دانشکده پزشکیضربان

فوق تخصص اعصاب و روان: علت اختلال بیش فعالی کودکان مشخص نیست

یک فوق تخصص اعصاب و روان کودک و نوجوان گفت: مشکلات مربوط به اختلال بیش فعالی زمانی نمود پیدا می­‌کند که بچه‌­های مبتلا به این اختلال می­خواهند وارد مدرسه شوند.

دکتر فریبا عربگل فوق تخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) کودک و نوجوان در گفت‌وگو با خبرنگار سیوطب با اشاره به اختلال بیش فعالی اظهار کرد: اختلال بیش فعالی یا کم توجهی یکی از اختلالات شایع روانپزشکی کودک و نوجوان است و حدود ۵ تا ۱۰ درصد بچه‌­هایی که در سن مدرسه هستند از این اختلال رنج می‌­برند. این مشکل در پسرها بیشتر از دخترها مشاهده می­‌شود و سه دسته علامت دارد که اولی اختلال توجه و تمرکز، دومی علامت مربوط به پرتحرکی و سومین مورد هم در خصوص رفتارهای تکانشی است.

بیشتر بخوانید: بیش فعالی کودکان؛ درمان‌های گیاهی و تست رایگان فوری

وی در مورد اختلال توجه و تمرکز افزود: مشکلات مربوط به این اختلال زمانی نمود پیدا می­‌کند که بچه‌­های مبتلا به اختلال بیش فعالی می­‌خواهند وارد مدرسه شوند. تا قبل از این مرحله به دلیل اینکه ما از بچه‌ها انتظار آموزش نداریم بیماری آن‌­ها مشخص نخواهد شد.

این فوق تخصص اعصاب و روان کودک و نوجوان اضافه کرد: این اختلال باعث می‌شود که عملکرد بچه­‌ها در مدرسه افت پیدا کند؛ چراکه این بچه­‌ها با توجه به محرک‌های مختلف مانند سر و صدای محیط حواسشان سر کلاس پرت می­‌شود یا در رویا سیر می­‌کنند. ممکن است وسایل‌شان را گم کنند یا در مدرسه جا بگذارند. این احتمال هم وجود دارد که اشتباهات ناشی از بی‌­دقتی داشته باشند.

بیشتر بخوانید: ۲۰ بازی تعادلی کودکان؛ از راه رفتن با مانع تا حرکت کردن شبیه خرچنگ

دکتر عربگل به مشکل پرتحرکی در بچه­‌های مبتلا به اختلال بیش فعالی اشاره کرد و گفت: شاید خیلی از پدر و مادرها معتقد باشند که پرتحرکی فرزنداشان نرمال و طبیعی است و در ذهن‌شان این سوال ایجاد شود که از کجا متوجه شویم که این پرتحرکی طبیعی یا غیر طبیعی است؛ پرتحرکی نرمال، افت عملکرد ایجاد نمی‌­کند و کودک می­‌تواند به‌­راحتی درس بخواند و روابط اجتماعی داشته باشد. این کودک برای خانواده مشکلی ایجاد نمی­‌کند، اما پرتحرکی غیرطبیعی و بیشتر از حد نرمال باعث می­‌شود که خانواده اذیت شود و مدام به کودک تذکر دهد یا او را به خاطر رفتارش سرزنش یا تنبیه کند.

وی ادامه داد: این نوع رفتار باعث می‌­شود کودک در جمع و مهمانی­‌ها بازخوردهای منفی بشنود و او را طرد کنند. حتی ممکن است به خاطر شلوغی کودک، خانواده­‌ها روابط اجتماعی‌­شان را محدود یا قطع کنند. زیاد بودن تحرک و جنب جوش نسبت به سایر کودکان، بر هم خوردن عملکرد و بی‌­هدف بودن تحرک‌­ها نشان از پرتحرکی غیرنرمال دارد.

این روانپزشک کودک و نوجوان تصریح کرد: مشکل دیگر این کودکان همراه بودن اختلال‌شان با مشکل توجه و تمرکز و رفتار تکانشی است، در حالی که در پرتحرکی هدفمند و نرمال، اختلال توجه و تمرکز و رفتارهای تکانشی نداریم.

بیشتر بخوانید: بیش فعالی بزرگسالان یا اختلال کم توجهی۱۴ علائم این اختلال عصبی

عربگل در مورد سومین مشکل کودکان بیش فعال توضیح داد: سومین مشکل، رفتارهای تکانشی است؛ یعنی فرد بدون اینکه به عاقبت کار فکر کند آن را انجام دهد یا حرفی بزند که اشتباه است و بعد از آن پشیمان شود. این کودکان خیلی زود عصبانی می­‌شوند و در یک لحظه تصمیم به انجام کار اشتباهی می­‌گیرند. حتی ممکن است پرحرف باشند و وسط حرف دیگران بپرند یا با تصمیم‌­های ناگهانی باعث رنجش دیگران شوند.

وی در مورد آینده این کودکان، گفت: معمولاً هر چه سن کودک بیشتر می‌شود و از مرحله پیش از مدرسه فاصله می‌­گیرد، از شدت تحرک و جنب و جوش وی کاسته می‌شود. بچه‌­هایی که در مهدکودک مدام در حال دویدن و پریدن وسط کلاس هستند، وقتی به سن مدرسه می­رسند تحرک زیادی ندارند، اما ممکن است در کلاس مدام ناآرام باشند. این کودکان زمانی که بزرگ می­‌شوند و وارد دوران راهنمایی و دبیرستان می‌شوند ممکن است پرتحرکی آن­ها خیلی دیده نشود، اما در موقعیت‌های خسته کننده دچار احساس بی قراری درونی می­‌شوند و نیاز به درمان به خصوص درمان دارویی پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: ۱۲ درمان استرس مزمن و عوارض وحشتناکی که درمان اضطراب را ضروری می‌سازد

فوق تخصص اعصاب و روان کودک و نوجوان در ادامه بیان کرد: حدود ۴۰ درصد این کودکان در سن نوجوانی و بزرگسالی بهبود می­‌یابند، اما حدود 60 درصد اختلال بیش فعالی به شکلی ادامه پیدا می‌کند و به بزرگسالی هم کشیده می‌شود؛ یعنی آن­هایی که در سن نوجوانی هستند با بهبودی نیازشان به دارو از بین می­رود، اما در بعضی از بیماران اختلال توجه و تمرکز و رفتارهای تکانشی ادامه پیدا می‌­کند.

عربگل اضافه کرد: علت این اختلال هنوز مشخص نشده، اما به هر حال نقصی در پایانه‌­های شیمیایی مغز مانند نوراپی نفرین و در دوپامین است که باعث می­‌شود بچه‌­ها دچار این مشکل شوند. درمان دارویی روی سیستم نوروترانسمیتری تاثیر می­‌گذارد و باعث می­‌شود که این افراد بهبودی قابل توجهی پیدا کنند. در وهله اول این افراد نیاز به درمان دارویی دارند. برای این کودکان داروهایی تجویز می‌­شود که توجه، تمرکز و رفتار آن­ها را بهتر کند و صبر و تحمل آن­ها را افزایش دهد. قرص ریتالین یکی از داروهایی است که توجه، تمرکز، رفتارهای تکانشی و پرتحرکی غیرهدفمند را کاهش می‌­دهد.

وی تاکید کرد: در کنار درمان دارویی حتما لازم است که این کودکان رفتار درمانی شوند و روی کنترل خشمشان، رفتارهای تکانشی، روابط اجتماعی و گروهی کار شود. همین­طور والدین این کودکان باید آموزش‌­های فرزندپروری را ببینند تا متوجه شوند که چگونه باید با بچه‌ها برخورد کنند. بسیاری از کودکان بیش فعال به خاطر بازخوردهای منفی که در طول زندگی از اطرافیان، خانواده و معلم دریافت کرده‌­اند، در بزرگسالی دچار افسردگی، استرس، اضطراب و اعتماد به نفس پایین می‌شوند. به همین دلیل باید نسبت به درمان به موقع این کودکان اقدام شود.

بیشتر بخوانید: اختلال اضطراب به همراه علائم جسمی، روانی و رفتاری

این روانپزشک کودک و نوجوان گفت: علائم این اختلال را می‌­توان خیلی خوب مدیریت و کنترل کرد و زندگی کودک را نجات داد. اگر خانواده‌­ها احساس می‌­کنند بچه‌­ها علائمی مانند توجه و تمرکز، پرتحرکی و رفتارهای تکانشی دارند، حتما باید با مراجعه به پزشک نسبت به درمان فرزندشان اقدام کنند. با مدیریت این اختلال می­‌توان مشکلات رفتاری و تحصیلی کودک را کاهش داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا