دانشکده پزشکیضربان

فیبروم مزاحم در حفره رحم باعث سقط مکرر می­‌شود

یک پزشک متخصص زنان و زایمان گفت: برای پیدا کردن علت سقط مکرر دلایلی مانند عفونت، سیستم ایمنی، ساختمان و شکل رحم، وضعیت تخمدان­‌ها، هورمون و دیگر موارد باید به خوبی بررسی شود تا بعد از پیدا کردن علت، بتوانیم بیمار را درمان کنیم.

دکتر صفيه عشوری مقدم، متخصص زنان و زايمان، در گفت‌وگو با خبرنگار سیوطب با اشاره به سقط مکرر اظهار کرد: سقط وقتی اتفاق می­افتد که محصولات بارداری به هر دلیلی قبل از 20 هفته بارداری دفع شوند. بعد از 20 هفته امکان سقط وجود ندارد و در صورت بروز مشکل، خانم باردار باید زایمان شود. سقط مکرر زمانی رخ می‌­دهد که خانم باردار سه بار قبل از 20 هفتگی محصولات بارداری را دفع کند.

بیشتر بخوانید: سقط مکرر؛ از علل ژنتیکی و آناتومی تا داروهای ضدباردار

وی با بیان اینکه سقط مکرر، علل و دلایل متعددی دارد، افزود: اختلال ژنتیکی در جنین، یعنی وجود ایرادی در  کروموزم‌­ها و ژن‌­های جنین، ممکن است باعث متوقف شدن رشد جنین شود. گاهی نیز وجود یک مشکل در آناتومی مادر، رشد جنین را متوقف می­‌کند. به‌طور مثال وجود یک دیواره در داخل رحم یا یک فیبروم مزاحم در حفره رحم باعث سقط مکرر می‌­شود. زمانی که حفره رحم به هر علتی فضای کافی برای رشد جنین نداشته باشد، احتمال سقط وجود دارد. در رحم‌­های تک شاخ و دو شاخ، احتمال زایمان‌های زودرس بیشتر است.

بیشتر بخوانید: نکاتی مهم در مورد آمادگی بارداری بعد از سقط

این پزشک متخصص زنان و زایمان ادامه داد: این اختلال، منشاء بعضی از عفونت‌­هاست و این عفونت دلیلی برای دفع محصولات بارداری خواهد بود. حتی اختلالات هورمونی، پرکاری تیروئید، غلظت خون و اختلال در فاکتورهای انعقادی هم باعث سقط مکرر می­‌شود. گاهی وجود اختلال در سیستم ایمنی هم دلیلی بر سقط است. بعد از بارداری، سیستم ایمنی مادر دچار تغییر و تحولات زیادی می‌­شود تا بتواند 9 ماه یک موجود خارجی به اسم جنین را در خود حفظ کند. بدن انسان به‌­گونه‌­ای طراحی شده که نمی‌­تواند جسم خارجی را در خود تحمل کند، اما در بدن خانم‌­ها سیستمی وجود دارد که جنین را 9 ماه در بدن خود حفظ می­‌کند. بعضی از بیماری­‌های سیستم ایمنی خیلی مهم و شاخص مانند لوپوس باعث سقط مکرر خواهند شد.

بیشتر بخوانید: کنجد و سقط جنین؛ آیا کنجد باعث سقط میشود؟

عشوری مقدم تاکید کرد: بانوانی که چند بار سقط می‌­کنند معمولا بعد از بررسی متوجه بیماری خود ایمنی، لوپوس و بیماری‌­های مشابه می­‌شوند. زمانی که دو مورد سقط برای یک خانم اتفاق می­افتد، فرد باید به دنبال دلیل سقط باشد و عوامل آن را بررسی کند. همیشه علت دقیقی برای سقط وجود ندارد و حتی اگر فردی چندین بار دچار سقط شده باشد، احتمال اینکه جنین وی بماند کمتر است. هرچه تعداد سقط بالا برود، احتمال سقط‌­های بعدی هم در زمان بارداری وجود دارد.

وی تصریح کرد: برای پیدا کردن علت سقط مکرر، دلایلی مانند عفونت، سیستم ایمنی، ساختمان و شکل رحم، وضعیت تخمدان­‌ها، هورمون و دیگر موارد باید به‌­خوبی بررسی شود تا بعد از پیدا کردن علت یا عوامل مختلف بتوانیم نسبت به درمان بیمار اقدام کنیم. ممکن است در زمان بررسی، متوجه وجود دیواره­ای در رحم شویم. در این حالت با عمل جراحی می­‌توانیم این مشکل را برطرف کنیم. مشکل رحم تک شاخ و دو شاخ را به‌­صورت کامل نمی‌­توان حل کرد، اما دیواره رحم را می‌­توان برداشت. اختلالات انعقادی، سندرم آنتی فسفولیپید و مشکلات سیستم ایمنی با درمان مناسب برطرف می‌­شوند.

بیشتر بخوانید: اختلالات تخمک گذاری؛ مشکلات هورمونی و معضلات تشکیل لقاح

این پزشک متخصص زنان و زایمان تاکید کرد: پیدا کردن علت اختلالات ژنتیکی خیلی سخت است. اختلالات ژنتیکی برای خود بیمار مشکلاتی ایجاد نمی­‌کند، اما زمانی که در کنار ژن مشکل­‌دار همسر قرار می­گیرد، باعث سقط جنین می­‌شود. راه‌­های مختلف درمانی برای حل این مشکل وجود دارد که از جمله آن می­‌توان به لقاح آزمایشگاهی، لقاح خارج رحمی یا بارداری به روش آی وی اف اشاره کرد. البته با وجود پیشرفت­‌های فراوان، احتمال دارد علت درصدی از سقط‌­های مکرر، ناشناخته باقی بماند یا با وجود شناخته شدن، نتوان آن را درمان کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا