بیماری لثه و کرونا چه ارتباطی باهم دارند؟
بر اساس تحقیقات منتشر شده ، بیماران COVID-19 حداقل سه برابر بیشتر دچار عوارض می شوند. از بين 500 بیمار كرونايي که مبتلا به بیماری لثه بودند 3.5 برابر بیشتر به مراقبت های ویژه نياز داشتند و نه برابر بیشتر از دیگران در معرض مرگ بودند. در این مقاله از سیو طب به بیماری لثه و کرونا و تاثیرات آن بر روی بدن می پردازیم.
التهاب بدن در بیماران كرونايي مبتلا به بیماری لثه در مقایسه با افرادی که این بیماری را ندارند ، به طور قابل توجهی بالاتر است.در حقيقت التهاب در حفره دهان دریچه ای برای ویروس کرونا باز مي كند بنابراين مراقبت از دهان و دندان باید بخشی از توصیه های بهداشتی برای کاهش خطر ابتلا به ويروس كونا باشد.
بيماري دهان و لثه، خطر ابتلا به ويروس كرونا را افزايش مي دهد؟
سلامت دهان و دندان تأثیر بالقوه ای بر شدت ويروس كرونا دارد. عوارض کویید 19 در میان مبتلایان به سلامت دهان و دندان و بیماری پریودنتال بيشتر است. پس ارتباط تنگاتنگ بیماری لثه و کرونا را نشان می دهد.میکروبیوم دهانی یا فلور میکروبی دهان خطر آسپیراسیون ترشحات دهانی به داخل ریه ها وجود دارد که باعث عفونت شود. برخی از باکتریهای موجود در دهان باعث چنین عفونتهایی مي شوند كه پریودنتیت یا عفونت لثه یکی از شایعترین علل ایجاد باکتریهای مضر در دهان است. این باکتری ها در بزاق دهان شناسایی شده و به ریه ها مي رسند و منجر به عفونت درون آنها مي شود .
بیشتر بخوانید: راه های مقابله با اضطراب ویروس کرونا
پریودنتیت ، یک بيماري جدی التهابي لثه است كه نیمی از بزرگسالان سراسر جهان را تحت تأثیر قرار داده است و در صورت عدم درمان ، التهاب در سراسر بدن گسترش مي يابد و عوارض و خطر ابتلا به آن را افزايش مي دهد.
بیماری لثه و سایر عواملی که از طريق التهاب بدن خطر ابتلا به ويروس كرونا را افزايش مي دهد از جمله شاخص توده بدن (BMI) ، سیگار کشیدن ، آسم ، بیماری قلبی ، دیابت و فشار خون بالا مي باشد.
باکتری های دهان در بیماران مبتلا به پریودنتیت ، ریه ها را آلوده مي كند و در وخامت بیماران مبتلا به COVID-19 و خطر مرگ آنها نقش دارد. ( ارتباط بیماری لثه و کرونا)
علاوه بر اين بین پریودنتیت و بیماری های ریوی از جمله آسم ، ذات الریه و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) با ابتلاي كرونا مرتبط مستقیم وجود دارد. بنابراين ارتباط بین سلامت دهان و بیماری تنفسی در پیشگیری و درمان بيماري هاي تنفسي مهم اسکاملا مشخص است و برای جلوگیری از ابتلا به کوید19 حتما بهداشت فردی را رعایت کرده و در صورت بروز علائم سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
بیماری لثه یا پریودنتیت
پریودنتیت که بیماری لثه نیز معروف است یک عفونت جدی لثه است که به بافت نرم آسیب می رشاند و می تواند دندان های شما را از بین ببرد. بیماری لثه یا پریودنتیت ها شایع هستند اما تا حد زیادی ثابل پیشگیری است. چون اکثرا نتیجه بهداشت ضعیف دهان است
علائم بیماری لثه
لثه های سالم و سفت و صورتی کم رنگ هستند و به خوبی در اطراف دندان ها قرار میگیرند علائم و نشانه های بیماری لثه می تواند شامل موارد زیر باشد
- لثه های متورم یا پف کرده
- لثه های قرمز روشن، قرمز مات یا ارغوانی
- لثه هایی که به راحتی خونریزی می کنند
- صورتی شدن مسواک بعد از مسواک زدن
- هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن خون بیایند
- بوی بد دهان
- بین دندان ها و لثه ها چرک ایجاد شود
- لق شدن یا افتادن دندان ها
- احساس درد هنگام جویدن
- لثه هایی که عقب نشینی می کنند و باعث می شوند دندان های شما طولانی تر حالت طبیعی به نظر برسند
عوامل خطر بیماری لثه
عواملی که می تواند خطر بیماری لثه را افزایش دهد عبارت است از
- التهاب لثه
- عادات ضعیف بهداشت دهان و دندان
- سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو
- تغییرات هورمونی مثل تغییرات مربوط به بارداری یا یائسگی
- مصرف مواد تفریحی مثل کشیدن ماری جوانا
- چاقی
- تغذیه نا مناسب از جمله کمبود ویتامین c
- ژنتیک
- بیماری های خاص مثل دیابت، آرتریت،روماتوئید و بیماری کرون
جلوگیری از بیماری لثه
بهترین راه برای پیشگیری از بیماری لثه رعایت بهداشت دهان و دندان خوب و ویزیت منظم دندان پزشکی است
بهداشت دهان و دندان خوب
حداقل 2 بار در روز صبح و قبل خواب دو دقیقه مسواک بزنید و حداقل یک بار در روز نخ دندان بکشید. نخ دندان قبل از مسواک زدن به شما اجازه می دهد تا ذرات شل شده غذا و باکتری ها را تمیز کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان مانع از ایجاد محیطی در اطراف دهان و دندان می شود که برای باکتری های خاصی که باعث بیماری لثه می شوند مطلوب است
ویزیت منظم دندان پزشکی
برای ویزیت معمولا هر 6 ماه تا 12 ماه به طور منظم به دندان پزشکی یا متخصص بهداشت دندان مراجعه کنید.
امیدواریم مقاله بیماری لثه و کرونا برای شما مفید واقع شده باشد
منبع : mayoclinic