ورم پا در سالمندان؛ مهمترین علل ابتلا و 7 درمان خانگی این بیماری خطرناک
ورم پا در سالمندان ناشی از مایع اضافی حبس شده در بافتهای بدن است. اگرچه ورم میتواند هر قسمتی از بدن را درگیر کند، اما بیشتر در دستها، بازوها، پاها، قوزکها و ساق پاها نمایان خواهد شد.
ورم پا در سالمندان امکان دارد نتیجه دارو، بارداری یا یک بیماری زمینهای مانند نارسایی احتقانی قلب، بیماری کلیوی یا سیروز کبدی باشد.
مصرف دارو برای از بین بردن مایع اضافی و کاهش میزان نمک در غذا اغلب ورم را تسکین میدهد. وقتی این عارضه نشانه یک بیماری زمینهای باشد، خود بیماری نیاز به درمان جداگانه دارد. ورم پا با افزایش سن بسیار رایج میشود، در این مقاله از مجله سلامت سیوطب مهمترین مواردی را که افراد مسن و خانوادهها باید در مورد این بیماری سالمندان بدانند، پوشش میدهیم.
ورم پا چگونه اتفاق میافتد؟
ورم زمانی اتفاق میافتد که مایع به خارج از رگهای خونی حرکت میکند و به فضایی که به آن فضاهای بین بافتی بدن میگویند، میرود. این محیط بین بافتی گاهی با نام فضای خارج عروقی نیز شناخته خواهد شد و اساسا فضای مرطوب بین سلولها، اندامها و قسمتهای بدن محسوب میشود.
اگرچه رگهای خونی را ضدآب میدانند، اما از نظر فیزیکی آنها بیشتر شبیه یک غشای نیمه تراوا هستند که از سلولهای رگهای خونی ساخته شدهاند و معمولا نزدیک به هم میمانند. طبیعی است که مقادیر کمی مایع به جلو و عقب برود.
اگر مایعات بیش از حد معمول از رگهای خونی خارج شود و این اتفاق در پاها یا نزدیک سطح بدن رخ دهد، ناحیهای متورم یا پفکرده زیر پوست به نظر میرسد.
مایع میتواند به فضاهای بینابینی حرکت کند و به دلایل مختلف باعث ورم شود. شایعترین علل حرکت مایع به فضاهای بین بافتی عبارتند از:
بیشتر بخوانید: ۱۲ علت ورم پا |۱۰درمان خانگی ورم پا | خواص بالا نگه داشتن پاها
رگهای خونی «نشتی»
گاهی اوقات سلولهای رگهای خونی آنطور که باید به هم نمیچسبند. این مورد به مولکولهای مایع اجازه میدهد تا از طریق اتصالات بین سلولهای رگهای خونی نفوذ کنند. این نشت مایع احتمال دارد به دلیل عفونت یا التهاب شدید رخ دهد.
سطوح پایین پروتئین در خون
پروتئینهایی مانند آلبومین به نگهداشتن مایع در داخل رگهای خونی کمک میکنند. مولکولهای پروتئین در خون فشار اسموتیک (فشار انکوتیک نیز نامیده میشود) وارد میکنند که به حفظ مایع در داخل رگ خونی کمک میکند.
اگر سطح پروتئین در رگ خونی کاهش یابد، حتی اگر غشای رگ خونی دست نخورده باشد، مایع به خارج از ورید یا شریان حرکت میکند تا فشار اسمزی در سراسر غشاء یکسان شود و این باعث ایجاد ورم میشود.
از علل سطح آلبومین پایین در خون میتوان به انواع خاصی از بیماریهای کلیوی، کبدی و سوء تغذیه اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: ورم ساق پا یا ادم؛ تجمع مایعات و التهاب در بدن
اضافه بار مایعات
اگر مایع بیش از حد معمول در رگ خونی وجود داشته باشد، مایع اضافی به دلیل فشارهای هیدرواستاتیک بالا به دیواره عروق خونی فشار داده میشود.
به طور معمول، کلیهها سطح مایعات بدن را با تنظیم مقدار آب و نمکی که دفع یا حفظ میشود، تنظیم میکنند. اما اگر این مکانیسمها شکست بخورند یا تحت تاثیر قرار گیرند، اغلب نتیجه ورم خواهد بود. علت ورم نقش مهمی در انتخاب بهترین روش درمان ورم پا در سالمندان خواهد داشت.
علائم ورم پا در سالمندان
- تورم یا پف کردن بافت مستقیم زیر پوست، به خصوص در پاها یا بازوها
- پوست کشیده یا براق
- پوستی که پس از چند ثانیه فشار دادن، گودی را حفظ میکند
- افزایش سایز شکم
بیشتر بخوانید: درمان پا درد؛ از داروهای ضدالتهابی،کیسههای یخ و کفش طبی
علل ورم پا در سالمندان
شایعترین علت ورم ساق، نارسایی مزمن وریدی است، اما دلایل دیگری وجود دارد که رد کردن آنها ضروری به نظر میرسد.
1. ورم پا ناشی از نارسایی مزمن وریدی
علت ۷۰ درصد ورم پا در سالمندان به دلیل این عارضه است. برای درک این نارسایی مزمن وریدی (CVI)، ابتدا باید نحوه کار وریدها را پوشش دهیم.
سیاهرگها رگهای خونی هستند که خون را به قلب باز میگردانند تا بتواند به ریهها پمپ شود و اکسیژن دریافت کند. سیاهرگها مانند شریانها در پوشش خود ماهیچهای ندارند. در عوض، آنها به سیستمی از دریچهها برای جلوگیری از جریان خون به سمت عقب متکی هستند. با گذشت زمان، این دریچهها کارایی کمتری پیدا کرده و خون میتواند بیش از حد نیاز در رگها جریان یابد که پدیدهای به نام نارسایی وریدی نام میگیرد.
هنگامیکه نارسایی وریدی مزمن میشود، به دلیل وجود مایع اضافی در رگها واریس و ورم به وجود میآید. نارسایی وریدی گاهی منجر به فلبیت (التهاب وریدها)، زخم پوست و حتی گاهی اوقات سلولیت (عفونت پوستی) را به دنبال دارد.
CVI شایع و حدود هفت میلیون نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهد و تقریبا سه میلیون نفر را به زخمهای وریدی، شایعترین نوع زخم پا، مبتلا میسازد. عوامل ایجاد CVI عبارتند از:
- بالا رفتن سن
- سابقه خانوادگی
- ایستادن طولانی مدت
- چاقی
- سیگار کشیدن
- شیوه زندگی کم تحرک
- تروما اندام تحتانی
ورم پا در سالمندان عارضهای است که افراد به صورت مزمن با آن مجبور به زندگی هستند و به ندرت به طور کامل درمان میشود. اهداف یک برنامه درمانی کاهش ورم پا در سالمندان، جلوگیری از تغییر رنگ و نازک شدن پوست و پیشگیری یا التیام زخمهای پوستی است.
بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو؛ جراحی سخت با نتیجه ایدهآل با اطمینان گام بردار!
2. نارسایی احتقانی قلب (CHF) عامل ورم پا در سالمندان
نارسایی احتقانی قلب (CHF) شایعترین علت ورم عمومی (در پاها، شکم و گاهی اوقات کمر و حتی بالاتر روی بدن) و یکی از دلایل اصلی ورم پا در سالمندان به شمار میرود.
نارسایی قلبی اصطلاحی است که وقتی عضله قلب ضعیف شده و خون را آنطور که باید به طور موثر پمپاژ نمیکند از آن استفاده میکنیم. نارسایی قلبی اغلب به عنوان سمت راست یا سمت چپ توصیف میشود و بستگی به این دارد که کدام حفره قلب بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرد. قسمت احتقانی به برگشت خون به وریدهای ریه، پاها یا قسمت پایین بدن اشاره دارد. برخی از افراد نارسایی قلبی سمت راست و چپ دارند.
در CHF، احتقان مایع در رگها وجود دارد، اما این تمام ماجرا نیست. هنگامیکه نارسایی احتقان قلب مزمن باشد و بیش از چند هفته طول بکشد، جریان خون به کلیهها کاهش پیدا میکند و آنها با احتباس نمک و مایعات در بدن پاسخ میدهند. این یک عامل مهم هنگام درمان فرد مرتبط با CHF است.
در CHF، ورم در ریهها هنگام دراز کشیدن برای خوابیدن سرفه و تنگی نفس به دنبال دارد.
درمان نارسایی احتقان قلب اغلب شامل داروهای دیورتیک (قرصهای آب) برای تسکین علائم میشود. برخی از دیورتیکهای رایج مورد استفاده عبارتند از فوروزماید، اسپیرونولاکتون و متالازون.
دوز دیورتیکها اغلب باید با دقت مدیریت شود تا عوارض جانبی احتمالی ناشی از کم خونی به حداقل برسد. فشار، کاهش پتاسیم، کم آبی بدن و آسیب کلیه از جمله عوارضی است که با عدم مصرف درست، فرد امکان رویارویی با آن را دارد.
معمولا به افرادی که مبتلا به نارسایی احتقان قلب هستند توصیه میشود مصرف روزانه مایعات و نمک خود را محدود، مرتبا خود را وزن و دوز روزانه قرص آب را بسته به وزن خود تنظیم کنند.
بیشتر بخوانید: پا درد، شناخت ۱۶ دلیل و بررسی ۱۰ روش درمان خانگی درد پا
3. ورم پا در سالمندان مرتبط با مصرف دارو
برخی از داروها باعث ورم پا در سالمندان یا تشدید آن میشوند. در بیشتر موارد، داروها احتباس مایعات و نمک را افزایش و باعث ورم خواهند شد، اما برای برخی داروها مانند مسدودکنندههای کانال کلسیم دیهیدروپیریدین (مانند آملودیپین) مویرگها نشتتر شده و در موارد دیگر، مکانیسم دقیق ورم مشخص نیست. داروهایی که باعث ورم پا در سالمندان میشود عبارتند از:
- داروهای ضد فشار خون
- مسدود کنندههای کانال کلسیم
- مسدود کنندههای بتا
- کلونیدین
- هیدرالازین
- ماینوکسیدیل
- متیل دوپا
- هورمونها
- کورتیکواستروئیدها
- استروژن
- پروژسترون
- تستوسترون
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (از جمله مسکنهای بدون نسخه)
- پیوگلیتازون
- روزیگلیتازون
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز
تورم جدید پاها یا بدتر شدن آن همیشه باید یک ارزیابی پزشکی را به دنبال داشته باشد تا مطمئن شد که ورم پا در سالمندان به دلیل عوارض جانبی دارو نیست.
4. ورم پا در سالمندان ناشی از بیماری کبد
در سیروز کبدی، ورم در اندام تحتانی یا معمولا موضعی در شکم (به نام آسیت) رخ میدهد. کبد جایی است که بدن به وسیله آن آلبومین میسازد (جزء اصلی پروتئین در خون). در بیماری سیروز، کبد آسیبدیده دیگر توان تولید کافی آلبومین و سایر پروتئینهای کلیدی را ندارد.
کاهش سطح پروتئین خون به این معنی است که مایع به فضاهای بینابینی نشت کرده و باعث ورم پا در سالمندان و همچنین تورم قابل توجه در ناحیه شکم خواهد شد. از دیورتیکها برای کمک به افراد مبتلا به سیروز استفاده میشود و گاهی اوقات تخلیه آسیت شکمی با مدیریت دقیق فشار خون و تعادل الکترولیت انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید: درمان سیروز کبدی؛ راههای مقابله با تنبلی کبد
5. ورم پا در سالمندان ناشی از بیماری کلیوی
یک بیماری کلیوی به نام سندرم نفروتیک با نشت پروتئین به داخل ادرار همراه است که منجر به ورم پا در سالمندان و سایر نقاط بدن خواهد شد. به طور معمول یک نوار ادرار، پروتئین در ادرار را بررسی و برای دستیابی به نتیجه دقیقتر آزمایش ادرار انجام میدهند.
6. ورم پا در سالمندان ناشی از ورم لنف
اگرچه بیشتر مایعات در بدن از طریق رگهای خونی حرکت میکنند، بدن همچنین دارای شبکهای از رگهای لنفی است که به غدد لنفاوی متصل و سلولهای مایع و سیستم ایمنی را در بدن حرکت میدهد.
ورم لنف به معنای ورم ناشی از اضافه بار مایع در عروق لنفاوی است نه وریدها. وقتی مایعات زیادی برای تخلیه سیستم لنفاوی وجود داشته باشد یا ظرفیت کافی در کانالهای لنفاوی وجود نداشته باشد، تورم به وجود میآید.
ورم لنف اغلب با سابقه سرطان یا جراحی غدد لنفاوی همراه است و معمولا به جای هر دو، یک اندام را درگیر میکند. 70درصد از بازماندگان سرطان پروستات و پستان و 80 درصد از افرادی که چاقی شدید دارند، ورم عروق لنفاوی را تجربه میکنند.
این نوع ورم با استفاده از لباسهای فشرده، نوعی ماساژ ضد احتقان یا میکروجراحی برای تقویت سیستم لنفاوی درمان میشود. توجه داشته باشید، درمان با دیورتیکها (قرصهای آب) معمولا موثر نیست.
بیشتر بخوانید: دیفتری؛ گلو درد شدید، تب و تورم غدد لنفاوی را جدی بگیرید
علت ورم پا در سالمندان دیابتی
اغلب مبتلایان به دیابت برای درمان ورم پا به پزشک مراجعه میکنند و این مورد یکی از دغدغههای آنها محسوب میشود. علت اصلی ورم پا در سالمندان مبتلا به دیابت گردش نامنظم خون در رگ و فشار خون بالا است که موجب آسیب به مویرگها خواهد شد.
بیماری دیابت آسیبهایی به دنبال دارد که ممکن است باعث تغییر فرم در پای بیماران شود. از آنجایی که عصبهای پا به دلیل بیماری دیابت آسیب دیدهاند نمیتوانند از طریق مغز به عضلات پیام ارسال کنند و این موضوع به عدم تعادل، تحلیل و ضعف عضلانی عضو ختم میگردد. به همین دلیل بافت نرم و مفاصل از بین رفته و مایعی در استخوانها و مفاصل به وجود میآورد که موجب لغزش محل اتصال مفاصل خواهد شد.
عدم توجه به درمان ورم پا در سالمندان مبتلا به دیابت و همچنین استفاده زیاد از پای آسیبدیده تبعات شدیدی به دنبال دارد که دور از ذهن نیست منجر به قطع شدن پا شود.
آیا ورم پا باعث مرگ میشود اگر در سالمندان درمان نشود؟
مهم است که برای درمان ورم به دنبال مراقبتهای پزشکی بود. اگر درمان نشود، منجر به تورم دردناک، مشکل در راه رفتن، سفتی، کشیدگی، خارش پوست، جای زخم، گردش خون ضعیف و کاهش خاصیت ارتجاعی در شریانها، سیاهرگها و مفاصل میشود. تورم شدید، اغلب در پاها، مچ پا و ساق پا، منجر به زخمهای پوستی و همچنین عفونتهای پوستی خطرناک مانند سلولیت خواهد شد.
در برخی موارد، ورم نشانهای از یک بیماری زمینهای خطرناک است. اگر یک سالمند مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی دچار مشکل تنفسی، درد قفسه سینه، سرفه و احساس خستگی شد، فورا باید با پزشک تماس گرفت. اینها امکان دارد نشانههای ورم ریوی باشد که نیاز به درمان سریع دارد.
اگر یک سالمند به شدت بیتحرک، اخیرا تحت عمل جراحی قرار گرفته یا دارای شرایط لخته شدن خون است، تورم و درد مداوم در پا یا ساق پا، نشان دهنده لخته شدن خون در ورید عمیق خواهد بود. این بیماری ترومبوز ورید عمقی (DVT) نامیده میشود و اگر لخته خون به ریهها برود و باعث آمبولی ریه شود، امکان مرگ شخص دور از ذهن نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: درمان در رفتگی مچ پا به روشهای مختلف به همراه شیوه تشخیص
ورم پا در سالمندان چگونه درمان میشود؟
البته، درمان علت اصلی ورم پا در سالمندان هدف اولیه است. مدیریت شرایط مزمن مانند بیماری قلبی و بیماری کلیوی در به حداقل رساندن تورم و جلوگیری از عوارض کمک میکند. در موارد شدید، از دیورتیکهایی مانند فوروزماید به عنوان داروی ورم پا در سالمندان برای حذف مایع اضافی از طریق ادرار استفاده میشود.
در حالی که این داروها موثر هستند، میتوانند تعادل الکترولیتهای مهم (مواد معدنی) بدن مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلرید و کلسیم را نیز بر هم بزنند. رژیم غذایی سالم و نظارت پزشک هنگام مصرف داروهای ادرارآور بسیار مهم به نظر میرسد.
درمان خانگی ورم پا در سالمندان
چندین تنظیم جزئی سبک زندگی وجود دارد که تاثیر مفید و قابل توجهی بر روی بیمار مستعد به ورم دارد. این دستورالعملها عبارتند از:
1. درمان ورم پا در سالمندان با مصرف وعدههای غذایی سالم و کم سدیم
برخی از غذاها به طور طبیعی دارای خواص ادرارآور هستند که به تعادل تجمع مایعات کمک میکنند، مانند مارچوبه، جعفری، چغندر، انگور، لوبیا سبز، سبزیجات برگدار، آناناس، کدو تنبل، پیاز، ترهفرنگی و سیر. این غذاها علاوه بر ادرارآور بودن، منابع بسیار خوبی از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدانها نیز هستند.
رژیم کم سدیم برای حفظ سلامت قلب و عروق و به حداقل رساندن احتباس آب نیز بسیار مهم خواهد بود. فرد مستعد ورم را تشویق کرده تا از گیاهان تازه، مرکبات و چاشنیهای بدون سدیم در غذای خود استفاده کند تا به جای دست زدن به نمکدان، غذای خود را با آنها طعمدار کند.
دستورالعملهای غذایی فعلی برای آمریکاییها حداکثر روزانه 2300 میلیگرم سدیم برای بزرگسالان توصیه میکند. در حالی که بدن برای عملکرد صحیح به نمک نیاز دارد، یک پزشک یا متخصص تغذیه میتواند کمک کند تا یک رژیم غذایی متعادل و مغذی کم سدیم داشته و از این طریق به مبارزه با ورم پا در سالمندان پرداخت.
بیشتر بخوانید: درمان زانودرد، معالجه درد زانو با روشهای موثر خانگی و دارویی
2. درمان ورم پا در سالمندان با فشرده سازی
اگراندام یا ناحیه خاصی از بدن شخصی تحت تاثیر ورم قرار گرفته باشد، پوشیدن جوراب، آستین یا دستکش برای او مفید خواهد بود. اعمال فشار اضافی بر روی ناحیه در طول روز از جمع شدن مایع در آن جا جلوگیری میکند.
این محصولات دارای طیف وسیعی از سطوح فشردهسازی هستند و لازم است که تحت نظر پزشک از محصول استفاده کرد تا به فشار مناسب برای درمان ورم پا در سالمندان دست یافت. پوشیدن این لباسها سخت و عادت کردن به آنها تا حدودی زمانبر خواهد بود، اما هرگز نباید دردناک یا ناراحتکننده باشند.
3. درمان ورم پا در سالمندان با ماساژ
اعمال فشار هدفمند از طریق ماساژ به گردش مایع اضافی که در اندامها جمع شده کمک میکند. روشی به نام تخلیه لنفاوی دستی برای افرادی که از ورم عروق لنفی رنج میبرند مفید به نظر میرسد. قبل از مراجعه به ماساژ درمانگر مجاز حتما باید با پزشک مشورت کرد.
افرادی که فشار خون بالا یا ترومبوز ورید عمقی دارند یا مستعد لخته شدن خون هستند، باید هنگام انجام ماساژ بسیار احتیاط کنند. فشار وارد شده در طول یک جلسه به طور بالقوه میتواند پلاک را از دیواره سرخرگها شل و لختههای خونی را آزاد کند که ممکن است در قلب، ریهها یا مغز قرار گیرد. سالمندان با پوست شکننده یا نازک کاندیدای ایدهآلی برای ماساژ نیستند.
بیشتر بخوانید: ماساژ سنگ داغ و ۱۰ فایده فوقالعاده آن برای انواع دردهای عضلانی
4. مراقبت مناسب از پوست روشی برای درمان ورم پا در سالمندان
حتی اگر ورم فرد تحت کنترل باشد، باز هم میتواند باعث ناراحتی زیادی شود و بر یکپارچگی پوست فرد بیمار تاثیر بگذارد. حتما نواحی آسیبدیده تمیز، خشک و با کفش یا لباس مناسب محافظت شود تا از ترکخوردن، شکافتن و صدمات جلوگیری به عمل آید. این آسیبها نه تنها دردناک هستند، بلکه به راحتی عفونی خواهند شد.
5. درمان ورم پا در سالمندان با بالا بردن دست و پاها
ممکن است سخت باشد که به طور مرتب پاها یا بازوهای خود را در طول روز بالا نگه داشت، اما این یکی از سادهترین گزینهها برای مدیریت ورم پا در سالمندان است. ارتفاع جزئی در شب، هنگام خواب نیز مفید به نظر میرسد. با توجه به قسمتی از بدن که باید بلند شود، محصولات بیشماری مانند بالش، زنجیر و توپ وجود دارد که به حمایت از موقعیت مناسب و ایجاد راحتی کمک قابل توجهی خواهند کرد.
6. درمان ورم پا در سالمندان با حرکت دادن اندامهای ورم کرده
استفاده از قسمتهایی از بدن که تحت تاثیر تورم قرار گرفتهاند اغلب دشوار است، اما احتمال دارد به کاهش تورم و از بین بردن مایع اضافی کمک کند. حتی کوچکترین حرکات و نرمترین رژیم ورزشی به گردش خون و لنف و تقویت سیستم قلبی عروقی کمک خواهد کرد. پزشک یا فیزیوتراپیست میتواند تمرینات خاصی برای کاهش علائم ورم پا در سالمندان پیشنهاد کند.
7. درمان ورم پا در سالمندان با محدود کردن مصرف مایعات
همه ما میدانیم که هیدراته ماندن یک جنبه مهم از سلامت کلی بدن است. ولی برای فرد مبتلا به یک بیماری مزمن که باعث ورم میشود، تاثیر کمتری بر سلامتی دارد. در موارد جدی، مانند ورم ریوی به دلیل نارسایی شدید قلبی یا ورم محیطی به دلیل بیماری پیشرفته کلیه، توصیه محدودیت روزانه مایعات توسط متخصص مربوطه دور از ذهن نیست.
بسیاری از غذاها مانند هندوانه، سوپ، بستنی و ژلاتین حاوی مقدار زیادی آب هستند و به همین دلیل باید در محدودیتها در نظر گرفته شوند.
چه زمانی باید برای ورم پا در سالمندان به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت وجود تورم، کشیدگی یا براق شدن پوست یا پوستی که پس از فشار دادن، گودی باقی میماند، باید پزشک را در جریان قرار داد. در صورت مشاهده موارد زیر باید فورا به پزشک مراجعه کرد:
- تنگی نفس
- دشواری در تنفس
- درد قفسه سینه
این موارد امکان دارد نشانههای ورم ریوی باشد و نیاز به درمان فوری دارد.
اگر برای مدت طولانی در یک جا نشستهاید، مانند یک پرواز طولانی و دچار درد و تورم در ساق پا شدهاید که از بین نمیرود، باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. درد و تورم مداوم ساق پا گاهی نشان دهنده لخته شدن خون در عمق رگ است.
یادداشت پایانی درباره ورم پا در سالمندان
ورم پا در سالمندان اغلب به دلیل یک بیماری زمینهای مانند آسیب کلیه، نارسایی قلبی، بیماری مزمن ریوی، بیماری کبد یا حتی آرتریت ایجاد میشود. به طور خاص، این وضعیت زمانی رخ میدهد که مایع اضافی از رگهای خونی کوچک به بیرون نشت میکند و به دنبال آسیب، عمل جراحی، واکنش آلرژیک یا تغییر در ترکیب شیمیایی بدن در بافتهای اطراف گیر میافتد.
سالمندان معمولا به دلیل سطوح فعالیت پایینتر، افزایش بروز چندین بیماری مزمن و مقدار و انواع داروهایی که مصرف میکنند، در معرض خطر بیشتری برای ورم هستند.
انواع مختلفی از ورم وجود دارد، شایعترین آن ورم محیطی است. این امر در اندامها اتفاق میافتد و به ورم پا در سالمندان و حتی دستها و بازوهای آنها منتهی خواهد شد. در حالی که مثالهای بالا کمیخاص هستند، برای افراد خانواده مهم است که علائم عمومی و علل احتمالی ورم پا در سالمندان را درک کنند تا از ایجاد عوارض جدی که برخی از آنها میتوانند تهدیدکننده زندگی باشند، جلوگیری به عمل آورند.
سوالات متداول ورم پا در سالمندان:
شایعترین علل ورم پا در سالمندان چیست؟
شایعترین علت ورم پا در سالمندان، نارسایی مزمن وریدی است. البته موارد دیگری هم در ورم پا دخیل هستند. ورم پا در 70 درصد از افراد مسن به دلیل این عارضه است.
سریعترین درمان ورم پا در سالمندان چیست؟
در موارد شدید ورم پا، از دیورتیکهایی (قرص آب) مانند فوروزماید به عنوان داروی ورم پا استفاده میشود. این دارو برای حذف مایع اضافی بدن از طریق ادرار تجویز میشود.
اگر ورم پا در سالمندان درمان نشود چه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟
بروز تورم شدید در پاها، مچ پا و ساق در صورت عدم درمان منجر به زخمهای پوستی و همچنین عفونتهای پوستی خطرناک مانند سلولیت خواهد شد. ورم پا در سالمندان دیابتی اگر درمان نشود قطع پا دور از ذهن نخواهد بود.