره‌هاست

 شکستگی یا ترک‌خوردگی مهره‌ها منجر به درد شدید در منطقه وسط پشت کمر می‌شود. این نوع شکستگی‌های استخوانی و مهره‌ای در اثر فشار زیاد، ضربه، پوکی استخوان و آرتروز ایجاد می‌شوند. اگر به موقع شکستگی‌های ریز در ستون فقرات شناسایی نشوند، میزان آن‌ها بیشتر شده و باعث بروز علائم و درد شدیدی در کمر خواهند شد.

باید اشاره کنمی که میزان پوکی استخوان در بین زنان، به ویژه زنان یائسه بیشتر است. در این حالت علت کمر درد در زنان بالای 40 سال را پوکی استخوان و ضعف استخوانی در نظر می‌گیرند.

از علائم شکستگی مهره‌های می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • درد شدید
  • درد با افزایش فعالیت بدنی
  • گزگز و بی حسی
  • بی اختیاری در کنترل روده و مثانه

این علائم با گذشت زمان و عدم درمان به مرور بیشتر و شدیدتر خواهند شد.

8 بیماری‌های مربوط به دستگاه ادراری یا تناسلی که منجر به علت درد وسط پشت می‌شوند

مشکلات دستگاه ادراری مانند عفونت‌ها یا بیماری‌های تناسلی باعث بروز درد در ناحیه وسط پشت کمر می‌شوند. شایع‌ترین علل درد پشت کمر بیماری‌های کلیوی مانند سنگ کلیه است که درد بسیار زیادی ایجاد می‌کند. از علائم مشکلات کلیوی و دستگاه تناسلی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تب
  • مشکل در ادرار کردن
  • درد هنگام ادرار کردن
  • لرز
  • تهوع و استفراغ

در صورتی که درد وسط کمر را با این علائم تجربه کردید، حتما به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

9. درد پشت کمر وسط، ممکن است ناشی از فشار به عصب‌ها باشد

فشار غیرطبیعی روی عصب‌های پشتی منجر به درد در منطقه وسط پشت کمر می‌شود. فشار روی اعصاب ممکن است در اثر شکستگی مهره‌ها، آرتروز بین دیسک‌ها، وجود خارهای استخوانی یا فتق دیسک ایجاد شود. در این شرایط عصب دچار آسیب یا فشار خواهد شد و علائمی همچون درد، گزگز و سوزش را ایجاد می‌کند.

10. درد کمر وسط ستون فقرات ناشی از عوامل سبک زندگی

درد پشت کمر وسط بالا ممکن است ناشی از عوامل سبک زندگی باشد|سیوطب

گاهی علت درد وسط پشت به دلیل سبک نادرست زندگی است. در سبک زندگی سالم افراد باید روزانه 30 تا 60 دقیقه ورزش کنند و بدن خود را در وضعیت درستی قرار دهند. از رایج‌ترین مواردی که منجر به کمر درد و زانو درد خواهند شد می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • عدم ورزش منظم
  • یکجانشینی مداوم
  • وضعیت قرارگیری بد بدن هنگام کار کردن، نشستن پشت میز و حتی خوابیدن
  • بدن کردن اجسام خیلی سنگین
  • وزن نامناسب

در این شرایط بدن مستعد آسیب است و خیلی راحت به مهره‌ها، دیسک‌ها مفاصل و عضلات آن آسیب وارد می‌شود.

11. اضافه وزن و چاقی عامل درد پشت کمر وسط

یکی از مهمترین عوامل موثر در بروز آسیب به کمر و زانو، اضافه وزن است. اضافه وزن فشار بسیار زیادی به بدن وارد می‌کند. از آنجایی که ستون فقرات و کمر وظیفه نگه داری حالت بدن، حمل سر و اندام‌های قسمت میانی بدن را بر عهده دارند. پس هر یک کیلوگرم وزن اضافی فشار بیشتری به بافت‌ها و مهره‌های کمر وارد می‌کند.

در این شرایط عضلات پشت، استخوان‌ها، مهره و دیسک مستعد آسیب قرار می‌گیرند. و با کوچک‌ترین فشار یا ضربه دچار شکستگی، دررفتگی یا کشیدگی خواهند شد.

12. اسکولیوز، بیماری رایج قرن جدید به دلیل سبک زندگی غلط

اسکولیوز یا انحنای ستون فقرات یک عارضه ساختاری در ستون مهره‌‌ها است. در این عارضه ستون فقرات به یک طرف متمایل می‌شود و به مرور زمان باعث بروز آرتروز، ساییدگی بین مهره‌ها، فشار روی عضلات و آسیب‌های عصبی خواهد شد. دلیل افزایش میزان اسکولیوز در قرن جدید، نشستن نادرست پشت میز کار و عدم ورزش منظم است. اسکولیوز با آسیب‌هایی که به هر دو طرف کمر وارد می‌کند، باعث درد، گرفتگی عضلانی، فشار عصبی و مشکلات دیگر در وسط کمر خواهد شد.

13. گاهی علت درد وسط پشت، تومور است

امکان دارد که علت درد کمر وسط ستون فقرات وجود تومور در قسمت میانی باشد. رشد تومور در قسمت کمر بر ستون فقرات، مهره‌ها، اعصاب، عضلات و رباط‌ها فشار وارد می‌کند. و باعث بروز علائمی خواهد شد که برای بیمار دردناک و ناراحت کننده هستند.

عوامل خطر در ابتلا به درد وسط کمر پشت معده؛ چه افرادی بیشتر در خطر هستند؟

عوامل متعددی شانس ابتلا به درد وسط پشت را افزایش می‌دهند که از آن‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • افزایش سن: معمولا کمر درد برای افراد بالای 30 سال رخ می‌دهد و هر چه سن بیشتر می‌شود، احتمالا ابتلا بیشتر خواهد شد.
  • افزایش وزن: افرادی که دچار اضافه وزن هستند، بیشتر به کمر درد، دردهای مفصلی و عضلانی مبتلا خواهند شد.
  • افرادی که ورزش نمی‌کنند: عدم ورزش منظم باعث ضعیف شدن مفاصل و عضلات خواهد شد. در این شرایط با کوچک‌ترین فشار یا ضربه، فرد دچار آسیب می‌شود.
  • مصرف سیگار: مصرف سیگار روی سلامت ریه و کل بدن اثر خواهد گذاشت. همچنین افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری سرفه می‌کنند. حین سرفه فشار زیادی به کمر وارد می‌شود که ممکن است باعث بروز آسیب عضلانی یا مفصلی در این ناحیه شود.

برای داشتن بدنی سالم سیگار را ترک کنید و روزانه 30 دقیقه ورزش کنید.

سخن پایانی این مطلب

در این مطلب از مجله سلامت سیوطب به معرفی رایج‌ترین علت درد وسط پشت پرداختیم. با توجه به این مطلب متوجه شدیم که درد وسط کمر علل مختلفی دارد که از آرتروز تا پارگی دیسک و از آسیب عضلانی تا تنگی کانال نخاعی متغیر است. برای هر کدام از علل معرفی شده برای درد وسط کمر راهکارهای درمانی مختلفی وجود دارد. پس در ابتدا باید علت درد وسط پشت مشخص و بعد راهکار درمانی پیگیری شود. سپاس که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.

سوالات متداول در مورد علت درد وسط پشت

1. درد وسط کمر پشت معده نشانه چیست؟

علت درد وسط کمر پشت معده بسیار متغیر است. ممکن است علت درد آسیب در دیسک‌ها، گرفتگی عضلانی یا فشار عصبی باشد. برای بررسی آسیب بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

2. علت درد کمر وسط ستون فقرات چیست؟

امکان دارد علت درد فتق دیسک، گرفتگی عضلانی، ترک خوردگی مهره‌ها یا وضعیت بد بدن هنگام نشستن باشد.

3. برای درد مهره وسط کمر چه کار کنیم؟

برای یافتن علت درد بهتر است به ارتوپد مراجعه کنید تا با بررسی علائم، مشکل شما را تشخیص و سپس درمان کند.

منبع
medicalnewstoday

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا