بیماریبیماری های مفصلی

چقدر با زانوبند طبی مفصل دار و فواید آن آشنایی دارید؟

زانوبند طبی مفصل دار غالبا برای بیمارانی که دچار آسیب‌های جدی و ناپایداری زانو هستند استفاده می‌شود. اما استفاده از آن برای پیشگیری از پیشرفت عارضه‌های شایع مرتبط با زانو نیز موثر است. در گذشته، پاره شدن رباط می‌توانست باعث تمام شدن دوران حرفه‌ای یک ورزشکار شود. امروزه اما به کمک پیشرفت‌های علم پزشکی در زمینه راه‌های درمان این عارضه و تجهیزات موثر در روند بهبودی آن‌ها، شرایط بازگشت این بیماران به زندگی عادی فراهم شده است.

معمولا درمان زانودرد، با ترکیبی از فیزیوتراپی و استفاده از حمایت‌کننده‌های زانو مانند بریس و زانوبندها شروع می‌شود. در شرایطی که درمان‌های معمول و مراقبت‌های پزشکی در بهبود زانودرد موثر نباشند، ممکن است از گزینه جراحی برای درمان این آسیب‌ها استفاده شود.

بیشتر بخوانید: زانو درد را بهتر بشناسیم؛ ۱۱ علت و ۷ راه خلاص شدن از  زانودرد

با این حال، با توجه به سنگین بودن جراحی‌های زانو، انواع راه‌های درمان به روش غیرجراحی از محبوبیت بالاتری برخوردار هستند. همچنین زانو به عنوان بزرگ‌ترین مفصل انسان و یکی از اصلی‌ترین اعضا سیستم حرکتی بدن، شوک و استرس زیادی را جذب می‌کند. این فشارها در هنگام ورزش و فعالیت‌های سنگین بدنی، می‌توانند باعث آسیب‌دیدگی و زانودرد در افراد شوند. استفاده از انواع زانوبند طبی مفصل دار، با فراهم آوردن شرایط حمایتی و ایمن، می‌تواند از بروز آسیب‌های بیشتر در زانو جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید: جراحی آرتروز زانو، یک تصمیم بسیار مهم

زانوبند طبی مفصل دار چیست؟

انواع زانوبند طبی مفصل دار برای حمایت، جلوگیری از کشش بیش از حد زانو یا بر هم خوردن تراز مناسب آن طراحی شده‌اند و می‌توانند با پشتیبانی از زانو، به ایجاد ثبات در این مفصل مهم کمک کنند. همچنین ایجاد گرما در اثر پوشیدن بریس‌ و زانوبندهای طبی، باعث تسکین درد و تسریع روند درمان می‌شود.

زانوبند طبی مفصل دار، به کمک لولاهای کار شده در آن، حرکت زانو را به شیوه‌ای مشابه حرکت طبیعی زانو ولی با حداکثر حمایت، ممکن می‌کند. زانوبند طبی مفصل‌ دار، می‌تواند به جلو و عقب حرکت کند و با ایجاد محدودیت در حرکت‌های جانبی یا چرخشی، از آسیب بیشتر زانو جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید : زانوبند کشی، پرطرفدارترین و آشناترین راه مقابله با زانودرد

موارد استفاده از زانوبند طبی مفصل دار و چگونگی تاثیر آن بر فرآیند درمان زانودرد را بشناسید

عملکرد زانوها در راه رفتن، ایستادن، نشستن، اسکوات زدن و حتی غلتیدن در زمان خواب، انجام این کارها را برای ما ممکن می‌سازد.

دلایل مختلفی برای بروز زانودرد وجود دارد که در هر کدام، مکانیسم متفاوتی باعث آسیب و ایجاد درد در زانو شده است. با این حال، پشتیبانی به وسیله زانوبند و محافظت از آن طی دوره درمان زانودرد، در بهبود و کاهش درد موثر است.

رباط‌ها نقشی اساسی در تحرک بدن ایفا می‌کنند. چهار رباط اصلی زانو، نقش بسیار مهمی در توانایی بدن برای دویدن، راه رفتن، پرش و چرخش دارند. کشیدگی، پیچ‌خوردگی یا پاره شدن این رباط‌ها، می‌تواند عملکرد حرکتی فرد را مختل کرده و انجام امور روزمره را غیرممکن کند.

بیشتر بخوانید: درمان پارگی مینیسک زانو با روش‌های خانگی، ورزشی و جراحی

رباط‌های ACL، MCL و مینیسک زانو سه‌گانه‌ای آسیب‌پذیر در زانو هستند که به دلیل ساختار پیچیده زانو و ارتباط آن با کل ساختار حرکتی بدن، بر عملکرد کلی آن اثرگذارند. بنابراین آسیب وارده به آن‌ها می‌تواند باعث بروز عوارضی در دیگر نقاط بدن شود.

زمانی که مینیسک یا رباط‌ها آسیب ببینند و درد ناشی از آن باعث ضعف در عملکرد حرکتی شخص شود، اینگونه زانوبندها می‌توانند باعث افزایش حمایت و پشتیبانی از زانو و حفظ ثبات آن در هنگام حرکت شوند.

همچنین از آن جایی که انجام حرکات ورزشی هیجانی و پرتحرک، ریسک آسیب‌دیدگی زانو را بالا می‌برد، از بریس یا زانوبند طبی مفصل دار برای حداکثر پشتیبانی و محافظت از زانو حین فعالیت‌های سنگین نیز استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید : زانوبند آرتروزی تا چه حد برای زانودرد مفید است؟

استفاده اززانوبند طبی مفصل دار، می‌تواند در تسکین درد و بهبود موارد زیر موثر باشد:

آسیب‌های لیگامانی

زانوبند طبی مفصل دار با محدود کردن دامنه حرکتی زانو، به ویژه حرکت‌های چرخشی، موجب تسریع در بهبود رباط‌های آسیب‌دیده و درمان زانودرد می‌شود.

شایع‌ترین آسیب‌های رباط زانو شامل MCL، ACL و LCL است. آسیب PCL هم ممکن است اما در مواردی بسیار کمتر دیده می‌شود. زانوبند طبی را می‌توان بلافاصله پس از آسیب و برای جلوگیری از وخیم شدن آن استفاده کرد. همچنین در مراحل بازگشت به فعالیت‌های فیزیکی و ورزشی مانند اسکی و بسکتبال، استفاده از این زانوبندها بسیار مفید خواهد بود.

صدمات غضروفی

 مینیسک آسیب دیده که زانوبند طبی مفصل دار برای آن استفاده می شود|سیوطب

زانوبند طبی مفصل دار می‌تواند به بهبود آسیب‌های مرتبط با مینیسک، به ویژه در مراحل اولیه کمک کند. درد و تورم حاصل از آسیب‌دیدگی مینیسک می‌تواند باعث ضعف و به اصطلاح خالی کردن زانو شود که در این شرایط، استفاده از زانوبند طبی مفصل‌ دار می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

بیشتر بخوانید: درد جلوی زانو، علامتی که به شما در مورد کشکک زانو هشدار می‌دهد

آرتروز زانو

زانوبند طبی مفصل دار، می‌تواند با کاهش فشار وارده به زانو، در تسکین درد و بهبود آرتروز زانو موثر باشد. همچنین در شرایطی که آرتروز باعث تخریب قسمتی از مفصل شده باشد، می‌توان آن را به کمک زانوبند طبی مفصل دار در راستای مناسب قرار داد و از سرعت پیشرفت بیماری کاست.

بیشتر بخوانید: درمان آرتروز زانو ، موثر ترین روش های معالجه آرتروز زانو

شکستگی زانو

در بسیاری از موارد شکستگی زانو، زانوبند طبی مفصل دار ممکن است اولین بخش از پروسه بهبود و شروع مجدد راه رفتن و ایستادن باشد. زانوبندهای طبی با کاهش نیروی وارده به استخوان در حال ترمیم، سرعت بهبود را افزایش می‌دهند و در درمان زانودرد ناشی از آن موثرند.

بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو؛ جراحی سخت با نتیجه ایده‌آل با اطمینان گام بردار!

تفاوت زانوبند طبی مفصل دار با دیگر زانوبندها چیست؟

مهم‌ترین عاملی که در زمان تهیه زانوبند باید به آن توجه شود، میزان ناپایداری زانوی آسیب‌دیده است؛ چرا که در درجه اول، دلیل اصلی استفاده از چنین محصولاتی حمایت از مفصل زانو است.

زانوبند طبی مفصل دار، محافظت و ثبات بیشتری نسبت به زانوبندهای کشی ساده و بریس‌های دور زانویی فراهم می‌کند. لولاهای کار شده در این نوع، از خم شدن بیش از حد زانو به عقب، حرکت‌های جانبی یا چرخیدن به طرفین جلوگیری می‌کنند و به همین علت، بهترین گزینه برای استفاده پس از آسیب‌دیدگی رباط‌ها هستند.

این زانوبندها در موارد ابتلا به آرتروز، ضعف، مشکلات غضروفی، بی‌ثباتی مفصلی و پس از جراحی و درمان زانودرد، برای حمایت از زانو و کاهش درد کاربرد دارند. همچنین باعث ایجاد راحتی و احساس اطمینان برای انجام ورزش و فعالیت‌های روزمره می‌شوند.

بیشتر بخوانید: 10 ورزش زانودرد که نتیجه آن‌ها شما را شگفت‌زده می‌کند

بعضی از انواع زانوبند طبی مفصل دار با امکان قفل شدن در حد مشخصی از خمش یا کشش، می‌توانند دامنه حرکتی زانو را کنترل کنند. این قابلیت می‌تواند در بهبودی و کاهش درد در مراحل اولیه آسیب‌دیدگی یا پس از جراحی و درمان زانودرد مفید باشد و از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید: چرا پی آر پی زانو یکی از بهترین روش‌های درمان زانودرد است؟

انواع زانوبند طبی

انواع زانوبند به چهار دسته دربرگیرنده، حمایت کننده، پایدار کننده و مفصل دار یا لولادار تقسیم‌بندی می‌شوند.

دربرگیرنده‌ها، در اندازه‌های مختلف وجود دارند و می‌توان به راحتی آن‌ها را روی زانو کشید. حال آن که انواع حمایت کننده‌های زانو قابل تنظیم هستند و غالبا دور زانو پیچیده می‌شوند. در هر صورت هر دو نوع این زانوبندهای طبی علاوه بر حمایت اصلی از زانو، آن را گرم و فشرده نیز می‌کنند.

انواع پایدار کننده‌ها، برای حمایت بیشتر از مفصل زانو، در هر دو سمت دارای فنرهایی از جنس استیل هستند. حال آن که انواع زانوبند طبی مفصل دار، از لولاهایی تشکیل می‌شوند که حرکت زانو را به شیوه‌ای مشابه به حرکت طبیعی زانو با حداکثر حمایت، ممکن می‌سازند.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی زانودرد با این 15 راه مفید

موارد قابل توجه در استفاده از زانوبند طبی مفصل دار

بریس‌ها و زانوبندهای طبی، برای اثربخشی حداکثری درمان زانودرد و همچنین جلوگیری از وارد آوردن آسیب بیشتر، باید کاملا منطبق بر سایز، وضعیت اندامی بیمار و مشکل به وجودآورنده زانودرد طراحی شده باشند.

این تجهیزات پزشکی، در صورتی که متناسب با شرایط بیمار نباشند یا در عملکرد طبیعی زانو اختلال ایجاد کنند، می‌توانند باعث آسیب دیدن بخش‌های دیگر بدن، به ویژه پایین تنه و ناحیه کمر شوند. بنابراین بهترین بریس یا زانوبند پزشکی، محصولی است که متناسب و برای مورد خاص بیمار ساخته شود.

بیشتر بخوانید: کشکک زانو چیست و چرا دانستن در مورد آن اهمیت زیادی دارد؟

برای انتخاب بریس و زانوبند، با پزشک خود مشورت کنید. میزان حمایت مورد نیاز زانو، میزان رضایت پزشک از عمل جراحی و روند بهبودی و نوع آسیب‌دیدگی و توانایی حرکتی بدن، همگی در انتخاب بهترین زانوبند طبی مفصل دار برای شما موثر خواهند بود.

منبع
healthline

2 دیدگاه

    1. بستگی به تجویز پزشک دارد اما مصرف بیش از حد ان مخصوصا در زمان استراحت با توجه به نوع اسیب ممکن است مضرر هم باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا