بهداشت دهان و دندانبیماری

مسواک زدن صحیح؛ چرا با وجود مسواک زدن همیشه دندان های خراب داریم؟

مسواک زدن صحیح موضوعی است که بسیاری از افراد به آن بی توجهند. مسواک زدن صحیح دندان‌ها به حذف پلاک‌ها و باکتری‌هایی که به طور مداوم روی دندان و اطراف خط لثه ایجاد می‌شوند، کمک می‌کند. هنگامی که پلاک به طور منظم برداشته نشود،  پوسیدگی دندان و حتی بیماری پریودنتال یا حفره پدید خواهد آمد.

مسواک زدن صحیح از دندان‌ها در برابر پوسیدگی، بیماری و عفونت‌های دهانی محافظت خواهد کرد. در این مطلب از مجله پزشکی سیوطب به بررسی فواید مسواک زدن و معرفی انواع روش مسواک زدن صحیح خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

مراحل و روش مسواک زدن صحیح

 فردی دچار دندان درد که نیاز به مسواک زدن صحیح دارد|سیوطب

مراحل مسواک زدن صحیح عبارتند از:

  1. مرحله اول: با سطوح خارجی دندان‌های خود شروع کنید. دندان‌های بالا و سپس پایین را به آرامی مسواک بزنید. دندان به دندان پیش بروید و با این کار سرعت خود را کاهش دهید و هیچ نقطه‌ای را از دست ندهید.
  2. مرحله دوم: برس خود را با زاویه 45 درجه کج کنید. خط لثه را مسواک بزنید تا از شر هرگونه جرم به دام افتاده یا بقایای غذا خلاص شوید. به آرامی مسواک را با ضربات کوتاه و پهن دندان به جلو و عقب حرکت دهید.
  3. مرحله سوم: سطح داخلی دندان‌های خود را مسواک بزنید. از آنجایی که قسمت‌های داخلی دندان‌های شما به اندازه کافی قابل مشاهده نیستند، رد شدن از آنها وسوسه انگیز است، اما سطوح داخلی به همان اندازه در برابر جرم آسیب‌پذیر هستند. برای تمیز کردن سطوح داخلی دندان‌ها از زاویه 45 درجه برای مسواک زدن به جلو و عقب استفاده کنید.
  4. مرحله چهارم: سطوح جویدنی دندان‌های خود را تمیز کنید. برای مسواک زدن بالای دندان‌های عقبی خود از حرکات کوتاه به جلو و عقب استفاده کنید؛ جایی که غذا به‌راحتی به دام می‌افتد.
  5. مرحله پنجم: زبان خود را مسواک بزنید. برای تنفس تازه‌تر، زبان خود را مسواک بزنید تا باکتری‌های ایجاد کننده بو را از بین ببرید. روش صحیح مسواک زدن زبان این است که برش مسواک را در جهات مختلف و به آرامی روی دندان‌های خود بکشید.

بیشتر بخوانید: نکات ساده برای ضدعفونی کردن مسواک های برقی و دستی 

روش صحیح مسواک زدن برای کودکان

به یاد داشته باشید که کودکان زیر 3 سال ممکن است به استفاده از خمیر دندان بدون فلوراید نیاز داشته باشند.

دندان‌های کودک از زمانی که از خط لثه بیرون می‌آیند شروع به پوسیدگی می‌کنند؛ بنابراین از آموزش عادات صحیح دندان‌پزشکی به آن‌ها دریغ نکنید.

  • از یک مسواک نرم، آب و مقدار کمی خمیر دندان به اندازه یک دانه برنج (اگر کمتر از 3) یا به اندازه نخود (اگر بالاتر از سه سال باشد) استفاده کنید.
  • به آرامی پشت، جلو و کناره‌های دندان‌های کودک را مسواک بزنید.
  • لثه‌هایی که هنوز دندان از آن بیرون نیامده است را نیز مسواک بزنید.
  • مسواک زدن زبان فرزندتان را فراموش نکنید

بیشتر بخوانید: درمان سریع زخم دهان با ۱۴ روش آسان که فکرش را نمی کنید 

فواید مسواک زدن صحیح

مسواک زدن صحیح فواید بسیاری دارد و فقط چند دقیقه طول می‌کشد؛ بنابراین ارزش آن را دارد که روی این عادت تاکید داشته باشید. در اینجا پنج فایده اصلی مسواک زدن آورده شده است:

  • برای جلوگیری از دندان درد: با تمیز نگه داشتن دندان‌های خود، خطر پوسیدگی و دندان درد مرتبط با آن را که ممکن است شدید و ناتوان کننده باشد به حداقل می‌رسد.
  • برای صرفه جویی در هزینه: درمان دندان معمولا گران است؛ بنابراین مسواک زدن برای حفظ سلامت دندان‌های شما و پیشگیری از خراب شدن دندان بسیار موثر مفید است
  • احساس طراوت و تازگی در دهان: داشتن دندان‌های تمیز و طعم تازه و نعنایی در دهان احساس خوبی است. برخی افراد فقط برای این احساس خوشایند مسواک می‌زنند
  • برای داشتن یک لبخند درخشان: وقتی دندان‌های شما تمیز و درخشان هستند، می‌توانید با اعتماد به نفس لبخند بزنید.

بیشتر بخوانید: از بین بردن تبخال در یک روز با ۸ روش باورنکردنی و خانگی 

انواع خمیر دندان؛ چه نوع خمیر دندانی بهتر است؟

کودکی در حال مسواک زدن|سیوطب

انواع مختلف خمیردندان بسته به نیازهای خاص شما در دسترس هستند. اگر تصمیم گیری برای شما مشکل است با دندانپزشک خود مشورت کنید. برخی از انواع خمیر دندان عبارتند از:

  • خمیر دندانهای حاوی جوش شیرین: وجود جوش شیرین در خمیر دندان برای افرادی که دندان‌های حساس دارند بسیار مفید و موثر است.
  • خمیردندان‌های حاوی قند: بیشتر خمیر دندان‌هایی که برای کودکان در بازار عرضه می‌شوند حاوی شکر هستند. یادتان باشد که دور چنین محصولاتی را یک خط بزرگ قرمز بکشید. شکر و مواد نا مناسب اضافی موجب تخریب دندان‌ها می‌شود
  • خمیردندان های ذغالی: شاید وجود ذغال در خمیر دندان کمی عجیب به نظر برسد، اما اثر گذاری خوبی در سفیدی و پاک کنندگی دندانها دارد.
  • خمیر دندان‌های سفید کننده: خمیر دندان‌های سفید کننده دارای مواد شیمیایی قوی برای براق و سفید کردن دندان هستند. اگر دندان‌های حساسی دارید شاید مصرف مواد شیمیایی قوی باعث تحریک دندان و لثه‌ها شود و حساسیت دندان شما افزایش پیدا کند.

بیشتر بخوانید: دندان درد در بارداری؛ درمان با ۴ گیاه شناخته شده در طب سنتی 

روش مسواک زدن افرادی که ارتودنسی کردن

  • مسواک زدن دندان‌ها با بریس بسیار ساده است، اما چند مرحله اضافی را باید انجام دهید:
  • با برداشتن هر گونه نوار لاستیکی یا قسمت‌های قابل جابه‌جایی بریس‌های خود شروع کنید.
  • این قطعات را باید قبل از استفاده مجدد روی بریس‌های خود بشویید.
  • مسواک خود را با کمی آب و مقداری خمیر دندان به اندازه یک نخود آماده کنید.
  • اطراف بریس‌های خود از جمله زیر سیم‌ها و پین‌ها را با دقت تمیز کنید.
  • سیم‌های واقعی بریس‌های خود را به گونه‌ای مسواک بزنید که از هرگونه ذرات غذایی که عاری شود.
  • به شکل معمول مسواک بزنید و قطعات را سرجای خود قرار دهید.

بیشتر بخوانید: ۱۰ درمان خانگی درد لثه که شما را بی نیاز از دندان‌ پزشک می‌کند 

مسواک زدن صحیح‌؛ مسواک بعد از کشیدن و عصب کشی

فردی در حال کشیدن دندان|سیوطب

  • پس از کشیدن دندان، نکات مهمی هنگام مسواک زدن وجود دارد:
  • در چند روز اول پس از کشیدن دندان از خمیر دندان استفاده نکنید.
  • پیش از استفاده، مسواک خود را کاملا بشویید و ضد عفونی کنید.
  • روی محلی کشیده شدن دندان مسواک نزنید. تمام تلاش خود را بکنید تا از کندن لخته خون و بخیه‌ها در محل دندان کشیده شده جلوگیری کنید.
  • تا روز بعد از جراحی به هیچ وجه آبکشی نکنید تا لخته خون از بین نرود. بعد از روز اول به آرامی و با احتیاط دندان‌های خود را با آب بشویید.

بیشتر بخوانید: درمان دندان درد عصب کشی شده با روش‌های پزشکی و ۶ روش خانگی 

نحوه استفاده از دهانشویه؛ بهترین زمان برای دهانشویه چه زمانی است؟

دفعات استفاده از دهانشویه به شرایط بستگی دارد. در هر صورت دهانشویه جایگزین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نیست. استفاده از دهانشویه برای حفظ بهداشت دهان ضرورتی ندارد. بیشتر شرکت‌های سازنده محصولات دهانشویه توصیه می‌کنند روزی یک یا دو بار پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن باید از دهانشویه استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: عفونت دندان روکش شده ۳ دلیل دارد؛ روش‌های درمان عفونت زیر روکش را بشناسید! 

سخن پایانی در مورد روش صحیح مسواک زدن

ممکن است روند مسواک زدن در زمان‌های مختلف زندگی کمی متفاوت به نظر برسد، اما مسلم است که هیچ شرایطی مانع مسواک زدنتان نخواهد بود. مسواک زدن دو بار در روز و هر بار به مدت حداقل 2 دقیقه پایه و اساس سلامت دندان و لبخندی است که تا آخر عمر باقی خواهد ماند. سوالات و پیشنهادات خود را در مورد مسواک زدن صحیح با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول در مورد مسواک زدن صحیح

1. چه زمانی باید مسواک را عوض کنیم؟

همه‌ مسواک‌ها باید هر سه تا چهار ماه یکبار عوض شوند. بعد از فرسودگی مسواک یا پس از هر بیماری عفونی و دهانی، مسواک خود را عوض کنید تا از عفونت مجدد جلوگیری کنید.

2. آیا مسواک زدن با نمک خوب است؟

هیچ یافته‌ علمی که خاصیت سفیدکنندگی نمک خوراکی را برای دندان‌ها اثبات کند وجود ندارد. در صورت عدم وجود خمیردندان، جوش شیرین گزینه‌ مناسب‌تری برای شستشوی دندا‌ن‌ها به حساب می‌آید.

3. مسواک برقی بهتر است یا مسواک معمولی؟ چه نوع مسواکی باید انتخاب کنم؟

انجمن دندانپزشکی آمریکا یک برس نرم را برای از بین بردن پلاک و بقایای مواد غذایی توصیه می‌کند. مسواک با سر کوچک بهتر می‌تواند به تمام نواحی دهان برسد. مسواک برقی گزینه خوبی برای کسانی است که در مسواک زدن مشکل دارند یا مهارت دستی محدودی دارند.

4. چند بار در روز باید مسواک بزنیم؟

دندان‌های خود را دو بار در روز به مدت دو دقیقه مسواک بزنید. مدت زمان مسواک زدن شما بسیار مهم است؛ بنابراین یک کرونومتر یا تایمر تنظیم کنید تا مطمئن شوید که به دندان‌های خود و مسواک زدن صحیح توجه کافی دارید.

منبع
healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا