بیماریبیماری های مفصلی

11 علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین؛ از سیاتیک یا دیابت

فهرست محتوا نمایش

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین و دیگر قسمت‌های مختلف پاها بسیار متنوع است. در بعضی موارد علت تنها وضعیت بد بدن و تحت فشار بودن اعصاب پاها و جریان خون است که باعث بی‌حس شدن می‌شود، اما در مواردی دیگر علت این بی‌حسی به یک مشکل زمینه‌ای برمی‌گردد.

از بیماری‌هایی که باعث بی‌حس شدن پاها می‌شوند می‌توانیم به نوروپاتی دیابتی، مشکلات کمر و سیاتیک اشاره کنیم. در این مطلب از مجله علمی و پزشکی سیوطب به بررسی علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: درمان بی حسی پا، بی حس شدن پای چپ نشانه چیست؟
 

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین چیست؟

ممکن است فردی به دلیل نشستن در وضعیتی که فشار زیادی بر اعصاب وارد می‌کند یا جریان خون را کاهش می‌دهد، در پاهای خود بی‌حسی احساس کند. با این حال بی‌حسی طولانی‌مدت یا بدون دلیل ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای باشد.

بی‌حسی طولانی مدت یا احساس سوزن سوزن شدن در پاها امکان دارد که به دلیل شرایطی مانند بیماری ام اس، دیابت، بیماری شریان محیطی یا فیبرومیالژیا رخ دهد. همچنین احتمال دارد که این احساس در کل ساق پا، زیر زانو یا در نواحی مختلفی از پا احساس شود.

 

علت بی حسی پاها چیست؟

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین شاید جراحت و آسیب باشد|سیوطب

روی هم قرار دادن پاها برای مدت طولانی باعث بی‌حسی و گزگز در پاها می‌شود. در اغلب موارد افراد به طور موقت و به دلیل وضعیت بدن خود دچار بی‌حسی در پاها می‌شوند، اما با این حال بی‌حسی مزمن یا طولانی‌مدت در پاها تقریبا همیشه نشانه یک بیماری زمینه‌ای است.

شرایط مرتبط با بی حسی پا عبارتند از:

1. وضعیت بدن علت بی حس شدن پاها از کمر به پایین

نوع وضعیت نشستن، ایستادن و حتی خوابیدن گاهی به اعصاب یا جریان خون فشار می‌آورد و یکی از شایع‌ترین علل بی حسی موقت در پاها است. بسیاری از مردم از این وضعیت به نام خواب رفتن پاها استفاده می‌کنند که اصطلاح پزشکی آن پارستزی گذرا (transient paresthesia) است.

عاداتی که باعث به خواب رفتن پاها می‌شوند عبارتند از:

  • روی هم قراردادن پاها برای مدت طولانی
  • نشستن یا زانو زدن به مدت طولانی
  • روی پا نشستن
  • پوشیدن شلوار، جوراب یا کفش خیلی تنگ

بیشتر بخوانید: ۷ درمان بی حسی دست و بررسی ۶ علت ایجاد این عارضه
 

2. جراحت، یک نمونه دیگر از علت بی حسی پاها

صدمات وارده به نیم تنه پایین، ستون فقرات، باسن، ساق و مچ پا و دیگر قسمت‌های پاها به اعصاب فشار وارد می‌کند و باعث بی‌حس شدن آن‌ها می‌شود.

بیشتر بخوانید: علت بی حسی دست ها در خواب چیست؟
 

3. دیابت، بیماری زمینه‌ای که بر اعصاب و بی‌حسی پاها اثر می‌گذارد

برخی افراد مبتلا به دیابت دچار نوعی آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی می‌شوند. نوروپاتی دیابتی باعث بی‌حسی، سوزن سوزن شدن و درد در پاها می‌شود.

بیشتر بخوانید: ۱۲علت ورم پا |۱۰درمان خانگی ورم پا|خواص بالا نگه داشتن پاها
 

4. مشکلات کمر و سیاتیک، علت بی حس شدن پاها از کمر به پایین

مشکل و بیماری در قسمت پایین کمر مانند شکستگی یا بیرون زدگی دیسک‌های ستون فقرات ممکن است باعث فشرده شدن اعصابی شود که به پاها می‌روند و منجر به بی‌حسی یا اختلالات حسی شوند. توجه داشته باشید که فتق یا بیرون‌زدگی دیسک یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مفصلی است.

به عنوان مثال سیاتیک یکی از عصب‌های بزرگ بدن و بسیار حساس در قسمت پایین کمر تا پاها است. اگر این عصب تحریک یا فشرده شود، احتمال دارد که بیمار دچار بی‌حسی یا گزگز شدن در پاهای خود شود.

بیشتر بخوانید: زانوبند طبی مناسب زانودرد شما کدام است؟
 

5. سندروم تونل تارسال علت بی حس شدن پای چپ از زانو به پایین

سندروم تونل تارسال (Tarsal tunnel syndrome) زمانی اتفاق می‌افتد که عصبی که از پشت ساق پا و در امتداد قسمت داخلی مچ پا می‌گذرد، فشرده یا آسیب ببیند. تونل تارسال فضای باریکی در قسمت داخلی مچ پا است که افرادی که به این سندروم مبتلا هستند معمولا در مچ پا، پاشنه و ساق پا احساس بی‌حسی، سوزش، سوزن سوزن شدن و دردی مانند تیر کشیدن دارند. این سندروم ممکن است در پای چپ یا راست رخ دهد و به محل آسیب در تونل تارسال بستگی دارد.

 

6. بیماری شریان محیطی، علت گزگز پای چپ یا راست

بیماری شریان محیطی (Peripheral artery disease) باعث باریک شدن شریان‌های خون محیطی در پاها، بازوها و معده می‌شود. پاها یکی از شایع‌ترین قسمت‌های بدن هستند که تحت تاثیر PAD قرار می‌گیرند.

اکثر افراد مبتلا به PAD هنگام راه رفتن یا بالا رفتن از پله‌ها، درد، گرفتگی، بی‌حسی و ضعف در پاها و باسن خود را تجربه می‌کنند. باید گفت که علائم PAD معمولا پس از چند دقیقه استراحت از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید: درمان پارگی مینیسک زانو با روش‌های خانگی، ورزشی و جراحی
 

7. تومورها یا سایر رشدهای غیر طبیعی, علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین

تومورها، کیست‌ها، آبسه‌ها و ضایعات خوش‌خیم (غیرسرطانی) به مغز، نخاع یا هر بخشی از پاها و اعصاب فشار وارد می‌کنند. این فشار جریان خون را در پاها محدود می‌کند و باعث بی‌حسی می‌شود.

بیشتر بخوانید: رباط زانو نقشی اساسی در کارکرد مفصل دارد، پس مراقب آن باشید
 

8. مصرف الکل یکی دیگر از علل بی حسی پاها

سموم موجود در الکل باعث آسیب عصبی می‌شوند که با بی‌حسی به ویژه در پاها همراه است که در اثر آسیب عصبی ایجاد می‌شود. این نوع آسیب عصبی با کاهش سطح ویتامین‌های B مانند تیامین (B1)، فولات (B9) و B12 مرتبط است که در اثر مصرف بیش از حد الکل ایجاد خواهد شد.

 

9. فیبرومیالژیا، علت بی حس شدن پای چپ از زانو به پایین

فیبرومیالژیا نوعی بیماری مزمن یا طولانی‌مدت است که باعث درد و حساسیت بدن می‌شود. برخی از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا نیز بی‌حسی و گزگز در هر دو دست و پاها را تجربه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: چرا پی آر پی زانو یکی از بهترین روش‌های درمان زانودرد است؟
 

10. اسکلروزیس چندگانه، استرس و بی حسی پا

افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) آسیب عصبی حسی را تجربه می‌کنند که باعث بی‌حسی در ناحیه کوچکی از بدن یا کل اندام آن‌ها می‌شود. اگرچه بی‌حسی مرتبط با ام‌اس اغلب فقط برای مدت کوتاهی طول می‌کشد، اما ممکن است آنقدر طول بکشد که ناتوان‌کننده شود.

 

11. استوکس و مینی سکته مغزی

سکته‌های مغزی یا سکته‌های کوچک باعث آسیب مغزی می‌شوند که احتمال دارد بر نحوه تفسیر و پردازش سیگنال‌های عصبی توسط ذهن تاثیر بگذارند. باید گفت که سکته مغزی یا مینی سکته‌ها گاهی باعث بی‌حسی موقت یا طولانی‌مدت در قسمت‌هایی از بدن می‌شوند.

بیشتر بخوانید: قرص سیپروهپتادین، از درمان حساسیت‌ تا رفع بی ‌اشتهایی و افزاش وزن
 

علائم بی حس شدن پاها از زانو به پایین چیست؟

بی حسی در پاها ممکن است با احساس گزگز یا خارش همراه باشد و این موارد تنها نمونه‌ای از علائم مرتبط با مشکل اصلی ایجاد شده هستند. بسیاری از افراد با بی‌حسی در پاهای خود علائم دیگری را به طور هم‌زمان یا متناوب تجربه می‌کنند، مانند:

  • مور مور شدن
  • سوزش
  • قلقلک دادن
  • خارش
  • احساس خزیدن زیر پوست

این موارد از جمله علائم بی‌حسی در پاها هستند.

 

درمان بی حس شدن پاها از زانو به پایین

ماساژ و فیزیوتراپی راهی برای درمان علت بی حس شدن پاها|سیوطب

مناسب‌ترین درمان بی حسی پاها با توجه به علت ایجادکننده آن مشخص می‌شود. به همین دلیل در ابتدا تشخیص علت در اولویت قرار دارد و پزشک با توجه به علت اصلی، داروها و روش‌های درمانی را مشخص می‌کند. از جمله:

 

مصرف بعضی داروها و قرص برای بی حسی پاها

برای درمان فیبرومیالژیا از داروهای ضدافسردگی مانند دولوکستین و میلناسیپران استفاده می‌کنند. این در حالی است که از کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهابات مزمن و بی‌حسی مرتبط با MS استفاده می‌شود.

همچنین از گاباپنتین و پره گابالین برای تغییر یا مسدود کردن سیگنال‌هایی که به کاهش بی‌حسی در شرایطی مانند فیبرومیالژیا، MS و نوروپاتی دیابتی رخ می‌دهد استفاده می‌کنند.

 

درمان بی حسی پاها با روش‌های خانگی

درمان‌های خانگی ممکن است به رفع بی‌حسی ناراحت کننده در پاها کمک کنند. این درمان‌ها عبارتند از:

  • استراحت کردن و عدم فشار جسمی و عصبی به پاها
  • استفاده از کمپرس یخ به مدت 15 دقیقه روی محل درد و ملتهب
  • استفاده از حرارت یا کمپرس گرم برای شل شدن عضلات، مفاصل و کاهش درد و بی‌حسی
  • ماساژ دادن قسمت‌های بی‌حس شده برای بهبود جریان خون و تسکین علائم
  • ورزش کردن برای تقویت قلب و عروق و بهبود گردش خون
  • استفاده از بریس‌ها و کفش‌های خاص برای کاهش فشار عصبی
  • حمام با نمک اپسوم برای افزایش جریان خون
  • بهبود خواب و رژیم غذایی سالم و متعادل

با کمک این روش‌ها می‌توان علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین را در بیشتر مواقع رفع یا درمان کرد.

درمان بی حس شدن پاها از زانو به پایین با روش‌های جایگزین

مشخص شده است که بعضی از درمان‌های جایگزین به کاهش علائم بیماری‌هایی که باعث بی‌حسی در پاها می‌شوند کمک می‌کنند. این درمان‌ها عبارتند از:

  • ماساژ دادن
  • طب سوزنی
  • بیوفیدبک
  • آب درمانی
  • مراقبه ذهن آگاهی

 

یادداشت پایانی درباره علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین

در این مقاله سعی کردیم چندین نمونه از عوامل و علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین را معرفی کنیم و روش‌های درمانی ساده و راحتی را نیز برای شما مثال زدیم. اگر شما هم در این زمینه اطلاعات و تجربه‌ای دارید با ما و دیگر مخاطبین سیوطب به اشتراک بگذارید.

 

سوالات متداول در مورد علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین

1. علت بی حسی پاها در کرونا چیست؟

به طور معمول علت بی حسی پاها در کرونا یا بعد از بهبودی از آن به دلیل ضعف بدن، استرس ناشی از بیماری و در موارد شدید بروز عوارض فعالیت سیستم ایمنی بدن در مقابله با ویروس است که به بافت‌های عصبی و مغزی آسیب وارد می‌کند.

علت بی حسی زانو چیست؟

عوامل مختلفی مانند وضعیت بد بدن، آسیب در اعصاب و بافت‌های زانو، آسیب جدی به عصب موجود در زانو، بیماری‌هایی مانند فشردگی سیاتیک، دیسک کمر و چندین بیماری دیگر.

آیا قرص برای بی حسی پاها تجویز می‌شود؟

داروها برای درمان بیماری زمینه‌ای تجویز می‌شوند که باعث از بین رفتن علائم آن‌ها از جمله بی حسی می‌شود.

منبع
medicalnewstoday.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا