بیماریگوارش

12 درمان خانگی گرما زدگی؛ از هیدراته شدن تا تمر هندی

درمان خانگی گرمازدگی به ویژه در ماه‌های گرم تابستان اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. به یاد داشته باشید که گرما زدگی پدیده‌ای نادر و دور از ذهن نیست و هر یک از ما ممکن است دچار آن شویم.

نمی‌توان نسبت به گرمازدگی بی تفاوت بود زیرا در صورت تداوم شرایط نامساعد و گرم برای انسان، شاید علائم با سرعت بیشتری بروز کنند و ما را ناتوان کنند. درمان خانگی گرما زدگی می‌تواند به رفع علائم و جلوگیری از تشدید آن کمک شایانی کند.

همانطور که از اسمش مشخص است، هوای گرم عامل گرما زدگی است و پیر و جوان، زن و مرد و کودک و بزرگسال نمی‌شناسد. هرچند افرادی که بنیه بدنی ضعیف‌تری دارند، بیشتر در معرض این عارضه قرار خواهند داشت.

علائم گرمازدگی

اگر فکر می‌کنید فردی احتمال دارد دچار گرمازدگی شده باشد، ابتدا به دنبال این علائم باشید:

  1. سردرد ضربان‌دار
  2. تنفس سریع
  3. افزایش ضربان قلب
  4. برافروخته شدن پوست یا قرمزی
  5. حالت تهوع و استفراغ
  6. تعریق زیاد و سرگیجه

گرمازدگی ممکن است در نتیجه سطح کم مایعات در بدن یا کم آبی شدید به شما ضربه بزند. اگر به اندازه کافی آب نمی‌نوشید تا مایعات از دست رفته در اثر تعریق را جبران کنید، خود را در معرض خطر قرار می‌دهید.

بدن شما باید همیشه هیدراته شود تا بتواند به گرما پاسخ دهد. علاوه بر این، الکل و نوشیدنی‌های کافئین‌دار می‌تواند وضعیت را بدتر کند زیرا بر توانایی بدن شما برای تنظیم دما تأثیر می‌گذارد.

در طول تابستان، حفظ سطح الکترولیت و مایعات بدن برای شما بسیار مهم است. به منظور جلوگیری از حمله گرما، مقدار زیادی آب بنوشید یا چیزی مانند لیموناد بخورید.

در واقع، می‌توانید یک محلول آبرسان خوراکی برای خود درست کنید که اگر قصد دارید برای مدت طولانی در فضای باز بمانید، باید مصرف شود. یک قاشق چای‌خوری شکر، دو پیمانه نمک و یک پیمانه جوش شیرین یا بی کربنات سدیم را با هم مخلوط کنید.

بیشتر بخوانید: دریازدگی و ۱۵ راهکار برای بیشتر لذت بردن از مسیر سفر

این کار را با حدود 200 تا 300 میلی‌لیتر مصرف آب شروع کنید. شما همچنین می‌توانید آن را در آب میوه‌ها یا نوشیدنی‌های دیگر اضافه کنید. این راه حل، از بسیاری جهات کمک می‌کند.

در مرحله اول، مقدار آبی که می‌نوشید باید در بدن شما حفظ شود تا احساس هیدراته شدن داشته باشید. نمک به احتباس (ناتوانی در تخلیه ارادی ادرار) کمک می‌کند.

ثانیا، بدن شما برای حفظ دمای طبیعی خود انرژی مصرف می‌کند و قند، انرژی شما را افزایش می‌دهد. در آخر، جوش شیرین با یا بدون ‌کربوهیدرات سدیم عملکرد الکترولیت‌ها و مواد معدنی را در بدن شما تقویت می‌کند.

اگر گرما آزارتان می‌دهد قبل از مصرف هر قرصی، این داروهای طبیعی را امتحان کنید تا بر گرما غلبه کرده و احساس بهتری داشته باشید.

بیشتر بخوانید: بای پس معده؛ از رویای لاغر شدن تا کمک به درمان بیماری قلبی

نحوه تشخیص گرمازدگی

گرمازدگی وقتی اتفاق می‌افتد که شدت گرما باعث می‌شود بدن دیگر قادر به خنک کردن خود نباشد. در این شرایط، تعریق شدید بدن باعث دهیدراته شدن یا کم‌آبی بدن می‌شود.

تشنگی زیاد، ضعف، سردرد و از دست دادن هوشیاری از جمله نشانه‌های دهیدراته شدن بدن و گرمازدگی هستند. گرمازدگی و کم‌آبی بدن، کودکان و میانسالان را بیشتر تحت تاثیر قرار می‌دهد و سبب اختلال دستگاه کنترل درجه حرارت بدن می‌شود.

گرمازدگی می‌تواند به مغز و ساير اندام‌های داخلی بدن آسیب جدی برساند. به یاد داشته باشید که جوانان و ورزش‌کاران نیز در صورت قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض گرمای شدید، از این معضل در امان نیستند.

درمان خانگی گرما زدگی از دیرباز رواج داشته است یکی از راه حل‌های شایع آن زمان که تاکنون هم کاربرد دارد، نوشیدن شربت سکنجبین است. خاکشیر یخ زده و شربت آبلیمو نیز از گذشته در درمان خانگی گرما زدگی و رفع عطش و تشنگی زیاد نقش داشته‌اند.

اگر گرمازدگی داشته باشید معمولا برای پزشکان آشکار است اما آزمایش‌های آزمایشگاهی می‌توانند تشخیص را تأیید کنند، علل دیگر علائم احتمالی شما را رد کنند و آسیب اندام را ارزیابی کنند. این تست‌ها عبارتند از:

بیشتر بخوانید: درمان بی اشتهایی کودکان و بزرگسالان و مبارزه با این احساس روانی نادرست

دمای مقعدی برای بررسی دمای مرکزی بدن

دمای مقعدی دقیق‌ترین راه برای تعیین دمای مرکزی بدن شما است و از دمای دهان یا پیشانی دقیق‌تر است.

آزمایش خون برای گرمازدگی

آزمایش خون برای بررسی سدیم یا پتاسیم خون و محتوای گازهای موجود در خون برای بررسی اینکه آیا آسیبی به سیستم عصبی مرکزی شما وارد شده یا خیر؛ مفید است.

بیشتر بخوانید: درمان وبا با ۳ راهکار ساده و پیشنهاداتی برای پیشگیری از ابتلا

آزمایش ادرار برای تشخیص گرمازدگی

آزمایش ادرار برای بررسی رنگ ادرار کاربرد دارد زیرا در صورت ابتلا به بیماری‌های مرتبط با گرما، معمولا تیره‌تر است و همچنین برای بررسی عملکرد کلیه شما که می‌تواند در اثر گرمازدگی تحت تاثیر قرار گیرد، مفید است.

بیشتر بخوانید: آزمایش ادرار 24 ساعته و اطلاع از سلامت کلیه‌ها+تفسیر آزمایش

تست‌های عملکرد عضلانی برای گرمازدگی

تست‌های عملکرد عضلانی برای بررسی آسیب جدی به بافت عضلانی (رابدومیولیز) کاربرد خواهند داشت.

آزمایش‌های تصویربرداری برای تشخیص میزان آسیب های گرمازدگی

اشعه ایکس و سایر آزمایش‌های تصویربرداری برای بررسی آسیب به اندام‌های داخلی کارایی خواهند داشت.

بیشتر بخوانید: تورم ناحیه شکم، ۷ علت مختلف و درمان آن‌ها با روش‌های پزشکی و خانگی

انواع روش‌های درمان خانگی گرمازدگی

درمان خانگی گرما زدگی کافی نیست. اگر علائم گرمازدگی دارید، به دنبال کمک فوری پزشکی باشید. دیگران باید در زمان انتظار برای رسیدن کمک اضطراری اقداماتی را برای خنک کردن شما انجام دهند.

در زمان انتظار برای کمک پزشکی هیچ مایعی ننوشید. اگر متوجه علائم بیماری مرتبط با گرما شدید، دمای بدن خود را کاهش دهید و از پیشرفت بیماری به گرمازدگی جلوگیری کنید.

در شرایط اضطراری گرمایی کمتر، مانند گرفتگی گرما یا گرمازدگی، اقدامات زیر ممکن است دمای بدن شما را کاهش دهد:

1.   حمام آب سرد برای درمان خانگی گرمازدگی

ثابت شده که حمام آب سرد یا یخ موثرترین راه برای کاهش سریع دمای مرکزی بدن است. هر چه سریع‌تر دوش آب سرد بگیرید، خطر مرگ و آسیب اندام کمتری شما را تهدید خواهد کرد.

اگر در خارج از منزل هستید، غوطه‌ور شدن در یک حوض یا نهر خنک می‌تواند به کاهش دمای بدن شما کمک کند.

بیشتر بخوانید: درمان حالت تهوع با ۸ روش خانگی از کودکی تا بزرگسالی

2.   کمپرس یخ برای درمان خانگی گرمازدگی

روی کشاله ران، گردن، پشت و زیر بغل شخص کمپرس یخ قرار دهید تا دمای بدن او کاهش یابد.

3.   زیر سایه بروید

به یک مکان سایه‌دار یا دارای تهویه مطبوع بروید. اگر در خانه تهویه مطبوع ندارید، به مکانی با تهویه مطبوع بروید، مانند مرکز خرید، سینما یا کتابخانه عمومی.

بیشتر بخوانید: درمان نفخ معده با روش‌های خانگی + داروهای موثر

4.   استفاده از ملحفه‌های مرطوب و پنکه

فردی که جلوی پنکه نشسته است و به درمان خانگی گرما زدگی نیاز دارد|سیوطب

با ملحفه‌های مرطوب و پنکه خنک، فرد را خنک کنید. اگر با فردی هستید که علائم مرتبط با گرمازدگی را تجربه می‌کند، با پوشاندن او با ملحفه‌های مرطوب یا اسپری کردن با آب خنک، فرد را خنک کنید.

5.   آبرسانی بهترین راهکار هنگام گرمازدگی

به مقدار زیاد مایعات بنوشید. همچنین، به دلیل از دست دادن نمک از طریق تعریق، می‌توانید نمک و آب را با برخی نوشیدنی‌های ورزشی جبران کنید. اگر پزشک مصرف مایعات یا نمک شما را محدود کرده، با او مشورت کنید تا ببیند چقدر باید بنوشید و آیا باید نمک را جایگزین کنید یا خیر.

برای آبرسانی مجدد از نوشیدنی‌های شیرین یا الکلی استفاده نکنید. این نوشیدنی‌ها احتمالا با توانایی بدن در کنترل دمای بدن شما تداخل داشته باشند. همچنین نوشیدنی‌های بسیار سرد می‌توانند باعث گرفتگی معده شوند.

بیشتر بخوانید: عفونت آپاندیس و آشنایی با علائم و نحوه درمان آپاندیسیت در افراد مختلف

6.    آب پیاز برای درمان خانگی گرمازدگی

این یکی از بهترین راه حل‌ها برای درمان گرمازدگی است. استفاده از آب پیاز پشت گوش و روی سینه می‌تواند به کاهش دمای بدن شما کمک کند. برای مقاصد درمانی آب پیاز مطلوب‌تر است اما می‌توانید مقداری پیاز خام را با زیره و عسل تفت دهید و میل کنید. پیاز خام در چاشنی یا سالاد نیز می‌تواند سیستم شما را خنک کند.

بیشتر بخوانید: درمان حالت تهوع با 8 روش خانگی از کودکی تا بزرگسالی

7.   تمر هندی

تمر هندی سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و الکترولیت‌ها است. مقداری تمر هندی را در آب جوش خیس کنید. آن را صاف کرده و با یک پیمانه شکر میل کنید.

این جوشانده دمای بدن شما را کاهش می‌دهد. آب تمر هندی همچنین به عنوان یک ملین ملایم عمل می‌کند و به درمان ناراحتی‌های معده و گوارش کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: انواع جراحی معده؛ از لاغری تا درمان سرطان معده و گاسترکتومی

8.   آلو سیاه

آلو سیاه در درمان خانگی گرما زدگی|سیوطب

آلو سیاه، منبع عالی آنتی‌اکسیدان است و به عنوان آبرسان بسیار شناخته شده است. این آنتی‌اکسیدان‌ها دارای خواص ضدالتهابی هستند که به تسکین التهاب داخلی که شاید در اثر گرمازدگی ایجاد شده باشد، کمک می‌کند.

مقداری آلو را در آب خیس کنید تا نرم شوند. آن‌ها را در آب له کرده و صاف کنید. این نوشیدنی باید به عنوان یک درمان برای گرمازدگی مصرف شود. ثابت شده که آلو بدن شما را آرام می‌کند.

بیشتر بخوانید: علت بی اشتهایی؛ از عوامل ژنتیکی تا دلایل روحی و روانی

9.   آب نارگیل برای درمان خانگی گرمازدگی

آب نارگیل منبع خوبی از پروبیوتیک‌ها است و به تامین ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری بدن که ممکن است به دلیل تعریق زیاد از بین برود، کمک می‌کند. به طور مشابه، آب نارگیل با متعادل کردن طبیعی الکترولیت‌ها در بدن، آن را آبرسانی می‌کند.

10.  دانه‌های رازیانه

معجون دانه‌های رازیانه که در مقداری گلاب مخلوط شده، سیستم بدن شما را فورا خنک می‌کند. دانه‌های رازیانه به عنوان یک ادویه خنک‌کننده شناخته می‌شوند.

یک مشت از آن‌ها را یک شب در آب خیس کنید، صاف کنید و صبح آب آن را بنوشید. این کار بدن شما را خنک نگه می‌دارد و شما را در مقابل گرما محافظت می‌کند.

بیشتر بخوانید: سنگ کیسه صفرا؛ ۱۵ عامل خطرساز را بشناسید

11. سرکه سیب

چند قطره سرکه سیب را به آب میوه خود اضافه کنید یا آن را با آب خنک ساده و عسل مخلوط کنید. این کار به جبران مواد معدنی و الکترولیت‌های از دست رفته کمک می‌کند.

ممکن است مواد معدنی مانند پتاسیم و منیزیم را از طریق تعریق از دست بدهید. با مصرف جوشانده‌ای که با سرکه سیب تهیه شده، می‌توان آن‌ها را ترمیم کرد.

بیشتر بخوانید: لاغری با سرکه سیب با اصول درست و در زمان مناسب نتیجه می‌دهد

12. آب آلوئه‌ورا برای درمان خانگی گرما زدگی

آب آلوئه‌ورا در درمان خانگی گرما زدگی|سیوطب

آلوئه‌ورا سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. علاوه بر این، به عنوان یک آداپتوژن (ماده‌ای شبیه آنتی‌اکسیدان) شناخته می‌شود که توانایی طبیعی بدن را برای سازگاری با تغییرات خارجی افزایش می‌دهد و مکانیسم‌های دفاعی بدن را تحریک می‌کند.

آداپتوژن‌ها به عنوان تثبیت‌کننده سیستم‌های مختلف بدن شناخته شده‌اند. گیاه‌شناسان استفاده از ژل آلوئه‌ورا را برای درمان گرمازدگی توصیه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی مسمومیت غذایی؛ درمان به راحتی ابتلا

یادداشت پایانی در ارتباط با درمان خانگی گرما زدگی

گرمازدگی یک مشکل رایج در تابستان است. بیرون ماندن برای مدت طولانی، باعث تعریق شده و منجر به کم آبی بدن در زمانی که مصرف مایعات برای جبران آب از دست رفته کافی نیست، خواهد شد.

در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب چند درمان طبیعی برای درمان خانگی گرما زدگی آوردیم. بیرون و داخل خانه، هر دو در این فصل گرم است. روزهای گرم تابستان محیط را ناخوشایند می‌کنند.

این فضا، پتانسیل افزایش دمای بدن شما را دارد. یکی از رایج‌ترین مشکلات مربوط به ماندن طولانی‌مدت در خارج از منزل، ابتلا به گرمازدگی است. به گفته متخصصان تغذیه، احساس گرمای زیاد یک مرحله موقتی است که در آن بدن شما بیش از حد گرم می‌شود اما گرمازدگی وضعیت جدی‌تری است.

این پدیده به دلیل قرار گرفتن طولانی‌مدت در دمای بالا ایجاد می‌شود که امکان دارد بدن شما را بیش از حد گرم کند و دمای آن را بیش از دمای طبیعی بدن که 37 درجه سانتی‌گراد است افزایش دهد. اگر دمای بدن شما به بالای 40 درجه سانتی‌گراد برسد، حتی می‌تواند به اندام‌های حیاتی شما نیز آسیب برساند.

به عبارت ساده، بدن شما گرمای بیشتری نسبت به آنچه که می‌تواند تحمل کند، جذب خواهد کرد. اگر فرد هوشیار باشد و وضعیت او وخیم نباشد، درمان خانگی گرما زدگی می‌تواند به او کمک کند. سپاس از اینکه با ما همراه بودید.

منبع
mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا