یک متخصص زنان و زایمان: اختلالات هورمونی عامل ناباروری در زنان
یک متخصص زنان و زایمان گفت: در دنیا حدود 10 تا 15 درصد زوجهایی که در سنین باروری هستند، از مشکل ناباروری رنج میبرند.
مریم صداقت به در مورد ناباروری زنان به پایگاه خبری سیوطب گفت: زمانی که زوجین بعد از یک سال نزدیکی مداوم و منظم و بدون استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری، باردار نشوند، تشخیص ناباروری قطعی است که این مشکل به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم میشوند؛ یعنی با وجود یک یا دو بار، باروری و داشتن فرزند، زوجین ممکن است برای فرزند بعدی دچار مشکل شوند.
بیشتر بخوانید: ناباروری زنان؛ معرفی همه علل و درمانهای متنوع ناباروری زنان
وی افزود: بیماریهای زمینهای مشکلات رحم و تخمدان یا اختلالات هورمونی به ناباروری زنان منجر میشود. بیشتر زنانی که مشکل ناباروری دارند، با اقدام بهموقع و انتخاب روش درمانی مناسب میتوانند باردار شوند. به همین دلیل، مراجعه زودهنگام به پزشک و تشخیص و درمان ناباروری شانس زن را برای بارداری افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: درمان ناباروری به روش Zift چگونه انجام میشود؟معرفی 6 مرحله
این متخصص زنان و زایمان در مورد مشکلات تخمکگذاری در زنان اظهار کرد: ممکن است به دلیل اختلالات هورمونی، سندرم تخمدان پلیکیستیک یا بیماریهای مزمن مثل دیابت ایجاد شود که پزشک برای درمان این مشکل ممکن است از روش درمان دارویی استفاده کند که در این روش، تخمدان برای تخمکگذاری بیشتر توسط داروهایی مانند کلومیفنسیترات تحریک میشود.
صداقت گفت: برخی زنان با درمان دارویی، موفق به بارداری میشوند، اما ممکن است طبق تشخیص پزشک، در کنار درمان دارویی به اقدامات دیگری نیاز باشد.
بیشتر بخوانید: درمان ناباروری به روش gift چگونه انجام میشود؟ تفاوت این روش با IVF در چیست؟
شایعترین بیماریهای ناباروری
این متخصص زنان و زایمان در ادامه بیماریهای شایع ناباروری زنان را شامل آندومتریوز، سندرم تخمدان پلیکیستیک، مشکلات لوله رحم و کیفیت پایین تخمک عنوان کرد و گفت: آندومتریوز عارضهای است که در آن بافت آندومتر که به طور طبیعی در دیواره رحم وجود دارد، در خارج از رحم رشد میکند. زنانی که دچار این مشکل هستند، ممکن است علائمی همچون عادتهای ماهانه دردناک، درد هنگام برقراری رابطۀ جنسی، خونریزی شدید یا لکهبینی غیرطبیعی و درد در ناحیۀ تناسلی را بدون هیچ علائمی تجربه کنند.
صداقت آندومتریوز را موجب بسته شدن لولههای فالوپ و ناباروری اعلام کرد و افزود: ممکن است پزشک برای خارج کردن بافتهای آندومتر خارج رحم به انجام جراحی لاپاراسکوپی نیاز داشته باشد.
بیشتر بخوانید: درمان ناباروری به روش IVF و آشنایی با مراحل مختلف لقاح خارج از رحم
وی درمورد سندرم تخمدان پلیکیستیک (pcos) اظهار کرد: در این سندرم فولیکولهای کوچکی که در تخمدانها وجود دارد تبدیل به فولیکولهای بالغ نمیشود که قادر به رهاسازی تخمک باشد. از نشانههای واضح این سندرم، اختلال هورمونهای تولیدمثل و الگوهای تخمکگذاری غیرقابل پیشبینی، عادتهای ماهانۀ نامنظم، افزایش موهای زاید، جوش و چاقی است.
این متخصص زنان و زایمان رژیم غذایی مناسب و ورزش را راهی برای بهبود این مشکل در زنانی که اضافهوزن یا چاقی دارند، مؤثر عنوان کرد.
صداقت گفت: چرخه تخمکگذاری در بسیاری از زنان دارای اضافهوزن با کاهش ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن به حالت طبیعی برمیگردد. درصورتیکه فرد به دیابت مبتلا باشد، مصرف قرص متفورمین که برای دیابت تجویز میشود، میتواند در بهبود مشکل تخمکگذاری موثر باشد.
بیشتر بخوانید: درمان ناباروری به روش IUI یک روش کم درد و بدون دردسر برای تلقیح داخل رحم
وی در ادامه به مشکلات لولههای رحم بهعنوان شایعترین بیماریهای ناباروری زنان اشاره کرد و افزود: انسداد یا آسیب دیدن لولههای رحم مانع از رسیدن اسپرم به تخمک و ضمناً مانع از رسیدن تخمک به رحم میشود؛ چرا که انسداد لولهها برای پیشگیری از بارداری از علل عمدۀ بروز مشکلات لولههای رحم است. پزشک برای درمان این مشکل با جراحی اقدام به باز کردن لولههای رحم خواهد کرد.
صداقت در مورد کیفیت و تعداد تخمکهایی که توسط تخمدان تولید میشود، اظهار کرد: این تعداد تخمکها بهطور طبیعی یا توسط درمانهای ناباروری پس از ۳۵ سالگی به طور چشمگیری افت میکند که در صورت کیفیت پایین تخمک، اگرچه امکان باروری تخمک وجود دارد، اما ممکن است تخمک بارور نتواند بهدرستی در رحم لانهگزینی یا بهاندازه کافی رشد کند.
وی افزود: با افزایش سن، به طور معمول کیفیت تخمکها پایین میآید که برای رفع این مشکل ممکن است از سوی پزشک درمان دارویی پیشنهاد شود.