استاد دانشگاه علوم پزشکی قم: افسردگی یکی از دلایل ناله در خواب است
مدرس دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: نالههای در خواب همگی به قسمت روانشناختی افراد مربوط میشود. در زمان معالجه بیمار، افسردگی بیشتر از مواردی مانند اضطراب بررسی میشود.
دکتر فاطمه منفردپویا روانشناس در گفتوگو با خبرنگار سیوطب با اشاره به درمان نالههای در خواب اظهار کرد: افراد دو قسمت خواب دارند یکی خواب رم، یعنی مغز ما بیدار، اما بدن فلج میشود و دیگری خواب کامل مغز است و معمولا کابوسها و نالهها در قسمت خواب رم تشکیل میشوند. علت تشکیل آن هم نشخوارهای فکری و زمینههای افسردگی است که در این قسمت خود را آشکار میکند. نالههای در خواب در طول روز نشانههایی ندارند و ناله کردن در خواب ممکن نیست شبیه به خروپف به نظر برسد.
بیشتر بخوانید: ناله در خواب؛ اختلالی نادر و بیضرر اما آزاردهنده برای هماتاقی
وی با اشاره به راههای درمان نالههای در خواب افزود: یکی از مواردی که اختلالات خواب را افزایش میدهد، خود درمانی و گوش دادن به توصیههای دیگران است. در بهداشت خواب موضوع بسیار مهمی که مورد توجه قرار میگیرد بررسی نشخوارهای فکری و دلایل افسردگی است. راه درمان همه بیمارها با یکدیگر فرق دارد و برای درمان نالههای در خواب باید افراد را بر اساس درگیریهای ذهنی درمان کرد.
بیشتر بخوانید: حرف زدن در خواب و ۵ راهکار اصلی درمان اختلال پاراسومنیا
مدرس دانشگاه علوم پزشکی قم تصریح کرد: نالههای در خواب همگی مربوط به قسمت روانشناختی افراد است. در زمان معالجه بیمار، افسردگی بیشتر از مواردی مانند اضطراب بررسی میشود. حالتهایی که در شب برای فرد به وجود میآید مربوط به افکار، اعمال و احساساتی است که در طول روز اتفاق میافتد.
دکتر منفردپویا با بیان اینکه اختلالات خواب انواع مختلفی دارد و یکی از مواردی که در اختلالات خواب بررسی میشود، نوع شخصیت فرد است، گفت: ما بررسی میکنیم که آیا شخص دچار اختلال شخصیت هست یا خیر. بعضی از اختلالات شخصیتی از جمله دوقطبی بودن باعث اختلال خواب میشود؛ بنابراین اولین قدم استفاده از آزمونهای اختلال شخصیت و مصاحبههای بالینی برای مشخص شدن مسالهدار بودن یا نبودن فرد است.
بیشتر بخوانید: انواع اختلال شخصیت و روش تشخیص هرکدام
وی ادامه داد: دومین موردی که در خصوص اختلالات خواب بررسی میشود از لحاظ جسمی و زیستی است؛ یعنی میخواهیم مطمئن شویم که فرد انحراف بینی، پلیپ، مشکل در حلق و گوارش نداشته باشد و بعد از بررسی همه این موارد، اگر شخص مشکلی نداشت دلایل دیگری را مورد بررسی قرار میدهیم. معمولا افرادی که مشکل تنفسی دارند مدام از خواب میپرند و دچار اختلال خواب میشوند. موضوع اختلالات خواب و نالههای در خواب در وهله اول باید از لحاظ جسمی بررسی شود.
مدرس دانشگاه علوم پزشكی قم تاکید کرد: سومین مورد در اختلالات خواب مربوط به بهداشت خواب است. در این خصوص باید مشخص شود که آیا دلایل نخوابیدن افسردگی، اضطراب و نشخوارهای فکری است؛ اگر بیمار مشکلاتی در روان داشته باشد، باید با تکنیکهای خاص روانشناسی نسبت به درمان این فرد اقدام شود.
دکتر منفردپویا اضافه کرد: موضوع حائز اهمیت دیگر در اختلالات خواب این است که فرد چه ساعتی به رختخواب میرود و چه ساعتی از رختخواب بلند میشود. بهطور مثال ممکن است فردی مدعی باشد که من ساعت 11 به رختخواب میروم درحالیکه تا ساعت 3 صبح همچنان گوشی یا کتاب به دست در رختخواب بیدار است. در بهداشت خواب آنچه در نظر گرفته میشود ساعت خواب و بیدار شدن دقیق فرد در یک زمان مشخص است.
بیشتر بخوانید: پرخوابی (اختلال هایپرسومنیا)؛ وقتی خواب برای سلامتی مضر میشود
وی تاکید کرد: افراد هر اندازه که در طول شب نخوابیده باشند، نباید اجازه دهند که خواب شب به روز کشیده شود. فرد حتما باید صبح زود از خواب بیدار شود و صبحانه بخورد. افرادی که تغییری در زمان خوابشان به وجود میآید دچار اختلالات خواب میشوند.
این روانشناس در پایان گفت: معتقدیم افراد یک ساعت قبل از خواب نباید به گوشی و تلویزیون یا تصویری که نورهای آبی دارند، نگاه کنند. زمانی که افراد به نور آبی نگاه میکنند مادهای به نام ملاتونین که در مغز تولید میشود، قطع خواهد شد و با قطع شدن ملاتونین فرد نمیتواند بخوابد. همچنین افراد نباید پیش از خواب خوراکیهای شور، سس، ادویه جات، گوشت قرمز، غذاهای سنگین و چرب مصرف کنند.