کم خوابی نوزاد؟ آیا چنین چیزی ممکن است؟

واضح است که نوزادان میتوانند باعث کم خوابی دیگران شوند. اما اینکه آیا خود نوزادان از بی خوابی رنج میبرند یا نه، کمتر مشخص است. در جستجوی مطالعات منتشر شده در مورد نوزادان مبتلا به بی خوابی، تقریبا هیچ چیزی به دست نیاوردهایم. اما مشکل کم خوابی نوزاد از مسائلی است که از سوی گروهی از مادران به آن اشاره میشود.
محققان وجود انواع مشکلات خواب نوزادان را تایید میکنند. این موارد شامل بیداریهای شبانه مکرر، اختلال تنفس در خواب و شرایطی که میتواند در خواب اختلال ایجاد کند، مانند GERD میشود. پس در نهایت عواملی وجود دارد که ممکن است شرایط کم خوابی نوزاد را فراهم کند.
محققان همچنین وجود چیزی به نام «بی خوابی رفتاری» را در کودکان خردسال تشخیص دادهاند. بی خوابی رفتاری به مشکلات ناشی از امتناع کودک از رفتن به رختخواب یا وابستگی کودک به مراقبتهای طولانی مدت یا دقیق برای به خواب رفتن شب اشاره دارد. اما تا به امروز هیچ توصیف علمی درباره محدودیت خواب مزمن در نوزادان یافت نشده است.
شاید این یک گزینه خوب باشد، شواهدی که نشان میدهد کم خوابی در نوزادان بسیار نادر است. اگر از دیدگاه تکاملی استفاده کنید و در نظر بگیرید که چگونه بسیاری از نوزادان یاد گرفتهاند که در تختخواب بخوابند در حالی که والدین آنها کارهای روزانه خود را انجام میدهند، این موضوع کاملا منطقی به نظر میرسد.
نوزادان ممکن است بتوانند نیازهای خواب خود را به خوبی تنظیم کنند، حتی در میان شلوغیهایی که از طرف والدین ایجاد میشود. با این وجود، امکان دارد سوالی داشته باشید. نوزاد شما به چه مقدار خواب نیاز دارد؟ چگونه میتوانید تشخیص دهید که نوزاد شما به اندازه کافی نمیخوابد؟ آیا بی خوابی مزمن در دوران نوزادی اثرات طولانی مدت دارد؟
نوزاد واقعا چقدر به خواب نیاز دارد؟
نوزادان از نظر میزان خواب مورد نیاز به خصوص در اولین سال پس از زایمان متفاوت هستند. به عنوان مثال بیش از نیمی از کودکان 6 ماهه اول زندگی خود را به صورت روزانه حداقل 12 ساعت میخوابند. با این حال، درصد قابل ملاحظهای از نوزادان که ظاهرا سالم هستند به طور قابل توجهی کمتر میخوابند. بنابراین خوابیدن کمتر از حد متوسط به این معنا نیست که نوزاد شما مشکلی دارد.
0 تا 3 ماهگی
طبیعی است که نوزادان 14 تا 17 ساعت را به صورت روزانه در خواب بگذرانند. همچنین آن را به دورههای کوتاهتری تقسیم کنند تا بتوانند تغذیه، تعویض پوشک و تعامل با خانواده خود را انجام دهند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند معمولا باید بیشتر از نوزادانی که از بطری تغذیه میکنند غذا بخورند.
آنها تقریبا هر 2 ساعت به غذا نیاز دارند و در مقابل نوزادان تغذیه شده با شیرخشک هر 3 ساعت به چنین چیزی احساس نیاز خواهند کرد. آکادمی پزشکی خواب آمریکا به والدین توصیه میکند که اگر الگوی خواب نوزادان آنها با پیشبینیها مطابقت ندارد نگران نباشند، زیرا این مقادیر میتواند در 4 ماه اول متفاوت باشد.
3 تا 6 ماهگی
با شروع حدود 3 ماهگی، نیاز روزانه یک نوزاد به 12 تا 15 ساعت کاهش مییابد. در این زمان، خواب نیز در دورههای طولانیتری تثبیت میشود، زیرا نوزادان بدون تغذیه میتوانند مدت زمان بیشتری را سپری کنند. در این دوره زمانی است که اکثر نوزادان شروع به خوابیدن در طول شب میکنند، اگرچه استثنائاتی در این قانون وجود دارد.
6 تا 12 ماهگی
از 6 ماهگی به بعد، نوزادان قسمت عمدهای از خواب را در شب انجام میدهند. با این حال، مسائل دیگر مانند در آوردن دندان، جهش رشد، بیماریها یا عقب رفتگی خواب ممکن است منجر به بیدار شدن در شب شود. اگر نوزادان در این مرحله در طول شب نخوابند، ممکن است والدین از استراتژیهای خاص تربیت خواب استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: بررسی بی خوابی در بارداری + 12 علت اصلی
با این وجود، امکان دارد همه چیز خراب شود، حتی اگر کل زمان خواب نوزاد شما در این محدوده وسیع از تغییرات طبیعی قرار گیرد. مثلا ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد تا نوزاد شما در شب بخوابد یا اینکه بیشتر از سایر نوزادان بیدار شود. آیا این مدرکی از مشکل است؟ آیا چیزی است که میتوانید آن را بهبود بخشید؟
برخی از نوزادان روزانه فقط 9 تا 10 ساعت میخوابند و به نظر نمیرسد از هیچ مشکلی برای سلامتی رنج ببرند. آیا باید فرض کنیم که همه نوزادانی که به این اندازه میخوابند، مقدار مطلوبی از خواب را دریافت میکنند؟
چگونه میتوان تشخیص داد که نوزاد به اندازه کافی نمیخوابد؟
پزشکان اطفال و والدین با تجربه به این علائم «خستگی بیش از حد» در سنین پایین برای کم خوابی نوزاد اشاره کردهاند:
- عدم علاقه به مردم و محیط زیست
- تمایل به دور نگاه داشتن از چیزهای تحریک کننده
- حرکاتی مانند کشیدن گوشها، مالیدن چشمها
- پلک زدن پیاپی
- خمیازه
برای نوزادان بزرگتر و کودکان نوپا، علائم نیز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تمایل به دمر افتادن و دراز کشیدن
- چسبیدن به والدین
- عدم فعالیت در زمان فرارسیدن شب
همچنین چندین نشانگر تاثیر کم خوابی نوزاد هم وجود دارد
- به هم ریختگی درک احساسی نوزاد
- عدم تمایل به تغذیه
- سخت بیدار شدن
- داشتن آستانه تحمل کمتر برای درد
بیشتر بخوانید: علت بی خوابی کودکان چیست؟
تاثیر کم خوابی نوزاد
به هم ریختگی درک احساسی، نشانهای از کم خوابی نوزاد
مطمئنا خود شما هم چنین چیزی را تجربه کردهاید. کم خوابی باعث میشود که کودک کم تحمل و بهانهگیر شود. وقتی بی خوابی داریم، خلق و خوی ما تغییر میکند. ما همچنین در تفسیر احساسات دیگران مشکل پیدا میکنیم و بیشتر محرکهای خنثی را تهدیدآمیز میدانیم.
این مشکلات در کودکان پیش دبستانی و همچنین بزرگسالان ثبت شده است. اما بچهها چطور؟ به نظر میرسد آنها نیز تحت تاثیر قرار میگیرند.
در یک مطالعه تجربی، محققان عمدا خواب نوزادان 14 ماهه را در یک آزمایش خواب آزمایشگاهی مختل کردند. روز بعد، این نوزادان تنظیم احساسی ضعیفتری نشان دادند، یعنی در بازیابی احساسات مشکل داشتند.
کم خوابی نوزاد با مشکلات تغذیه ارتباط دارد
محققان با مطالعه روی 600 نوزاد آمریکایی 6 تا 36 ماهه دریافتند نوزادانی که مشکل تغذیه دارند (به عنوان مثال، از خوردن غذا امتناع میکنند) شبها دیرتر به خواب میروند و در فواصل کوتاهتری میخوابند. همچنین به احتمال زیاد در آنها مشکل «بی خوابی رفتاری» تشخیص داده میشود.
نوزادان کم خواب در بیدار شدن با مشکل بیشتری روبهرو هستند
تحقیقات نشان میدهد که بزرگسالان کم خواب زمان کمتری را در خواب عمیق میگذرانند، حالتی که با برانگیختگی کمتر و بیداری دشوارتر مشخص میشود. به نظر میرسد نوزادان نیز با این الگو همخوانی دارند.
به عنوان مثال در آزمایشی روی نوزادان هشت هفتهای، محققان نوزادان را در معرض دورههای کوتاهی از کم خوابی قرار دادند و سپس سعی کردند آنها را با سر و صدای سفید بیدار کنند. صداي سفيد (white noise) نوع از صدا است كه از تركيب شدن صداهایی با فركانسهای متفاوت ايجاد میشود.
در مقایسه با پاسخهای آنها به شرایط کنترل بدون خواب، نوزادان قبل از بیدار شدن نیاز به صداهای بلندتری داشتند. همچنین مطالعاتی در گذشته روی نوزادان سه ماهه نتایج مشابهی به همراه داشت.
آزمایش دیگری نشان داد که نوزادانی که در معرض کمبود خواب کوتاه مدت قرار داشتند، بیشتر دچار اختلال تنفس از جمله آپنه انسدادی خواب میشدند. آپنه انسدادی خواب با انواع مشکلات سلامتی مرتبط است و افزایش خطر ابتلا به SIDS را همراه دارد.
بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی با 35 روش فوق العاده موثر
محدودیت خواب ممکن است نوزادان را نسبت به درد حساس کند
آزمایشهای کنترل شده تایید میکنند که کم خوابی نوزاد میتواند آستانه درد را کاهش دهد. برای مثال آزمایشی روی بزرگسالان جوان نشان داد که افراد پس از گذراندن سه هفته در یک برنامه کم خوابی، به محرکهای دردناک حساستر میشوند. این داوطلبان مطالعه که اجازه داشتند فقط 4 ساعت در روزهای هفته بخوابند، دردهای خود به خودی مکرر از جمله سردرد، کمردرد و درد ماهیچهها را گزارش کردند.
آیا نوزادان محروم از خواب نیز اثرات مشابهی را تجربه میکنند؟ هیچ کس تا به حال این را روی نوزادان انسانی آزمایش نکرده با این حال، آزمایش اخیر روی نوزادان موش نگران کننده است.
وقتی موشها تازه متولد شده بودند، محققان خواب آنها را به دو ساعت در روز محدود کردند. این آزمایش به مدت 10 روز ادامه داشت و پس از آن موشها آزاد بودند که به طور معمول بخوابند. بعدها هنگامی که موشها نوجوانان بودند، محققان با قرار دادن آنها در یک بشقاب داغ، پاسخ آنها را به درد آزمایش کردند.
در مقایسه با همسالان گروه کنترل شده، موشهایی که محدودیت خواب نوزادان را تجربه کرده بودند، تحمل کمتری نسبت به درد داشتند. آستانه درد آنها برای تحریک ناشی از گرما تقریبا 25درصد کمتر بود.
اما این موضوع در چه حد نگران کننده است؟ اول باید توجه داشته باشیم که موشها انسان نیستند و خوب است بدانید افزایش حساسیت به درد در بزرگسالی موشها از بین میرود.
اما در ترکیب با تحقیقات روی افراد بزرگسال، این مطالعه به این ایده کمک میکند که از دست دادن خواب نوزاد میتواند تاثیری بر روند رشد نوزادان بگذارد.
بیشتر بخوانید: علت بی خوابی نوزاد را برطرف و زندگی خود را زیباتر کنید!
آیا کم خوابی نوزاد مشکلی ایجاد میکند؟
شواهدی برای این ایده وجود دارد. قبلا اشاره کردیم که از دست دادن خواب کوتاه مدت بر پاسخهای احساسی نوزاد تاثیر میگذارد. همچنین یک مطالعه اخیر نشان میدهد که کم خوابی مزمن ممکن است یک عامل خطر برای ایجاد مشکلات خودتنظیمی باشد. کودکانی که در سن 3 ماهگی کمتر از همسالان خود میخوابند، بیشتر در 24 ماهگی دچار نقص خودتنظیمی میشوند.
روند مشکلات بر اثر کم خوابی به کجا ختم میشود؟
یک کودک خردسال که تحریکپذیر است یا بیش از حد واکنش نشان میدهد، ممکن است واکنشهای منفی دیگران را برانگیزد. این موضوع میتواند مانع ایجاد روابط اجتماعی مثبت و یادگیری مهارتهای اجتماعی برای کودک شود.
در حمایت از این ایده، مطالعهای در مورد کودکان پیش دبستانی نشان داد بچههایی که کمتر میخوابند کمتر مورد قبول همسالان خود قرار میگیرند. آنها تمایل به داشتن مهارتهای اجتماعی ضعیفتر و دایره پذیرش کوچکتر دارند. این کودکان همچنین درک ضعیفتری از درک احساسات نشان دادهاند.
بنابراین ما نباید این احتمال را از دست بدهیم که کم خوابی نوزاد، میتواند به ایجاد مشکلات رفتاری کمک کند. محققان حدس میزنند که از دست دادن خواب در اوایل زندگی ممکن است بر رشد میلین، ماده سفید در مغز که نورونهای ما را عایق میکند، تاثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید: عوارض کم خوابی | با از دست دادن تنها 8 ساعت خواب چه خیانتی به خود میکنیم؟
درمان کم خوابی نوزاد
چگونه به نوزاد خود کمک کنیم تا بخوابد و در خواب بماند
تنظیم یک روال ثابت برای کمک به کودک در راستای یادگیری خوابیدن در طول شب، کلیدی است. در چند ماه اول، برنامه خواب نوزاد شما تا حد زیادی بر اساس الگوی غذا خوردن او تعیین میشود. با این حال با رشد نوزاد فاصله میان هربار تغذیه میتواند بیشتر طول بکشد. در این مرحله میتوانید از برنامه روزانه و شب پیروی کنید.
برای اینکه به کودک خود کمک کنید تا یک ریتم شبانهروزی سالم برقرار کند، باید اطمینان حاصل کنید که نوزاد در طول روز مقدار زیادی نور و تحریک دریافت میکند. در حالی که نوزادان خردسال به چرت زدنهای متعدد در طول روز نیاز دارند، میتوانید آزمایش کنید تا برنامهای برای چرت زدن پیدا کنید که باعث میشود کودک شما خسته شود و شبها بدون مشکل بخوابد.
قبل از خواب، سعی کنید فضایی آرامشبخش ایجاد کنید و هر شب همان روال خواب را انجام دهید. کارهای زیر میتواند به کودک شما کمک کند شب را با خواب مرتبط سازد:
- دوش گرفتن
- پوشاندن لباس خواب و پوشک تازه
- خواندن لالایی
- داشتن تغذیه شبانه
- کم کردن نورها
- ایجاد محیط آرام
بیشتر بخوانید: کم خوابی کودکان، مشکلی غمانگیز که کودکان را آزار میدهد
اگر کودک شما خوب نمیخوابد چه باید بکنید
هر نوزاد متفاوت است، بنابراین اگر کودک شما از تمام شرایط معمول پیروی نمیکند، ناراحت نشوید. در حالی که طبیعی است نوزادان چندین بار در طول شب بیدار شوند، اما اگر در مورد الگوهای خواب نوزاد خود سوالی دارید، از مشورت با پزشک متخصص اطفال دریغ نکنید.
اگر کودک شما با گریه از خواب بیدار میشود و بعد از چند دقیقه به خواب نمیرود، ممکن است گرسنه بوده یا نیاز به تعویض پوشک داشته باشد. به سرعت و بیسرو صدا به نیازهای او رسیدگی کنید و در صورت امکان از چراغ شب به جای چراغ بالای سر استفاده شود. شما میتوانید با نوازش کردن یا گفتن چند کلمه اطمینانبخش، کودک مضطرب را آرام کنید. اما سعی کنید او را از تخت بیرون نکشید، مگر این که به شدت ضروری باشد.
محبت کردن و توجه فراوان به نوزاد در طول روز و تشویق او برای مستقل بودن در شب، ممکن است اضطراب جدایی را کاهش دهد. همچنین امکان دارد نوزاد شما با پستانک احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
غیر معمول نیست که نوزادان هر چند وقت یکبار به یک برنامه خواب نامنظم بازگردند. این تغییرات خواب یک بخش عادی (و اغلب موقت) در دوران نوزادی سالم است و میتواند به دلیل دندان درآوردن، بیماری، جهش رشد، تغییر زمان خواب یا هنگامی که آنها مهارتهای جدیدی مانند نحوه صحبت کردن یا راه رفتن را یاد میگیرند رخ دهد.
در پایان باید بدانیم که کم خوابی عاملی مهم در روند زندگی و رشد نوزاد است. کم خوابی نوزاد میتواند برای او و والدین مشکلات بسیاری ایجاد کند. مشکلات رشدی و عملکردی اشاره شده در این مقاله، در کنار اختلال کم خوابی یا بی خوابی برای والدین، ممکن است زاده این اختلال باشد. پس با ایجاد شرایط گفته شده باید بهترین فضا را برای خواب نوزاد فراهم کنیم تا بهترین شرایط رشد را تجربه کند.
مقالهی مفیدی نوشتید . ممنونم
ممنون از توجهتون