اعصاب و روانبیماری عصبی

درمان میگرن بدون دارو | 17 روش خاص و تجربه شده

اگر بخواهید بدانید که میگرن چیست باید گفت یک سردرد متوسط یا شدید است که به صورت ضربا‌ن‌دار در یک طرف سر احساس می‌شود. بسیاری از افراد نیز علائمی مانند احساس بیماری، افزایش حساسیت به نور یا صدا را تجربه می‌کنند. درمان میگرن به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که بدون شک درمان میگرن بدون دارو می‌تواند در اولویت قرار بگیرد.

این درد یک بیماری شایع است که از هر 5 زن 1 نفر و از هر 15 مرد 1 نفر را مبتلا می‌کند. چنین سردردهایی معمولا در اوایل بزرگسالی شروع می‌شوند.

انواع میگرن

تنوع بسیاری در بیماری میگرن وجود دارد، اما در اینجا فقط دسته‌بندی اصلی آن را بیان می‌کنیم.

میگرن با هاله

در این سری از سردردها، فرد بیمار پیش از شروع و در زمان حمله موارد متفاوتی را شاهد است، مانند دیدن چراغ‌های چشمک زن.

میگرن بدون هاله

در این سری از دردها هیچ علامتی برای آغاز حمله وجود ندارد و ناگهان با شدت‌های متفاوت شروع می‌شود.

هاله میگرنی بدون سردرد

این حالت را میگرن خاموش می‌گویند. جایی که هاله یا سایر علائم میگرن تجربه می‌شود، اما سردرد وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: درمان سردرد با روش های معالجه فوری دارویی و خانگی

به گفته بنیاد تحقیقات میگرن، این درد و حالت‌هایی را که برای بیمار ایجاد می‌کند، یکی از شایع‌ترین بیماری در جهان است. بنیاد تحقیقات میگرن تخمین زده است که تقریبا 12 درصد از مردم از سردردهای میگرنی رنج می‌برند.

این سردردها تنها یک درد شدید نیستند، بلکه بخشی از یک بیماری عصبی به شمار می‌روند که اغلب علائم دیگری نیز دارد، از جمله:

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سوزن سوزن شدن یا بی‌حسی در دست یا پا
  • تغییرات بصری
  • حساسیت به صدا، نور یا بو

چنین دردهایی می‌توانند ناتوان کننده و یک بیماری مزمن باشند که بر زندگی روزمره برخی افراد تاثیر می‌گذارند.

داروهای مختلفی برای درمان و پیشگیری از این بیماری استفاده می‌شود. اما برخی از افراد ترجیح می‌دهند از درمان میگرن بدون دارو به عنوان جایگزین یا مکمل درمان پزشکی دارویی استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: درمان میگرن چشمی، عارضه‌ای که با مشکل در دید ما را غافلگیر می‌کند

درمان میگرن بدون دارو

در ادامه این مقاله به بررسی روش‌های مختلف درمان میگرن بدون دارو خواهیم پرداخت. تعدادی از این روش‌ها را می‌توان به صورت انفرادی در منزل و گروهی دیگر را باید با کمک و همراهی شخصی کاربلد و متخصص انجام داد.

1. طب فشاری (Acupressure)

درمان طب فشاری ممکن است به تسکین درد و رفع برخی از علائم کمک کند. طب فشاری شامل اعمال فشار بر قسمت‌های خاصی از بدن است. اعتقاد بر این است که تحریک نقاط خاص بدن از این طریق باعث کاهش تنش عضلانی و درد می‌شود.

یکی از نقاط فشار رایج، نقطه LI-4 در فاصله بین پایه شست چپ و انگشت اشاره است. این روش که به عنوان درمان میگرن بدون دارو شناخته می‌شود، با اعمال فشار دایره‌ای محکم اما دردناک روی نقطه LI-4 به کمک دست مقابل برای پنج دقیقه، می‌تواند سردرد را تسکین دهد.

یک منبع معتبر در سال 2012، 40 نفر را که میگرن بدون هاله داشتند، مورد بررسی قرار داد. مشخص شد که فشار روی نقطه PC6، که در سه انگشت بالاتر از مچ دست و قسمت داخل بازو قرار دارد، در تسکین تهوع یا استفراغ ناشی از میگرن مرتبط با سردرد موثر است.

2. تغییر رژیم غذایی

بسیاری از افرادی که به چنین سردردهایی مبتلا می‌شوند، در گذر زمان درک می‌کنند که غذاهای خاصی می‌تواند آن‌ها را تحریک کند.

محرک‌های غذایی رایج برای میگرن عبارت‌اند از:

  • غذاهای فراوری شده
  • الکل
  • شکلات
  • نوشیدنی‌های کافئین‌دار

آگاهی از عوامل ایجاد کننده میگرن بسیار مهم است. برخی از افراد از یک دفتر خاطرات غذایی یا میگرن استفاده می‌کنند تا محرک‌های احتمالی را پیگیری کنند. تغییر رژیم غذایی یا داشتن رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از عوامل محرک ممکن است یک درمان میگرن بدون دارو باشد که از هرگونه حمله در آینده جلوگیری می‌کند.

3. روغن‌های گیاهی

اسانس‌ها اغلب به عنوان داروهای طبیعی یا به عنوان عوامل ضدمیکروبی در محصولات تمیز کننده خانگی استفاده می‌شوند. تمامی اسانس‌ها از یک گیاه معطر و اصولا طبی دریافت شده‌اند. اما مصرف و تاثیر این روغن‌ها فقط به معطر کردن ختم نخواهد شد.

اسطوخودوس یک اسانس روغنی است که اغلب به عنوان درمانی برای استرس، اضطراب و سردرد توصیه می‌شود. یک مطالعه معتبر که در European Neurology منتشر شده است نشان داده که استنشاق روغن اسطوخودوس به عنوان درمان میگرن بدون دارو به کاهش شدت سردردها در برخی افراد کمک می‌کند.

نتایج تحقیقات دلگرم کننده است، اما آزمایش‌های گسترده‌تری با استفاده از جمعیت نمونه‌ای بیشتر مورد نیاز است.

بیشتر بخوانید: میگرن عصبی، یک بیماری یا یک سو تفاهم بزرگ؟

4. زنجبیل

یک مطالعه معتبر در سال 2014 با استفاده از 100 شرکت کننده، اثر پودر زنجبیل را با سوماتریپتان داروی رایج میگرن مقایسه کرد. محققان دریافتند که اثر زنجبیل از نظر آماری با سوماتریپتان قابل مقایسه است و کاربران مایل به ادامه درمان هستند.

یکی از مزایای قطعی زنجبیل برای افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند این است که استفاده از زنجبیل نمی‌تواند آسیبی برای سلامت فرد داشته باشد و در صورت نداشتن حساسیت قبلی، استفاده از آن عوارض جانبی ندارد.

5. مدیریت استرس

استرس یک محرک رایج برای میگرن است. استرس همچنین می‌تواند چرخه‌ای را ایجاد کند که در آن درد، استرس را بدتر می‌کند و سپس باعث ایجاد حمله دیگر می‌شود. یافتن راه‌های مقابله با استرس، مانند نوشتن، ورزش یا مدیتیشن ممکن است به جلوگیری از حمله‌ها و سردرد در آینده کمک کند.

همچنین افراد می‌توانند از کلاس مدیریت استرس استفاده کنند. آن‌ها خواهند توانست با انتخاب حمام گرم یا گوش دادن به موسیقی استرس خود را از بین ببرند. با انجام این اقدامات مثبت، فرد تصمیم می‌گیرد کنترل واکنش بدن خود در برابر استرس را در ادامه زندگی به دست خود بگیرد.

بیشتر بخوانید: انواع سردرد های شایع در یک لیست|14 نوع سردرد

6. یوگا یا حرکات کششی

تصور می‌شود که یوگا به بهبود جریان خون و کاهش تنش عضلانی کمک می‌کند. استفاده از این ورزش و حرکات کششی می‌تواند به تسکین علائم افراد دچار میگرن یاری برساند.

یک منبع جامع و معتبر در سال 2014، درمان معمولی میگرن را با و بدون انجام تمرینات منظم یوگا مقایسه کرد. محققان دریافتند که گروهی که در برنامه یوگا شرکت کرده بودند، نسبت به گروهی که به تنهایی در درمان معمولی پیوسته بودند، تسکین بیشتری داشتند.

یوگا، ورزش و حرکات کششی یکی از محبوب‌ترین روش‌های درمان میگرن بدون دارو به شمار می‌روند. چراکه جدا از تسکین سردردها و جلوگیری از ایجاد حمله و تنش‌های آتی، بهبود شرایط زیست و سلامت افراد را هم فراهم می‌کنند.

7. درمان بیوفیدبک

بیوفیدبک درمانی است که افراد از آن برای رهاسازی و شل شدن ماهیچه‌های سفت استفاده می‌کنند. انجام روش‌های بیوفیدبک به عنوان درمان میگرن بدون دارو نیاز به تمرین و آموزش دارد. سنسورهایی که روی ماهیچه‌ها قرار می‌گیرند، وارد دستگاه کوچکی شده که در مورد تنش عضلانی بازخورد بلادرنگ را ارائه می‌دهد و به کاربران اجازه می‌دهد مناطق تحت فشار را بهتر آزاد کنند.

گذاشتن حسگرها در امتداد عضلات پیشانی، فک یا ذوزنقه‌ای در شانه‌ها می‌تواند به هدف قرار دادن ماهیچه‌هایی که ممکن است باعث ایجاد درد شوند، کمک کند.

بیشتر بخوانید: انواع میگرن را با این راهنمای عالی بشناسید

8. طب سوزنی

یک منبع معتبر در سال 2012 به بررسی سیستماتیک طب سوزنی در درمان میگرن و سایر بیماری‌ها پرداخت. نویسندگان مطالعه دریافتند که طب سوزنی یک انتخاب درمانی موثر برای افرادی است که سردردهای میگرنی دارند.

البته آن‌ها اشاره کردند که عوامل دیگری نیز می‌توانند در این امر دخیل باشند. افرادی که علاقه‌مند به استفاده از طب سوزنی برای درمان میگرن بدون دارو هستند باید حتما یک پزشک مجاز برای درمان پیدا کنند.

9. ماساژ درمان میگرن بدون دارو

ماساژ ماهیچه‌های گردن و شانه‌ها می‌تواند به رفع تنش و تسکین درد کمک کند. ماساژ همچنین ممکن است استرس را کاهش دهد. افراد می‌توانند از ماساژور حرفه‌ای برای دریافت ماساژ استفاده کنند.

استفاده از ابزارهای ارزان‌ برقی ماساژ و یادگیری چگونگی انجام ماساژ دادن خود در قسمت شانه و پشت گردن یکی دیگر از گزینه‌های مقرون به صرفه است. برای یادگیری انجام ماساژ روی بدن خود می‌توانید از مراکز آموزشی یا افراد متخصص در این حوزه کمک بگیرید.

بیشتر بخوانید :دوره درمان میگرن، چیزی که وجود ندارد!

10. مکمل‌های گیاهی

Butterbur یا همان باباآدم جنگلی و Feverfew یا بابونه دو مکمل گیاهی هستند که ممکن است در کاهش درد و دفعات حمله مفید باشند. به گفته بنیاد میگرن آمریکا، دوز روزانه 150 میلی‌گرم باباآدم جنگلی در کاهش حملات موثر بوده و به مدت 3 ماه باید مصرف شود.

این بنیاد بیان می‌کند که درمان توسط گیاه بابونه نسبت به باباآدم جنگلی کمتر موثر است. با این وجود، بابونه ممکن است برای برخی از افراد مفید باشد. برخی از خطرات در استفاده از این گیاهان وجود دارد که در موارد نادر شدید می‌شود و هر کسی که بخواهد آن‌ها را امتحان کند ابتدا باید با پزشک خود مشورت داشته باشد.

بیشتر بخوانید: عوارض میگرن، تهدیدی برای سلامتی

11. منیزیم

کمبود منیزیم که یک ماده معدنی ضروری است، ممکن است باعث هاله یا سردرد میگرنی قاعدگی شود. هاله یک اختلال بینایی است که در شروع میگرن رخ می‌دهد. البته همه کسانی که به این بیماری مبتلا می‌شوند هاله را تجربه نخواهند کرد.

تحقیقات نشان داده است که مکمل منیزیم می‌تواند به عنوان یک درمان میگرن بدون دارو در کاهش تعداد حملات برای برخی افراد مفید باشد. افراد باید قبل از شروع مصرف منیزیم با پزشک خود صحبت کنند، به ویژه اگر بیماری‌های دیگری نیز دارند.

12. ویتامین‌های B کمپلکس

ویتامین‌های گروه B ممکن است بر کاهش دفعات و شدت درد تاثیر داشته باشند. این ویتامین‌ها برای تنظیم انتقال دهنده‌های عصبی در مغز نقش دارند. ویتامین‌های گروه B محلول در آب هستند، به این معنی که سطوح اضافی آن‌ها از طریق ادرار دفع شده و در بدن ذخیره نمی‌شود.

بدن به سرعت ویتامین B را دفع می‌کند، بنابراین بعید است کسی بتواند بیش از حد آن را مصرف کند. با این وجود، هنوز هم مهم است که قبل از شروع مصرف روزانه ویتامین‌های B کمپلکس با پزشک مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: با تشخیص میگرن بازیلار، آن را زودتر کنترل کنید

13. هیدراته بمانید

عدم نوشیدن آب کافی یک محرک شناخته شده برای میگرن و سردرد است و گاهی برای آنکه شخصی سردرد را تجربه کند، فقط به کم شدن آب بدن نیاز است.

افراد می‌توانند سعی کنند هر روز آب بیشتری بنوشند تا از کم آبی بدن جلوگیری شود. افرادی که دچار کم آبی شدید هستند ممکن است در ابتدا برای جایگزینی الکترولیت‌های از دست رفته به محلول آب‌رسانی مجدد خوراکی نیاز داشته باشند.

اگر بخواهیم آسان‌ترین روش درمان میگرن بدون دارو را معرفی کنیم، بدون‌شک نوشیدن آب همین روش است. نوشیدن مرتب و مداوم آب مورد نیاز بدن در طول روز و حفظ رژیم غذایی سالم معمولا برای هیدراته ماندن کافی است.

بیشتر بخوانید: خطرات میگرن را بدانید و از آن‌ها پیشگیری کنید

14. به اندازه استراحت کنید

کم خوابی و خواب زیاد می‌تواند محرک انواع سردرد باشد. شاید یکی از شایع‌ترین دلایل ایجاد حمله در بیماران و شروع درد در ناحیه سر آن‌ها، کم خوابی یا خواب زیاد است.

داشتن 7 تا 9 ساعت خواب آرام در هر شب می‌تواند به کاهش استرس و جلوگیری از میگرن کمک کند. پس به واقع اگر بخواهیم به فکر درمان میگرن بدون دارو باشیم، فقط کافی است برنامه منظمی برای خواب خود در نظر بگیریم.

انجام این کارها می‌تواند شرایط بهتری را ایجاد کند:

  • در رختخواب مطالعه نکنید، تلویزیون تماشا نکنید و به موسیقی گوش ندهید
  • چرت نزنید
  • ظرف چند ساعت قبل از خواب وعده‌های غذایی سنگین نخورید
  • هنگام خواب از تلفن، لپ تاپ یا تبلت خود استفاده نکنید

15. کمپرس سرد و گرم

برخی از افراد می‌گویند گذاشتن کمپرس سرد یا گرم روی سر آن‌ها می‌تواند تسکین دهنده باشد و به کاهش درد کمک می‌کند. بسیاری از افرادی که به میگرن مبتلا می‌شوند، کمپرس سرد را ترجیح می‌دهند، اما گرم یا سرد بودن با توجه به هر فرد می‌تواند متفاوت باشد.

استفاده از این روش درمان میگرن بدون دارو عوارض جانبی کمی دارد، اگرچه افرادی که دارای مشکلات گردش خون، دیابت یا مشکلات پوستی هستند باید از دمای زیاد دوری کنند.

بیشتر بخوانید: میگرن با اورا، تجربه‌ای عجیب و سخت

16. کایروپراکتیک

دستکاری ستون فقرات که به آن «تنظیم» توسط متخصص کایروپراکتیک نیز گفته می‌شود، ممکن است به درمان میگرن بدون دارو کمک کند. مطالعات محدودی نشان داده است که امکان دارد کایروپراکتیک در کاهش تعداد روزهایی که در آن‌ها حملات را تجربه می‌کنید و همچنین شدت درد یا حمله موثر باشد.

این درمان می‌تواند خطرات زیادی داشته باشد، بنابراین قبل از استفاده از آن با پزشک خود مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: با شناخت علائم میگرن، آن را در مراحل اولیه کیش و مات کنید

17. درمان شناختی-رفتاری

درمان شناختی-رفتاری که بر تغییر افکار و اعمال افراد متمرکز است، ممکن است به کاهش سردرد کمک کند. انجام درمان به این معنا نیست که فرد مشکلات عاطفی یا روانی دارد. این درمان می‌تواند رویکرد تازه‌ای برای موقعیت‌هایی که معمولا باعث سردرد می‌شوند به اشخاص ارائه دهد. این کار به ویژه هنگامی که سایر درمان‌های پیشگیرانه انجام داده شده‌اند، خوب عمل می‌کند.

در این مقاله به بررس روش‌های متفاوتی از درمان میگرن بدون دارو پرداختیم. روش‌هایی که هر شخصی می‌تواند برای درمان خود در نظر بگیرد. همان‌طور که گفته شد، تعدادی از درمان‌ها را می‌توان به صورت انفرادی در خانه انجام داد و گروهی دیگر نیاز به همراهی متخصصصان دارند. اما در این میان به مواردی اشاره کردیم که بیشتر به تغییر تفکر و سبک زندگی نیاز دارد تا اینکه بخواهید انجام فرآیند خاصی را در نظر داشته باشید.

منبع
medicalnewstoday

14 دیدگاه

    1. بله ممکن است باعث بهبود وضعیت میگرن شود ولی اگر خیلی میگرن حاد باشد باید تحت نظر پزشک باشید

  1. درمان میگرن بدون دارو با دارو همه جوره رو امتحان کردم ولی هنوز موفق به درمان میگرنم نشدم

  2. من رژیم غذایی برای درمان میگرن بدون دارو انجام دادم به مدت یک سال و بعد از اون نتیجه خوبش رو گرفتم.
    یک سال سخت گذشت و کلی چیز خوشمزه رو نخوردم ولی در نهایت از سردرد آزار دهنده راحت شدم.

    1. خوشحالیم که این اتفاق براتون افتاده ممنون میشیم بیشتر راجبش توضیح بدین
      و ممنونیم که تجربیات خودتون رو در اختیار ما قرار میدین

    1. بستگی به سیستم بدن هر فرد دارد و دمای محیطی دارد . باید تست شود برای بعضی افراد کمپرس اب سرد و برای بعضی افراد کمپرس گرم استفاده می شود اما عموما از کمپرس سرد استفاده می شود

  3. عرض سلام
    اینجانب عضو انجمن جهانی هیپنوتیزم ( ISH ) صریحا اعلام مینمایم که درمان سردردهای میگرنی درصورت نداشتن مشکلات پاتولوژیک و باصلاحدید پزشک متخصص مربوطه با هیپنوز و تحت تاثیر قراردادن ضمیر ناخودآگاه بیمار توسط یک هیپنوتراپیست ماهر قابل درمان می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا