دانشکده پزشکیضربان

استاد دانشگاه علوم پزشکی قم: افسردگی یکی از دلایل ناله در خواب است

مدرس دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: ناله‌­های در خواب همگی به قسمت روانشناختی افراد مربوط می­‌شود. در زمان معالجه بیمار، افسردگی بیشتر از مواردی مانند اضطراب بررسی می­‌شود.

دکتر فاطمه منفردپویا روانشناس در گفت‌وگو با خبرنگار سیوطب با اشاره به درمان ناله­‌های در خواب اظهار کرد: افراد دو قسمت خواب دارند یکی خواب رم، یعنی مغز ما بیدار، اما بدن فلج می­‌شود و دیگری خواب کامل مغز است و معمولا کابوس‌­ها و ناله­‌ها در قسمت خواب رم تشکیل می­‌شوند. علت تشکیل آن هم نشخوارهای فکری و زمینه­‌های افسردگی است که در این قسمت خود را آشکار می­‌کند. ناله‌­های در خواب در طول روز نشانه­‌هایی ندارند و ناله کردن در خواب ممکن نیست شبیه به خروپف به نظر برسد.

بیشتر بخوانید: ناله در خواب؛ اختلالی نادر و بی‌ضرر اما آزاردهنده برای هم‌اتاقی

وی با اشاره به راه‌­های درمان ناله‌­های در خواب افزود: یکی از مواردی که اختلالات خواب را افزایش می­‌دهد، خود درمانی و گوش دادن به توصیه‌­های دیگران است. در بهداشت خواب موضوع بسیار مهمی که مورد توجه قرار می‌­گیرد بررسی نشخوارهای فکری و دلایل افسردگی است. راه درمان همه بیمارها با یکدیگر فرق دارد و برای درمان ناله‌های در خواب باید افراد را بر اساس درگیری‌­های ذهنی درمان کرد.

بیشتر بخوانید: حرف زدن در خواب و ۵ راهکار اصلی درمان اختلال پاراسومنیا

مدرس دانشگاه علوم پزشکی قم تصریح کرد: ناله‌­های در خواب همگی مربوط به قسمت روانشناختی افراد است. در زمان معالجه بیمار، افسردگی بیشتر از مواردی مانند اضطراب بررسی می­‌شود. حالت­‌هایی که در شب برای فرد به وجود می‌­آید مربوط به افکار، اعمال و احساساتی است که در طول روز اتفاق میافتد.

دکتر منفردپویا با بیان اینکه اختلالات خواب انواع مختلفی دارد و یکی از مواردی که در اختلالات خواب بررسی می­‌شود، نوع شخصیت فرد است، گفت: ما بررسی می‌­کنیم که آیا شخص دچار اختلال شخصیت هست یا خیر. بعضی از اختلالات شخصیتی از جمله دوقطبی بودن باعث اختلال خواب می­‌شود؛ بنابراین اولین قدم استفاده از آزمون‌­های اختلال شخصیت و مصاحبه‌­های بالینی برای مشخص شدن مساله­‌دار بودن یا نبودن فرد است.

بیشتر بخوانید: انواع اختلال شخصیت و روش تشخیص هرکدام

وی ادامه داد: دومین موردی که در خصوص اختلالات خواب بررسی می­‌شود از لحاظ جسمی و زیستی است؛ یعنی می‌خواهیم مطمئن شویم که فرد انحراف بینی، پلیپ، مشکل در حلق و گوارش نداشته باشد و بعد از بررسی همه این موارد، اگر شخص مشکلی نداشت دلایل دیگری را مورد بررسی قرار می‌­دهیم. معمولا افرادی که مشکل تنفسی دارند مدام از خواب می‌­پرند و دچار اختلال خواب می­‌شوند. موضوع اختلالات خواب و ناله‌های در خواب در وهله اول باید از لحاظ جسمی بررسی شود.

مدرس دانشگاه علوم پزشكی قم تاکید کرد: سومین مورد در اختلالات خواب مربوط به بهداشت خواب است. در این خصوص باید مشخص شود که آیا دلایل نخوابیدن افسردگی، اضطراب و نشخوارهای فکری است؛ اگر بیمار مشکلاتی در روان داشته باشد، باید با تکنیک­‌های خاص روانشناسی نسبت به درمان این فرد اقدام شود.

دکتر منفردپویا اضافه کرد: موضوع حائز اهمیت دیگر در اختلالات خواب این است که فرد چه ساعتی به رختخواب می‌­رود و چه ساعتی از رختخواب بلند می­‌شود. به‌طور مثال ممکن است فردی مدعی باشد که من ساعت 11 به رختخواب می‌­روم درحالی‌که تا ساعت 3 صبح همچنان گوشی یا کتاب به دست در رختخواب بیدار است. در بهداشت خواب آنچه در نظر گرفته می­‌شود ساعت خواب و بیدار شدن دقیق فرد در یک زمان مشخص است.

بیشتر بخوانید: پرخوابی (اختلال هایپرسومنیا)؛ وقتی خواب برای سلامتی مضر می‌شود

وی تاکید کرد: افراد هر اندازه که در طول شب نخوابیده باشند، نباید اجازه دهند که خواب شب به روز کشیده شود. فرد حتما باید صبح زود از خواب بیدار شود و صبحانه بخورد. افرادی که تغییری در زمان خواب‌شان به وجود می‌­آید دچار اختلالات خواب می‌­شوند.

این روانشناس در پایان گفت: معتقدیم افراد یک ساعت قبل از خواب نباید به گوشی و تلویزیون یا تصویری که نورهای آبی دارند، نگاه کنند. زمانی که افراد به نور آبی نگاه می‌­کنند ماده‌­ای به نام ملاتونین که در مغز تولید می­‌شود، قطع خواهد شد و با قطع شدن ملاتونین فرد نمی‌­تواند بخوابد. همچنین افراد نباید پیش از خواب خوراکی‌­های شور، سس، ادویه جات، گوشت قرمز، غذاهای سنگین و چرب مصرف کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا