بستن دائم منافذ پوست یکی از چالشهایی است که اکثر زنان و حتی مردان به دنبال آن هستند. بودن این منافذ برای پوست لازم است اما وقتی اندازه آنها از حد طبیعی بزرگتر میشود، باعث ناراحتی برخی افراد خواهد شد.
برای کوچکتر کردن این منافذ راهکارهایی وجود دارد که برخی از آنها ساده و کمهزینه و برخی دیگر پرهزینهتر هستند. انتخاب این نوع روشها به شدت باز بودن منافذ پوست و میزان بودجهای که افراد برای از بین رفتن این سوراخهای کوچک در نظر گرفتهاند بستگی دارد.
در این مطلب از مجله علمی و پزشکی سیوطب به معرفی 11 روش کمهزینه تا پرهزینه برای بستن دائم منافذ پوست خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
آشنایی کلی با منافذ پوست
به طور کلی پوست بدن دارای منافذ کوچکی است که در همه جای آن از صورت، دستها و پاها گرفته تا کمر قرار دارند. این منافذ عملکرد خاصی انجام میدهند و آن هم این است که از طریق آنها عرق و روغن از پوست خارج میشود. در این حالت بدن خنکتر و پوست سالمتر میماند.
باید گفت که وجود این سوراخهای کوچک روی پوست بسیار مهم است اما برخی افراد از ظاهر آنها خوششان نمیآید. به ویژه اگر روی بینی یا قسمتهای دیگر پوست صورت ایجاد شوند.
با کمک راهکارهایی میتوان این منافذ را کوچکتر کرد، اما به طور کامل بسته نمیشوند. در ادامه این مقاله چندین راهکار برای بستن دائم منافذ پوست ارائه خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: درمان جوش زیر پوستی، علل ایجاد و روشهای جلوگیری از آن
توصههای لازم برای بستن دائم منافذ پوست با راهکارهای کمهزینه
در این قسمت با تعدادی از توصیههای مهم و کلیدی در محافظت از پوست و از بین بردن منافذ باز آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا با روشهای کمهزینه برای از بین بردن و بستن دائم منافذ پوست آشنا شویم.
1. حداکثر 2 مرتبه در روز صورت خود را با شوینده مناسب بشویید
افرادی که پوست چرب یا منافذ بسته دارند، احتمال دارد با استفاده از شوینده مناسب به بهتر شدن وضعیت پوست خود کمک کنند. توجه داشته باشید که تعداد زیادی از تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از شویندههای مناسب برخی از علائم آکنه را به حداقل میرساند.
مهم است که در هنگام خرید شوینده، به وضعیت پوست خود توجه کنید. نوع پوست افراد به دستههای چرب، خشک، مختلط و حساس تقسیم میشود. همچنین شستن بیش از حد پوست با شویندهها باعث تحریک آن میشود.
بیشتر بخوانید: درمان جوش صورت با ۷ راهکار مختلف؛ از خانگی تا پزشکی نوین
2. بستن دائم منافذ پوست با استفاده از محصولات مبتنی بر آب یا ژل
آکادمی پوست آمریکا یا AAD (American Academy of Dermatology) استفاده از محصولات مبتنی بر آب را توصیه میکند. استفاده از محصولات پاککننده مبتنی بر ژل نیز گزینه خوبی برای پوست صورت و منافذ باز آن است.
محصولات مبتنی بر آب یا ژل باعث پاکسازی روغن از منافذ پوست میشوند و میزان باز بودن این منافذ را کاهش میدهند. استفاده از این نوع محصولات برای افرادی که پوست چرب دارند بسیار موثر است. توجه داشته باشید که یکی از موادی که باید از آن استفاده کنید، اسید گلیکولیک است.
بیشتر بخوانید: بهترین پماد برای جوش صورت؛ ۱۴ نوع موثر معرفی شده در سال ۲۰۲۲
3. از محصولات حاوی روغن و الکل خودداری کنید
در هنگام خرید حواستان باشد که از پاککنندههای حاوی روغن یا الکل دوری کنید. استفاده از روغن باعث تحریک پوست و ایجاد جوش صورت میشود. همچنین الکل باعث قرمزی و خشکی پوست خواهد شد.
توجه داشته باشید که برخی از پاککنندهها و مرطوبکنندهها دارای مقداری روغن هستند. پس اگر پوست چربی دارید در استفاده از آنها مراعات کنید.
بیشتر بخوانید: ۸ درمان خانگی جوش صورت در کمترین زمان
4. بستن دائم منافذ باز پوست با مرطوب کردن به موقع آن
هنگامی که پوست خود را مرطوب میکنید، سلولهای سطحی پوست سبوم یا چربی کمتری تولید میکنند تا خشکی را جبران کنند. به همین دلیل توصیه میشود که از یک مرطوبکننده بدون روغن بعد از شستشوی صورت و خشک کردن آن استفاده کنید. در این حالت روغن تولید شده در سلولهای پوستی به بخشهای عمیقتر پوست نفوذ میکنند و از مسدود شدن منافذ جلوگیری خواهند کرد.
بیشتر بخوانید: از بین بردن جوش برای همیشه با ۵ روش ساده خانگی و موثر
5. از رتینوئیدهای موضعی استفاده کنید
محصولات حاوی ترکیبات رتینوئید یا ویتامین A باعث کوچک شدن منافذ میشوند. توجه داشته باشید که محصولات حاوی رتینوئید باید یک مرتبه در روز استفاده شوند. استفاده مکرر باعث تحریک شدن، قرمزی، خشکی و پوسته پوسته شدن پوست خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ داروی گیاهی برای جوش صورت با تاثیرات فوقالعاده و بیضرر
6. بستن دائم منافذ پوست با لایهبرداری منظم آن
با لایهبرداری پوست تمامی کثیفیها، آلودگیها و حتی سلولهای مرده از بین میروند. در این حالت پوست به راحتی تنفس میکند و صافتر و شفافتر به نظر میرسد. برای این منظور از یک لایهبردار ملایم مانند اسید گلیکولیک استفاده کنید.
توجه داشته باشید که اگر از محصولات رتینوئیدی استفاده میکنید، به دلیل حساستر شدن پوست، لایهبرداری را ملایم و 1 یا 2 مرتبه در هفته انجام دهید.
بیشتر بخوانید: از بین بردن جای جوش با ۷ روش ساده خانگی و بهترین داروها
7. درمان قطعی منافذ باز پوست صورت خانگی با ماسک خاک رس
یکی از سریعترین راهکارها برای کاهش التهاب و جای زخم آکنهها استفاده از ماسک خاک رس است. طبق تحقیقات AAD استفاده از ماسک خاک رس مخلوط با روغن جوجوبا باعث کاهش 54 درصدی جای آکنهها و درمان جوش صورت میشود.
ماسکهای خاک رس با خشک کردن سبوم زیر منافذ و همچنین چسبیدن به ناخالصیها و بیرون کشیدن آنها باعث کوچک شدن منافذ پوست میشوند. به همین دلیل از ماسک خاک رس هفتهای 2 تا 3 مرتبه به عنوان بخشی از روتین پاکسازی پوست استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: درمان جوش سر سیاه با ۱۰ روش کاربردی و موثر خانگی و بهداشتی
بستن منافذ باز پوست در طب سنتی
در طب سنتی و گیاهی از روغنها و گیاهان مختلفی میتوان برای بهبود وضعیت منافذ پوست استفاده کرد. این نوع راهکارها ضرری برای پوست ندارند، اما مهم است که فرد مصرفکننده نوع پوست صورت خود را بشناسد تا بهترین گیاه را برای استفاده انتخاب کند. در ادامه با چند روش سنتی برای بستن دائم منافذ پوست آشنا خواهیم شد.
8. استفاده از برخی روغنها برای کوچک شدن منافذ پوست
استفاده از برخی روغنهای گیاهی برای درمان خانگی پوست صورت رایج و موثر است. در این بین استفاده از روغن میخک یا پوست دارچین که خواص ضد التهابی دارند، باعث از بین رفتن باکتریهای پوست میشوند. همچنین احتمال دارد که استفاده از این نوع روغنها به متعادل شدن و کوچکتر شدن منافذ باز پوست کمک کند.
برای استفاده از روغنهایی مانند میخک یا دارچین حتما آن را با یک روغن حامل مانند نارگیل، بادام یا جوجوبا مختلف کنید. سپس آن را برای چند دقیقه روی پوست خود قرار دهید. سپس صورت خود را بشویید و خشک کنید.
9. بستن منافذ پوست با گلاب
گلاب سرشار از آنتیاکسیدان است و باعث بسته شدن منافذ باز پوست و رفع خشکی آن خواهد شد. همچنین این مایع خوشبو خواص ضد التهابی و ضد باکتری دارد و به پاکسازی پوست صورت کمک میکند.
برای استفاده از گلاب روشهای مختلفی وجود دارد که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسپری کردن گلاب به صورت
- ترکیب گلاب با سرکه سیب و تمیز کردن صورت با آن
- استفاده از ماسک گلاب و نارنج روی پوست برای 15 تا 20 دقیقه
- ماسک گلاب، لیمو و ماست به صورت خمیری روی پوست برای 15 دقیقه
توجه داشته باشید که مواد طبیعی برای اثرگذاری نیاز به مدت طولانیتری دارند. به همین دلیل باید از آنها در یک دوره طولانی مدت استفاده کنید.
راهکارهایی با بازده سریع اما پرهزینه برای بستن دائم منافذ پوست
تعداد زیادی از افراد به دنبال راهکارهای زود بازه هستند تا خیلی زود از شر مشکلی که دارند خلاص شوند. برای از بین بردن منافذ باز پوست آن هم در کوتاهترین زمان ممکن روشهای شیمیایی و پزشکی خاصی موجود است. در ادامه چند نمونه از این روشها را که نسبت به موارد گفته شده پرهزینهتر هستند را معرفی میکنیم.
10. لایهبرداری شیمیایی برای کوچک کردن منافذ پوست
بزرگ شدن منافذ باز پوست به دلیل تولید بیش از حد سبوم است. پس بهترین کار برای کوچک کردن این منافذ، لایهبرداری شیمیایی پوست است. در این بین لایهبرداری با اسید هیالورونیک به تنظیم تولید سبوم پوست کمک میکند. در حالی که لایهبرداری با اسید سالیسیلیک باعث رشد سلولهای جدید پوست برای جایگزینی با سلولیهای قدیمیتر و آسیبپذیرتر میشود.
توجه داشته باشید که لایهبرداری با مواد شیمیایی باید در حد اعتدال انجام شود. زیرا به مرور زمان باعث حساس شدن پوست نسبت به آفتاب خواهد شد.
11. بستن دائم منافذ پوست با میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ با ایجاد سوراخهای ریزی در پوست باعث افزایش تولید کلاژن و بهبود پوست میشود. باید اشاره کنیم که کلاژن نوعی پروتئین است که پوست را محکم، جوان، نرم و انعطافپذیر خواهد کرد.
از مزایای میکرونیدلینگ برای پوست صورت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از بین رفتن منافذ باز پوست
- کاهش چین و چروک پوست
- ترمیم جای زخم
- بهبود آفتاب سوختگی
- رفع علائم سالخوردگی
توجه داشته باشید که میکرونیدلینگ برای بستن دائم منافذ پوست یا سایر مزایای آن حتما باید توسط پزشک متخصص پوست انجام گیرد.
پرتکرارترین سوالات در مورد بستن دائم منافذ پوست
آیا درمان قطعی منافذ باز پوست صورت خانگی اثر دارد؟
بله. راهکارهای خانگی اثرگذاری دارند اما باید به صورت طولانی مدت استفاده شوند تا اثرات آنها نمایان شود.
لیزر فرکشنال برای منافذ باز پوست موثر است؟
بله. این روش لیزردرمانی باعث بهبود منافذ بزرگ پوست و زبری و خشونت آن میشود.
بستن منافذ پوست با گلاب اثر دارد؟
بله. گلاب یکی از موثرترین مواد خوراکی برای ترمیم و زیبایی پوست است. برای اطلاع از راههای استفاده از گلاب این مطلب از سیوطب را بخوانید.