پمادی برای روشن شدن پوست صورت، کرم یا سرمی است که باعث کاهش تولید ملانین در پوست خواهد شد. این نوع پمادها همراه با مواد خاص دیگری مانند ویتامین C تولید میشوند. ترکیب مواد روشنکننده با ویتایمنهای مختلف به دلیل محافظت از پوست و بهبود روند روشنکنندگی است. البته باید اشاره کنیم که گاهی استفاده از کرمهای روشنکننده عوارضی به دنبال خواهد داشت.
اینکه عوارض ناشی از پمادهای روشن کننده پوست چقدر خطرناک و ماندگار هستند، به نوع کرم و مدت استفاده فرد از آنها بستگی دارد. در ادامه این مطلب از مجله سلامت سیوطب به بررسی و معرفی پمادی برای روشن شدن پوست صورت و عوارض ناشی از آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
کرم روشن کننده پوست چیست؟ چرا برخی افراد از پمادی برای روشن شدن پوست صورت خود استفاده میکنند؟
کرمهای روشنکننده پوست برای روشنتر شدن رنگ پوست طراحی شدهاند. این کرمها اغلب برای درمان نقاط تیره پوست مانند لکههای ناشی از افزایش سن یا جای آکنه استفاده میشوند. البته گاهی اوقات برخی افراد برای روشن شدن پوست خود از این نوع کرمها استفاده میکنند.
کرمهای روشنکننده پوست در شرایط خاصی تجویز میشوند و عوارض جانبی نیز دارند. گاهی این خطرات جدی هستند، به ویژه اگر بدون نسخه یا در شرایط درست استفاده نشوند. در این مقاله از سیوطب به بررسی عملکرد انواع پمادی برای روشن شدن پوست صورت خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: درمان جوش صورت معرفی انواع پمادی برای روشن شدن پوست بدن و صورت
محصولات روشنکننده پوست به شکل کرم، لوسیون، روغن و سرم تولید میشوند. کرمها و روغنها معمولا سنگینتر و برای پوستهای خشک بهتر هستند. این درحالی است که افرادی که پوست چرب دارند، بهتر است از سرمهای سبکتر استفاده کنند.
همچنین باید اشاره کنیم که امکان تهیه پمادهای روشنکننده پوست به صورت با و بدون نسخه وجود دارد. با این حال بهتر است قبل از استفاده از این نوع کرمها با پزشک متخصص پوست و مو مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: درمان جای جوش صورت؛ بررسی ۹ روش کاربردی
اطلاعاتی در مورد رنگدانه پوست و اینکه کرمهای روشنکننده چه کاری میکند؟
کرمهای روشنکننده پوست حاوی موادی هستند که تولید ملانین را در بدن کاهش میدهند. ملانین توسط سلولهایی به نام ملانوسیت ساخته میشود. محصولات سفیدکننده با کاهش تعداد ملانوسیتها در پوست باعث روشنتر شدن رنگ پوست خواهند شد.
در پمادی برای روشن شدن پوست صورت مواد خاص دیگری نیز وجود دارد که شامل:
- هیدروکینون: این ماده به کاهش ملانوسیتها معروف است.
- ویتامین C: عنصر رایج در کرمهای روشنکننده پوست است. ویتامین C آنتی اکسیدانی است که تولید ملانین را در سلولها کاهش میدهد.
- اسید گلیکولیک: در بسیاری از کرمهای روشنکننده پوست نیز یافت میشود و به عنوان یک لایه بردار عمل میکند. اسید گلیکولیک با پاکسازی سلولهای مرده به روشن شدن پوست کمک خواهد کرد.
- رتینوئیدها: یک نمونه از مشتقات ویتامین A است که به روشن شدن لکههای تیره کمک میکند. استفاده از رتینوئیدها به سرعت بخشید روند روشن شدن پوست با کرمهای روشنکننده کمک خواهد کرد.
وجود این مواد در کنار مواد روشنکننده باعث بهبود روند روشن شدن و حفاظت از پوست فرد خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ۷ ماسک برای از بین بردن جوش جوانی با مواد ساده موجود در خانه
پماد و روغن روشن کننده پوست صورت چه موقع استفاده میشوند؟
از پمادی برای روشن شدن پوست صورت در شرایط مختلفی استفاده میشود. برخی از این شرایط عبارتند از:
- لکههای ناشی از افزایش سن
- کک و مک
- جای جوش
- ملاسما
- هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب (PIH)
- عدم تعادل هورمونی
- بیماری آدیسون (در این بیماری غدد فوق کلیوی به اندازه کافی هورمونهای خاص تولید نمیکنند. در این حالت افراد مبتلا به این بیماری سطح بالایی از هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک تولید میکنند که ملانوسیتها را تحریک و منجر به تولید بیشتر ملانین خواهد شد. در نتیجه پوست تیرهتر میشود).
جالب است بدانید که ملاسما و هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب (PIH) هر دو شرایطی هستند که باعث ایجاد نواحی تیره و لکهدار روی پوست میشوند. نواحی که بیشتر دچار ملاسما و هیپرپیگمانتاسیون میشوند قسمتهایی از پوست هستند که در معرض نور خورشید قرار دارند، مانند گونهها و پیشانی.
بیشتر بدانید: درمان جوش صورت فوری؛ با ۱۲ روش درمان خانگی از شر جوش خلاص شوید
مقایسه بهترین مارک کرم روشن کننده پوست صورت با محصولات آرایشی سفیدکننده
این روزها در سالنهای آرایشی یا کشوی لوازم آرایشی خانومها انواع مختلفی از کرمهای روشنکننده موجود است. این نوع کرمها با کمک دیگر محصولات آرایشی مثل کانسیلرها، تیرگی و لکههای پوستی را کاور میکنند. در این حالت در زمان استفاده از این محصولات آرایشی پوست فرد صاف و زیبا به نظر میرسد.
این در حالی است که کرمهای روشنکننده پوست به مرور زمان باعث از بین رفتن دائمی لکههای تیره و روشنتر شدن پوست خواهند شد.
هشدارهای مهم در مورد پرفروش ترین کرم روشن کننده پوست صورت و بدن
در سال 2020 محصولات بدون نسخه حاوی هیدروکینون از بازار حذف شدند. به این دلیل که سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) این محصولات پوستی را ایمن و موثر طبقهبندی نکرد.
ترکیب هیدروکینون با اگزوژن (exogenous)،اختلالی که باعث میشود پوست سیاه و آبی به نظر برسد، مرتبط است. درمان بیماری اگزوژن دشوار است و گاهی منجر به تغییر رنگ دائمی پوست فرد خواهد شد. این عارضه زمانی که از هیدروکینون در ناحیه وسیعی از پوست یا در غلظتهای بالا استفاده شود شایعتر است.
همچنین در بسیاری از پمادهای روشنکننده پوست از کورتیکواستروئیدها استفاده میشود. در این حالت ایجاد آکنههای استروئیدی نیز عارضه جانبی محسوب خواهد شد. در مواردی نیز این مواد استروئیدی منجر به شکستگی پوست و ایجاد زخمهای باز یا اسکار میشوند. عوارض جانبی خفیفتر نیز مانند درماتیت و تحریک پوستی ناشی از مصرف کرمهای روشن کننده گزارش شدهاست.
بیشتر بخوانید: درمان جوش زیر پوستی، علل ایجاد و روشهای جلوگیری از آن
خطرات مسمومیت با جیوه در اثر استفاده از پمادی برای روشن شدن پوست صورت
در سالهای اخیر نگرانیهایی در مورد محتوای جیوه در برخی از کرمهای روشن کننده پوست مطرح شدهاست. جیوه یک فلز سنگین است که حتی در مقادیر کم نیز سمی است. FDA مقدار جیوه موجود در محصولات آرایشی و بهداشتی را به مقدار 1 قسمت در میلیون (ppm) محدود کردهاست.
با این حال در یک مطالعه در سال 2014، محققان 549 محصول روشن کننده پوست را از نظر محتوای جیوه مورد آزمایش قرار دادند. آنها دریافتند که:
- حدود 6 درصد از این محصولات سطوح جیوه بالاتر از 1000 ppm داشتهاند.
- برخی دیگر سطوح جیوه بالاتر از 10000 ppm داشتهاند.
از محصولات تولیدشده در آمریکا حدود 3.3 درصد سطوح جیوه بالاتر از 1000 ppm داشتند. شاید طبق آمار محصولات آمریکایی تا حدودی ایمنتر به نظر برسند. اما تعیین کشور مبدا محصولات خریداریشده به صورت آنلاین دشوار است.
بیشتر بخوانید: بهترین پماد برای جوش صورت؛ ۱۴ نوع موثر معرفی شده در سال ۱۴۰۱
عوارض مسمومیت با جیوه چیست؟
قرار گرفتن در معرض جیوه در طول زمان ممکن است علائم زیرا را ایجاد کند:
- بی حسی
- مور مور
- سرگیجه
- فراموشی
- سردرد
- افسردگی
علائم شدیدتر ناشی از مسمومیت با جیوه عبارتند از:
- گیجی
- ضعف عضلانی
- مشکل در تنفس
- تغییرات در بینایی
- مشکل در راه رفتن
باید بدانید که مسمومیت با جیوه نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. همچنین قرارگیری در معرض جیوه، گاهی منجر به آسیب کلیوی میشود. در این حالت برخی از مصرفکنندگان محصولات روشنکننده پوست (حاوی درصد بالای جیوه) پس از ماهها استفاده از این کرم، به سندروم نفروتیک مبتلا خواهند شد. سندروم نفروتیک نوعی اختلال کلیوی است که باعث خواهد شد بدن پروتئین را بیش از حد را از طریق ادرار دفع کند.
حتی با وجود این عوارض، بازم هم تحقیقات بیشتری برای تعیین اثرات طولانی مدت استفاده از محصولات روشن کننده پوست مورد نیاز است.
بیشتر بخوانید: ۸ درمان خانگی جوش صورت در کمترین زمان
معرفی بهترین پماد برای روشن شدن پوست صورت
در ادامه این مقاله چند نمونه از بهترین کرمهای روشن کننده پوست خارجی و داخلی را معرفی خواهیم کرد. استفاده از این کرمها بهتر است زیر نظر پزشک صورت گیرد.
پمادی برای روشن شدن پوست صورت | مواد موجود در آن | اثرات ناشی از استفاده |
کرم روشن کننده پوست صورت مدیلن | ویتامین C ضد التهاب مرطوبکننده و آبرسان
| از بین بردن لکههای پوستی جلوگیری از ایجاد لکههای تیره روشن کننده پوست افزایش رطوبت رسانی جلوگیری از پیری زودرس |
پماد روشن کننده پوست صورت دکتر ژیلا | فرمولاسیون گیاهی حاوی عصاره شیرین بیان برگ درخت زیتون | کاهش لکههای پوستی ضد چروک بازسازی بافتهای پوستی تقویت ساختمان پوست |
کرم روشن کننده پوست صورت ویتامین C سینره | ویتامین C
| جلوگیری از تجزیه کلاژن کاهش چین و چروک پوست روشن کنندگی حفاظت از پوست در برابر رادیکالهای آزاد |
سرم و کرم روشن کننده پوست صورت گارنیر | عصاره لیمو SPF 24 ویتامین C
| کاهش رنگدانههای پوستی افزایش زیبایی پوست لایهبرداری پوست تحریک تولید کلاژن |
کرم سفیدکننده پوست لورال پاریس | ویتامین C، E و B3
| بهبود لکههای پوستی افزایش درخشش پوست |
این نمونه از کرمها هر کدام مزایا و عوارض جانبی خاص خود را دارد. پمادی برای روشن شدن پوست صورت که عوارض جانبی نداشته باشد، خیلی کم پیدا میشود. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند که قبل از استفاده از این کرمها، موارد مصرف و نوع استفاده آنها را بخوانید.
سوالات پرتکرار در مورد پمادی برای روشن شدن پوست صورت
آیا با استفاده از کرمهای روشن کننده، سفید شدن تضمینی پوست صورت ممکن است؟
استفاده درست و مناسب از این نوع کرمها باعث روشن شدن پوست بعد از مدتی خواهد شد. البته روشن شدن پوست ناشی از استفاده از این کرمها به علت تیرگی پوست نیز بستگی دارد.
آیا گلیسیرین پمادی برای روشن شدن پوست صورت است؟
گلیسیرین خواصی همچون لایهبرداری پوست، ضد چین و چروک و جلوگیریکننده از افزایش رنگدانه پوست دارد. با این خواص باعث سفیدتر شدن رنگ پوست خواهد شد.
پرفروش ترین کرم روشن کننده پوست صورت را معرفی کنید؟
کرم و سرمهای سفیدکننده مختلفی در بازار وجود دارد که افراد با توجه به نوع تیرگی پوست خود و بودجه درنظر گرفتهشده میتوانند از آنها تهیه کنند.