اخبار پزشکی

آلودگی هوا و سردردهای ناشی از آن

آلودگی هوا و سردرد با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند، این واقعیت شناخته شده است که کیفیت پایین هوا بر سلامت ما تاثیر می‌گذارد و همه ما باید از این موضوع آگاه باشیم. این علائم را می‌توان در عرض چند ساعت یا چند روز پس از تنفس هوای آلوده تجربه کرد.

اغلب ما علائم تنفسی مانند سرفه، گلودرد، عفونت مکرر قفسه سینه و غیره را همراه با بروز بیشتر سکته قلبی و مغزی در مناطق آلوده مشاهده می‌کنیم. یک علامت بسیار رایج که نباید از آن چشم پوشی کنیم سردرد ناشی از کیفیت بد هوا است.

آیا آلودگی هوا باعث میگرن می‌شود؟

شواهد رو به رشد نشان می‌دهد که آلودگی هوا می‌تواند باعث میگرن شود. آلاینده‌های مختلف هوا از جمله سرب، مونوکسید کربن، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق (PM10 و PM2.5)، با شدت، فراوانی و مدت میگرن و همچنین میزان مراجعه به پزشک ارتباط مثبتی دارند.

در بین آلاینده‌های مختلف هوا، دی اکسید نیتروژن و PM بیشترین تاثیر را بر میگرن دارند. با توجه به ارتباط کاملا مستند بین تغییر در جریان خون و شروع میگرن، اعتقاد بر این است که PM2.5 ممکن است سیستم عصبی سمپاتیک را که تنظیم کننده اولیه سیستم عروقی است، فعال کند.

علاوه بر این، آلاینده‌های مرتبط با ترافیک، مانند پیش‌سازهای ازن و مونوکسید کربن به عنوان عامل ایجاد سردرد میگرنی، به ویژه در آب و هوای سرد شناخته شده‌اند.

روی هم رفته، آلاینده‌ها و شرایط آب و هوایی خاص می‌توانند خطر حمله میگرن را افزایش دهند که در نهایت می‌تواند منجر به مراجعه به بخش اورژانس و حتی بستری شدن در بیمارستان شود.

بر کسی پوشیده نیست که آب و هوا بر میگرن تاثیر می گذارد. این یکی از شایع‌ترین محرک‌های گزارش شده است. اکنون، تحقیقات نشان می‌دهد که ممکن است حملات میگرنی و سردرد ناشی از کیفیت هوا در مناطقی که دارای آلودگی در فضای باز هستند، ایجاد شود.

بر اساس مطالعه‌ای که در سال 2010 در مجله Headache منتشر شد، افراد مبتلا به میگرن بیشتر در معرض خطر حملات در روزهای آلوده هستند.

شواهد موجود از ایده ارتباط مثبت بین سطوح برخی از آلاینده‌های هوای بیرون و افزایش شدت، دفعات یا نرخ مشاوره پزشکی برای سردرد و میگرن حمایت می‌کند. برای افزایش بروز سردردهای شدیدتر که منجر به مراجعه به بخش اورژانس و حتی بستری شدن در بیمارستان می‌شود، مشاوره پزشکی را سریع انجام دهید. سردرد یک بیماری بسیار شایع است و تاثیر آلودگی هوا بر سلامت عمومی ممکن است مهم باشد.

یک مطالعه در سال 2015 ارتباط بین میگرن مزمن و آسم را گزارش کرد، نویسندگان نشان دادند که آسم موجود از قبل ممکن است میگرن مزمن آینده را پیش‌بینی کند.

همچنین امکان دارد آسم مستقیما باعث میگرن مزمن نشود، اما یک عامل محیطی یا ژنتیکی مشترک، مانند آلودگی هوا که مشخص شده است هم باعث ایجاد آسم و هم حملات میگرنی می‌شود، شاید نقش داشته باشد.

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و عوامل محیطی خاص، محرک‌های سردرد شناخته شده هستند. بیماران مبتلا به اختلالات مکرر سردرد مانند میگرن اغلب شکایت دارند که کیفیت هوای ضعیف باعث تشدید یا تحریک سردرد آن‌ها می‌شود.

این شکایات را می‌توان در طیفی از شدت سردرد مشاهده کرد، از افزایش دفعات یا مدت سردرد تا افزایش بروز سردردهای شدیدتر که منجر به مراجعه به بخش اورژانس و حتی بستری شدن در بیمارستان می‌شود.

آلاینده‌های هوا ممکن است به عنوان محرک ساختارهای عصبی منجر به شروع سردرد ‌شوند. این موارد دود سیگار، مونواکسید کربن، پروپان، گاز طبیعی و بسیاری از گازهای آلودگی هوا هستند. شواهد موجود از ایده ارتباط مثبت بین سطوح برخی از آلاینده‌های هوای بیرون و افزایش شدت، دفعات یا نرخ مشاوره پزشکی برای سردرد و میگرن حمایت می‌کند.

محققان اثرات عوامل مختلف آلودگی از جمله ازن، مونوکسید کربن، آلاینده‌های هوا و ذرات معلق مرتبط با سوختن بنزین و سایر سوخت‌های فسیلی را روی انواع سردرد بررسی کردند. آن‌ها دریافتند که میگرن نوعی سردرد است که بیشتر با آلاینده‌های هوا مرتبط است. با نگاهی به یک آلاینده، ازن آلاینده‌ای بود که به طور مداوم با سردرد مرتبط بود.

بیشتر بخوانید: انواع هپاتیت A تا E و بهترین روش‌های پیشگیری از ابتلا

هزینه آلودگی هوا بر سلامت

آلاینده‌ها محرک‌های محیطی هستند و افراد را مستعد ابتلا به سردرد می‌کنند که نیاز به کمک پزشکی و افزایش هزینه‌های سلامت دارند. اگر ثابت شود که این ارتباط سببی است، هنگام تخمین بار بیماری و هزینه‌های اقتصادی آلودگی هوا، عوارض ناشی از سردرد باید لحاظ شود. حتی اگر اندازه اثر آن کوچک باشد، سردرد یک بیماری بسیار شایع است و تاثیر آن بر سلامت عمومی بسیار قابل توجه خواهد بود.

آلودگی هوا چگونه منجر به میگرن می‌شود؟

یک مطالعه نشان داد که بین میگرن، سردرد و آلودگی هوا همبستگی وجود دارد. آلاینده‌هایی مانند سرب، دی اکسید گوگرد (SO2)، مونوکسید کربن (CO)، دی اکسید نیتروژن (NO2) و ذرات معلق (PM 10 و PM 2.5) منجر به میگرن و سردرد شدید می‌شوند.

در واقع، مشخص شده است که افراد مبتلا به میگرن مزمن و آسم به NO2 و همچنین به ذرات معلق حساس هستند. وجود این آلاینده‌ها در هوای داخل خانه باعث افزایش مدت و دفعات سردرد می‌شود.

مبتلایان به میگرن به کدام آلاینده‌ها حساس هستند؟

هوایی که شما در آن تنفس می‌کنید حاوی آلودگی‌های زیادی است که ممکن است ندانید. مواد پاک کننده، دود سیگار، لوازم آرایشی و عطرها باعث سردرد میگرنی می‌شوند. به عنوان مثال، سیگار حاوی نیکوتین، یک ماده فعال عروقی که اندازه رگ‌های خونی را تغییر می‌دهد.

از آنجایی که رگ‌های خونی باریک هستند، خون کمتری می‌تواند به بافت‌هایی که مغز شما را احاطه کرده‌اند برسد. دود سیگار بینی یا گلو را تحریک می‌کند و در نتیجه باعث واکنش‌های آلرژیک و سردرد می‌شود.

چگونه از سردرد ناشی از آلودگی هوا جلوگیری کنیم؟

آلودگی هوا و سردرد|تصویر شخصی در خانه که از پنجره به هوای آلوده نگاه می‌کند|سیوطب

پیشگیری از آلودگی به هر عملی گفته می‌شود که آلودگی را در منبع آن کاهش دهد، از بین ببرد یا از آن جلوگیری کند. کاهش میزان آلودگی تولید شده به معنای ضایعات کمتری برای کنترل، تصفیه یا دفع است. آلودگی کمتر به معنای خطرات کمتری برای سلامت عمومی و محیط زیست خواهد بود.

بر اساس یافته‌ها، می‌توان پیشنهاد کرد که مبتلایان به سردرد در روزهای پر آلودگی در خانه بمانند، از هرگونه محرک سردرد آلاینده هوا که در بیرون و همچنین داخل خانه وجود دارد، اجتناب کنند. در صورت سردرد شدید، از پزشک کمک بگیرند. به طور کلی، مهم‌ترین نکته این است که به دنبال انرژی پایدار و پاک باشیم بدون اینکه محیط زیست و کیفیت زندگی خود را قربانی کنیم.

میگرن فقط سردردی نیست که با دوز مسکن از بین برود. علائم میگرن نه تنها سردردهای شدید بلکه بیماری، حساسیت پوستی، مشکلات تعادل، بینایی و گفتار نیز هستند.

میگرن مزمن هم زندگی کاری و هم زندگی اجتماعی را مختل می‌کند. با این حال، بسیاری از مردم از این واقعیت غافل هستند که کیفیت هوای داخل خانه نیز منجر به میگرن و سردردهای شدید می‌شود. از آنجایی که 90درصد از زمان خود را داخل خانه می گذرانید، کیفیت هوای داخل خانه تاثیر بیشتری بر سلامت شما دارد.

بیشتر بخوانید: آنفلوانزا، ویروس روزهای سرد

چگونه آلودگی هوای داخل خانه را به حداقل برسانیم؟

میگرن شدید می‌تواند کار کردن را برای شما تقریبا غیرممکن کند. به همین دلیل است که باید به دنبال راه‌هایی برای به حداقل رساندن آلودگی هوای داخل خانه باشید. برخی از راه‌های کاهش آلودگی هوای داخل ساختمان عبارتند از:

استفاده از دستگاه تصفیه هوا

یکی از موثرترین راه‌ها برای کاهش آلودگی هوای داخل ساختمان نصب دستگاه تصفیه هوا است. تصفیه‌کننده‌های هوای HEPA آلاینده‌های هوای داخل خانه را می‌گیرند و به دام می‌اندازند تا شما با خیال راحت نفس بکشید. فیلترهای HEPA می‌توانند به راحتی آلاینده‌هایی را که کوچک‌تر از 0.3 میکرون هستند، گرفته و به دام بیاندازند.

علاوه بر این، تصفیه کننده‌های هوا برای از بین بردن  گرد و غبار از سطوح مختلف، مو حیوانات خانگی و همچنین حذف بو و بوی بد از هوای داخل خانه ایده‌آل هستند.

کنترل منابع آلودگی

یکی دیگر از راه‌های موثر برای بهبود کیفیت هوای داخل خانه، کنترل منابع آلودگی هوای داخل خانه است. تهویه خانه خود را بهبود بخشید تا آلاینده‌های داخل خانه را کاهش دهید.

هر زمان که آب و هوا اجازه می‌دهد، در و پنجره‌ها را باز کنید یا کولر گازی را با کنترل دریچه باز روشن کنید. اگر در آشپزخانه یا حمام فن‌های خروج هوا دارید، آن‌ها را روشن کنید تا خانه‌تان تهویه شود.

چرا پیشگیری از آلودگی مهم است؟

پیشگیری از آلودگی هم هزینه‌های مالی (مدیریت زباله و پاکسازی) و هم هزینه‌های زیست محیطی (مشکلات بهداشتی و آسیب‌های زیست محیطی) را کاهش می‌دهد. پیشگیری از آلودگی محیط زیست را با حفظ و حراست از منابع طبیعی و در عین حال تقویت رشد اقتصادی از طریق تولید کارآمدتر در صنعت و نیاز کمتر خانوارها، مشاغل و جوامع برای رسیدگی به زباله‌ها محافظت می‌کند.

5 راه برای جلوگیری از سردرد ناشی از کیفیت هوا

1 – در خانه بمانید

از طریق پیش بینی آب و هوای صبحگاهی می‌توانید وضعیت آلودگی را پیشبینی کنید. سعی کنید در روزهایی که آلودگی هوا بیشتر است در صورت امکان در خانه بمانید.

2 – هوای خانه خود را فیلتر کنید

روی یک فیلتر خوب برای سیستم‌های گرمایش و تهویه مطبوع سرمایه گذاری کنید و آن را مرتبا تعویض کنید.

3- پنجره‌ها را ببندید

وقتی آلودگی هوا زیاد است پنجره‌ها را بسته نگه دارید.

4 – در فضای باز از روسری یا ماسک استفاده کنید

در هوا آلوده از ماسک‌های پزشکی استفاده کنید.

5 – مهاجرت در نظر بگیرید

اگر آلودگی هوا سلامتی شما را به خطر انداخته است بهتر است در صورت امکان به شهر و روستاهای اطراف محل سکونت خود مهاجرت کنید. این مناطق معمولا از آب و هوای پاکیزه‌تری برخوردار هستند.

بیشتر بخوانید: عفونت ادراری | چگونه به این عفونت مبتلا نشویم؟

رویکردهای ویژه پیشگیری از آلودگی

تصویر دو تکه شده از استفاده از وسایل نقلیه توسط مردم و تصویر تعمیر کارخانه ها برای کاهش آلودگی هوا|سیوطب

رویکردهای پیشگیری از آلودگی را می‌توان برای تمام فعالیت‌های بالقوه و بالفعل مولد آلودگی، از جمله فعالیت‌هایی که در بخش‌های انرژی، کشاورزی ، مصرف کننده و صنعتی یافت می‌شود، اعمال کرد. اقدامات پیشگیرانه برای حفظ تالاب‌ها، منابع آب زیرزمینی و سایر اکوسیستم‌های حیاتی ضروری است..

در بخش انرژی، پیشگیری از آلودگی می‌تواند آسیب‌های زیست محیطی ناشی از استخراج، فرآوری، حمل و نقل و احتراق سوخت را کاهش دهد. رویکردهای پیشگیری از آلودگی عبارتند از:

  • افزایش بهره‌وری در مصرف انرژی
  • استفاده از منابع سوختی بی‌خطر برای محیط زیست

در بخش کشاورزی، رویکردهای پیشگیری از آلودگی عبارتند از:

  • کاهش مصرف آب و نهاده‌های شیمیایی
  • استفاده از آفت کش‌های کم ضررتر برای محیط زیست یا کشت گونه‌های زراعی با مقاومت طبیعی در برابر آفات
  • حفاظت از مناطق حساس

در بخش صنعت، نمونه‌هایی از اقدامات کاهش آلودگی عبارتند از:

  • اصلاح فرآیند تولید برای تولید زباله کمتر
  • استفاده از مواد شیمیایی غیر سمی یا کمتر سمی به عنوان پاک کننده، چربی‌زدا و سایر مواد شیمیایی نگهداری
  • اجرای شیوه‌های صرفه‌جویی در مصرف آب و انرژی

در خانه‌ها و مدارس نمونه‌هایی از اقدامات کاهش آلودگی عبارتند از:

  • استفاده از بطری‌های آب قابل استفاده مجدد به جای دور ریختنی
  • خاموش شدن خودکار چراغ‌ها در صورت عدم استفاده
  • تعمیر شیرآلات و شیلنگ‌های نشتی

یادداشت پایانی

آلودگی هوای داخل خانه می‌تواند منجر به تعدادی از مشکلات سلامتی از جمله میگرن شدید و سردرد شود. به همین دلیل است که شما باید گام‌های درستی برای بهبود کیفیت هوای داخل خانه بردارید. نصب دستگاه تصفیه هوا یک راه ایده‌آل برای حذف آلاینده‌های مضر و ایمن و بدون آلاینده کردن خانه شما است.

پیامدهای این مطالعات مهم است. از آنجایی که شهرهای سراسر جهان شلوغ تر می‌شوند و آتش سوزی‌های جنگلی عادی شده، آلودگی هوا می‌تواند بدتر شود. به خاطر داشته باشید. افراد مبتلا به آسم تنها کسانی نیستند که باید مراقب کیفیت بد هوا باشند.

منبع
ajmc.com

10 دیدگاه

  1. این آلودگی هوا تمام زحمات من برای کنترل سدردهای میگرنیم رو از بین برده واقعا
    از خونه میام بیرون تا ساعت ها سردرد شدیدی دارم که حوصله خودم رو هم ندارم دیگه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا