عفونت دندان روکش شده 3 دلیل دارد؛ روشهای درمان عفونت زیر روکش را بشناسید!
عفونت دندان روکش شده یکی از مشکلات شایع بین افرادی است که برای انجام این کار به کلینیکهای تخصصی مراجعه نکردهاند یا بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت نمیکنند. علت عفونت زیر روکش ورود باکتری به این فضا است که باعث تیره شدن روکش، درد، حساسیت و التهاب و ورم در این ناحیه میشود.
پس از تشخیص عفونت و علت آن روشهای مختلفی برای درمان عفونت دندان روکش شده وجود دارد که انتخاب نوع درمان به شدت عفونت، میزان درگیری بافتهای اطراف و محل آن بستگی دارد. درمان از تجویز دهانشویههای ضدباکتری تا آنتیبیوتیکها و ترمیم عصب متغیر است.
در این مطلب از مجله علمی پزشکی سیوطب به بررسی علت و درمان عفونت دندان روکش شده خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نگاهی کلی به موضوع عفونت دندان روکش شده
- قبل از قرار دادن روکش روی دندانها، محل و دندان مورد نظر از لحاظ سلامتی بررسی میشود
- پس از مشخص شدن علت عفونت، دندانپزشک خیلی سریع باید آن را درمان کند
- باید اشاره کنیم که مهمترین فاکتور در جلوگیری از عفونت دندان روکش شده، نگهداری و مراقبت از روکشها است
بیشتر بخوانید: علت لکه های سياه دندان
روکش دندان چیست؟
روکش دندان (veneer) نوعی قطعه نازک است که از مواد خاصی تشکیل شده وس از آنها برای ایجاد ظاهر طبیعی و زیبای دندانها استفاده میکنند. بسته به نوع مادهای که ونیر از آن ساخته شده است، به ونیرهای چینی، ونیرهای کامپوزیت، روکشهای زیرکونیا و نمونههای دیگر طبقهبندی میشوند.
این روکشها توسط دندانپزشک زیبایی برای پنهان کردن لکههای روی دندانها، شکستگی، بریدگیهای جزئی و در مواردی پنهان کردن شکاف و مواد پرکردن دندانها استفاده میشود. به طور معمول قبل از قرار دادن روکش روی دندانها، دندانپزشک دندان مورد نظر را از لحاظ عصب، پر کردن، عفونت و مشکلات دیگر بررسی کرده و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام میدهد؛ زیرا امکان دارد بعد از مدتی بیمار به عفونت دندان روکش شده مبتلا شود.
علت عفونت دندان روکش شده چیست؟
از آنجایی که روکشهای دندانی از مواد کامپوزیتی تشکیل شدهاند، احتمال دارد که فرسایش یافته و عفونی شوند. در بیشتر موارد عفونت در دندان طبیعی زیر روکش، به ویژه در ناحیهای که روکش به دندان میچسبد رخ میدهد.
اگر باکتریهای دهان به درستی در اطراف دندان ونیر شده تخلیه و از بین نروند، وارد فضای بین دندان و روکش شده و زیر روکشها رسوب میکنند. در چنین مواردی این باکتریها دندانها و همچنین بافتهای لثه اطراف روکش را آلوده خواهند کرد.
یک نوع دیگر از عفونت دندان روکش شده آبسه پری آپیکال (periapical abscess) است که کیسهای پر از چرک در نوک ریشه دندان است. این آبسه معمولا در اثر عفونت دندان ایجاد میشود و از طریق دندان و ریشهها پخش خواهد شد. بسته به اینکه کدام دندان آسیب دیده باشد، عفونت به گونهها، فک یا کف دهان سرایت میکند. در مواردی نیز از محل عفونت چرک تخلیه میشود و وارد راه هوایی و تنفسی فرد شده و زندگی او را تهدید میکند.
همچنین باید گفت که عفونت باکتریایی روی روکشها به دلیل عملکرد ضعیف در نصب آنها به دلیل موارد زیر ایجاد میشود:
1- درست نصب نشدن روکشها
اگر روکشهای دندانی به درستی نصب نشده باشند، احتمال تجمع باکتریها زیر آنها بیشتر خواهد بود. باکتریها از حاشیه لثه وارد شده و به داخل دندان نفوذ میکنند. این فرآیند منجر به تراوش در پشت روکشهای چینی میشود. این نوع عفونت با لکه تیره روی دندانهای روکشدار شناسایی میشود.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی ورم لثه با ۱۳ روش ساده، موثر و ارزان
2-علت خونریزی دندان روکش شده؛ بررسی خونریزی در لثهها و التهاب و عفونت ناشی از آن
خونریزی لثه در مواقعی رخ میدهد که دندانپزشک متخصص زیبایی، بیش از حد مینای دندان را برای چسباندن روکشها استخراج کند. در چنین مواردی لثهها دچار خونریزی میشوند که اگر خون به درستی تمیز نشود، با مواد باندینگ مخلوط شده و پس از چسباندن روکش، لکهای تیره روی دندان ایجاد میشود. این موضوع منجر به التهاب لثه شده و دندان را در معرض خطر عفونت قرار میدهد.
بیشتر بخوانید: سفید شدن لثه به ۹ دلیل مختلف با روشهای درمانی اختصاصی
3- دیگر عللهای عفونت دندان روکش شده
باید اضافه کنیم که عفونت دندان روکش شده دلایل دیگری هم دارد که بعضی از آنها عبارتند از:
- پوسیدگی دندان زیرین یا حتی کناری
- تروما یا ضربه به دهان یا دندان که منجر به آسیب داخلی شده و در نتیجه آن عفونت
پس از مشخص شدن علت عفونت، دندانپزشک خیلی سریع باید آن را درمان کند.
بیشتر بخوانید: درمان دندان درد عصب کشی شده با روشهای پزشکی و ۶ روش خانگی
علت خارش دندان روکش شده چیست؟
عوامل مختلفی باعث ایجاد حس خارش در دندان روکش شده میشوند که در ادامه به بعضی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- آلرژی و حساسیت
حساسیت به مواد غذایی، داروهای مصرفی، خمیردندان یا حتی دهانشویههای مورد استفاده باعث ایجاد التهاب، خارش و ورم در بافتهای داخلی دهان میشود. در چنین مواقعی استفاده از مواد آلرژیزا باعث فعالی شدن سیستم ایمنی بدن و ایجاد التهاب و خارش در آن ناحیه میشود.
- تجمع پلاک در اطراف دندانها
با تجمع پلاک در اطراف دندانها حسی شبیه به خارش در لثهها ایجاد میشود که حتی بر دندانها نیز اثر میگذارد.
- بیماری در لثهها
التهاب و عفونت در لثهها باعث حساس شدن آنها و دندانها میشود و در بیشتر موارد منجر به تشدید حس خارش خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ۱۷ درمان خانگی دندان درد با اثرگذاری سریع و بدون عوارض
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده لکههای تیره روی روکشها بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین در مواردی که چند هفته پس از نصب روکشها در دندانها حساسیت داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا حساسیت دندان یکی از علائم کلی عفونت دندان روکش شده است.
بیشتر بخوانید: ۱۷ درمان خانگی دندان درد با اثرگذاری سریع و بدون عوارض
چگونه از عفونت دندان روکش شده جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از عفونت دندان روکش شده میتوان اقداماتی را انجام داد؛ اما مهمترین راه جلوگیری از این نوع عفونتها مراجعه به کلینیکهای تخصصی زیبایی دندان و دندانپزشک حرفهای است. اقداماتی پیشنهادی برای جلوگیری از عفونت دندان روکش شده عبارتند از:
- درست مسواک زدن دندانهای روکش شده
- استفاده از نخ دندان
- شستشوی دهان با دهانشویه ضدباکتری
همچنین در مواردی پزشکان استفاده از دستگاههای خاصی را برای شستشوی دندانهای روکش شده پیشنهاد میدهند که شامل:
- فلوسرهای آب
بقایای مواد غذایی و سایر مواد موجود در زیر روکشهای چینی را نمیتوان با مسواک تمیز کرد. در صورت عدم تمیز کردن این مواد، پوسیدگی دندانها رخ میدهد. از این رو باید از وسایلی برای تمیز کردن دندانها استفاده شود که به صورت کامل آنها تمیز کند. فلوسرها (Flossers) دستگاههای جدیدی هستند که آب را با فشار بین دندانها پرتاب میکنند؛ همین کار باعث خارج شدن مواد از بین دندانها میشود.
- عدم استفاده از مواد غذایی چسبنده
بعد از قرار دادن روکش دندان از خوردن مواد غذایی چسبنده مانند آدامس، تافی، کارامل و سایر مواد مشابه برای محافظت از دندانهای روکش شده خودداری کنید. از بین بردن چنین مواد غذایی روی سطح روکشها بسیار دشوار است و عدم برداشتن آنها باعث ایجاد پلاک و جرم و در آخر عفونت دندان روکش شده میشود.
باید اشاره کنیم که مهمترین فاکتور در جلوگیری از عفونت دندان روکش شده، نگهداری و مراقبت از روکشها است؛ زیرا برای روکش دندانها هزینه زیادی پرداخت شده است که با سهلانگاری و عدم رعایت بهداشت خیلی زود دچار آسیب و مشکلات دیگر میشوند.
بیشتر بخوانید: کشیدن دندان عقل و ۵ مزیت و جلوگیری از بیماریهای لث
درمان عفونت دندان روکش شده با روشهای مختلف
درمان عفونت دندان روکش شده به شدت عفونت، علائم و عوارضی که ایجاد کرده بستگی دارد. در بیشتر موارد پزشکان از روشهای زیر برای درمان عفونت دندان روکش شده استفاده میکنند.
- تجویز دهانشویههای ضدباکتری
- داروهای مسکن برای تسکین درد
- آنتی بیوتیک برای عفونت دندان روکش شده
- خارج کردن روکش از روی دندان و درمان بافتهای زیرین و سپس روکشگذاری مجدد
- درمان ریشه با روشهای مختلف مانند تخلیه عفونت یا برداشتن انتهای ریشه
- نحوه کشیدن دندان روکش شده به این صورت است که ابتداد دندان پوسیده که غیرقابل ترمیم شده را خارح می کنند سپس مدتی بعد از آن انجام ایمپلنت انجام میشود.
طبق گفته دندانپزشکها عمر دندان روکش شده ۱۰ تا ۱۵ سال می باشد؛ چنانچه دندان یا لثه عفونت پیدا کند باید سریعاً اقدامات درمانی را انجام داد. عدم درمان عفونت زیر روکش باعث به خطر افتادن سلامت دهان و دندان شده و به سایر بافتها صدمه وارد میکند.
بیشتر بخوانید: کیست چیست؟ انواع کیست + علائم و راه های درمان کیست
درمان کیست دندان روکش شده
به کیسههایی که حاوی مواد مایع و جامد هستند و در دهان، کنار دهانها و فک ایجاد میشوند، کیست دندان میگویند. این کیستها در اثر عفونت ریشه دندان ایجاد میشوند و باعث بروز درد، تورم، فشار به سایر دندانها و تحلیل استخوان فک یا ریشه دندان خواهند شد.
برای درمان کیست دندان روکش شده، دندانپزشک باید ریشه دندان را درمان کند و در صورت نیاز عصبکشی را انجام دهد. باید اشاره کرد که کیستهای بزرگ دندانی نیاز به جراحی دارند.
درمان خانگی عفونت دندان روکش شده
نمونههای خفیف عفونت در دندان روکش شده را میتوان با راهکارهای ساده خانگی درمان کرد. از این راهکارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف مسکنهای بدون نسخه
- استفاده از دهانشویه آب و نمک
- غرغره کردن آب و لیمو برای کاهش التهاب ناشی از عفونت
- استفاده از دهانشویههای ضدباکتریایی
- مالیدن روغن گل میخک و روغن زیتون با پنبه روی دندان عفونی
- مصرف سیر به صورت خوراکی
- مالیدن مخلوط سرکه و عسل روی لثه و دندان عفونی
- استفاده از عصاره گل رز و آب لیموترش تازه در دهان
عفونت دندان روکش شده را با مراجعه به پزشک سریعا! درمان کنید!
استفاده از روکشهای مختلف برای زیبایی دندانها روشی مناسب برای ایجاد لبخندی زیبا و حتی در مواردی محافظت از دندانها است؛ اما درست انجام دادن این کار بسیار مهم بوده و روی سلامتی دندانها تاثیر مستقیمی دارد. به همین دلیل پیشنهاد میشود که در صورت تصمیم برای روکشدار کردن دندانها به کلینیکها و دندانپزشکان متخصص مراجعه کنید.
روکشگذاری غیر اصولی باعث ایجاد عفونت دندان روکش شده میشود و علاوه بر هزینههای درمانی، درد و ناراحتی زیادی ایجاد خواهد کرد. اگر شما این مشکل را تجربه کردهاید و روش درمانی خاصی را برای عفونت دندان روکش شده میشناسید با ما و دیگر مخاطبین سیوطب به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول در مورد عفونت دندان روکش شده
درمان کیست دندان روکش شده به چه صورتی است؟
برای درمان این بیماری دندانپزشک ریشه دندان را درمان و در صورت نیاز عصبکشی میکند. همچنین گاهی نیاز به جراحی کیست وجود دارد.
درمان خانگی عفونت دندان روکش شده جواب میدهد؟
بله. در مواردی که عفونت خفیف تا متوسط باشد، میتوان در کنار روشهای پزشکی، روشهای خانگی را نیز انجام داد.
آیا آنتی بیوتیک برای عفونت دندان روکش شده تنها راه ممکن است؟
خیر، برای درمان عفونت دندان روکش شده گاهی دهانشویههای ضدباکتری تجویز میشود و گاهی آنتی بیوتیک یا درمان ریشه و برداشتن روکش از روی دندان.
کیست زیر روکش دندان با چه روشی درمان میشود؟
کیستها در صورت عفونت خفیف با داروهای آنتیبیوتیکی درمان میشوند و برای نمونههای شدید نیاز به برداشتن روکش برای ترمیم ریشه یا عصبکشی و سپس گذاشتن مجدد روکش است.