اختلالات رشدیاعصاب و روان

آزمایش اوتیسم چیست و چرایی نیاز به انجام تست غربالگری

آزمایش اوتیسم احتمالا از آن مواردی است که بسیاری از افراد اطلاعات زیادی درباره آن ندارند. برای مثال آیا می‌دانید که کدام آزمایش اوتیسم معتبر است؟ یا می‌دانید تست اوتیسم چه اطلاعاتی به شما می‌‍‌دهد؟ یا اینکه در طی تست اوتیسم چه سوالاتی از والدین پرسیده می‌شود؟

در ادامه این مقاله از سری مقالات خبر پزشکی و سلامتی سیوطب برای رسیدن به پاسخ این سوالات، بخش‌های ‌مختلفی را در خصوص موضوع آزمایش اوتیسم تدارک دیده‌ایم. اگر مادر یا پدر کودکی هستید که رفتارهای غیرمعمولی دارد یا اینکه واکنش‌های ‌غیرطبیعی از خود نشان می‌دهد توصیه می‌کنیم که این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. زیرا می‌خواهیم به صورت مبسوط به این موضوع بپردازیم.

این روزها تست‌هایی ‌که در خصوص ابتلا یا عدم ابتلا کودکان به اوتیسم انجام می‌شود بسیار معتبر هستند. بنابراین اطلاعات دقیقی را درباره وضعیت کودکان در اختیار متخصصان و خانواده‌ها ‌قرار می‌دهند. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: درمان لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان با روش‌ها و تکنیک‌ها استاندارد

آزمایش اوتیسم یا تست اوتیسم

آزمایش اوتیسم در ایران انجام می‌شود و متخصصان دانش قوی‌ای در این زمینه دارند|سیوطب

آزمایش اوتیسم یا تست ADI-R یکی از انواع تست‌هایی است که برای تشخیص بیماری اوتیسم در کودکان به کار گرفته می‌شود. در کنار تست ADI-R آزمایشات اوتیسم دیگری نیز وجود دارند که از درجه اهمیت بالایی برخوردار هستند و تا حد زیادی می‌توانند به نتایج حاصل از آن‌ها ‌اعتماد کرد. در و اقع این آزمایش‎‌های اوتیسم دارای استاندارد طلایی هستند. بنابراین به راحتی می‌توان با نتایجی که با انجام این نوع تست اوتیسم کسب می‌شود، اعتماد کرد.

زمانی که شما تست اوتیسم ADI-R را انجام می‌دهید علاوه بر این که اوتیسم را در جنین تشخیص خواهید داد، حتی در زمینه سطح و درجه اوتیسم نیز اطلاعاتی در اختیارتان قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر نیز بیش فعالی و اختلالات شناختی در جنین نیز قابل تشخیص خواهد بود. بنابراین می‌توان بر اساس این اطلاعات حاصله از آزمایش اوتیسم، تصمیمات مهمی در خصوص جنین اتخاذ کرد.

برخی از افراد تصور می‌کنند که آزمایش اوتیسم از طریق خونگیری یا تصویربرداری از مغز انجام می‌شود. در حالی ‌که چنین امکانی برای آزمایش افراد اوتیسمی وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: درمان سندروم داون از دوران جنینی تا بزرگسالی با کاردرمانی

انواع آزمایش اوتیسم

 تمامی موارد آزمایش‌ اوتیسم مورد تایید مراکز معتبر اروپایی و آمریکایی هستند.|سیوطب

تست اوتیسم این روز‌ها‌ دارای سه نوع است که هر کدام از آن‌ها ‌از درجه بالایی از اعتبار برخوردار هستند.

  • آزمایش اوتیسم ADI-R
  • آزمایش اوتیسم SCQ
  • آزمایش اوتیسم ADUS

بیشتر بخوانید: انواع لکنت زبان و آشنایی با علل پیدایش لکنت کودکان و بزرگسالان

دشواری روند تشخیص اوتیسم

اوتیسم جزء اختلالاتی است که تشخیص آن بسیار دشوار است. زیرا تا حد زیادی با سایر اختلالات رشدی یا هوشی یا اختلالات مغزی یا نورولوژیک علائم مشابهی دارد. در نتیجه متخصصان برای اینکه به ویژگی‌های ‌اختصاصی این اختلال پی ببرند، نیازمند آزمایش‌ها‌ و تست‌های اوتیسم دقیق هستند.

خوشبختانه در این سال‌ها ‌سه نوع تست کاملا معتبر و استاندارد وجود دارد که برای آزمایش اوتیسم به کار گرفته می‌شود. امتیاز آزمایش اوتیسم این است که از سوی مراکز معتبر دنیا و بهترین متخصصان مورد تایید هستند.

بیشتر بخوانید: درمان اوتیسم؛ بازی اثرگذارترین شیوه درمان

انجام تست اوتیسم در ایران

از بین سه آزمایش اوتیسم که در بخش‌های ‌قبلی نام‌شان را ذکر کردیم دو نوع از تست اوتیسم در ایران انجام می‌شود. اولی SCQ و دومی ADI-R است.

آزمایش اوتیسم  ADI-R

تست اوتیسم ADI-R در بین سایر آزمایش‌های ‌تست کاربرد بیشتری دارد. در این تکنیک روند تشخیص اوتیسم در طی انجام مصاحبه‌ای نظام‌مند و ساختاریافته انجام می‌شود. بنابراین لازم است که خانواده یا مراقبان کودک در کنار وی باشند و در روند گفتگو فعالانه شراکت کنند.

بیشتر بخوانید: اوتیسم یا اختلال درخودماندگی چیست؟

در آزمایش اوتیسم ADI-R  چه سوالاتی پرسیده می‌شود؟

از مهم‎‌‌ترین سوالاتی که در مصاحبه تشخیصی تست اوتیسم ADI-R مطرح می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در ابتدا متخصصان از والدین در خصوص تاریخچه رشد کودک‌شان سوالاتی را می‌پرسند
  • در ادامه نیاز است که والدین در زمینه رفتارهای کنونی فرزندشان اطلاعاتی را به متخصصان ارائه کنند

این اطلاعات مبنایی می‌شود برای این که متخصصان بتوانند ارزیابی‌های ‌دقیقی در خصوص سطوح شناختی و نیز توانایی‌های ‌زبانی و مهارت‌های ‌حرکتی کودکان داشته باشند.

به طور کلی تمامی فعالیت‌های ‌شناختی و رفتاری کودکان از گذشته تا اکنون مورد بررسی قرار می‌گیرد. تمامی اطلاعات مربوط به سابقه رفتار کودک را ارزیابی می‌کنند تا بتوانند به نوعی به پیش‌بینی رفتارهای او در آینده برسند.

به بیانی دیگر زمانی که کودک‌تان در معرض ارزیابی از سوی متخصصان است به تمامی رفتارهای وی توجه ویژه خواهد شد. رفتارها و نوع تعاملی که بین کودک و محیط وجود دارد نشان می‌دهد که وی دارای واکنش‌های ‌طبیعی است یا خیر.

در نهایت نیز وضعیت عصبی و پزشکی نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد.

یکی از مهم‌ترین نکاتی که از سوی پزشکان و متخصصان مربوطه مورد پرسش قرار می‌گیرد سابقه خانوادگی آن‌ها‌ در خصوص این بیماری است. در این زمینه نیز هرگونه اطلاعات درباره سابقه ابتلا به مشکلات اعصاب و روان و اختلالات رشدی دیگر در خانواده‌ها نیز می‌تواند به متخصصان کمک کند.

‌بیشتر بخوانید: سندروم داون یا نشانگان داون چیست؟ آیا سندروم داون ارثی است؟

آزمایش اوتیسم ADI-R  برای چه کسانی قابل اجرا است؟

این تست اوتیسم برای تمامی کودکانی که بالای 18 ماه قرار دارند و به لحاظ عصبی و شناختی رشد قابل توجهی داشته‌اند قابلیت اجرایی دارد.

مزیت آزمایش اوتیسم ADI-R

زمانی که شما تست اوتیسم را به کار می‌گیرید متخصصان به راحتی می‌توانند سطوح مختلف اوتیسم یعنی سطح 2 و سطح 3 را از هم تمییز دهند. تفکیک دقیق بین اوتیسم و انواع اختلالات رشدی که در زمینه هوش و سایر عقب ماندگی‌های ‌ذهنی وجود دارد با این تست قابل انجام است.

بنابراین اگر بخواهید بین اوتیسم و سایر اختلالاتی که با آن علائم و عارضه‌های ‌مشترک دارد تفکیک کنید به راحتی می‌توانید از این تست کمک بگیرید. زیرا در نهایت به شما کمک خواهد کرد که تشخیص دهید مراجعه کننده شما با اختلالات دیگر روبه‌رو شده یا این‌که به اختلال اوتیسم دچار است.

بیشتر بخوانید: ۹ درمان اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین؛ مقابله با تغییرات سریع در خلق‌و‌خو

 انجام تست اوتیسم چرا اهمیت دارد؟

آزمایش اوتیسم برای تشخیص زود هنگام اوتیسم ضرورت دارد|سیوطب

ضرورت انجام آزمایش اوتیسم در سال‌های ‌اخیر افزایش یافته است. زیرا این اختلال در طول سال‌ها ‌رشد کرده و به آمار مبتلایان آن افزوده می‌شود.

متاسفانه یکی از مشکلاتی که مشاهده شد این است که خانواده‌ها ‌بسیار دیرتر از زمانی که باید نسبت به علائم و نشانه‌های ‌اوتیسم در فرزندشان مشکوک می‌شوند. در واقع به دلیل اینکه آگاهی زیادی در زمینه این بیماری در بین خانواده‌ها ‌وجود ندارد، طبیعی است که کودکان را دیرتر نزد متخصصان مربوطه می‌برند.

بنابراین در طول این سال‌ها تلاش بر این بود که با افزایش میزان آگاهی در بین خانواده‌ها و والدین بتوانند کودکان دچار اختلالات از جمله اوتیسم را به موقع در بیمارستان‌ها‌ ویزیت کنند. در این موارد می‌توان امیدوار بود که بتوان اقدامات تشخیصی و درمانی را به هنگام انجام داد.

بیشتر بخوانید: ۲۱ جایگزین سیگار برای جلوگیری از سرطان‌ریه + معجون‌های خانگی

انجام گسترده تست‌های ‌تشخیصی اوتیسم

این روزها در کشورمان در طیف گسترده‌ای، از کودکان و خانواده‌ها آزمایش اوتیسم گرفته می‌شود. در واقع در طی جلساتی از خانواده‌ها می‌خواهند که به یکسری سوالات پاسخ گویند. در این موارد آمار‌هایی مبنی بر آمار مبتلایان به اوتیسم در ایران به دست خواهد آمد.

البته نباید تصور کنید که کودک‌تان حتما باید دارای رفتارهای خاصی باشد تا آن‌ها‌ را برای انجام آزمایش اوتیسم ببرید. بهتر است که اگر کودک شما در بین ماه‌های ‌16 الی 30 قرار دارد آن‌ها ‌را نزد متخصصان مربوطه ببرید. با انجام این آزمایش می‌توانید خیال‌تان راحت باشد که فرزندتان سالم است.

بیشتر بخوانید: اختلال استرس پس از سانحه و شناخت علائم PTSD

نمره گذاری پرسشنامه تست اوتیسم

متخصصان و کسانی که تست را برای شما اجرا خواهند کرد نمراتی را به ازای هر پاسخ در نظر می‌گیرند. در نهایت براساس نمراتی که لحاظ کرده‌اند می‌توانند تشخیص‌های ‌لازم را در خصوص ابتلا یا عدم ابتلا کودکان تحت آزمایش اوتیسم داشته باشند. احتمال کم، متوسط و زیاد در زمینه ابتلا کودکان به بیماری اوتیسم بر حسب میزان نمره‌ای که کسب کرده است تعیین خواهد شد.

بیشتر بخوانید: راه رفتن در خواب و راز ۱۵ دقیقه قبل از آن ولی درمان‌پذیر

چه کسانی می‌توانند در تست اوتیسم کودکان به ما کمک کنند؟

طیف گسترده‌ای از متخصصان و پزشکان می‌توانند در این زمینه به خانواده‌ها کمک کنند. از جمله:

  • نورولوژیست‌ها
  • روان‌شناسانی که به طور حرفه‌ای در زمینه بیماری و اختلالات کودکان کار می‌کنند (روان شناس کودک)
  • کار درمانگران
  • روان‌شناسان
  • گفتار درمانگران

انواع روش‌های درمانی بیماری اوتیسم

به محض اینکه تشخیص داده شود کودکی به بیماری اوتیسم مبتلا است، متخصصان روند درمان را آغاز می‌کنند. به طور کلی باید گفت که این بیماری درمان قطعی و صددرصدی ندارد. اما می‌توان با انجام یک سری تکنیک‌ها از رشد این بیماری در کودکان جلوگیری کرد.

از مهم‌ترین تکنیک‌هایی که می‌توانند به صورت یک پکیج درمانی یا مجموعه درمانی به مبتلایان اوتیسم و خانواده‌هایشان کمک کنند می‌توان موارد زیر را برشمرد:

  • رفتار درمانی
  • گفتار درمانی
  • کاردرمانی در حیطه ذهنی و جسمی
  • یکپارچگی حسی
  • بازی درمانی
  • موسیقی درمانی
  • دارودرمانی: از مهم‌ترین اختلالاتی که بیماران مبتلا به اوتیسم با آن درگیر هستند، اختلالات گسترده‌ای است که در خواب و مشکلات گوارشی و تکانشی‌شان و جود دارد. بنابراین نیاز است که برای بهبود وضعیت آن‌ها در این زمینه‌ها از تکنیک دارودرمانی نیز استفاده کرد

بیشتر بخوانید: عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی را بشناسید

خاتمه

در تمامی بخش‌هایی ‌که در این مقاله آمد تلاش‌مان بر این بود که میزان ضرورت انجام آزمایش اوتیسم را به خانواده‌ها‌ یادآور شویم. بسیاری به خاطر والدین از ترس یا هر عامل روانی دیگری دوست ندارند که این کار را انجام دهند. آن‌ها با توجیه‌های ‌غیرمنطقی و کاملا احساساتی بیان می‌کنند که علاقه‌ای به انجام تست اوتیسم ندارند.

از طرفی هم برخی از خانواده‌ها ‌به دلیل ناآگاهی امکان انجام به موقع آزمایش اوتیسم را از خود و کودک‌شان می‌گیرند. بنابراین در طول سال‌ها ‌متوجه شده‌ایم که بسیاری از کودکان در سنین خیلی بالاتر به مراکز تشخیصی و درمانی این بیماری مراجعه می‌کنند. در نتیجه توانبخشی برای کودکان مبتلا به اوتیسم دیرتر آغاز می‌شود. و این موضوع موجب می‌شود احتمال پاسخ مثبت از این دست فعالیت‌های ‌تشخیصی و توانبخشی کاهش یابد.

منبع
.healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا