بیماری کودکانکودکان

درمان خانگی بیش فعالی کودکان؛ ساده اما موثر در ایجاد تمرکز

درمان خانگی بیش فعالی کودکان از جمله موضوعاتی است که خانواده‌های درگیر با این مساله جستجو می‌کنند. در میان انبوهی از روش‌های درمانی از دارو درمانی گرفته تا رفتار درمانی، روش‌های ساده‌تری هم برای مقابله با این چالش وجود دارد.

مسلما اگر شما هم به عنوان یک والد، فرزند مبتلا به بیش فعالی داشته باشید به دنبال یک داروی آرامبخش برای کودک بیش فعال خود خواهید بود. اما آیا روش‌های خانگی هم به اندازه مصرف دارو موثر خواهند بود؟ در ادامه این مقاله از مجله سیوطب قصد داریم تا شما را با روش‌های مختلف درمان خانگی بیش فعالی کودکان و همچنین میزان تاثیرگذاری آن‌ها آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

 

درمان بیش فعالی در کودکان؛ بررسی روش‌های در دسترس

اختلال نقص توجه یا بیش فعالی که با اصطلاح تخصصی ADHD نیز شناخته می‌شود، مشکل شایع اما قابل درمان است. براساس آمارهای موجود حدود 2.5 درصد بزرگسالان و 8.8 درصد کودکان جامعه را درگیر می‌کند.

این اختلال می‌تواند مشکلاتی مانند عدم تمرکز، بی نظمی، بی قراری یا سختی در حفظ آرامش و بی حرکتی در برخی افراد را دامن بزند. اگرچه هیچ درمانی برای برطرف کردن صد درصدی آن وجود ندارد. اما علی رغم تمامی ‌مشکلات بر سر راه درمان این بیماران همچنان اشکال بسیار موثری برای درمان ADHD وجود دارد.

شاید دارو درمانی خط اول درمان برای این بیماران در دوران کودکی و بزرگسالی باشد. اما درمان بیش فعالی بزرگسالان بدون دارو نیز امکان‌پذیر است. حتی در مواردی بسیاری از افراد و والدین کودکان مبتلا به ADHD شروع به انتخاب مسیر جامع‌تری کرده‌اند.

برخی از درمان‌های طبیعی بیش فعالی مورد مطالعه قرار گرفته و به طور بالقوه‌ای برای کمک به مدیریت بهتر این شرایط مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما توجه به این نکته حائز اهمیت است که درمان‌های طبیعی ممکن است همانند سایر درمان‌ها عمل نکنند. بنابراین قبل از شروع هر نوع درمان خانگی بیش فعالی کودکان حتماً با پزشک او در این باره مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: ۲۰ بازی تعادلی کودکان؛ از راه رفتن با مانع تا حرکت کردن شبیه خرچنگ
 

درمان بیش فعالی با 6 روش جدید پزشکی و خانگی

درمان بیش فعالی با روش های جدید پزشکی | سیوطب

روش‌های مختلفی به عنوان روش جایگزین درمان دارویی بیش فعالی در کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از رایج‌‌ترین جایگزین‌‌های دارویی ADHD عبارت‌اند از:

  • مکمل‌های غذایی
  • بیوفیدبک EEG
  • تکنیک‌های آرامش بخش
  • حفظ عادات خواب سالم
  • توجه به رژیم غذایی
  • ورزش کافی

بیشتر بخوانید: ۱۳ بازی در خانه برای کودکان ۶ ساله و معرفی بازی‌های فکری و موبایل
 

1. بیوفیدبک EEG

بیوفیدبک الکتروانسفالوگرافی (EEG) یک روش نوروتراپی است که به محققان و پزشکان در اندازه گیری امواج مغزی کمک می‌کند. در حالی که هنوز تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، بیوفیدبک EEG ممکن است یک درمان جایگزین موثر برای داروهای ADHD باشد.

بیشتر بخوانید: آموزش ساعت به کودکان با ۹ بازی سرگرم‌کننده و راحت
 

2. مکمل‌های غذایی در درمان اختلال نقص توجه

صرف نظر از اینکه آیا به این بیماری مبتلا هستید یا خیر، مصرف مکمل‌ها در هر صورت می‌تواند فواید سلامتی زیادی را برای ‌هر کسی به همراه داشته باشد. با این حال، برای افراد مبتلا به این بیماری، مصرف مکمل‌های خاص ممکن است قادر به کاهش قابل توجه یا حتی از بین بردن علائم بیش فعالی باشند. براساس نتایج تحقیقات صورت گرفته، اثربخشی مکمل‌ها در درمان بیماری دیده شده است.

ویتامین: B6 ویتامین‌های خانواده B به دلیل نقش موثر در تولید موادی مانند سروتونین، نوراپی نفرین و دوپامین شناخته شده‌اند که همگی می‌توانند برای درمان علائم ADHD ضروری باشند. در برخی از مطالعات، یافته‌ها نشان دهنده ارتباط بین ADHD و سطوح پایین ویتامین B بوده است.

روی: ماده روی یا همان زینک قادر به تنظیم ماده دوپامین در مغز است که به عنوان عاملی در میزان توجه نقش دارد. طبق تحقیقات، روی ممکن است به کنترل تکانه‌های عصبی، حافظه و توجه کمک کند. این موارد علائمی هستند که برطرف کردن هر یک از آنها می تواند به عنوان یک مزیت در درمان ADHD محسوب شود.

منیزیم: کمبود منیزیم از جمله عوامل موثر در ایجاد بیش فعالی و تحریک‌پذیری است که هر دو آنها از علائم ADHD به حساب می‌آیند. تحقیقات نشان داده مصرف مکمل منیزیم به عنوان یک درمان بیش فعالی بدون دارو تاثیرات مثبتی را در مبتلایان به این بیماران برجای گذاشته است. همچنین برخی از نتایج کاهش قابل توجهی را در رفتار مبتلایان به بیش فعالی نشان می‌دهد.

آهن: ماده غذایی آهن به مغز کمک می‌کند تا دوپامین بیشتری تولید کند. تحقیقات حاکی از این موضوع است که سطح دوپامین در افراد مبتلا به ADHD به شدت متفاوت است. نتایج نشان دهنده ارتباط ما بین علائم بیش فعالی با کمبود آهن هستند. از طرفی برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف روی و آهن همزمان با هم در مدیریت این علائم می‌توانند کمک کننده باشند.

بیشتر بخوانید: ۱۵ ایده بازی برای کودکان؛ چگونه کودکانمان را در خانه سرگرم کنیم؟
 

روش‌های درمان خانگی بیش فعالی کودکان در طب سنتی

اما علاوه بر مصرف مکمل‌های غذایی که نقش تعیین کننده‌ای در درمان بیش فعالی دارند، برخی از مواد طبیعی در طب سنتی نیز می‌توانند به عنوان درمان خانگی بیش فعالی کودکان و بزرگسالان مورد استفاده قرار گیرند. حتی در مواردی درمان قطعی بیش فعالی در بزرگسالی نیز گزارش شده است.

بیشتر بخوانید: ۹ آموزش اعداد با بازی | از چه سنی آموزش اعداد به کودک را شروع کنیم؟
 

3. روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا3

اسیدهای چرب امگا 3 با ویژگی‌های تقویت کنندگی مغز شناخته می‌شوند بنابراین می‌توانند در کاهش علائم ADHD نیز مفید واقع شوند. تحقیقات نشان داده امگا 3 بر سطح ماده سروتونین و دوپامین مغز تأثیرگذار بوده و سطح استرس اکسیداتیو را در افراد مبتلا به ADHD کاهش می‌دهد.

در صورتی که شما یا کودکتان قادر به مصرف این ماده غذایی نباشید می‌توانید از قرص‌های روغن ماهی استفاده کنید. این گزینه‌های دارویی به عنوان ساده‌ترین راه افزودن مقادیر متمرکزی چربی امگا 3 به رژیم غذایی هستند.

 

4. ملاتونین و درمان کم خوابی در بیش فعالی

ملاتونین و درمان کم خوابی در بیش فعالی| سیوطب

کم خوابی می‌تواند طیف وسیعی از ارگان‌های بدن از حافظه گرفته تا دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار دهد. بنابرین آسیب جدی به سلامت روانی و جسمی از اثرات کمبود خواب بوده و در افراد مبتلا به ADHD  هم خواب ضعیف می‌تواند شرایط را سخت‌تر کند.

یکی از راه‌های مدیریت طبیعی مشکلات خواب مصرف هورمون ملاتونین است. ملاتونین، هورمونی است که بدن به طور طبیعی برای تنظیم بسته بودن چشم تولید کرده و در زمان بر هم خوردن چرخه خواب، سطح آن در مغز دچار تغییرات می‌شود. مصرف مکمل ملاتونین می‌تواند به شما کمک کند تا این سطوح را به یک وضعیت عادی بازگردانید. مصرف این مکمل می‌تواند به عنوان یک داروی آرامبخش برای کودکان بیش فعال محسوب شود.

سعی کنید با دوز بسیار کم (به اندازه 0.2 میلی گرم) شروع کرده و مقدار ایده آل این ماده برای خود را در هر شب تعیین کنید. البته مشورت با پزشکان به راحتی می‌توانند شما را در دستیابی به دوز ایده آل کمک کند.

بیشتر بخوانید: علت بی خوابی کودکان چیست؟
 

5. کافئین و تاثیر آن در بیش فعالی

تحقیقات دانشمندان نشان داده که عاملی در ترکیب تیانین (L-theanine) و کافئین وجود دارد که ممکن است علائم ADHD را بهبود بخشد. البته در این مطالعه کوچک براساس وزن بدنی این مقادیر تجویز می‌شد. نتایج آزمایشات نشان داد که 2 گرم کافئین براساس وزن بدن برای کودکان بی خطر بوده و تا حد زیادی تاثیرات زیادی بر روی کاهش علائم آنها دارد.

 

6. استفاده از روغن در درمان بیش فعالی

برخی از روغن‌ها دارای تاثیرات منحصر به فردی بر روی سلول‌های عصبی هستند. اسانس‌های چوب سدر با تغییر الگوهای امواج مغزی علائم ADHD را کاهش می‌دهند.

اسطوخودوس، با این که به طور مستقیم برای درمان بیش فعالی تجویز نمی‌شود، اما در بهبود آرامش و خواب موثر است.

اسانس رزماری می‌تواند به تمرکز و حافظه کمک نموده و انجام کارهای ذهنی را سریع‌تر و دقیق‌تر نماید.

سایر روغن‌های ضروری که ممکن است برای ADHD مفید باشند عبارت‌اند از ترنج، اکالیپتوس، کندر، لیمو.

بیشتر بخوانید: علت بی خوابی نوزاد را برطرف و زندگی خود را زیباتر کنید!
 

یادداشت پایانی درمان خانگی بیش فعالی کودکان

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با برخی از ساده‌ترین روش‌های درمان خانگی بیش فعالی در کودکان آشنا کنیم. اما همچنان ممکن است شاهد تبلیغاتی اعم از شربت گیاهی برای بیش فعالی بوده باشید. باید بگوییم در اکثریت موارد شما نیاز به بررسی هر چه دقیق‌تر وضعیت فرزند خود با پزشک تحت نظر او خواهید داشت. بهتر است به این موضوع توجه داشته باشید که از به کار بستن هرگونه موارد خودسرانه مانند درمان بیش فعالی با عسل خودداری کنید.

 

سوالات متداول در مورد درمان خانگی بیش فعالی کودکان

آیا کافئین علائم بیش فعالی را تشدید می‌کند؟

خیر. بسیاری از افراد مبتلا به بیش فعالی از قهوه و نوشیدنی‌های کافئینی به عنوان راهی برای بهبود تمرکز خود استفاده می‌کنند.

آیا از روغن می‌توان به عنوان درمان خانگی بیش فعالی استفاده کرد؟

بله. برخی از روغن‌ها با داشتن خصوصیات منحصر به فرد می‌توانند به صورت استنشاقی یا موضعی مورد استفاده قرار گیرند.

منبع
talkspace

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا