بیماریبیماری های مفصلی

بی حسی انگشتان پا، عارضه‌ای ساده یا خطری بزرگ

فهرست محتوا نمایش

بی حسی انگشتان پا از عارضه‌هایی است که شاید خیلی‌ها به شکل‌های گوناگون با آن مواجه بوده‌اند. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که در انگشتان پایتان احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی موضعی داشته باشید. به این ترتیب این عارضه ممکن است چنان پیشرفته باشد که در راه رفتن شما اختلال ایجاد نماید. این مشکل گاهی به سادگی حل می‌شود، اما در موارد مزمن، نگران کننده خواهد بود. در این مقاله از مجله پزشکی سیو طب در باره بی حسی انگشتان پا اطلاعات کاملی در اختیارتان می‌گذاریم.

 هنگام بی حسی انگشتان پا با چه نشانه‌‌هایی روبه رو خواهید شد؟    

افرادی که به بی حسی انگشتان پا مبتلا شده‌اند، در وهله نخست از بروز برخی نشانه‌ها ابراز نگرانی کرده‌اند. از این موضوع می‌توان نتیجه گرفت هنگامی که به یکی از این نشانه‌ها برخورد کردید شاید شما هم دچار بی حسی انگشتان پا شده باشید:

  • گاهی دچار بی حسی کامل می‌شوید. این زمانی است که شما در تکان دادن انگشتانتان کاملا ناتوانید.
  • وقتی در انگشتان پایتان احساس سرما می‌کنید و نمی‌توانید آنها را تکان دهید.
  • بی حسی و مورمور شدن در بخشی از بدن یا انگشتان پا که به بی‌حسی آن محل منجر می‌شود.
  • احساس ناخوشایند سوزن سوزن شدن در داخل و اطراف انگشتان پا.
  • اگر در حرکت دادن انگشتان پایتان ناتوانید ممکن است به بی‌حسی انگشتان پا مبتلا شده باشید.

با بروز این نشانه‌ها باید به فکر یافتن ریشه‌های این عارضه باشید، اما بی حسی انگشتان پا در چه بیماری‌هایی ریشه دارد؟

بی حسی انگشتان پا و ارتباط با دیگر بیماری‌ها

بی حسی انگشتان پا و ازمایش دیابت | سیوطب

تشخیص برخی بیماری ها دشوار است؛ چرا که معمولا با حالت‌هایی همراه است که جزو حالت‌های غالب افراد به شمار می‌رود، اما همین موضوع‌های ساده گاهی نشانه یک بیماری جدی هستند. گاهی هم ممکن است فقط به خاطر پوشیدن یک کفش نامناسب بروز یافته‌اند. بی حسی در انگشتان پا به خودی خود یک عارضه عادی تلقی می‌شود. اما اگر با چنین مشکلاتی همراه شد بایستی این عارضه را نشانه یک بیماری دانست و در پی راه درمان بود:

  • آسیب در قسمت سر و به دنبال آن بی حسی انگشتان پا
  • آغاز ناگهانی بی حسی
  • احساس می‌کنید بی حسی در انگشتانتان درحال بدتر شدن است
  • بی حسی با ضعف همراه است
  • گاهی همراه با بی حسی ضعف به سراغتان می‌آید
  • بی حسی با سردرد همراه شده است
  • سرگیجه و بی حسی همراه با هم عارض شده‌اند

بی حسی انگشتان پا نشانه کدام بیماری های جدی است؟

گاهی بی حسی در ناحیه انگشتان پا نشانگر بروز بیماری های جدی است که در این جا به برخی از این بیماری‌ها اشاره می‌کنیم:

بی حسی انگشتان پا در دیابت

هنگامی که شما به دیابت مبتلا هستید وجود قند و چربی زیاد در خون  سبب بی حسی عصبی خواهد شد که به آن نوروپاتی دیابتی می‌گویند. نوروپاتی محیطی زمانی رخ می‌دهد که بازوها یا ساق پا درگیر می‌شوند. باید گفت نیمی از کسانی که به دیابت  مبتلا هستند از عارضه نوروپاتی محیطی شکایت دارند.

دیابتی‌هایی که با بی حسی در انگشتان پا روبه رو هستند نشانه‌های دیگری را نیز تجربه می‌کنند:

احساس تشنگی شدید یا گرسنگی، خستگی زیاد، تارشدن دید در طول روز، مراجعه مکرر برای دفع ادرار و زخم‌هایی که خیلی دیر التیام می‌یابند. دیابت بیماری است که باید آن را جدی گرفت. اگر بی حسی انگشتان پا مربوط به دیابت است باید خیلی زود به آن رسیدگی کرد. چرا که امکان دارد به قطع عضو منجر شود.

نوروم مورتون از دلایل بی حسی انگشتان پا

نوروم مورتون به حالتی گفته می‌شود که  بافت اطراف عصب  ضخیم شده است. این بافت‌ها در انتهای خود به  انگشتان پا می‌رسند.  وقتی روی این عصب ها فشار وارد می‌شود، درد در قسمت کف پا  احساس خواهد شد و انگشتان پا بی حس می‌شوند.

مشکلات ستون فقرات چگونه به انگشتان پا کشیده می‌شود؟

  • کمر و سیاتیک: گاهی ایجاد شکستگی در قسمت ستون فقرات  یا فتق ستون فقرات سبب وارد آمدن فشار به اعصاب ناحیه پا می‌شود. به این ترتیب شاهد اختلالات عصبی و بروز بی حسی خواهیم بود. سیاتیکا عارضه‌ای عصبی است که از کمر به پا منتهی می‌شود. تحریک این اعصاب سبب بی حسی و احساس گز گز در پاها خواهد شد.
  • فتق دیسک‌:  دیسک لغزنده هم باعث بی حسی در انگشتان پاها می‌شود.  وقتی  بر یکی از دیسک‌ها فشار بسیار زیادی وارد شود می‌گویند فتق دیسک رخ داده است. این حالت با درد بسیاری همراهی است که بی حسی و سوزن سوزن شدن انگشتان را در پی دارد. وقتی به جلو خم می‌شوید یا سرفه می‌کنید علائم شدت می‌یابد.

بی حسی انگشتان پا هنگامی که جریان خون کاهش می یابد

کاهش جریان خون به ویژه در قسمت پاها سبب می‌شود تا از میزان اکسیژن کاسته شود و همین موضوع از ارسال  سیگنال به قسمت انگشتان جلوگیری خواهد کرد. این کاهش جریان خون ممکن است گاهی به دلیل بیماری‌های عروق محیطی  یا سرما و یخ زدگی رخ دهد.

راه های تشخیص بی حسی انگشتان پا

در مراجعه به پزشک و عنوان بیماری، پزشک ضمن معاینه نقاط گوناگون بدن ممکن است برای یافتن ریشه بیماری از تشخیص‌های  ام ار ای  و سی تی اسکن  و تست ستون فقرات کمک می‌گیرد. بررسی نحوه انتقال سیگنال‌های عصبی هم که با کمک جریان الکتریکی صورت می‌پذیرد از دیگر راه های تشخیصی است.

درمان بی حسی انگشتان پا؛ از پیشگیری تا یافتن بهترین روش مداوا

بی حسی انگشتان پا و درمان خانگی | سیوطب

گاهی درمان، همان پیشگیری است. پس ابتدا بایستی از بیماری یا پیشرفت آن جلوگیری کرد. وقتی بی حسی اتفاق می‌افتد ابتدا این اقدامات را انجام دهید تا ببینید روند بی حسی چگونه پیش می‌رود. نوشیدن آب زیاد و استفاده از مواد حاوی ویتامین B 1 , B6 در برنامه غذایی توصیه شده است. از جوراب های نرم و ضخیم استفاده کنید. کفش‌های مناسب و طبی بپوشید. از کارهایی که احساس می‌کنید بی حسی را شدیدتر می‌کنند بپرهیزید. اگر در انگشتانتان درد حس می کنید از داروهای مسکن استفاده نمایید. روزانه پا را با روغن ماساژ دهید. اگر با این اقدامات بی حسی ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید.

درمان بی حسی انگشتان پا در طب سنتی و خانگی

برای درمان بی حسی انگشتان پا، درمان خانگی از دیگر گزینه‌هاست. استفاده از کمپرس آب گرم به منظور افزایش جریان خون در ناحیه انگشتان پا، یکی از راه های مناسب خانگی به شمار می‌رود. قرار دادن پا در ترکیب سولفات منیزیم و آب نیز اثر بخش خواهد بود، اما مواد طبیعی نیز در طب سنتی توصیه شده است:

استفاده از زردچوبه و بهبود علت بی حسی انگشت شست و دیگر انگشتان پا

زردچوبه ماده‌ای به نام کورکومین دارد. این ماده جریان خون را افزایش می‌دهد. ترکیب زردچوبه، شیر و عسل و مصرف آن یا ماساژ پا با خمیر زردچوبه در بر طرف شدن بی حسی انگشتان پا موثر خواهد بود. تا بهبودی کامل، این ترکیبات را روزانه مصرف کنید.

دارچین و تامین مواد مغذی برای انگشتان پا

دارچین به سبب داشتن منگزوپتاسیم و ویتامین B  عملکرد سیستم گردش خون را تنظیم خواهد کرد. دارچین را در آب گرم بریزید و نوش جان کنید. مصرف دارچین و عسل هم به شما کمک خواهد کرد تا از این عارضه رهایی یابید. این ترکیبات را یک بار در روز مصرف کنید.

ماساژ پا با روغن زیتون؛ موثر در رفع بی حسی انگشتان پا

روغن زیتون را گرم کنید و با مقداری از آن، انگشتان پا را ماساژ دهید. مالش را تا زمانی که روغن جذب پوست شود ادامه دهید. تکرار این کار قبل از خواب به مداوای عارضه بی حسی انگشتان پا کمک خواهد کرد. باید گفت تکرار این روش و جذب موثر آن سبب از بین رفتن بی حسی انگشتان پا خواهد شد.

بی حسی انگشتان پا؛ عارضه‌ای که گاهی جدی است

بی حسی در ناحیه انگشتان پا را باید گاهی جدی گرفت. در این مقاله به این عارضه و روش‌های درمانی برای مداوای آن اشاره کردیم. لازم است شما ابتدا درمان‌های خانگی و ابتدایی را آغاز کنید و در نهایت در صورت وخامت بی حسی، به پزشک مراجعه نمایید.

سوالات متداول در زمینه بی حسی انگشتان پا

 آیا بی حسی انگشتان پا خطر دارد؟

در حالت عادی اصلا خطری ندارد، اما گاهی نشانه‌ای از یک بیماری جدی است.

برای بی حسی انگشتان پا به چه دکتری مراجعه کنیم؟

از آنجا که این عارضه دلایل گوناگونی دارد پزشک متخصص ارتوپد یا عصب پا محل مراجعه شما خواهند بود.

آیا بی حسی انگشتان مشکلات دیگری نیز به دنبال دارد؟

کسانی که انگشتانشان بی حس می‌شود ممکن است متوجه زخم در انگشتان یا سوختگی نشوند و بهتر است مدام انگشتانشان را وارسی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا