بیماری زنانزنان و زایمان

درمان خانگی کمردرد زنان و رمز و رازهای آن را یاد بگیرید

با اینکه دلایل مشترک مختلفی برای بروز این عارضه وجود دارد، اما در مواردی علت کمردرد ناشی از مسائل مربوط به جنسیت است. کمردرد در زنان بسیار شایع‌تر از مردان است ولی در بسیاری از موارد، ابتلا به دلایل مشابهی رخ می‌دهد.

بیماری‌های مرتبط با ساختار عصبی-عضلانی که بیشترین سهم را در ایجاد کمردرد دارند، با توجه به تفاوت‌های جزئی موجود در ساختار ماهیچه‌ای، سطح پایین‌تر کیفیت زندگی زنان نسبت به مردان و تحمل شرایط سخت مانند زایمان، زنان را بیشتر از مردان دچار کمردردهای مزمن و نیازمند درمان می‌کند.

بیشتر بخوانید: علت کمردرد در زنان بعد از نزدیکی چیست؟

درمان خانگی کمردرد زنان در اکثر موارد ابتلا، شامل ایجاد تغییرات در سبک زندگی و استفاده از مسکن‌های بدون نسخه است.

بنابراین می‌توان گفت، به طور کلی بیشتر کمردردها با انواع روش‌های درمان خانگی کمردرد و مراقبت‌های معمول قابل کنترل هستند. اما در صورتی که این کمردردها بیش از دو هفته ادامه یابند و در شرایطی که به جای بهبود تشدید پیدا کنند، باید برای تشخیص و درمان پزشکی، به متخصص مراجعه شود.

بیشتر بخوانید: وقتی کمر درد و عفونت رحم هم‌زمان می‌شوند، دانستن این نکات ضروری است

برخی از دلایل اصلی کمردرد در زنان

در بسیاری از موارد، کمردرد زنان با کمردرد در مردان از دلایل یکسانی نشات می‌گیرند. اسپاسم عضلانی، فتق دیسک، استئوآرتریت، پوکی استخوان و… از دلایل متداول کمردرد هستند که فاکتور جنسیت در آن‌ها دخیل نیست.

اما مسایلی مرتبط با جنسیت زنان هم هستند که می‌توانند باعث بروز این عارضه شوند. در زیر به تعدادی از آن‌ها اشاره شده‌ است:

  • تغییر سطح هورمون‌ها در چرخه قاعدگی
  • انقباضات ماهیچه‌ای کمر در دوره پریود
  • سندرم قبل از عادت ماهانه (PMS)
  • بارداری
  • یائسگی
  • درد کمر بعد از نزدیکی
  • عفونت رحم و ترشحات واژن
  • کیست تخمدان

بیشتر بخوانید :کمربند طبی، پیشنهادی برای کاهش کمردرد

چند نمونه از انواع کمردرد در زنان

کمردرد در زنان به قدری شایع است که می‌توان گفت تقریبا همه زنان، حداقل یک بار با آن به طور جدی مواجه می‌شوند. کمردردهای ناشی از تغییرات هورمونی از انواع بسیار رایج کمردرد در زنان است. همچنین برخی از خصوصیات بدنی یا رفتاری در زنان، احتمال بروز این عارضه را در آن‌ها بالا می‌برد. عفونت مجاری ادراری که شیوع بالایی در میان خانم‌ها دارد، یکی از انواع این بیماری‌های مشترک بین مردان و زنان است.

بیشتر بخوانید: معرفی فیزیوتراپی کمر، روشی فوق‌العاده برای درمان کمردرد

تغییرات هورمونی در بارداری، پریودی و یائسگی

کمردردهای ناشی از تغییرات هورمونی در دوران پریود، بارداری و یائسگی یکی از انواع شایع کمردرد در زنان است.

تغییرات هورمونی در مراحل گوناگون چرخه قاعدگی، با تاثیر بر اعصاب محیطی و وضعیت عضلات ناحیه کمر، می‌تواند موجب بروز کمردردهای تکراری شود. این کمردردها اغلب با مراقبت‌های ساده و استراحت بهبود می‌یابند.

در صورتی که درد شدید و غیرقابل کنترل باشد و با روش‌های ساده درمانی در منزل تسکین نیابد، می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های دیگر باشد و در نتیجه باید برای تشخیص دلایل آن به پزشک مراجعه شود.

بیشتر بخوانید: درمان دیسک کمر با 5 درمان گیاهی،8 درمان غیرجراحی،3روش تکمیلی

همچنین بیش از 70 درصد زنان باردار، از کمردرد در زمان بارداری شکایت دارند. این کمردردها دوعلت اصلی دارند که افزایش وزن و تغییر نقطه ثقل بدن یکی از آن‌ها و تغییرات هورمونی در زمان بارداری، دلیل دیگر آن است.

بدن در زمان بارداری برای آماده کردن شرایط تولد نوزاد، هورمون‌هایی تولید می‌کند که مفاصل و رباط‌ها را شل می‌کنند. این موضوع و تغییرات وزنی همزمان، باعث تشدید درد کمر در زنان باردار می‌شود.

بهترین روش درمان برای انواع کمردرد در زنان که به دلایل تغییرات هورمونی رخ می‌دهند و از عوارض بیماری‌های دیگر نیستند، پیشگیری است.

به این معنی که با انواع درمان‌های خانگی شناخته ‌شده و بالا بردن توان ماهیچه‌ای بدن توسط ورزش، می‌توان از شدت بروز آن‌ها کاست.

بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر | نشانه‌هایی که با دیدن آن‌ها باید دنبال راه حل باشید

سندرم قبل از عادت ماهانه (PMS)

بسیاری از خانم‌ها، پیش از عادت ماهانه دچار سندرم پیش‌قاعدگی یا پی‌ام‌اس می‌شوند. این سندرم که هنوز ابعاد آن به خوبی شناخته نشده، با تغییرات هورمونی زنان مرتبط است و علائمی چون درد در پایین کمر و پاها، سردرد شدید، خستگی و اختلالات خلقی همراه است.

علائم این سندرم معمولا چند روز قبل از پریود شروع می‌شوند و پس از یک تا دو روز بعد از قاعدگی از بین می‌روند.

برای کنترل و کاهش عوارض این سندرم باید به پزشک مراجعه کنید اما در صورت بروز دردهای غیرقابل تحمل ناشی از آن، می‌توانید از مسکن‌های بدون نسخه استفاده کنید. همچنین استفاده از کیسه آب گرم، نوشیدن دمنوش‌ها و استراحت، در کاهش دردهای این دوره موثرند.

بیشتر بخوانید: علت کمردرد در زنان یائسه چیست؟

کمردرد ناشی از عفونت ادراری

عفونت ادراری یک بیماری مشترک بین زنان و مردان است اما میزان شیوع آن در بین زنان بیشتر است. کمردرد ناشی از عفونت مجاری ادرار، دردی شدید در ناحیه کمر است که معمولا در سمت راست و گاهی درست زیر دنده‌ها احساس می‌شود.

برای درمان کمردرد، در صورتی که احتمال می‌دهید از عوارض عفونت ادراری است، باید به پزشک مراجعه کنید. تجویز آنتی‌بیوتیک معمولا اولین قدم برای درمان عفونت و بهبود کمردرد در زنان مبتلا به این نوع عارضه است.

بیشتر بخوانید: 10ورزش گودی کمر؛ با ورزش قوس غیرطبیعی کمر را رفع کنید

کمردرد و پوشیدن لباس ناراحت

لباس‌های تنگ و ناراحت، با محدود کردن دامنه حرکتی و ایجاد فشار بر لگن و ستون فقرات، می‌توانند باعث کمردرد در زنان شوند.

همچنین در شرایطی ممکن است فشار ناشی از لباس تنگ و جنس نامناسب پارچه آن، باعث اختلال در گردش خون و عوارض مرتبط با آن شود.

بنابراین برای پیشگیری یا درمان کمردرد از لباس‌های راحت، آزاد و ترجیحا نخی استفاده کنید.

کمردرد ناشی از حمل کیف سنگین

حمل کیف‌های سنگین و راه رفتن با آن‌ها می‌تواند باعث خستگی و در نهایت منجر به کمردرد شود. فشار ناشی از حمل بار سنگین بر ماهیچه‌ها، تاندون‌ها، اعصاب و رباط‌ها می‌تواند زمینه‌ساز بروز کمردرد در زنان و مردان شود. با این حال زنان با توجه به استفاده از کیف‌های غیراستاندارد و سنگین، باید دقت بیشتری به این موضوع داشته‌ باشند. فشار نامتقارن روی یک شانه و به مدت طولانی، می‌تواند به عوارضی جدی در ستون فقرات منجر شود.

برای درمان کمردرد یا پیشگیری از این عارضه، مرتبا کیف خود را از وسایل غیرضروری خالی کنید. در صورت نیاز به حمل وسایل سنگین مانند لپ‌تاپ، بهتر است از کوله‌پشتی استفاده کنید تا وزن بار، به طور مساوی روی شانه‌ها تقسیم شود.

بیشتر بخوانید : ورزش دیسک کمر جایگزین جراحی است؟

درمان کمردرد در زنان

زنی تحت درمان خانگی کمردرد زنان که مشغول برداشتن یک جعبه با کمر صاف و زانوی خم شده است

با اینکه کمردرد می‌تواند عارضه و نشانه‌ای از وجود یک بیماری دیگر در بدن باشد، اما در بیشتر مواقع جدی نیست و با روش‌های درمانی معمول، قابل درمان است.

در صورتی که پس از دو هفته و با انجام درمان‌های خانگی، بهبودی حاصل نشود و در شرایطی که کمردرد بدتر شود، باید برای تشخیص و دریافت درمان مناسب با بیماری خود به پزشک مراجعه کنید.

شناخت علت کمردرد اولین قدم در راه درمان آن است. برای تشخیص اینکه آیا باید به پزشک مراجعه کنید یا نه، در صورتی که علائم حاد دیگری مشاهده نشود، دو هفته زمان مناسبی است. چنانچه کمردرد شما آزاردهنده و باعث اختلال در عملکرد روزانه شما شده، آن را تحمل نکنید و برای جلوگیری از خطرات احتمالی، به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: چرا پارگی دیسک کمر عارضه‌ای وحشتناک نیست؟

درمان خانگی کمردرد زنان

چنانچه کمردرد از انواع خطرناک و نیازمند درمان‌های پزشکی نباشد، می‌توان آن را از طریق درمان‌های خانگی متداول، کنترل و درمان کرد.

استفاده از داروهای مسکن ضدالتهابی غیراستروئیدی، مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین در درمان کمردرد زنان، به ویژه در زمان پریود موثرند.

به طور کلی درمان خانگی کمردرد زنان با راه‌های پیشگیری از بروز یا تشدید درد ممکن است. در بسیاری از موارد با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و بهبود عادات غذایی می‌توان به انواع کمردرد غلبه کرد. انجام حرکات فیزیوتراپی برای کمر می‌تواند در درمان خانگی کمردرد زنان موثر باشد و به پیشگیری از آن کمک کند.

بیشتر بخوانید: ماساژ کمر و 5 تکنیک اجرایی برای تسکین درد عضلات پشت

روغن‌های گیاهی و پماد برای درمان کمردرد

استفاده از پمادهایی که دارای اثرات ضد التهابی هستند (مانند پماد دیکلوفناک) می‌تواند در کاهش درد در ناحیه کمر موثر باشد. همچنین پمادهای گیاهی می‌توانند تاثیرات بسزایی در کاهش موقتی درد در ناحیه کمر داشته ‌باشند.

بیشتر بخوانید :درمان تنگی کانال نخاعی با روش‌های جراحی یا ورزشی و کم خطر

راه‌های پیشگیری و درمان خانگی کمردرد زنان

ورزش منظم

انجام ورزش به طور منظم و پیوسته یکی از راهکارهای موثر و کلیدی برای پیشگیری و درمان کمردرد است.

  • انجام تمرینات هوازی به مدت 30 دقیقه و به صورت روزانه. این تمرینات شامل پیاده‌روی، شنا، تای‌چی و… هستند.
  • تقویت عضلات هسته کمر که باعث تقویت قدرت عضلانی، پایداری در مفاصل و بهبود عملکرد ساختار عصبی-عضلانی بدن می‌شود با حرکاتی مانند: حرکت پلانک، دراز-نشست به صورت نصفه، حرکت پل و…
  • تمرینات کششی که به حفظ انعطاف‌پذیری کمر کمک می‌کنند؛ مانند: یوگا، پیلاتس و…

بیشتر بخوانید: عمل جراحی دیسک کمر | تمامی روش‌ها و تکنیک‌ها

حفظ حالت صحیح بدن هنگام فعالیت‌های فیزیکی

حفظ حالت صحیح بدن برای انجام فعالیت‌های روزمره، برای جلوگیری از آسیب رسیدن به کمر در هنگام فعالیت‌های جسمانی، انجام امور شغلی و ورزش، ضروری است. قوز کردن یکی از متداول‌ترین اشتباهات در حفظ حالت‌ مناسب بدن است. سعی کنید قوز نکنید و تا حد امکان ستون فقرات خود را در حالت خنثی و بدون تنش نگه دارید.

برای برداشتن اشیا سنگین از زمین، کاملا خم نشوید. بهتر است با حفظ تعادل کمی روی زانوها بنشینید و از ماهیچه‌های پا به جای کمر برای وارد کردن نیروی لازم استفاده کنید. دقت کنید که در طول انجام این کار، پشت خود را صاف نگه دارید.

بیشتر بخوانید: انواع کمربند طبی دیسک کمر و ویژگی‌های خاص هر کمربند

حفظ حالت صحیح بدن در حالت نشسته

اگر به واسطه شغل و فعالیتی که انجام می‌دهید باید به مدت طولانی بنشینید؛ حفظ حالت صحیح بدن می‌تواند در پیشگیری از بروز کمردرد موثر باشد.

شرایط را برای راحتی بدن در حالت نشسته فراهم کنید. می‌توانید از زیرپایی برای بالا قرار گرفتن پاها استفاده کنید. صندلی استانداردی که قابلیت حفاظت از قسمت پایین کمر را دارد می‌تواند بسیار مهم باشد. از پشتی مناسب یا طبی برای پر کردن فضای پشت کمر و فاصله آن با تکیه‌گاه استفاده کنید. از خم شدن به جلو برای مشاهده مانیتور اجتناب کنید. سطح مانیتور را با خط نگاه خودتان تنظیم کنید. می‌توانید با قرار دادن یک جعبه در زیر آن، ارتفاع صفحه نمایش را تنظیم کنید. کیبورد و ماوس را مقابل بدن قرار دهید. از روی هم انداختن پاها به مدت طولانی اجتناب کنید. گاهی بلند شوید، کمی حرکات کششی انجام دهید و چند قدم راه بروید.

بیشتر بخوانید: انواع کمر درد و نشانه‌های آن + دانسته‌هایی حیاتی در مورد کمردرد

استفاده از تشک مناسب

زنی روی یک تشک طبی سیوطب

برای پیشگیری از کمر درد، به شرایط خواب خود توجه کنید. استفاده از یک تشک نسبتا سفت، به بهبود وضعیت بدن در هنگام خواب کمک می‌کند. تشک شما باید به اندازه‌ای سفت باشد که شانه‌ها، باسن و لگن‌تان دچار افتادگی و فرورفتگی در آن نشوند و ستون فقرات به طور مستقیم نگه داشته‌شود. از خوابیدن روی شکم دوری کنید و بالش مناسبی برای ارتفاع گردنتان انتخاب کنید.

از کفش مناسب استفاده کنید

استفاده از کفش مناسب به بهبود الگوی بدن کمک می‌کند، باعث افزایش پایداری بدن می‌شود و احتمال بروز درد در پایین کمر را کاهش می‌دهد.

برای انجام فعالیت‌های ورزشی، پیاده‌روی یا در شرایطی که باید به مدت طولانی در حالت ایستاده باشید، پوشیدن کفش مناسب می‌تواند از فشار وارده به ستون فقرات بکاهد.

سعی کنید کفش‌هایی با کف تخت بپوشید و از پوشیدن کفش پاشنه‌بلند در موقعیت‌های غیر ضروری دوری کنید.

بیشتر بخوانید: ورزش برای تنگی کانال نخاعی، به راحتی آب خوردن

کنترل وزن

برای حفظ سلامت عمومی و همچنین کاهش فشارهای وارده به ستون فقرات و مفاصل، وزن خود را کنترل کنید. افزایش وزن می‌تواند عوارض متعددی از جمله کمردرد به همراه داشته باشد.

باکیفیت استراحت کنید

خستگی می‌تواند به کمردرد منجر شود. برای بالا بردن کیفیت استراحت، تکنیک‌های آرامش‌بخش یاد بگیرید و با کمک آن‌ها، سطح استرس و تنش ماهیچه‌ای بدن‌تان را کاهش دهید. استفاده از ماساژ، کیسه‌های آب گرم یا سرد، ورزش ملایم و تنفس صحیح می‌توانند به بازگشت توان بدن در زمان استراحت کمک کنند.

درمان خانگی کمردرد زنان با طب سنتی

زنجبیل برای درمان خانگی کمردرد زنان

ریشه زنجبیل را می‌توان برای درمان کمردرد استفاده کرد. این گیاه دارای ترکیبات ضدالتهابی است که موجب تسکین درد می‌شود. برای درمان می‌توانید مقداری خمیر زنجبیل را بر موضع دارای درد قرار دهید و بعد از آن از روغن اکالییپتوس استفاده کنید.

همچنین چای زنجبیل برای درمان کمردرد زنان کاربرد دارد. برای تهیه چای زنجبیل به شیوه زیر انجام می‌شود. چند تکه (چهار تا شش) ریشه زنجبیل تازه را در یک‌ونیم فنجان آب بگذارید. آن را برای حدود 15 دقیقه روی حرارت قرار دهید و بجوشانید. پس از خنک شدن مواد موجود را صاف کنید. برای بهتر شدن طعم می‌توانید به آن مقداری عسل اضافه بیفزایید. استفاده از چای زنجبیل برای دو تا سه بار در روز مناسب است و می2توان تا زمان بهبودی از آن استفاده کرد.

سومین روش استفاده از زنجبیل برای درمان کمردرد، تهیه جوشانده ترکیبی این گیاه است. برای تهیه آن نصف قاشق چای‌خوری فلفل سیاه، نصف قاشق چای‌خوری میخک و یکی قاشق چای خوری پودر زنجبیل را با هم بجوشانید.

زردچوبه

گیاه زردچوبه هم به دلیل داشتن مواد ضدالتهابی کمک کناسبی برای درمان خانگی کمردرد زنان به شمار می‌رود. این ادویه جذاب دارای ماده کورکومین است که وظیفه ضرالتهابی بودن را به عهده دارد.

درمان خانگی کمردرد زنان با برگ ریحان

برگ ریحان هم برای بهبود کمک بزرگی می‌کند. هشت تا 10 برگ ریحان تازه را در یک فنجان قرار دهید و همراه آن روی حرارت بگذارید. به اندازه‌ای بجوشانید تا نیمی از آب بخار شود. بعد از خنک شدن باقی آب و ریحان، مقداری نمک به آن اضافه کنید. از این معجون برای درد خفیف، روزانه یک مرتبه و برای درهای شدید روزی دو دفعه استفاده کنید.

چای بابونه

گل بابونه از گذشته‌های دور برای درمان درد، تب و بسیاری دیگر از مشکلات استفاده می‌شد. اما برای درمان کمردرد زنان می‌توان از چای بابونه سود برد. یک قاشق غذاخوری گل بابونه را به مدت 10 دقیقه به همراه یک فنجان آب جوش بگذارید که بمانند. پس از این مدت زمان چای بابونه شما آماده شده است. می‌توان روزانه یک تا سه فنجان از این چای مفید نوشید.

سنبل‌الطیب

یکی از روش‌های درمان خانگی کمردرد زنان، شل کردن ماهیچه‌ها است که آن‌ها را از فشار و تنش خارج می‌کند. گیاه سنبل‌الطیب می‌تواند به عنوان یک آرام‌بخش عمل کند که بر حساسیت اعصاب تاثیر می‌گذارد. این گیاه در تضاد با دیگر موارد که می‌توان از چای آن‌ها استفاده کرد، دارای طعم مناسبی نیست و بهتر است آن را به صورت کپسول به کار برد.

همین الان با خبر شو  : تیلاکس پرو | تاثیر کمربند فراصوت تیلاکس بر روی انواع کمر درد

اولین گام در درمان صحیح و موثر کمردردها، تشخیص دقیق علت احساس درد است. هر گاه علت بروز کمر درد مشخص شود، رفع مشکلات آن آسان‌تر خواهد بود. درمان خانگی کمردرد زنان را صرفا در شرایطی که از سلامت عمومی خود مطمئن هستید، تحت نظارت پزشک و برای پیشگیری از بروز و شدت آن استفاده کنید. اگر علائم شما طی دو هفته اخیر شدیدتر شده‌ اند، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

منبع
healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا