بارداریزنان و زایمان

دندان درد در بارداری؛ درمان با 4 گیاه شناخته شده در طب سنتی

دندان درد در بارداری، یکی از مشکلات غیرمنتظره است، ولی فراموش نکنید که برخی از تغییرات در دهان هنگام بارداری طبیعی به نظر می‌رسد؛ چون ناشی از تغییرات هورمونی دوران بارداری خواهد بود.

بی توجهی به دندان در دوران بارداری در اغلب موارد به عفونت لثه منجر می‌شود. پره اکلامپسی (شکل خطرناک فشار خون بالا که می‌تواند بعد از هفته 20 بارداری رخ دهد) و همچنین زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد نیز ممکن است از تاثیرات عفونت پیش‌گیری نشده در دندان باشد.

در این مقاله از مجله سلامت سیوطب به برخی از علل دندان درد در بارداری پرداخته شده است. همچنین زمان مراجعه به پزشک برای درمان دندان درد در بارداری بیان خواهد شد.

 

علت دندان درد در بارداری چیست؟

ژنژیویت بارداری یا التهاب لثه و دندان درد در بارداری|سیوطب

بیشتر زنان باردار در طول بارداری خود با ناراحتی‌های متفاوتی روبرو هستند، اما وقتی صحبت از درد یا حساسیت دندان‌ها می‌شود، این مشکل بارداری فرد را غافلگیر می‌کند. مشکلات دندان درد در بارداری شایع‌تر از آن چیزی است که برخی افراد تصور می‌کنند.

  • همان‌طور که افزایش استروژن و پروژسترون مسئول علائمی ‌مانند استفراغ و تهوع هستند، این تغییرات فرد را در برابر پلاک دندان آسیب‌پذیر خواهد کرد. تجمع پلاک، علت اصلی دندان درد در بارداری، خونریزی لثه و التهاب که به نام ژنژیویت بارداری شناخته می‌شود و تا 75درصد از زنان باردار را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • برخی از زنان نیز به تومورهای بارداری مبتلا می‌شوند که عمدتا به دلیل پلاک بیش از حد به وجود می‌آیند. رشد بیش از حد این تومورها (که اغلب در سه ماهه دوم رخ می‌دهد) گاهی باعث حساسیت و دندان درد در بارداری می‌شود و خوردن یا نوشیدن را دشوار می‌کند. این تومورها معمولا پس از زایمان خود به خود از بین خواهند رفت.
  • میان وعده‌های شیرین یا پُر کربوهیدرات خطر پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهد و اغلب با درد دندان در بارداری همراه خواهد بود.
  • استفراغ مکرر صبحگاهی یا اسید معده در دهان به آرامی مینای دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهند، به آن آسیب ‌می‌رسانند و موجب ایجاد حساسیت و گاهی درد دندان در بارداری خواهد شد

بیشتر بخوانید: ۱۷ درمان خانگی دندان درد با اثرگذاری سریع و بدون عوارض 

راه‌های درمان سریع دندان درد در بارداری چیست؟

چه دندان درد، لثه‌های حساس یا زخم عامل ناراحتی در دهان باشد، باید مراحل درمان را بر اساس میزان دندان درد در بارداری پیش بگیرید. این مراحل عبارتند از:

بیشتر بخوانید: ویار جنین دختر چیست؟ ۸ نشانه از نگاه قدیمی‌ها در تعیین جنسیت

1.مراجعه به دندانپزشک برای یافتن علت درد

انجام عکس‌برداری با اشعه ایکس و برخی روش‌های دندانپزشکی در دوران بارداری بی‌خطر است، اما با توجه به وضعیت بارداری شخص، دندانپزشک برخی از درمان‌ها را حداقل تا سه ماهه دوم به تعویق می‌اندازد.

دندان درد در بارداری امکان دارد در صورتی اتفاق بیفتد که نیاز به پر کردن یا ترمیم کانال ریشه باشد و لازمه انجام آن بیهوشی موضعی یا عمومی‌ خواهد بود که خطر سقط جنین را در سه ماهه اول افزایش می‌دهد.

اما از آنجایی که اندام‌های حیاتی کودک در سه ماهه دوم رشد می‌کنند، زمانی که دندان‌پزشکان برخی روش‌ها را به تعویق می‌اندازند، خطر عوارض جانبی کمتری وجود دارد.

بیشتر بخوانید: ۱۰ درمان خانگی درد لثه که شما را بی نیاز از دندان‌ پزشک می‌کند 

2. تمیز کردن پلاک دندان‌ها

تمیز کردن روتین دندان به کودک آسیبی نمی‌رساند؛ بنابراین آن را طبق روال انجام دهید. در واقع، تمیز کردن دندان‌ها امکان دارد حساسیت ناشی از پلاک بیش از حد را از بین ببرد و این یکی از راه‌های درمان فوری دندان درد در بارداری است.

تمیز کردن دندان‌ها التهاب لثه بارداری را نیز درمان می‌کند. به دلیل خطر ابتلا به التهاب لثه در دوران بارداری، دندانپزشک تمیز کردن مکرر را در دوران بارداری توصیه می‌کند (شاید هر 3 ماه یک‌ بار به جای هر 6 ماه یک ‌بار)

برداشتن پلاک همچنین می‌تواند ناراحتی ناشی از تومورهای بارداری و رشد بیش از حد غیر سرطانی روی لثه‌ها را کاهش دهد. تومور ممکن است تا پس از زایمان از بین نرود. البته جای نگرانی نیست چون عمدتا بعد از زایمان از بین می‌روند.

بیشتر بخوانید: عفونت دندان روکش شده ۳ دلیل دارد؛ روش‌های درمان عفونت زیر روکش را بشناسید! 

3. دریافت درمان‌های اختصاصی‌تر

گاهی، یک تومور غذا خوردن را دچار مشکل می‌کند که در این حالت دندانپزشک احتمال دارد برداشتن را در نظر بگیرد، اما باید تا سه ماهه دوم یا سوم صبر کرد. این روش با بی‌حسی موضعی برای بی‌حس کردن ناحیه اطراف لثه انجام می‌پذیرد.

اگر فرد در دوران بارداری دچار بیماری پریودنتال شود و امکان نجات دندان لق وجود نداشته باشد، کشیدن دندان در سه ماهه دوم بارداری یکی از راه‌های درمان دندان درد شدید در بارداری است. بعد از کشیدن دندان می‌توان گزینه‌های جایگزینی دندان مانند ایمپلنت یا بریج دندان ثابت را با دندانپزشک در میان گذاشت که هر دو بعد، از سه ماهه دوم بی خطر هستند.

بیشتر بخوانید: درمان دندان درد عصب کشی شده با روش‌های پزشکی و ۶ روش خانگی 

درمان‌های خانگی دندان درد در بارداری

اگر دندانپزشک درمان درد دندان در بارداری را تا سه ماهه دوم به تعویق انداخت، در این مدت کارهای زیادی برای درمان  خانگی درد دندان در بارداری  قابل انجام است.

 

1.حذف مواد غذای حساسیت‌زا

شناسایی و حذف غذاها و نوشیدنی‌هایی که حساسیت یا درد را تشدید می‌کنند خطر دندان درد در بارداری را کاهش خواهد داد.

بیشتر بخوانید: ویار جنین پسر، ۳ علائم بارداری پسر را بدانید

2. شستشوی دندان با جوش شیرین و آب

حالت تهوع و استفراغ در سه ماهه اول بارداری شایع است. برای محافظت از مینای دندان در برابر اسید موجود در صفرا از معده، بعد از استفراغ با آب گرم و جوش شیرین دهان شسته شود.

بیشتر بخوانید: دندان قروچه و ۷ درمان برای براکسیسم در کودکان و بزرگسالان 

3. شستشو با آب نمک درمان سنتی دندان درد در بارداری

شستشوی دهان با آب ‌نمک ولرم تا حدودی تورم و التهاب لثه را تسکین می‌دهد. آب نمک باکتری‌های محرک التهاب لثه را از بین می‌برد.

 

4. استفاده از کمپرس سرد

استفاده از کمپرس سرد به مدت 20 دقیقه در طول روز، نوشیدن آب یخ یا خوردن بستنی، التهابی که منجر به دندان درد می‌شود را کاهش خواهد داد. در صورت وجود خونریزی در لثه، سرما سرعت آن را کاهش خواهد داد.

بیشتر بخوانید: درمان ترشحات پنیری واژن با ۵ نمونه از ساده‌ترین روش‌های خانگی 

5. درمان دندان درد در بارداری با طب سنتی

درمان دندان درد در بارداری با سیر|سیوطب

  • میخک: یکی از ادویه‌های رایج که در طب سنتی گاهی برای کاهش درد و التهاب استفاده می‌شود، میخک است. روغن میخک را روی مقداری پنبه ریخته و آن را در ناحیه آسیب‌دیده نگه دارید تا درد خاموش شود.
  • سیر: حاوی آلیسین، ماده‌ای که دارای خواص ضد باکتریایی و همچنین دارای اثر تسکین‌دهنده فوری است. سیر خام را مستقیما در تماس با لثه آسیب دیده قرار ندهید؛ زیرا ممکن است آن را تشدید کند. سیر را له و آن را در پنبه بپیچید و بین دندان‌ها محکم نگه دارید. سیر برای دندان درد در بارداری از جمله درمان‌های گیاهی پر کاربرد محسوب می‌شود که اثری قوی دارد.
  • چای: چای سیاه حاوی تانن‌هایی است که باعث کاهش تورم می‌شود. به سادگی مقداری چای را در آب بجوشانید، بگذارید خنک شود و با آن لثه را بشویید.
  • ریحان: برای مبارزه با دندان درد نقش موثری دارد. چند برگ ریحان را به همراه مقدار مساوی دانه فلفل خرد کنید و این مخلوط را روی دندان آسیب دیده قرار دهید. در غیر این صورت ریحان را بجوید یا معجون، برگ ریحان و دانه فلفل را در آب جوشانده و آن را غرغره کنید.

بیشتر بخوانید: ۵ درمان خانگی ترشحات واژن برای رهایی از خارش و بوی بد واژن 

چگونه از دندان درد در دوران بارداری پیشگیری کنیم؟

دراین دوران عادات عالی بهداشت دهان و دندان خطر ابتلا به مشکلات دندانی را کم می‌کنند. کارهایی که برای جلوگیری از دندان درد در بارداری می‌توان انجام داد عبارتند از:

حداقل دو بار در روز دندان‌ها را مسواک بزنید و یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید. همچنین برای جلوگیری از پوسیدگی و استحکام دندان‌ها از خمیر دندان و دهان شویه حاوی فلوراید استفاده شود.

اگر حالت تهوع صبحگاهی دارید، پس از استفراغ، آب بنوشید یا دهان خود را بشویید. این به حذف اسید معده از دندان کمک می‌کند.

محدود ساختن مصرف غذاهای شیرین و کربوهیدرات و استفاده از غذاهای سالم مانند سبزیجات خام، کراکر گندم کامل و میوه به جلوگیری از ابتلا به دندان درد در بارداری کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی افتادگی رحم و افتادگی واژن؛ مشکل شایع در زنان بالای ۴۵ سال را بهتر بشناسیم! 

یادداشت پایانی درباره دندان درد در بارداری

بارداری باعث تغییرات زیادی در بدن و دهان می‌شود. دندان درد ممکن است ناشی از عدم تعادل هورمونی، تغییر در رژیم غذایی و حساسیت لثه باشد. تمیز کردن منظم دندان‌ها مانع از پوسیدگی می‌شود و به رفع دندان درد در بارداری کمک خواهد کرد. درمان‌های خانگی مانند دهان‌شویه‌ها و شستشو با آب نمک نیز به رفع ناراحتی‌هایی ناشی از دندان درد در بارداری کمک‌های قابل توجهی می‌کنند.

 

سوالات متداول درباره دندان درد در بارداری

1.آیا دندان درد نشانه بارداری زودرس است؟

بله، می‌تواند باشد. تغییرات هورمونی باعث دندان درد در بارداری و همچنین التهاب لثه می‌شود. اگر شخص این علائم را داشته باشد باید آزمایش بارداری را در نظر بگیرد.

2. کدام آنتی بیوتیک‌ها در دوران بارداری بی‌خطر هستند؟

پنی سیلین
آموکسی سیلین
سفالوسپورین‌ها
کلیندامایسین
کلرومایستین
سیپروفلوکساسین
داکسی سایکلین
لووفلوکساسین
ریفادین

3. چگونه تورم لثه در دوران بارداری را باید کاهش دهید؟

کمپرس سرد را به مدت 20 دقیقه روی التهاب قرار دهید و سعی کنید در طول روز آب یخ بنوشید.

منبع
verywellhealth.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا