زیباییناخن

درمان سیاه شدن ناخن پا به دلیل مشکلات مختلف مانند ضربه، قارچ یا یبماری‌های زمینه‌ای

فهرست محتوا نمایش

درمان سیاه شدن ناخن پا بستگی به علت ایجاد کننده سیاهی دارد. دلایل مختلفی برای سیاه شدن ناخن‌های پا وجود دارد که بعضی از آن‌ها می‌توانند ناخوشایند و حتی گاهی دردناک باشند. درمان سیاه شدن ناخن پا در بعضی موارد بسیار آسان بوده و حتی در مواردی نیاز به درمان هم ندارد. در صورتی که علت‌های دیگر به نسخه‌های دارویی و توصیه‌های پزشکی نیاز دارند. از علل ایجادکننده سیاهی در ناخن‌ها می‌توانیم به ضربه، عفونت‌های قارچی، ملانوما (نوعی سرطان پوست)، کم‌خونی، دیابت، بیماری‌های قلبی و کلیوی اشاره کنیم.

برای درمان سیاه شدن ناخن پا به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای، ابتدا باید بیماری زمینه‌ای درمان یا مدیریت شود. در این حالت سیاهی ناخن نیز رفع و درمان خواهد شد. در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب به بررسی درمان سیاه شدن ناخن پا می‌پردازیم. خواننده این مطلب و همراه باشید.

چه چیزی باعث سیاه شدن ناخن پا می‌شود؟ در اصل علت سیاه شدن ناخن پا چیست؟

رنگ ناخن‌های پا به طور طبیعی سفید است، اما در بعضی شرایط این رنگ تغییر می‌کند. به عنوان مثال ناخن‌ها می‌توانند در اثر تاثیر لاک‌های ناخن، کمبود مواد تغذیه‌ای، عفونت یا ضربه تغییر رنگ دهند. سیاه شدن ناخن پا نیز دلایل مختلف دارد که بعضی از آن‌ها خود به خود برطرف می‌شوند؛ اما در شرایطی که سیاهی برطرف نشد به روش‌ها و داروهای پزشکی برای درمان سیاه شدن ناخن پا نیاز خواهیم داشت.

بیشتر بخوانید: تغییر رنگ ناخن که هر رنگ نشانه یک بیماری‌ست

علت سیاهی ناخن پا چیست؟ علت کبودی ناخن شست پا و دیگر انگشتان را بشناسیم

درمان سیاه شدن ناخن پا به دلیل فشار راحت است|سیوطب

امکان دارد که سیاه شدن ناخن پا ناشی از موارد زیر باشد:

  • یک بیماری زمینهای: بعضی بیماری‌های مانند کمخونی، دیابت، بیماری قلبی یا بیماری کلیوی می‌توانند باعث سیاهی ناخن پا شوند.
  • عفونت‌های قارچی: در حالی که عفونت‌های قارچی اغلب سفید یا زرد به نظر می‌رسند؛ اما گاهی اوقات می‌توانند باعث سیاه شدن ناخن‌های پا در اثر تجمع قارچ‌ها شوند. باید اشاره کنیم که ناخن‌های پا به صورت ویژه در برابر عفونت‌های قارچی آسیب‌پذیر هستند؛ زیرا قارچ‌ها در محیطهای مرطوب و گرم رشد می‌کنند.
  • ملانوما: این بیماری جدی‌ترین نوع سرطان پوست است که اغلب به صورت یک لکه بد شکل قهوه‌ای تیره ظاهر می‌شود. چنین لکه‌هایی می‌توانند در زیر بستر ناخن نیز ایجاد شوند.
  • تروما: معمولا آسیب و ضربه به ناخن پا می‌تواند باعث شکستن رگ‌های خونی زیر ناخن شود. خونریزی حاصل در زیر ناخن، سیاه به نظر می‌رسد.
  • ضربههای مکرر: هنگامی که فردی کفش‌ها نامناسب (تنگ، جنس نامناسب، خشک یا خیلی سفت) می‌پوشد، به دلیل ضربه‌های مکرر ناخن‌های پا سیاه خواهند شد. این عارضه معمولا در بین دوندگان زیاد دیده می‌شود.
    همچنین فشارهای طولانی مدت به انگشتان پا ناشی از کفش‌های نامناسب می‌تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از مشکلات مانند تاول، سیاهی ناخن و دردناک شدن ناخن‌ها شود. در مواردی فشار بیش از حد به ناخن باعث افتادن آن نیز می‌شود.
  • تغییر رنگدانه: رنگ پوست افراد می‌تواند به طور طبیعی در طول زمان تغییر کند. این موضوع امکان دارد که ایجاد باعث لکه‌های تیره زیر ناخن‌های پای افرادی که پوست تیره‌ای دارند شود. تغییرات رنگدانه معمولا یکنواخت است، بنابراین اگر روی انگشت یک پا تاثیر بگذارد، معمولا روی انگشت همسان پای دیگر نیز تاثیر می‌گذارد.

بیشتر بخوانید: فرنچ ناخن را چگونه در خانه انجام دهیم؟

چه زمانی باید برای درمان سیاه شدن انگشت پا به پزشک مراجعه کرد؟

به طور معمول برای درمان سیاه شدن ناخن پا نیازی به مراجعه به پزشک نیست؛ اما اگر سیاهی به دلیل قارچ یا بیماری‌های دیگر باشد، مراجعه و معاینه پزشک توصیه می‌شود. توجه داشته باشید که انتخاب نوع درمان سیاه شدن ناخن پا به علت آن بستگی دارد.

همچنین در مواردی که بیمار علتی برای سیاه شدن ناخن پای خود پیدا نمی‌کند، بهتر است برای بررسی علت ایجادکننده این عارضه به پزشک مراجعه کند. افرادی که مشکوک به ملانوما هستند باید از یک متخصص پوست وقت ملاقات بگیرند، در صورتی که افرادی که دیابت دارند باید برای سیاه شدن ناخن خود به پزشک اصلی خود سر بزنند.

بیشتر بخوانید: قارچ ناخن عامل ۵۰درصد از ناهنجاری‌های ناخن

آیا ناخن سیاه پا عوارضی ایجاد می‌کند؟

در صورت عدم درمان سیاه شدن ناخن پا به دلیل قارچ، این بیماری می‌تواند بر تمام ناخن‌های پا و حتی سایر قسمت‌های بدن اثر گذاشته و پخش شود. همچنین در موارد شدید قارچ‌ها می‌توانند باعث آسیب دائمی به ناخن‌ها شوند و زیبایی آن‌ها را از بین ببرد.

همچنین امکان دارد که در اثر ملانوما نیز عوارضی در ناخن‌ها ایجاد شود که در بعضی شرایط با سیاهی ناخن در اثر ضربه اشتباه گرفته می‌شود. در صورتی که لکه‌ای سیاه روی ناخن ایجاد و در سراسر ناخن پخش شد یا با رشد ناخن پا از بین نرفت، باید برای بررسی آن به پزشک مراجعه کرد.

بیشتر بخوانید: ژلیش ناخن، عوارض، هزینه و دوام

چگونه می‌توان از سیاهی ناخن پا جلوگیری کرد؟

برای جلوگیری از آسیب به ناخن‌ها و حتی عدم نیاز به درمان سیاه شدن ناخن پا نکات زیر را رعایت کرد:

  • تمیز و خشک نگه داشتن ناخن‌ها می‌تواند به جلوگیری از بعضی از علل سیاه شدن ناخن کمک کند.
  • رعایت نکات ایمنی در حین کار از ضربه و صدمه دیدن ناخن‌ها جلوگیری می‌کند، مانند پوشیدن کفش مناسب در هنگام کار، قراردادن وسایل سنگین کار در جای مناسب (برای جلوگیری از افتادن آن‌ها روی پا)
  • شستن و خشک کردن کفش‌ها و جوراب‌ها برای جلوگیری از رشد قارچ در آن‌ها
  • کوتاه کردن ناخن‌ها پا برای جلوگیری از فشار به آن‌ها در کفش‌ها

وقتی نوبت به سایر علل زمینه‌ای می‌رسد، باید اقدامات پیشگیرانه دیگری را انجام دهید. از این کارها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاهش تابش مستقیم آفتاب به پاها و استفاده از کرم ضدآفتاب در اطراف انگشتان پا می‌تواند به پیشگیری از ملانوما کمک کند
  • کنترل قندخون و دیابت برای جلوگیری از سیاه شدن و زخم‌های دیابتی در پاها
  • کنترل بیماری‌های زمینه‌ای دیگر مانند بیماری‌های کلیوی
  • مدیریت و درمان مناسب سایر بیماری‌ها که می‌توانند باعث ایجاد سیاهی ناخن‌های پا شوند

با رعایت ساده این نکات به راحتی می‌توان از سیاه شدن ناخن پا جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید: ضخیم شدن ناخن و بیماری‌های ایجاد کننده این مشکل

راه‌های مختلف برای درمان سیاه شدن ناخن پا؛ رفع کبودی ناخن پا

درمان بستگی به علت دارد، به همین علت برای درمان موارد گفته شده روش‌های زیر پیشنهاد می‌شود:

درمان سیاه شدن ناخن پا با پماد و کرم‌های مختلف|سیوطب

1. درمان عفونت‌های قارچی برای رفع سیاهی ناخن‌ها

عفونت‌های قارچی انگشتان در مواردی که زود تشخیص داده شوند، در خانه نیز قابل درمان هستند. برای درمان سیاه شدن ناخن پا به دلیل عفونت در خانه به پمادها، کرم‌ها و پولیش‌های بدون نسخه نیاز است. در صورتی که درمان موارد شدید عفونت‌های قارچی به داروهای ضدقارچی تجویزی شده توسط پزشک نیاز دارد.

2. درمان سیاه شدن انگشت پا در اثر ضربه

باید بگوییم که سیاهی ناخن ناشی از ضربه یا تروما به درمان نیاز ندارد و کبودی ایجاد شده با رشد ناخن برطرف می‌شود. ممکن است فرد به دلیل ضربه در قسمت ناخن و انگشت درد داشته باشد که به این دلیل می‌تواند از داروهای مسکن یا کمپرس گرم و سرد استفاده کند.

3. درمان سیاه شدن ناخن پا به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای

در این حالت بیمار باید بیماری زمینه‌ای خود را با کمک پزشک کنترل، مدیریت و در صورت امکان درمان کند. به عنوان مثال افرادی که دیابت دارند، باید قندخون خود را کنترل کنند یا افرادی که دچار کم‌خونی هستند باید با کمک داروها و مکمل‌های خوراکی و حتی غذاهای خاصی، کم‌خونی خود را درمان کنند. این موضوع برای سایر بیماری‌های زمینه‌ای دیگر نیز صادق است.

بیشتر بخوانید: شکنندگی ناخن، روش‌هایی برای کنترل و بهبود شرایط

درمان سیاه شدن ناخن پا در خانه؛ درمان خانگی سیاه شدن ناخن دست در اثر ضربه یا ناخن پا

برای درمان کبودی و سیاهی زیر ناخن انگشتان پا می‌توان از روش‌های مختلفی در خانه استفاده کرد. در ادامه چند نمونه از روش‌های درمان سیاه شدن ناخن پا در خانه را معرفی خواهیم کرد:

درمان سیاه شدن ناخن پا در بعضی شرایط در خانه|سیوطب

4. استفاده از کمپرس یخ؛ بهترین راه درمان سیاه شدن ناخن پا در اثر ضربه

برای کاهش درد، کبودی و تورم در ناخن‌های پا می‌توان از کمپرس یخ استفاده کرد. همچنین در صورت نداشتن کمپرس می‌توان مقداری یخ را در کیسه‌ای قرار داد و آن کیسه را با یک پارچه تمیز روی محل آسیب‌دیده گذاشت. برای تاثیرگذاری بیشتر در روز اول از کمپرس یخ هر 2 ساعت یکبار به مدت 20 دقیقه روی محل آسیب استفاده کنید. سپس در روزهای بعدی این کار را 3 تا 4 مرتبه انجام دهید.

بیشتر بخوانید: مراقبت از ناخن به بهترین شکل ممکن

5. قرار دادن پا در آب گرم؛ درمان سیاه شدن ناخن در اثر ضربه

بعد از یک فعالیت طولانی و فشار به پاها و ناخن‌ها، قراردادن آن‌ها در آب گرم و کمی ماساژ می‌تواند در کاهش درد و جلوگیری از درد و التهاب موثر باشد. همچنین برای رفع درد ناشی از ضربه روی ناخن نیز می‌توان از آب گرم استفاده کرد. آب گرم باعث افزایش جریان خون در محل درد و آسیب شده و روند درمان و بهبودی را تسریع می‌کند

6. ماساژ با روغن‌های گیاهی؛ بهترین کار درمان خانگی درد ناخن ضربه خورده

اکثر روغن‌های گیاهی اثرات ضدالتهابی طبیعی دارند که باعث می‌شود التهاب، درد و کبودی زیر ناخن‌ها کاهش یابد. از این روغن‌ها می‌توانیم به روغن درخت چای، نعنا، اسطوخودوس، اوکالیپتوس و بابونه اشاره کنیم.

برای استفاده از این روغن‌ها می‌توان به صورت زیر عمل کرد:

  • مخلوط هر کدام از این روغن‌ها با روغن‌های حامل (روغن زیتون یا نارگیل) و مالیدن آن رو و اطراف انگشت سیاه شده
  • اضافه کردن چند قطره از هر کدام از روغن‌ها نام برده در یک کاسه آب گرم و قرار دادن پاها برای 15 دقیقه در آن
  • ریختن 6 قطره از یکی از روغن‌های گفته روی یک پارچه تمیز و قرار دادن آن روی ناخن آسیب‌دیده

با این اقدام ساده درد در قسمت ضربه و ناخن آسیب‌دیده کاهش خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: عوارض و فواید کاشت ناخن

7. استفاده از آلوئه ورا برای درمان سیاه شدن ناخن پا

استفاده از آلوئه ورا برای درمان سیاه شدن ناخن پا|سیوطب

آلوئه ورا یک گیاه درمان‌کننده عالی برای بیماری‌های پوستی و کبودی ناشی از صدمات است. افراد می‌توانند ژل موجود در برگ آلوئه ورا تازه را جدا کنند و برای چند روز آن را روی پای خود بمالند تا زمانی که کبودی برطرف شود.

8. استفاده از آب نمک برای رفع شیاه شدن ناخن پا در اثر ضربه

آب نمک می‌تواند درد و التهاب را تسکین دهد و برای بهبود گردش خون نیز مفید است. برای درمان سیاه شدن ناخن پا باید:

  • 2 قاشق غذاخوری نمک ساده یا دریایی را در یک کاسه آب گرم ریخته و آن را هم بزنید
  • سپس پاها را برای 5 تا 10 دقیقه در آن قرار دهید
  • انجام این کار روزی 2 تا 3 مرتبه می‌تواند به بهبود سریع آسیب ایجاد شده کمک کند

استفاده از آب و نمک به آرامش و رفع خستگی از پاها و حتی گوفتگی آن‌ها کمک خواهد کرد.

9. زردچوبه و خواص فوق‌العاده آن به عنوان بهترین درمان سیاه شدن ناخن در طب سنتی

زردچوبه خواص ضدالتهابی قوی و ترکیبات ضدمیکروبی دارد. برای درمان آسیب ایجاد شده در انگشتان پا یا جلوگیری از کبودی در ناخن‌ها بعد از یک فعالیت سخت، استفاده از ضماد زردچوبه روش مناسبی است.

بیشتر بخوانید: ناخن | بیماری های ناخن

چشم انداز درمان سیاه شدن ناخن پا چیست؟

درمان سیاهی ناخن پا به علت زمینه‌ای بستگی دارد، به این صورت که موارد مربوط به تروما و عفونت قارچی بهترین چشم انداز را دارند. در این موارد ناخن‌های آسیب دیده رشد می‌کنند و سیاهی ایجاد شده از بین می‌رود. همچنین در بعضی شرایط می‌توان عفونت‌های قارچی خفیف را در خانه درمان کرد.

در صورتی که سیاهی ناخن پا ناشی از ملانوما و سایر بیماری‌های زمینه‌ای باشد، نیاز به درمان‌های تخصصی دارد. همچنین باید گفت که چشم‌انداز چنین مواردی بستگی به این دارد که بیمار چقدر زود (تشخیص زودهنگام بیماری زمینه‌ای) علت اصلی را درمان کند.

بیشتر بخوانید: چگونگی مراقبت از پا و ناخن های پا

یادداشت پایانی

یکی از آسیب‌هایی که امکان دارد برای هر شخصی از بزرگسال تا کودک رخ دهد، سیاه شدن ناخن پا یا دست است. به طور معمول سیاهی در ناخن‌های پا در اثر آسیب، تروما یا عفونت‌های قارچی ایجاد می‌شود که در این شرایط درمان سیاه شدن ناخن پا بسیار راحت است.

اما در بعضی شرایط سیاه شدن ناخن‌ها علت دیگری دارد که از آن‌ها می‌توانیم به دیابت، کم‌خونی، بیماری‌های کلیوی یا قلبی و حتی نوعی سرطان پوست به نام ملانوما اشاره کنیم. درمان سیاه شدن ناخن پا در این شرایط بستگی به بیماری زمینه‌ای، شدت، پیشرفت و میزان جدی بودن بیماری دارد. شرایطی را در نظر بگیرید که یک بیمار دیابتی به دلیل عدم رعایت دوره‌های درمانی خود دچار سیاهی ناخن پا و زخم‌های شدید شده است. در این حالت درمان سیاه شدن ناخن پا می‌تواند سخت باشد.

سوالات متداول در مورد درمان سیاه شدن ناخن پا

1. بهترین درمان برای سیاه شدن انگشت پا در اثر ضربه چیست؟

استفاده از کمپرس سرد، قرار دادن پا در آب گرم، استفاده از زردچوبه و ماساژ با روغن‌های گیاهی.

2. چرا ناخن پا سیاه میشود؟

علت‌های مختلفی برای سیاه شدن ناخن پا وجود دارد که از آن‌ها می‌توان به ضربه، عفونت‌های قارچی، ملانوما و تغییر رنگدانه‌ها اشاره کرد.

3. سیاه شدن ناخن در اثر ضربه درمان می‌شود؟

درمانی برای رفع سیاهی ناخن در اثر ضربه وجود ندارد. این سیاهی با بلند شدن ناخن بالا آمده و هنگام کوتاه کردن آن از بین می‌رود.

منبع
healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا