علائم بارداری دختر، افسانهها و حقایق پزشکی و علمی

علائم بارداری دختر و پسر که به عنوان نشانههای تعیین جنسیت در ماههای اول بارداری معرفی میشوند بیشتر از اینکه پایهای علمی داشته باشند بر اساس مشاهدات شکل گرفتهاند. در واقع تمام مواردی که به عنوان علائم صد در صد دختر یا پسر بودن جنین مطرح میشوند شامل تغییراتی در بدن مادر است که میتواند از فرد به فرد و از بارداری تا بارداری بعدی متفاوت باشد.
در حقیقت تا قبل از پیشرفت علم پزشکی و استفاده از تکنولوژی سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین، هیچ روش معتبری برای دانستن جنسیت جنین تا پیش از تولدش وجود نداشت.
با این حال هیجانات این دوره و لذت خیالپردازی در مورد جنسیت فرزند در راه، باعث شده تا داستانها و افسانههایی پیرامون نشانهها و علائم این دوران شکل بگیرد.
در این مطلب به بررسی موارد مطرح شده به عنوان علائم بارداری دختر و صحت آنها میپردازیم و جواب سوال “از کجا بفهمیم جنین دختر است؟” را به شما خواهیم داد.
علائم بارداری دختر در ماههای اول چه هستند؟
مواردی که به عنوان علائم جنین دختر در دو ماهگی و قبل از آن مطرح میشوند در واقع شامل نشانهها و تغییراتی در بدن مادر است که میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شده باشد. در بعضی موارد این علائم میتوانند بیانگر نیاز بدن مادر به مادهای خاص یا در مواقعی حتی هشداردهنده باشند. از آن جایی که هر تغییری در این دوران میتواند برای مادر یا کودک خطرناک باشد، نباید آن را به عنوان نشانهای عادی در بارداری قلمداد کرد و باید پزشک را در جریان تمامی تغییرات قرار داد.
در واقع مدت زمانی که باید برای انجام سونوگرافی منتظر بمانید باعث شده تا موارد متعددی به عنوان علائم جنین در ماههای اول بارداری معرفی شوند؛ اما این نشانهها به همان میزان که میتوانند درست باشند احتمال خطا دارند.
بیشتر بخوانید : محاسبه سن بارداری؛ آموزش همه روشهای تخمین زمان زایمان
جنسیت جنین از چه زمانی قابل تشخیص است؟
شروع حاملگی دقیقا از زمانی اتفاق میافتد که لقاح اسپرم و تخمک شکل میگیرد. در همین لحظه 23 کروموزوم از هر یک از والدین به جنین به ارث میرسد که تعیینکننده مواردی چون جنسیت، رنگ چشم، رنگ مو و حتی میزان هوش کودک است. با این حال شکلگیری اندام تناسلی جنین از هفته یازدهم بارداری آغاز میشود و تا چند هفته بعد نیز همچنان قابل تشخیص نیست.
برای انجام سونوگرافی به عنوان مهمترین راه تشخیص جنسیت نوزاد باید چیزی در حدود 18 تا 20 هفته صبر کنید. البته آزمایشهای دیگری وجود دارند که میتوانند از حدود 9 هفتگی بارداری، جنسیت جنین را مشخص کنند؛ اما این آزمایشها برای موارد جدیتری انجام میشوند و برای تشخیص جنسیت به تنهایی مناسب نیستند.
تغییرات مادران در ماههای اول بارداری موقعیتی را فراهم میکند که با موارد متعددی از نشانههای دختر بودن جنین در طب سنتی و داستانهای عامیانه مواجه شوید. توجه داشته باشید که امروزه مشخص شده بسیاری از این موارد که به واسطه تجربه گذشتگان از علائم صد در صد جنین دختر یا پسر مطرح میشوند مبنای علمی ندارند و در موارد متعددی بیشتر به خصوصیات مادر و شرایط سلامت او بستگی دارند تا جنسیت نوزاد.
بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی بارداری با روشهایی که امتحان خود را پس داده اند
با 7 نمونه از افسانههای قدیمی مرتبط با جنسیت نوزاد آشنا شوید
در ادامه هفت مورد از مطرحترین افسانهها در مورد علائم بارداری دختر آورده شده است. توجه داشته باشید که این نشانهها ممکن است دلایل مختلف و حتی در مواردی خطرناک داشته باشند. بنابراین در صورت مشاهده هرگونه تغییرات نامطلوب در این دوره، فورا پزشک خود را در جریان قرار دهید. در حقیقت هیچ یک از این موارد بر اساس واقعیتهای علمی نیستند و صرفا میتوانند برای سرگرمی و به عنوان پاسخی به هیجانات این دوره مدنظر قرار بگیرند.
توجه: حتی اگر برخی از این نکات برای شما در بارداری قبلی یا در مورد اطرافیانتان درست بوده باشد، همچنان احتمال صحت آنها 50-50 است و نتیجه ممکن است کاملا برعکس باشد.
1. احساس سنگینی زیاد از علائم بارداری دختر
بسیاری معتقدند اگر شما احساس سنگینی زیادی در زمان حاملگی داشته باشید، در حال نشان دادن یکی از علائم واضح جنین دختر هستید. با این حال امروزه میدانیم که این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. چندمین بار است که حامله میشوید، وضعیت بدنی شما به چه صورت است، ماهیچههای شکم و کمرتان چقدر قوی هستند و میزان اضافه وزن شما در طول بارداری چقدر است؟ اینها مواردی هستند که همگی در احساس سنگینی شما موثرند در حالی که جنسیت فرزندتان روی هیچ کدام از این موارد تاثیری ندارد.
بنابراین برای تشخیص جنسیت فرزند خود نمیتوانید روی این مورد حساب کنید، به ویژه اگر ورزشکار هستید یا این حاملگی اول شما است. در واقع داشتن یک بدن آماده و قوی میتواند از احساس سنگینی شما در زمان بارداری بکاهد.
2. علائم بارداری دختر افزایش وزن در ناحیه میانی
یک افسانه مشابه هم در مورد جایی که احساس سنگینی میکنید وجود دارد. بر اساس این افسانه اگر افزایش وزن شما در دوران بارداری بیشتر در ناحیه میانی بدن متمرکز شده باشد، احتمالا فرزندتان دختر است. بر همین اساس اگر افزایش وزن و احساس سنگینی تماما در جلو شکم رخ دهد، آن را از نشانههای بارداری پسر میدانند.
اما باز لازم به یادآوری است که به علت اثرگذاری میزان افزایش وزن، نوع فیزیک بدن و سایر عوامل فیزیکی بر نحوه و مکان حمل نوزاد، این مورد هم نمیتواند از علائم بارداری دختر محسوب شود.
بیشتر بخوانید: ويار صبحگاهی بارداری ، راه هاي كنترل ويار صبحگاهي در بارداری
3. ضربان قلب سریعتر از علائم بارداری دختر است؟
به گفته برخی اگر سرعت ضربان قلب جنین بیشتر از 140 ضربه در دقیقه باشد، این از علائم بارداری دختر است.
با اینکه این مورد هم نمیتواند نشانه قطعی برای تعیین جنسیت جنین باشد اما با این حال به نظر میرسد ضربان قلب نوزاد دختر معمولا سریعتر از نوزاد پسر است. البته توجه به این نکته بسیار مهم است که این تفاوت تنها پس از زایمان وجود دارد و قبل از آن، سن جنین است که تاثیر واقعی بر سرعت ضربان قلب او میگذارد.
در حدود هفته پنجم بارداری، ضربان قلب جنین تقریبا مشابه ضربان قلب مادر و چیزی در حدود 80 تا 85 ضربه در دقیقه است. این میزان تا هفته نهم به طور پیوسته افزایش پیدا میکند و به 170 تا 200 ضربه در دقیقه میرسد. پس از این زمان، سرعت ضربان قلب جنین به طور پیوسته کاهش پیدا میکند تا سرانجام به عددی بین 120 تا 160 ضربه در دقیقه میرسد.
4. ویار به مواد خوراکی شیرین
این ضربالمثل قدیمی ویار به مواد خوراکی شیرین را مرتبط به علائم بارداری دختر میداند. در واقع قدیمیها هوس چیزهای شیرین را به دختر بودن جنین و ویار به مواد خوراکی شور را به پسر بودن آن نسبت میدادند.
امروزه اما میدانیم که میل به غذاهای خاص ارتباطی به جنسیت نوزاد نداشته و ممکن است با نیاز تغذیهای بدن یا کمبود مواد معدنی خاص در ارتباط باشد.
5. از علائم بارداری دختر جوش و پوست چرب
در گذشته معتقد بودند که نوزاد دختر زیبایی مادر را میدزدد! امرزه اما میدانیم تغییرات وسیع هورمونی میتواند باعث بروز اختلالات پوستی در این دوران شود و این موضوع ارتباطی با جنسیت نوزاد ندارد.
6. تهوع صبحگاهی بیش از اندازه از علائم بارداری دختر
احتمالا شنیدهاید که شدت تهوع صبحگاهی مادران با جنسیت فرزنشان در ارتباط است. بر همین اساس تهوع صبحگاهی بیش از اندازه را از علائم بارداری دختر میدانند.
با این حال امروزه میدانیم که میزان و شدت این حالات صبحگاهی با نوسانات هورمونی و میزان قند خون ارتباط معنادارتری دارند و برای تشخیص جنسیت نوزاد گزینه مناسبی نیستند.
بیشتر بخوانید: عوارض کم تحرکی زنان باردار چیست؟
7. تغییرات شدید در خلقوخو
بر اساس افسانههای مرتبط با جنسیت نوزاد، اگر شما دچار تغییرات خلقی غیرقابل پیشبینی هستید احتمالا به خاطر داشتن یک دختر است.
اما واقعیت کاملا متفاوت است. این تغییرات خلقی به علت نوسانات هورمونی در دوران بارداری رخ میدهند و یکی از طبیعیترین حالتهای مادران در زمان بارداری هر دوجنس محسوب میشوند.
با راههای تشخیص جنسیت نوزاد به روش پزشکی آشنا شوید
تا زمانی که حدسهای شما 50-50 باشند، در نهایت یک حدس هستند. حقیقت این است که مداخله پزشکی برای پیشبینی جنسیت نوزاد ضروری است. در حال حاضر سه روش علمی پزشکی وجود دارد که میتوان به کمک آنها جنسیت نوزاد را قبل از تولد تشخیص داد. البته روشهای سریعی که به کمک آزمایش DND آزاد در خون مادر یا نمونهبرداری از جفت، قابلیت تشخیص جنسیت نوزاد را برای ما فراهم میکنند، برای تشخیص موارد جدیتر -مانند ناهنجاریهای کروموزومی- انجام میشوند. در اصل سونوگرافی مهمترین روش تشخیص جنسیت نوزاد قبل از به دنیا آمدن است.
در ادامه با این روشها و زمان تشخیص جنسیت نوزاد به کمک آنها که از جمله روشها پرکاربرد در درمان و تشخیص خیلی از بیماریها مانند بیماریهای زنان و زایمان است آشنا میشویم.
آزمایشهای دیانای آزاد موجود در خون مادر
مبنای انجام آزمایشهای Free cell DNA blood tests، وجود آثار DNA فرزند در خون مادر است. برای تشخیص جنسیت از طریق انجام آزمایشات DNA آزاد، باید یک نمونه از خون مادر به آزمایشگاه فرستاده شود. پس از بررسی DNA نوزاد که توسط خون مادر حمل میشود در حدود 7 تا 10 روز بعد جواب آزمایش آماده و جنسیت جنین مشخص است.
البته لازم است بدانید که این آزمایشات در واقع اولین خط آزمایش سندرم داون و سایر بیماریهای ژنتیکی هستند و فقط در شرایط ضروری تحت پوشش بیمه قرار میگیرند.
با اینکه این روش سریعترین راه را برای تشخیص جنسیت نوزاد در 9 هفتگی بارداری فراهم میکند اما روش معمول تشخیص جنسیت جنین به حساب نمیآید.
در شرایطی که مادر بالای 35 سال سن داشته باشد یا سابقهای خانوادگی در پرونده پزشکی او نیاز به بررسی ژنتیکی داشته باشد، انجام این آزمایشات ضروری است و تحت پوشش بیمه انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید: هفته هفتم بارداری و مهم ترین نکات هفته هفتم
دیگر آزمایشهای مربوط به ژنتیک
آزمایشاتی مانند آمنیوسنتز (amniocentesis) یا نمونهگیری از پرزهای جفتی (CVS) مبنایی مشابه آزمایشات دیانای آزاد در خون دارند اما از آنها تهاجمیتر محسوب میشوند. اگر تنها چیزی که میخواهید بدانید جنسیت فرزندتان است، انجام این آزمایشات توصیه نمیشود. این نمونهبرداریهای با خطر سقط جنین همراه هستند و فقط در شرایطی که سن مادر بالا است یا احتمال اختلالات ژنتیکی در نوزاد وجود داشته باشد، انجام آنها ضروری خواهد بود.
نمونهبرداری از پرزهای کوریونی یا همان جفتی (CVS) در هفتههای دهم تا دوازدهم و آمنیوسنتز بین هفتههای پانزدهم تا هجدهم قابل انجام هستند.
بیشتر بخوانید: مهمترین مواردی که باید در مورد آزمایش ژنتیک قبل از بارداری بدانید
انجام تصویربرداری به روش سونوگرافی
تنها راهی که میتوانید از دختر یا پسر بودن فرزند خود قبل از به دنیا آمدن باخبر شوید، انجام سونوگرافی تشخیصی است. به طور معمول میتوان جنسیت نوزاد را از طریق سونوگرافی تشخیص داد. در این روش با دستگاه سونوگرافی یک اسکن کلی از بدن نوزاد روی صفحه نمایش به تصویر کشیده میشود؛ با بررسی اندام جنسی در این تصویر میتوان جنسیت نوزاد را تشخیص داد. برای فهمیدن جنسیت فرزندتان به طور قطعی و از طریق انجام سونوگرافی، باید زمانی در حدود 18 تا 20 هفته منتظر بمانید.
البته این اتفاق ممکن است به این سادگیها هم نباشد و به دلایل مختلفی مانند وضعیت نامناسب قرارگیری کودک در شکم مادر، نیازمند تکرار سونوگرافی یا صبر بیشتر باشد.
خلاصه
جنسیت نوزاد را از طریق سونوگرافی و در حدود 20 هفتگی بارداری میتوانید متوجه شوید. این زمان نسبتا طولانی احتمالا باعث داغ شدن بازار حدس و گمانهای اطرافیان خواهد شد. با این حال نباید فراموش کنید که تمام این نشانهها که به عنوان علائم بارداری دختر یا پسر مطرح میشوند به همان اندازه که محبوب هستند، غیرعلمی و نامعتبرند.
در حقیقت علائم بارداری دختر و پسر تفاوت معناداری با هم ندارند و بیشتر تغییرات ایجاد شده در بدن مادر، متاثر از نوسانات هورمونی و دلایل مختلف دیگر مرتبط با سلامت اوست. بنابراین هرگونه تغییر ناخوشایند و آزاردهنده را با پزشک خود در میان بگذارید و برای دانستن جنسیت فرزندتان از طریق انجام سونوگرافی اقدام کنید.