علت درد ساق پا در شب، خستگی تا بیماری + بهترین درمان های خانگی
علت درد ساق پا در شب، عامل ایجاد یکی از تجربههای ناخوشایندی است که بسیاری از افراد در هنگام مراجعه به متخصصین گزارش میکنند. این اشخاص در هنگام نیمه شب بر اثر درد شدید پا یا گرفتگی عضلات ساق پا بیدار میشوند.
به همین دلیل نیاز است که برایشان روند تشخیص علت درد ساق پا در شب و درمان به هنگام انجام شود تا در صورت بروز مشکلاتی جدی روند درمان سریعتر انجام شود.
در ادامه این مقاله از مجله بهداشتی سیوطب قرار است که به شکل مبسوط و گسترده در خصوص علت درد ساق پا در شب مطالبی اساسی را در اختیارتان قرار دهیم.
درد ساق پا در شب
متاسفانه بر اساس آمارهای گزارش شده میتوان گفت که این عارضه یعنی درد ساق پا ابدا عارضه نادری نیست و میزان شیوع به این بیماری بسیار بالا است. بیش از نیمی از بزرگسالان در زن و مرد مبتلا به این عارضه هستند و دچار گرفتگی پا و درد ساق پا میشوند. اما این موضوع از چه علتی ناشی میشود؟
بیشتر بخوانید: درمان پا درد؛ از داروهای ضدالتهابی،کیسههای یخ و کفش طبی
به طور عمده دلایل و عوامل مختلفی در بروز این عارضه دخیل هستند که در بخش بعدی به آن میپردازیم.
اما نکته مهم این است که افراد شدت متفاوتی از درد را تجربه میکنند و ممکن است حتی به دلیل شدت گرفتگی عضلات و ماهیچهها از خواب بیدار شوند.
بیشتر بخوانید: شانه درد؛ 7 علت درد شانه و کتف از پارگی تاندون تا آرتروز شانه
علت درد ساق پا در شب
از مهمترین دلایلی که باعث میشود درد ساق پا در شب بروز کند و افراد تجربه ناخوشایندی داشته باشند موارد زیر هستند:
بی تحرکی و سبک زندگی نامناسب در عصر مدرن
در گذشته سبک زندگی به شکلی بود که انسانها برای تامین ضروریات زندگیشان میتوانستند در طول روز تحرک بدنی زیادی داشته باشند. بنابراین این تحرک و فعالیتهای زیاد باعث میشد که بدن روند طبیعی کششها، انقباضها و انبساطها را طی کند.
اما این روزها به دلیل زندگی ماشینی تحرک از افراد گرفته شده است و نمیتوانند فعالیتهای طبیعی و ضروری بدنشان را داشته باشند. برای مثال گروهی از عضلات و تاندونها باید در طول روز تا حدودی کشیده شوند در غیر این صورت شاهد بروز خطرات جدی خواهیم بود. یکی از این دست پیامدهای ناشی از بی تحرکی درد ساق پا در شب است.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی پا درد و روش های ساده تسکین درد پا
به بیانی دیگر تمامی تحرکات جسمانی و فعالیتهای بدنی باعث میشود که تاندونها و عضلات در طول زمان، رشد طبیعی داشته باشند. اما اگر بدن فرد مدت زمان طولانی از یک حالت تغییر نکند در همان وضعیت ثابت باقی خواهند ماند. در نتیجه شاهد هستیم که تاندونها رشد درستی نخواهند داشت. بنابراین احتمال این که کوچکترین عامل باعث کشیدگی و گرفتگی عضلات و تاندونها شود وجود دارد. این موارد میتوانند علت درد ساق پا در شب باشند.
بیشتر بخوانید: درمان پا درد کودکان؛ معرفی همه راههای رفع درد پای خردسالان در خانه
قرارگیری بدن در وضعیت مناسب علت درد ساق پا در شب
شما باید در هنگام نشستن و خوابیدن به طور صحیحی بخوابید. زیرا وضعیت صحیح باعث قرارگیری مناسب اجزای بدنی و اندامها میشود. زمانی که میخوابید باید کف پای شما صاف قرار گیرد و آن را خم نکنید. زیرا باعث گرفتگی تاندونها و عضلات میشود. رعایت نکردن چنین موارد سادهای ممکن است علت درد ساق پا در شب باشد.
بیشتر بخوانید:ورزش پای پرانتزی؛ تمرینات موثر برای بهبودی ظاهر پاها
تغییرات ناشی از مسائل عصبی مرتبط با فصل زمستان
پژوهشها به آمارهایی رسیدهاند که بر اساس آنها متوجه شدهایم افراد در فصل زمستان دچار گرفتگیهای عضلات در ساق پا میشوند. در نتیجه منجر به بروز درد در هنگام شب هم میشوند. البته این دسته از گرفتگیها که به درد میانجامد ناشی از عوامل عصبی است که در فصول سرد بیشتر خود را نشان میدهد.
بیشتر بخوانید: ورم ساق پا یا ادم؛ تجمع مایعات و التهاب در بدن
تغییرات ناشی از روند رشدی در تابستان
در فصل تابستان به دلیل قرارگرفتن زیر نور خورشید و زمان بیشتر تابش خورشید در آسمان، ویتامین دی مورد نیاز بدن بیشتر از این طریق تامین میشود. به همین دلیل ترمیمهایی که در عضلات و تاندونها رخ میدهد با سرعت بیشتری انجام میشود.
همین موضوع میتواند علت درد ساق پا در شب باشد. چراکه شاهد هستیم رشد و ترمیم در اعصاب بخشهای مختلف پا باعث بروز درد ساق پا در شب میشود.
بیشتر بخوانید:سندروم پای بی قرار و روشهای درمانی خانگی و دارویی
کاهش سطح مایعات مورد نیاز بدن
بدن به میزان مشخصی از آب نیاز دارد. بنابراین راههای مختلفی برای تامین این نیاز هستند که یکی از آنها استفاده مداوم از آب در طول روز است. این مقدار 8 لیوان آب تعیین شده است.
در صورتی که آب بدن به مقدار کافی تامین نشده باشد باید نسبت به آن حساس باشید. بی آبی بدن منجر به گرفتگی عضلات شده و احتمال دارد علت درد ساق پا در شب باشد.
بیشتر بخوانید: پا درد، شناخت 16 دلیل و بررسی 10 روش درمان خانگی درد پا
شدت و مدت زمان زیاد در انجام فعالیتهای ورزشی
کسانی که به صورت حرفه ای ورزش میکنند و در مدت زمان طولانی شدیدترین فعالیتها و تمرینهای ورزشی را انجام میدهند، به احتمال زیاد به گرفتگی عضلات دچار میشوند.البته این اتفاق به صورت همیشگی نیست، ولی رخدادی نادر هم به شمار نمیرود. بنابراین این نکته را باید در خاطر داشته باشید تمامی نکاتی که مربیان به شما برای تمارین اصولی ارائه میکنند، برای پیشگیری از بروز این دسته از خطرات است.
از مهمترین تکنیکهایی که میتوانید در این موارد به کار گیرید استفاده به اندازه از آب خواهد بود. زیرا مایعات میتوانند تا حد زیادی از گرفتگیهای عضلاتی و در نهایت بروز درد پیشگیری کنند. البته این جلوگیری محدود است و نمیتواند به طور کلی و صددرصد اثرگذار باشد. در نتیجه انجام ورزشهای شدید و طولانی هم میتواند علت درد ساق پا در شب باشد.
بیشتر بخوانید: درد پاشنه پا؛ معرفی 12 درمان برای این عارضه
فعالیتهای شغلی خاص و دشوار علت درد ساق پا در شب
افراد دارای مشاغلی با فعالیتهای سنگینی یا ایستادن بیش از حد بع احتمال زیاد دچار گرفتگی و درد در ناحیه ساق میشوند. بنابراین این دسته از افراد باید تلاش کنند که مدت زمان کمتری روی پا بایستند و این که وزنههای کمتری را بلند کنند.
توجه داشته باشید که منظور از وزنه، حمل و نقل و جابهجایی وسایل سنگین است و توجه خاصی به ورزش خاصی ندارد.
بیشتر بخوانید: خار پاشنه پا و 9 راه درمانی بدون جراحی و درمان آن با 7 حرکت ورزشی
بارداری علت درد ساق پا در شب
زنانی که در دوران بارداری هستند به طور عمده با این مشکل رایج مواجه خواهند بود. اغلب زنان باردار در دوران بارداری که دچار سنگینی وزن شد اند ممکن است دچار گرفتگی عضلات و دردهای ناگهانی در ساق پا در شب هنگام شوند.
بیشتر بخوانید: صافی کف پا، روش تشخصی و عوارضی که برای بدن ایجاد میکند
کاهش مواد معدنی و مغذی از جمله کلسیم و منیزم
کسانی که به دلایل مختلف با سوء تغذیه مواجهاند، به خاطر کاهش کلسیم و منیزیم در بدن احتمالا با دردهایی در ناحیه ساق پا مواجه میشوند. به همین دلیل نیاز است که برنامه غذایی مناسبی برای خودشان تدارک ببینند تا با عارضههای احتمالی از جمله گرفتگی عضلات و دردهایی در این نواحی مواجه نشوند.
یکی از مهمترین مواد غذاییای که میتوانید در این زمینه مورد استفاده قرار دهید، کنجد سیاه است. زیرا مقادیر زیادی کلسیم و منیزیم را در خود دارد. در نتیجه به راحتی میتواند مقدار مورد نیاز کلسیم و منیزیم بدن شما را تامین کند. کمبود این مواد علت درد ساق پا در شب خواهند بود.
بیشتر بخوانید: لگن درد؛ معرفی 10 نشانه مربوط به درد لگن و 10 راه تشخیص
افزایش سن و بروز عوارض ناشی از پیری و تحلیل بافتهای مختلف بدنی
طبیعی است که افراد با افزایش سن و بروز عارضههای ناشی از بین رفتن بافت غضروف و مفاصل با دردهای مختلف روبهرو شوند. بنابراین دوز از ذهن نیست که این روند منجر به بروز دردهای مفصلی و عضلات در بخشهای مختلف بدن از جمله ساق پا باشد.
از این رو نیاز است که در این سن از تمامی تکنیکهایی ک باعث میشود دردها کاهش پیدا کنند، استفاده کنید. از سوی دیگر از عواملی که منجر به افزایش احتمال ظهور این دردها میشود، مثل پیادهرویهای طولانی یا بلند کردن وزنههای بزرگ نیز باید دوری جویید.
بیشتر بخوانید: درمان درد ساق پا با کمک روشهای خانگی، سنتی و جراحی
درمان علت درد ساق پا در شب
همانطور که در بخش قبلی به طور دقیق و گسترده در خصوص علل مختلف درد ساق پا در شب صحبت کردیم ملاحظه میکنید که علل بروز این نوع دردها متعدد و مختلف هستند. بنابراین روش درمانی به تناسب نوع علت تعیین میشود و نمیتوان یک نوع درمان را برای تمامی انواع دردهای ساق پا اعلام کرد.
برای مثال در صورتی که تشخیص داده شود شما دچار گرفتگی و درد ساق پا ناشی از فعالیتهای سنگین شغلی یا ورزشی شدهاید احتمالا توصیه این خواهد بود که روند فعالیتهایتان را متعادل پیش ببرید. یعنی با بهبود روند فعالیتهای جسمانی به کاهش احتمال بروز مجدد دردها کمک کنید.
بیشتر بخوانید: 8 علت درد کف پا از خار پاشنه تا متاتارسالژی،نوروپاتی محیطی و نوروما
نتیجهگیری
اگر اسپاسمهای آزاردهنده پاهایتان، شما را نیمه شب از خواب بیدار میکند، باید بدانید که تنها نیستید و این تجربه مشترک اشخاص زیادی است زیرا این معضل شیوع نسبتا فراوانی دارد. حدود 60درصد بزرگسالان دستکم یک بار در طول عمر خود این درد را تجربه کردهاند.
بنابراین این حس برای بسیاری از اشخاص غریبه نیست و به همین دلیل یافتن علت درد ساق پا در شب حائز اهمیت است. در این مقاله تلاش کردیم که مهمترین و اصلیترین عللی که سبب میشود افراد با درد ساق پا در نیمه شب مواجه شوند را بررسی کنیم.
بیشتر بخوانید: درد استخوان دنبالچه؛ نگاهی به 11 نشانه کوکسیدینیا +7 علت
در آخر مهمترین توصیهای که داریم این است که بر اساس اطلاعات دریافتی خودتان نسبت به تشخیص و خوددرمانی اقدام نکنید. زیرا احتمال دارد وضعیت شما شامل هیچ کدام از موارد فوق نبوده و نیازمند تشخیصهای دقیقتر و روند درمانی تخصصی باشید. بنابراین در اسرع وقت به بهترین متخصص در این زمینه مراجعه کنید تا در کوتاهترین زمان با تشخیص علت درد ساق پا در شب بهترین روند درمان را پیشنهاد کند.