لگن درد مردان بیانگر مشکل در اندامهای تناسلی + 15 علت
لگن درد مردان بیشتر در ناحیه تحتانی شکم آنها رخ میدهد که احتمال ثابت بودن یا حالت رفت و آمدی دارد. لگن درد، یک درد تیز و کوبنده در یک نقطه خاص یا یک درد مبهم پخش شونده است. در صورت شدت درد انجام فعالیتهای روزانه فرد دچار اختلال خواهد شد. لگن درد مردان و زنان گاهی نشانه عفونت، مشکل در دستگاه ادراری، روده تحتانی، راست روده، ماهیچه یا استخوان است. برخی از زنان به طور همزمان بیش از یک علت درد لگن را دارند.
لگن درد چیست؟
لگن بین شکم و ران قرار دارد. قسمت پایین شکم به همراه کشاله ران و اندام تناسلی را شامل میشود. درد در این ناحیه به درد لگن معروف است. در مردان، این نوع درد گاهی ناشی از مشکلات ادراری، تولید مثلی یا روده خواهد بود. لگن درد از جمله بیماریهای مفصلی است که بیشتر مواقع درد آن نشانهای از وجود مشکل، در یکی از اندامهای تناسلی ناحیه لگن است.
اگرچه درد لگن اغلب به درد اندامهای تناسلی داخلی اشاره دارد، اما نمیتوان تاثیر عوامل دیگر را نادیده گرفت. گاهی نشانه عفونت و بعضی مواقع ناشی از درد در استخوان لگن یا اندامهای داخلی غیرتناسلی است. در زنان درد لگن نشانهای بارز از وجود مشکل در اندامهای تناسلی ناحیه لگن (رحم، تخمدانها، لولههای فالوپ، دهانه رحم و واژن) خواهد بود.
بیشتر بخوانید: لگن درد؛ معرفی 10 نشانه مربوط به درد لگن و 10 راه تشخیص
علتهای اصلی لگن درد مردان و علائم آنها
علل احتمالی زیادی برای لگن درد مردان وجود دارد که در مجله سلامت سیوطب به این عوامل میپردازیم. همچنین توجه به علائم در تعیین علت کمک کننده خواهد بود.
بیشتر بخوانید:درد لگن در زنان چیست و چه عواملی در بروز آن دخیل است؟
1. عفونت مجاری ادراری
ادرار در سیستم ادراری تولید و از طریق مجاری ادراری از بدن خارج میشود. سیستم اداراری از کلیهها، حالبها، مثانه و مجرای ادرار تشکیل شده است. عفونت دستگاه ادراری (UTI) زمانی اتفاق میافتد که باکتریها در هر یک از این قسمتها بیش از حد رشد کنند. بیشتر عفونتها مثانه را تحت تاثیر قرار میدهند. عفونت مثانه باعث سیستیت یا التهاب مثانه و منتهی به لگن درد مردان و همچنین زنان خواهد شد. علاوه بر لگن درد علائم دیگر عفونت دستگاه ادراری عبارتند از:
- فشار لگن
- میل مکرر به ادرار کردن
- ادرار خونی
- ادرار دردناک
UTI در زنان شایع است، اما مردان نیز میتوانند به آن مبتلا شوند.
بیشتر بخوانید: عفونت ادراری | چگونه به این عفونت مبتلا نشویم؟
2. سیستیت
سیستیت یا التهاب مثانه که از عاملهای مهم لگن درد مردان و زنان است معمولا در اثر عفونت ادراری ایجاد میشود. اما امکان وجود عوامل دیگری نیز برای سیستیت هست، از جمله:
- واکنش به دارو
- واکنش به مواد شیمیایی موجود در محصولات
- پرتو درمانی
- استفاده طولانی مدت از کاتتر
بیشتر بخوانید: 3 درمان در رفتگی لگن؛ نجات مفصلی که وزن بدن ما را تحمل میکند
لگن درد مردان منشعب از سیستیت در بر دارنده علائمی است که عبارتند از:
- ادرار دردناک یا سوزش
- میل مکرر به ادرار کردن
- ادرار کدر، تیره یا بدبو
- ادرار خونی
بیشتر بخوانید: درمان ادرار خونی در صورت تشخیص سریع، به راحتی انجام میشود
3. پروستاتیت
پروستات غدهای است که مایع منی را میسازد و پروستاتیت زمان التهاب پروستات رخ میدهد. این بیماری به دلیل عفونت باکتریایی یا آسیب عصبی در دستگاه ادراری تحتانی ایجاد میشود. گاهی اوقات دلیل روشنی برای بیماری پروستاتیت که باعث لگن درد مردان شده در دست نیست. علاوه بر لگن درد مردان، علائم پروستاتیت عبارتند از:
- درد ناحیه تناسلی (آلت تناسلی و بیضهها)
- درد در ناحیه شکم یا کمر
- درد بین کیسه بیضه و راست روده
- ادرار خونی
- ادرار کدر
- تکرر ادرار
- ادرار دردناک
- انزال دردناک
- علائم شبه آنفولانزا (پروستاتیت باکتریایی)
بیشتر بخوانید: سرطان پروستات و آشنایی با مراحل مختلف پیشرفت سرطان
4. عفونت مقاربتی
عفونت مقاربتی (STI) از طریق تماس جنسی منتقل و طیف وسیعی از علائم از جمله لگن درد مردان را ایجاد میکند و گاهی اوقات فاقد هرگونه علامتی خواهد بود. لگن درد مردان بعضی مواقع نشان دهنده کلامیدیا یا سوزاک است. عفونتهای مقاربتی توسط باکتری ایجاد و اغلب با هم ظاهر میشوند. علاوه بر شکم و لگن درد مردان سایر علائم عفونتهای مقاربتی عبارتند از:
- ترشح عفونت از آلت تناسلی
- ادرار دردناک
- درد بیضه
بیشتر بخوانید: درمان کلامیدیا؛ مبارزه با خطر ناباروری یا بارداری خارج از رحم
5. فتق
عبور بافت از درون ماهیچهای که در آن قرار دارد باعث به وجود آمدن فتق میشود. شایعترین نوع آن فتق مغبنی و زمانی رخ میدهد که بافت روده از طریق عضله شکم فشار میآورد. فتق مغبنی اغلب مردان را مبتلا و در قالب یک توده دردناک زیر شکم یا کشاله ران مشاهده خواهد شد. لگن درد مردان از علائم بارز فتق مغبنی به شمار میآید. علائم دیگر فتق عبارتند از:
- ضعف کشاله ران
- بدتر شدن درد هنگام خنده، سرفه یا خم شدن
- برآمدگی که به آرامی رشد میکند
- احساس سیری
بیشتر بخوانید: جراحی فتق کودکان، علل عمل فتق اینگوینال
6. سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال گوارشی است که بر عملکرد روده بزرگ تاثیر میگذارد. علت دقیق آن مشخص نیست، اما به مشکلات ماهیچههای روده، باکتریهای روده یا سیستم عصبی مربوط خواهد بود. IBS باعث مشکلات گوارشی از جمله لگن درد مردان و همچنین درد در شکم آنها میشود. علائم دیگر سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:
- گرفتگی
- اسهال، یبوست یا هر دو
- نفخ
- مخاط سفید در مدفوع
بیشتر بخوانید: درمان سندروم روده تحریک پذیر؛ راههایی برای کاهش درد و دلپیچه
7. آپاندیسیت
آپاندیس یک کیسه کوچک انگشتی شکل بوده که به قسمت اول روده بزرگ متصل است. در سمت راست پایین شکم قرار دارد. آپاندیسیت التهاب آپاندیس است. شدید بودن لگن درد مردان که اغلب از اطراف ناف شروع و سپس به سمت راست پایین شکم منتقل شده از نشانههای آشکار آپاندیسیت است. درد معمولا در حین سرفه یا عطسه بدتر میشود.
بیشتر بخوانید: درمان پا درد؛ از داروهای ضدالتهابی،کیسههای یخ و کفش طبی
8. سنگهای ادراری
سنگهای ادراری رسوبات معدنی هستند که در دستگاه ادراری ایجاد میشوند. آنها میتوانند در کلیه (سنگ کلیه) یا مثانه (سنگ مثانه) به وجود بیایند. در بیشتر اوقات سنگهای کوچک کلیه وارد مثانه شده و در آنجا به سنگ مثانه تبدیل خواهند شد. سنگهای کلیه و مثانه همیشه دارای علائم نیستند، اما با حرکت آنها لگن درد مردان و زنان دور از ذهن نیست. علائم شاخص دیگر سنگ کلیه و مثانه عبارتند از:
- درد در پهلو و پشت، زیر دندهها (سنگ کلیه)
- ادرار دردناک
- تکرر ادرار
- ادرار خونی
- ادرار کدر و تیره
بیشتر بخوانید: درمان سنگ کلیه؛ از آشامیدن آب و مصرف مسکن تا درمانهای تهاجمی
9. تنگی مجرای ادرار
در مردان مجرای ادرار لوله نازکی است که مثانه را به آلت تناسلی متصل میکند. تنها راه خروج ادرار و مایع منی از مجرای ادرار است. در مجرای ادرار به دلیل التهاب، عفونت یا آسیب زخم ایجاد میشود. جای زخم لوله ادرار را باریک و جریان آن را کاهش میدهد. به این حالت تنگی مجرای ادرار میگویند. لگن درد مردان یک علامت شایع از التهاب و زخم مجرای ادرار است. علائم دیگر تنگی کانال ادرار عبارتند از:
- ادرار دردناک
- ادرار خونی یا تیره
- جریان آهسته ادرار
- نشتی
- آلت تناسلی متورم
- خون در منی
- UTIs
بیشتر بخوانید: درمان بی اختیاری ادرار؛ از تقویت مثانه تا تمرینات عضلات لگن
10. هیپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH)
زمان بزرگ شدن پروستات هیپرپلازی خوشخیم پروستات رخ میدهد که وضعیت سرطانی نیست. بزرگ شدن پروستات بر مجرای ادرار و مثانه فشار وارد کرده و موجب کاهش جریان ادرار میشود. BPH باعث لگن درد مردان و همچنین درد در ناحیه تحتانی شکم میشود. سایر علائم BPH عبارتند از:
- ادرار دردناک
- تکرر ادرار به خصوص هنگام خواب
- میل مداوم به ادرار کردن
- جریان ضعیف ادرار
- ادرار بدبو
- بی اختیاری ادرار
- درد بعد از انزال
بیشتر بخوانید: 8 درمان پروستات سالمندان و بررسی 3 بیماری عامل پروستات
11. گیر افتادن عصب پودندال
عصب پودندال عصب اصلی لگن است. این عصب حس را به نواحی اطراف خود از جمله باسن و آلت تناسلی میدهد. گیر افتادن عصب پودندال یا نورالژی پودندال زمان تحریک و آسیبپذیری عصب پودندال رخ میدهد. علامت اولیه آن لگن درد مردان است که با نشستن تشدید و بدتر میشود. علائم دیگر گرفتگی عصب پوندال به صورت زیر است:
- سوزش
- احساس خرد شدگی
- احساس خار
- دردهای ناگهانی (تیر کشیدن)
- بی حسی
- افزایش حساسیت درد در لگن
- تکرر ادرار
- میل ناگهانی به ادرار کردن
- رابطه جنسی دردناک
- اختلال در نعوظ
بیشتر بخوانید: درمان کوچکی اندام تناسلی در کودکان و ضرورت جراحی فالوپلاستی
12. چسبندگی شکم
چسبندگیهای شکمی نوارهای فیبری از بافت اسکار هستند که در شکم ایجاد میشوند. نوارها بین سطوح اندامها یا بین اندامها و دیواره شکم به وجود میآیند. چسبندگیهای شکمی باعث تحت فشار قرار دادن اندام، پیچش و همچنین کشش اندامهای داخلی خواهند شد. معمولا چسبندگی شکم بر افرادی که جراحی شکم انجام داده تاثیر میگذارد. بیشتر چسبندگیها فاقد علائم بوده و در صورت بروز در قالب درد شکمی که به لگن گسترش مییابد خود را نشان میدهد. چسبندگی شکم گاهی منجر به انسداد روده خواهد شد.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و 4 مرحله اثر گذار توانبخشی لگن و ران
13. سندرم درد مزمن لگن (CPPS)
سندرم درد مزمن یکی از علل شایع لگن درد مردان که اغلب به آن پروستاتیت مزمن غیر باکتریایی میگویند. حساسیت پروستات فاقد منشا باکتریایی و ناشی از سندروم درد مزمن لگن است که دانشمندان هنوز به علت اصلی آن پی نبردهاند. CPPS به طور معمول باعث لگن درد مردان میشود و خود را به صورت گرفت و گیر نشان میدهد. علائم دیگر عبارتند از:
- درد در قسمت پایین کمر
- درد در اندام تناسلی (آلت تناسلی، بیضه، راست روده)
- تکرر ادرار
- دردی که با نشستن طولانی مدت بدتر شود
- ادرار دردناک یا حرکات روده
- بدتر شدن درد هنگام رابطه جنسی
- اختلال در نعوظ
بیشتر بخوانید: صافی کف پا، روش تشخصی و عوارضی که برای بدن ایجاد میکند
14. سندرم درد پس از وازکتومی
وازکتومی نوعی پیشگیری از بارداری مردانه است. جراحی که در آن مجرای دفران – لولههایی که اسپرم را حمل میکنند – قطع یا مسدود میشوند. حدود یک تا دو درصد از مردانی که وازکتومی کرده دچار درد مزمن میشوند. سندرم درد پس از وازکتومی (PVPS) نامیده میشود. درد ناحیه تناسلی ناشی از PVPS در لگن و شکم گسترش یافته و لگن درد مردان را به دنبال دارد. علائم دیگر این سندروم عبارتند از:
- رابطه جنسی دردناک
- نعوظ دردناک
- انزال دردناک
- عملکرد نعوظ ضعیف
بیشتر بخوانید: درد پاشنه پا؛ معرفی 12 درمان برای این عارضه
15. پیچ خوردگی بیضه
پیچ خوردگی بیضه باعث درد شدید لگن میشود. اگرچه غیر معمول است، اما یک اورژانس پزشکی است. درمان آن با جراحی ضروری است و تاخیر امکان دارد باعث از بین رفتن بیضه آسیب دیده شود.
بیشتر بخوانید: خار پاشنه پا و 9 راه درمانی بدون جراحی و درمان آن با 7 حرکت ورزشی
تشخیص لگن درد مردان
برای شناسایی علت اصلی لگن درد مردان پزشک از آزمایشهای مختلفی استفاده میکند که عبارتند از:
معاینه جسمی: معاینه فیزیکی به پزشک اجازه بررسی لگن و شکم را میدهد. آنها به دنبال هرگونه تورم و حساسیت در معاینه جسمی خواهند بود.
آزمایش خون: شناسایی علائم عفونت یا عملکرد ضعیف کلیه از طریق پانلهای خونی امکان بررسی دارد.
نمونههای ادرار: اگر پزشک به مشکلی در دستگاه ادراری مشکوک شود، آزمایش ادرار در قالب تجزیه و تحلیل علائم سر نخ علتها را به ما نشان خواهد داد.
تستهای تصویربرداری: سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی انجام دهید. تصاویر دقیقی از اندامها و بافتهای شخص در اختیار پزشک قرار خواهد داد.
بیشتر بخوانید: 14 درمان درد لگن در زنان؛ از جراحی لاپاروسکوپی و هیسترکتومی تا توانبخشی و درمان خانگی
درمان لگن درد مردان
در حالی که امکان مدیریت درد لگن در خانه وجود دارد، درمان علت اصلی آن همچنان مهم است. راهکارهای درمانی برای کنترل لگن درد مردان توسط یک پزشک توصیه میشود به صورت زیر است:
آنتی بیوتیکها
پروستاتیت باکتریایی با آنتی بیوتیکها، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (آسپرین و غیره) و شل کنندههای عضلانی درمان میشود.
پروستاتیت غیر باکتریایی برای مدت کوتاهی با آنتی بیوتیک درمان شده تا پروستاتیت باکتریایی رد شود. سپس شل کنندههای عضلانی، NSAIDها، گلیکوزامینوگلیکان یا تعدیل کنندههای عصبی برای کاهش درد در ناحیه لگن تاثیرگذار هستند. پزشک احتمالا حمامهای گرم، گرما درمانی یا فیزیوتراپی را برای تقویت عضلات ناحیه لگن تجویز خواهد کرد. برخی دیگر از عوامل لگن درد مردان که با آنتی بیوتیکها درمان میشوند. عبارتند از:
- UTI
- پروستاتیت
- STI
بیشتر بخوانید: درمان خانگی پا درد و روش های ساده تسکین درد پا
داروهای مسکن با نسخه
اگر داروی OTC موثر نباشد، داروهای قویتری توسط پزشک تجویز خواهد شد. پیروی از دوز توصیه شده پزشک امری ضروری است.
عمل جراحی
درمان لگن درد مردان در شرایط حاد و جدیتر گاهی از طریق جراحی امکانپذیر خواهد بود. شرایطی که بیمار را مجبور به جراحی برای رهایی از درد میکند عبارتند از:
- سنگ کلیه
- فتق
- آپاندیسیت
- تنگی مجرای ادرار
- چسبندگیهای شکمی
- PVPS
بیشتر بخوانید: علت پا درد از زانو به پایین و بهترین روشهای درمان خانگی و پزشکی
درمان خانگی لگن درد مردان
در حین انتظار برای ملاقات با پزشک امتحان درمانهای خانگی هم خالی از لطف نیست. روشهای درمان خانگی کمک کننده به مدیریت لگن درد مردان در زمانی که تحت درمان پزشکی هستید خواهد بود. راهکارهای خانگی برای کنترل لگن درد مردان عبارتند از:
- پد حرارتی
یک پد گرم کننده به کاهش درد و فشار لگن کمک میکند. گرما سیگنالهای درد را در ناحیه کاهش و باعث تسکین موقت میشود.
- داروهای مسکن بدون نسخه
حالت خفیف لگن درد مردان با داروهای بدون نسخه (OTC) تا حدودی قابل تسکین است. این درمان اغلب برای شرایطی مانند سنگهای کوچک کلیه توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: درد استخوان دنبالچه؛ نگاهی به 11 نشانه کوکسیدینیا +7 علت
لگن درد مردان چه زمانی مراجعه به پزشک نیاز دارد؟
به محض بروز درد لگن مراجعه به پزشک برای دریافت کمک در موارد زیر بسیار مهم است:
- دردی که ناگهان بدتر میشود
- قرمزی یا تورم
- استفراغ
- حالت تهوع
- تب
بروز ناگهانی لگن درد مردان همراه با تب بیانگر وضعیت جدیتری است که سریعا باید به پزشک مراجعه شود.
بیشتر بخوانید: پا درد، شناخت 16 دلیل و بررسی 10 روش درمان خانگی درد پا
جمعبندی نهایی
لگن درد مردان انواع مختلفی دارد. پروستاتیت (التهاب پروستات)، سندرم درد مزمن لگن (CPPS) و درد ناشی از مشکلات در اندامهای داخلی یا استخوانها شایعترین علل لگن درد مردان هستند. از بین سه دلیل احتمالی، پروستاتیت شایعترین منبع لگن درد مردان زیر 50 سال است، در حالی که CPPS 90درصد از درد لگن را در موارد سرپایی تشکیل میدهد. برای یافتن علت درد، آزمایشهای آزمایشگاهی، تصویربرداری یا سایر آزمایشهای پزشکی وجود دارد. درمان درد لگن به علت، شدت و تعداد دفعات بروز آن بستگی دارد.