علائم بارداری پسر و روشهای تعیین جنسیت بدون آزمایش
علائم بارداری پسر و دختر از منظر افسانههای قدیمی تفاوتهایی دارد که به کمک آنها جنسیت جنین را تشخیص میدادند. با این حال صحتسنجی هیچکدام از این علائم به روشهای علمی انجام نگرفته است.
اگر شما باردار هستید احتمالا نظرات ناخواسته زیادی در مورد بدن و نوزاد خود دریافت میکنید و با پیشنهادات بسیاری برای گذراندن این دوران مواجه هستید.
یکی از محبوبترین بحثها پیرامون این موضوع، تعیین جنسیت فرزند شما است. بسیاری از داستانهای قدیمی مرتبط به زایمان و فولکلورهای دیگر به گمانهزنیهای متعددی درباره این موضوع میپردازند و گاهی به صورت خاص درباره علائم بارداری پسر یا دختر بیان میشود.
در این مطلب به بررسی موارد مطرح شده به عنوان شایعترین علائم بارداری پسر در زمان حاملگی میپردازیم و شما را با راههای درست تشخیص جنسیت جنین آشنا میکنیم.
علائم بارداری پسر چیست؟
مواردی که به عنوان علائم حتمی پسر بودن جنین ذکر میشوند به همان اندازه که زیاد هستند، غیرعلمی و نامعتبرند. در واقع تا قبل از پیشرفت علم و امکان تعیین جنسیت توسط تکنولوژی سونوگرافی، هیچ راه معتبری برای تشخیص جنسیت نوزاد وجود نداشت و همین باعث حدس و گمانهای متعددی در این مورد میشد. بیشتر نشانههایی که به عنوان علائم پسر در ماه اول ذکر میشوند میتوانند فرد به فرد متفاوت باشند و این تفاوت به دلایل مختلفی اتفاق افتاده باشد.
بیشتر بخوانید: محاسبه سن بارداری؛ آموزش همه روشهای تخمین زمان زایمان
جنسیت جنین چه زمانی مشخص میشود؟
به محض برخورد اسپرم با تخمک، جنسیت نوزاد مشخص میشود. شروع حاملگی دقیقا از زمانی است که نوزاد به واسطه لقاح اسپرم و تخمک، از هر یک از والدین خود 23 کروموزوم دریافت میکند. علاوه بر جنسیت جنین، مواردی مانند رنگ چشم، رنگ مو و حتی میزان هوش نوزاد نیز در همین زمان تعیین میشود.
اندام تناسلی نوزاد در حدود هفته یازدهم بارداری شروع به رشد میکند. با این حال حتی تا چند هفته بعد از آن هم همچنان تشخیص جنسیت از طریق سونوگرافی امکانپذیر نیست. همین موضوع زمان طولانیتری را برای حدس و گمانهای بیشتر در مورد جنسیت نوزاد فراهم میکند.
با پنج نمونه از افسانههای قدیمی پیرامون تشخیص جنسیت نوزاد آشنا شوید
در ادامه پنج مورد از محبوبترین افسانههای مرتبط با جنسیت فرزند آورده شده است و از آنها با فاکتورهای و علائم بارداری پسر یا دختر یاد میکنند. این نشانهها ممکن است دلایل مختلف و حتی خطرناکی داشته باشند. بنابراین در صورت مشاهده هرگونه تغییرات نامطلوب در این دوره، فورا پزشک خود را در جریان قرار دهید. حتما به خاطر داشته باشید که هیچ یک از این موارد بر اساس واقعیتهای علمی نیست و صرفا میتوانند برای سرگرمی و به عنوان پاسخی به هیجانات این دوره مدنظر قرار بگیرند.
توجه: حتی اگر برخی از این نکات گفته شد در مورد علائم بارداری پسر یا دختر برای شما صادق باشد یا در مورد اطرافیانتان درست بوده باشد، همچنان احتمال صحت آن 50-50 است و نتیجه میتواند دقیقا برعکس باشد.
بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی بارداری با روشهایی که امتحان خود را پس داده اند
تهوع صبحگاهی کمتر از علائم بارداری پسر
شاید شنیده باشید که شدت تهوع صبحگاهی سرنخی در مورد جنسیت نوزاد به شما میدهد. در مورد علائم بارداری پسر گفته شده که این حالات آرامتر و با شدت کمتری اتفاق میافتند.
در مورد دختران، این تصور وجود دارد که سطح هورمونهای مادر در زمان حاملگی آنها بالاتر است. به همین دلیل، حالت تهوع صبحگاهی بیشتری را نیز به همراه خواهد داشت.
حقیقت این است که حالت تهوع صبحگاهی میتواند از زنی به زن دیگر و از یک بارداری تا بارداری بعدی متفاوت باشد.
با این حال مطالعهای که در مجله The Lancet منتشر شد نشان داد زنانی که در دوران بارداری حالت تهوع صبحگاهی شدیدتری داشتند بیشتر صاحب فرزند دختر شدند. البته این تحقیقات کوچکمقیاس نمیتوانند مبنای نظریههای علمی باشند.
بیشتر بخوانید: ويار صبحگاهی بارداری ، راه هاي كنترل ويار صبحگاهي در بارداری
پوست و موی براق
برخی معتقدند نوزاد دختر زیبایی مادر را میرباید! از سوی دیگر به نظر میرسد که در زمان حاملگی پسران، احتمال بروز آکنههای پوستی کمتر است. در اصلاح گفته میشود که از علائم بارداری پسر، زیبا شدن مادر است.
البته یک داستان مشابه هم در مورد سلامت موها در زمان حاملگی وجود دارد. این روایت معتقد است که اگر فرزند شما پسر باشد رشد موهای شما زیاد خواهد بود و درخشندگی بیشتری خواهد داشت. این روایت در مورد وضعیت موها در زمان حاملگی دختر برعکس است. اگر فرزند دختر باشد احتمالا رشد و دوام موها کم میشود و آنها درخشندگی خود را از دست میدهند.
به هرحال هیچ مطالعه جامعی این موارد را تایید نمیکند. در اصل تغییرات هورمونی در زمان بارداری میتواند باعث اختلالات متعددی در مادران شود که برای هر فرد نیز متفاوت است. از طرفی شستن مکرر پوست نیز میتواند عامل جوش زدنهای این دوران باشد و ارتباطی با جنسیت فرزند نداشته باشد.
ویار به مواد خوراکی شور از علائم بارداری پسر است؟
گفته شده هوس غذایی در مورد حاملگی پسر به سمت شوری میرود و خوراکیهایی مانند خیارشور یا چیپس در این دوران مورد توجه است. در مورد دختران اما همه چیز درباره شیرینی و شکلات است.
در حقیقت، هیچ مطالعه قاطعی در مورد میل به غذا به عنوان عامل پیشبینی کننده دقیق جنسیت نوزاد انجام نشده است. این هوسها احتمالا ارتباط بیشتری با تغییر نیازهای تغذیهای بدن شما دارد.
بیشتر بخوانید: عوارض کم تحرکی زنان باردار چیست؟
ضربان قلب کند
یکی از مطرحترین این افسانهها که به شکلی جهانی مورد استقبال قرار گرفته، تشخیص جنسیت نوزاد بر اساس ضربان قلب جنین است. بر اساس این روایت اگر تعداد ضربان قلب نوزاد زیر 140 ضربه در دقیقه باشد یعنی فرزند شما پسر است. اگر این عدد بالای 140 ضربه در دقیقه باشد دختر است.
آیا واقعا ضربان قلب کند از علائم حتمی پسر بودن جنین است؟ با اینکه به نظر میرسد این مورد کمی علمیتر است، اما هیچ مبنای دقیقی ندارد. مطالعهای که در مجله تشخیص و درمان جنین منتشر شد نشان داد که هیچ تفاوت معنیداری بین ضربان قلب جنین پسر و دختر در اوایل بارداری وجود ندارد. بنابراین با اینکه این مورد را از علائم پسر در ماه اول بارداری میدانستند میتوان گفت این مورد نیز از علائم حتمی پسر بودن جنین محسوب نمیشود.
احساس سنگینی کمتر از علائم بارداری پسر
خیلی از مادربزرگها معتقد بودند که اگر میزان سنگینی شما در این دوران کم باشد احتمالا دارید یکی از علائم بارداری پسر را نشان میدهید و اگر احساس سنگینی شما زیاد است به احتمال زیاد صاحب دختر شدهاید.
در واقع اینکه شما سنگینی این دوران را چگونه سپری میکنید به فرم منحصر به فرد بدن شما، شکل رحم و شرایط ماهیچههای ناحیه شکمتان مرتبط است.
بیشتر بخوانید: هفته هفتم بارداری و مهم ترین نکات هفته هفتم
بعد از گذشت چه مدت از شروع بارداری، جنسیت نوزاد قابل تشخیص است؟
اگرچه جنسیت نوزاد از همان ابتدا تعیین شده است، اما برای فهمیدن آن باید کمی صبر کنید. در حقیقت هیچ روشی برای فهمیدن جنسیت نوزاد زودتر از 9 هفتگی بارداری وجود ندارد. این سریعترین راه که امکان تشخیص جنسیت نوزاد را فراهم کرده انجام آزمایشهای DNA آزاد در خون (Free cell DNA blood tests) است که برای بررسی موارد مهم ژنتیکی استفاده میشود.
همچنین برای انجام سونوگرافی به عنوان مهمترین روش تشخیص جنسیت نوزاد نیز باید چیزی در حدود 18 تا 20 هفته منتظر بمانید.
بیشتر بخوانید: مصرف شیرینی در دوران بارداری باید چگونه باشد؟
راههای تشخیص جنسیت نوزاد به روش پزشکی
در ادامه با روشهای پزشکی که به کمک آنها میتوانید جنسیت نوزاد خود را زودتر از به دنیا آمدن او بدانید آشنا میشوید. این راهکارها در دنیای زنان و زایمان امروزه بسیار پرکاربرد و در دسترس هستند.
آزمایشهای DNA آزاد در خون (Free cell DNA blood tests)
امروزه این امکان وجود دارد که در 9 هفتگی بارداری آزمایش خونی انجام دهید که میتواند جنسیت نوزاد شما را نشان دهد.
آزمایشات DNA آزاد در خون مانند پانوراما بر این مبنا کار میکنند که خون شما آثار DNA فرزندتان را حمل میکند. برای انجام این آزمایش شما یک نمونه خون به آزمایشگاه تشخیصی میفرستید و نتیجه را در زمانی حدود 7 تا 10 روز بعد دریافت میکنید.
با این حال تعیین جنسیت هدف اصلی این آزمایشها نیست. آزمایشات DNA آزاد در خون در واقع اولین خط آزمایش سندرم داون و سایر بیماریهای ژنتیکی هستند.
دانستن جنسیت نوزاد فقط یک امتیاز است و ضرورتی ندارد بنابراین این آزمایشها لزوما تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرند. در شرایطی که مادر بالای 35 سال سن داشته باشد یا سابقهای خانوادگی در پرونده پزشکی او نیاز به بررسی ژنتیکی داشته باشد انجام این آزمایشات ضروری است و میتواند تحت شرایط بیمه قرار بگیرد.
سایر آزمایشات ژنتیکی
ممکن است در دوران بارداری آمنیوسنتز (amniocentesis) یا نمونهگیری از پرزهای کوریونی یا همان جفتی (CVS) داشته باشید. این آزمایشات مشابه آزمایشات DNA آزاد در خون هستند اما تهاجمیتر از آنها به حساب میآیند. این آزمایشات مانند تستهای DNA آزاد در خون مادر میتوانند جنسیت فرزندتان را به شما بگویند اما برای انجام آنها باید زمان بیشتری از شروع بارداری گذشته باشد.
نمونهبرداری از پرزهای جفتی (CVS) معمولا بین هفتههای دهم تا دوازدهم و آمنیوسنتز بین هفتههای پانزدهم تا هجدهم انجام میشود.
اگر تنها چیزی که میخواهید بدانید جنسیت نوزاد است این آزمایشات مناسب شما نیست. انجام این نمونهبرداریها با خطر سقط جنین همراه است و فقط در شرایطی که سن مادر بالا است یا سابقه ژنتیکی خاصی در زوجین باعث ضرورت انجام آنها شده باشد توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: مهمترین مواردی که باید در مورد آزمایش ژنتیک قبل از بارداری بدانید
سونوگرافی
تنها راهی که میتوانید علائم حتمی پسر بودن جنین خود را متوجه شوید انجام سونوگرافی است. به طور معمول میتوان جنسیت نوزاد را از طریق سونوگرافی متوجه شد. البته این اتفاق همیشه هم به همین سادگی نیست و ممکن است به دلایل متفاوتی با خطا همراه باشد. با این حال برای همین نتیجه نیز باید زمانی در حدود 18 تا 20 هفته منتظر بمانید.
در این روش با دستگاه سونوگرافی تصویر نوزاد را روی صفحه نمایش منعکس میکنند. یک اسکن کلی از آناتومی نوزاد که با بررسی اندامهای جنسی در آن میتوان به جنسیت نوزاد پی برد.
حتی زمانی که شما سونوگرافی میکنید، ممکن است تکنسین نتواند به دلیل شرایط مختلف جنسیت نوزاد شما را تعیین کند. به طور مثال ممکن است کودک شما در موقعیت ایدهآلی برای تشخیص قرار نگیرد، در این شرایط احتمالا به یک اسکن مجدد نیاز خواهید داشت یا شاید مجبور باشید برای آگاهی از جنسیت فرزندتان منتظر بمانید.
خلاصه
پیدا کردن جنسیت نوزاد هیجانانگیز است و احتمالا شما نیز راههای زیادی برای پیشبینی این نکته مهم خواهید شنید و علائم مختلفی را به علائم بارداری پسر و علائم دیگر را به بارداری دختر نسبت میدهند. با این حال باید به یاد داشته باشید که اکثر این داستانها و نظریهها بر اساس واقعیت نیستند و حتی در گذشته هم بیشتر جنبه سرگرمی داشتهاند. علائم بارداری پسر تفاوت معناداری با علائم بارداری دختر ندارد زیرا موارد متعددی در بروز تغییرات مادر در دوران بارداری دخیل هستند. بنابراین برای دانستن جنسیت فرزند خود باید تا حدود 20 هفتگی و انجام سونوگرافی تشخیصی صبر کنید.