واکسن امیکرون |امیکرون و تاثیر انواع واکسنهای روی کرونا جدید
واکسن امیکرون یکی از نیازهای امروز تمامی جهان به شمار میرود. بر اساس تحقیقات جدید، سویه امیکرون میتواند اثربخشی برخی از واکسنهای COVID-19 را کاهش دهد. این مطالعه نشان داد که امیکرون پس از دو نوبت از واکسن فایزر قابلیت اولیه خود را ندارد. مطالعات سایر واکسنهای COVID-19 از Moderna، AstraZeneca، و Johnson & Johnson نیز در حال انجام است.
برخی از دانشمندان گمان میکنند که نوع امیکرون میتواند به سویه غالب COVID-19 تبدیل شود و جایگزین نوع دلتا شود. دلتا در حال حاضر 99.8درصد از موارد کووید-19 جهانی را بر اساس WHO تشکیل میدهد.
مطالعات آزمایشگاهی منتشر شده در این هفته نشان میدهد که سویه Omicron ویروس کرونا قدرت واکسن Pfizer (PFE.N) و BioNTech را برای جلوگیری از عفونت COVID-19 پس از دو دوز کاهش میدهد، اگرچه دوز سوم ممکن است این محافظت را بازیابی کند. این موارد نیاز به واکسن امیکرون را بیش از پیش نمایان خواهد کرد.
هنوز اطلاعاتی در مورد اینکه چگونه واکسن های محافظتی COVID-19 در استفاده در دنیای واقعی در برابر نوع بسیار جهش یافته امیکرون باقی میمانند، مورد نیاز است. موارد زیر چیزی است که ما هنوز باید بدانیم:
بیشتر بخوانید: علائم امیکرون در مقایسه با سایر انواع ویروس کرونا
آیا امیکرون باعث بیماری شدیدتر یا خفیفتر میشود؟
جان مور، استاد میکروبیولوژی و ایمونولوژی در کالج پزشکی ویل کورنل میگوید: اگرچه برخی از دادههای اولیه نشان میدهد که این نسخه جدید کروناویروس باعث بیماری خفیفتری نسبت به انواع قبلی میشود، اما همچنان باید مورد بررسی قرار بگیرد.
به منظور کمک به ارزیابی شدت سویه امیکرون، دانشمندان تعداد افرادی که واکسینه شدند و هنوز به امیکرون آلوده میشوند و اینکه آیا آنها نیاز به بستری شدن در بیمارستان یا مراقبتهای ویژه دارند را پیگیری خواهند کرد. دادههای دنیای واقعی در مورد افرادی که واکسینه نشدهاند، افرادی که دو دوز واکسن دریافت کردهاند و کسانی که یک تقویتکننده دریافت کردهاند مورد نیاز است.
شین کروتی، ویروس شناس در موسسه ایمونولوژی لاجولا در سن دیگو، گفت: ممکن است چنین شواهدی از چندین کشور مورد نیاز باشد، زیرا تجربه این سویه میتواند در مناطق مختلف متفاوت دیده شود. دانشمندان انتظار دارند در چند هفته آینده به این سوالات پاسخ دهند. همچنین دریابند که برای مقابله با این سویه به واکسن امیکرون نیاز داریم یا خیر.
بیشتر بخوانید : تاثیر واکسن کرونا بر امیکرون
آیا Omicron جایگزین دلتا خواهد شد؟
به گفته سازمان بهداشت جهانی، دلتای مرگبار و به راحتی قابل انتقال، نوع غالب SARS-CoV-2 است که نشان دهنده 99.8درصد از عفونتهای جهانی معرفی میشود. برای اینکه اومیکرون یک مشکل مهم باشد، باید این تعادل را تغییر دهد تا مسلط شود.
مور میگوید اگر ناگهان شاهد باشیم که 10درصد از عفونتهای جدید اومیکرون هستند و سپس هفته آینده به 20درصد افزایش یابد، این به ما نشان میدهد که در یک موج جایگزین هستیم، مانند زمانی که دلتا جایگزین آلفا شد.
در غیر این صورت، میتواند بیشتر شبیه نوع بتا باشد که توانایی کاهش اثربخشی واکسن را نشان داد، اما هرگز به یک تهدید جهانی تبدیل نشد. دکتر امش آدالجا، کارشناس بیماریهای عفونی در مرکز سلامت جان هاپکینز، گفت: «جالب است که ببینیم این دو نوع چگونه عمل میکنند و چقدر میتوانند برای قربانیان رقابت کنند».
بدونشک در صورتی که امیکرون جایگزین دلتا شود، نیاز به تولید و تزریق واکسین امیکرون احساس خواهد شد.
بیشتر بخوانید: امیکرون در کودکان و چگونگی مقابله با کرونای جهش یافته جدید
در مورد سایر واکسنها چه پیش میآید؟
مطالعات آزمایشگاهی سایر واکسنهای COVID-19 از Moderna Inc (MRNA.O)، AstraZeneca Plc (AZN.L) و Johnson & Johnson (JNJ.N) نیز در حال انجام است. این مطالعات تاثیر سویه امیکرون را بر نمونههای خون افراد آلوده و واکسینه شده قبلی مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهند. بسیاری از دانشمندان انتظار دارند که این واکسنها در مقایسه با انواع قبلی کروناویروس کاهشی در توانایی خنثی کردن Omicron نشان دهند.
شرکت مدرنا از فناوری مشابه Pfizer/BioNTech استفاده میکند، اما نشان داده شده که محافظت بادوامتری در برابر عفونت با انواع قبلی ارائه میدهد، مزیتی که گمان میرود به دلیل دوز بالاتر و فاصله طولانیتر بین تزریقها باشد. همچنین مدرنا ممکن است کاهش کمتری در آنتی بادیهای خنثی کننده در مقایسه با فایزر داشته باشد.
شرکت چینی Sinovac Biotech (SVA.O) اعلام کرده است که در حال انجام مطالعاتی است تا مشخص کند که آیا واکسن ویروس غیرفعال آن علیه امیکرون کار میکند یا اینکه آیا این شرکت نیاز به توسعه واکسنهای جدید دارد. کریل دیمیتریف، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه، به خبرنگاران گفت، ممکن است سه هفته دیگر بدانیم که اسپوتنیک V روسیه چقدر در برابر امیکرون مقاومت میکند.
بیشتر بخوانید: تفاوت امیکرون و کرونا
در حال حاضر نمیتوان به صورت دقیق بیان کرد که چه شرایطی در راستای تقابل واکسنها و سویه امیکرون پیش میآید. اما متخصصان انتظار عملکرد ضعیفتر واکسنها برای ایمنیبخشی در برابر امیکرون را دارند. در هر صورت باید به انتظار نشست تا به نتایج دقیق دست پیدا کرد که آیا در آینده به واکسن امیکرون نیاز خواهیم داشت.
آیا امیکرون باعث بیماری شدیدتر یا خفیفتر میشود؟
علائم ثبت شده از امیکرون چنین بیان میکند که علائم مشاهده شده از این بیماری خفیفتر از سویههای دیگر است
آیا Omicron جایگزین دلتا خواهد شد؟
هنوز سویه غالب در تمامی کشورها، سویه دلتا است، به همین دلیل باید به انتظار نشست تا نتیجه نهایی مشخص شود.