اختلالات رشدیاعصاب و روان

درمان لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان با روش‌ها و تکنیک‌ها استاندارد

درمان لکنت زبان از کارهایی است که باید در نزدیک‌ترین زمان ممکن انجام شود. این کار تاثیر بسیاری در روابط اجتماعی، شغلی و عاطفی افراد دارد. همچنین مانع از مشکلات فراوانی می‌شود که از نظر روحی و عاطفی می‌تواند آینده شخص را تهدید کند.

لکنت زبان جزء آن دسته از اختلالات گفتاری است که منجر به بروز موانعی در روند صحبت کردن عادی افراد می‌شود. این اختلال در تمامی افراد و در طیف سنی مختلفی مشاهده می‌شود. بنابراین محدودیت سنی در زمینه ابتلا به این اختلال وجود ندارد. مهم‌ترین ‌نکته‌ای که می‌توان درباره لکنت زبان بیان کرد این است که این مساله‌ بیماری به شمار نمی‌رود، بلکه یک اختلال است.

زمانی که افراد به لکنت زبان دچار هستند به راحتی نمی‌توانند هجاها یا کلمات را تلفظ کنند. هنگامی که در حال ادای جملات هستند احتمال دارد که صحبت‌شان ناقص بماند و قطع شود. از سویی نیز احتمال دارد فرد یک کلمه را چند بار تکرار کند.

فرد در لکنت زبان کاملا آگاه است که چه چیزی می‌خواهد بگوید، اما روند انتقال آن مفاهیم ذهنی در قالب جملات با دشواری همراه است. با ما همراه باشید تا به شما بگوییم که روند درمان لکنت زبان چگونه انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: درمان سندروم داون از دوران جنینی تا بزرگسالی با کاردرمانی

لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان

درمان لکنت زبان کودکان مانع بسیاری از آسیب‌های روانی آینده می‌شود|سیوطب

همان‌طور که در بخش‌های قبلی گفته شد، لکنت زبان طیف سنی خاصی ندارد و همه افراد در هر سنی احتمال دارد با این اختلال مواجه شوند.

علیرغم اینکه اختلال محدود به سن خاصی نیست، اما مشاهده می‌شود که آمار ابتلای کودکان بین سن 2 تا 6 سال بیش از سایر افراد و بزرگسالان است.

اما دیگر آمارها میزان ابتلا به لکنت زبان در مردان را بیش از زنان نشان می‌دهد. بنابراین می‌توان گفت تفاوت جنسیتی از عواملی است که احتمال بروز لکنت زبان را افزایش یا کاهش خواهد داد. برای مثال لکنت زبان در مردان نسبت به زنان احتمال شیوع بیشتری دارد.

بیشتر بخوانید: انواع لکنت زبان و آشنایی با علل پیدایش لکنت کودکان و بزرگسالان

آیا درمان لکنت زبان به شکل خودبه‌خودی ممکن است؟

بر اساس یافته‌هایی که پژوهشگران داشتند، شاهد هستیم که نزدیک به 70 الی 75درصد کسانی که در کودکی دچار این اختلال بودند در بزرگسالی درمان لکنت زبان را تجربه کرده‌اند. بنابراین می‌توان امیدوار بود که کودکان به مرور زمان بتوانند گفتار بدون اختلال را تجربه کنند.

اما واقعیت این است که آمارهایی نیز در دست است که برخی از آن‌ها حتی در بزرگسالی با اختلال لکنت زبان روبه‌رو هستند. بنابراین نیاز است که برای بهبود و درمان لکنت زبان به صورت قطعی در همان سنین پایین روند درمان برایشان انجام شود. اگر قرار باشد از هر چهار کودکی که یک نفر آن به لکنت زبان دچار است تا بزرگسالی این عارضه را با خود همراه داشته باشد؛ باید این نگرانی را داشته باشید که در لحظات و روزهای حساس زندگی چه مشکلاتی را به دوش خواهد کشید.

برای مثال احتمال دارد بسیاری از فرصت‌های زندگی‌اش را مثل مصاحبه‌های کاری یا ارائه موفق یک تحقیق در بین هم کلاسی‌های دانشگاهی خود به دلیل عدم درمان لکنت زبان در زمان مناسب از دست بدهد.

بیشتر بخوانید: درمان اوتیسم؛ بازی اثرگذارترین شیوه درمان

ضرورت درمان لکنت زبان به موقع برای کودکان

درمان لکنت زبان افراد موجب حضور آن‌ها همچون افراد دیگر در اجتماع می‌شود|سیوطب

یکی از مهم‌ترین ‌نکاتی که از سوی متخصصان و درمان‌گران ارائه می‌شود این است که ضرورت دارد کودکان را سریعا برای روند درمان به متخصص مربوطه نشان دهید. زیرا لکنت زبان علاوه بر این که آن‌ها را در زمینه صحبت کردن آزار می‌دهد، ممکن است زمینه را نیز برای آسیب‌های روانی آنان فراهم کند.

برای مثال تصور کنید کودکی که دچار این اختلال است اگر دیرتر برای روند درمان لکنت زبان اقدام کند، احتمال دارد از سوی همسالان خودش مورد تمسخر قرار بگیرد. مسخره شدن نیز می‌تواند باعث شود که در بزرگسالی آسیب‌های روانی را تجربه کند. بنابراین به والدین توصیه می‌شود که حتما اقدامات لازم را برای رفع مشکلات کودک‌شان زودتر انجام دهند.

از طرفی به هر میزانی که روند درمان به تاخیر بیفتد به همان اندازه در آینده روند درمان می‌تواند با دشواری‌ها و پیچیدگی‌هایی همراه باشد.

بیشتر بخوانید: اوتیسم یا اختلال درخودماندگی چیست؟

تفاوت‌های تکنیک‌های درمان براساس عوامل مختلف

زمانی که افراد برای روند درمان لکنت زبان اقدام می‌کنند در ابتدا سن و هدف‌های ارتباطی آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. در انتها بر اساس این دو عامل روش درمانی انتخاب می‌شود.

بیشتر بخوانید: سندروم داون یا نشانگان داون چیست؟ آیا سندروم داون ارثی است؟

انواع روش‌های درمان لکنت زبان

تکنیک‌های درمان لکنت زبان را باید به دقت و زیر نظر متخصصین انجام دهید|سیوطب

در این بخش می‌خواهیم مهم‌ترین ‌و ثمر‌بخش‌ترین ‌تکنیک‌های درمان بهبود لکنت زبان را به شما ارائه کنیم.

اما مهم‌ترین ‌نکته‌ای که باید در همان ابتدا از آن آگاه باشید عدم درمان قطعی و نهایی لکنت زبان است. بنابراین نمی‌توان امیدوار بود که آن را به طور کامل درمان کرد. اما می‌توان راهکار‌هایی را به کار گرفت که تا حد زیادی بهبودی حاصل شود.

بیشتر بخوانید: درمان کوچکی اندام تناسلی در کودکان و ضرورت جراحی فالوپلاستی

انواع تکنیک‌های لکنت درمانی

  • تکنیک‌های آرام سازی یا آرام ساختن

 در این تکنیک درمان‌گران تلاش می‌کنند که با ارائه مشاوره‌ها و تکنیک‌هایی به مبتلایان آموزش دهند که به صورت روزانه آرام صحبت کردن و کنار گذاشتن استرس را تمرین کنند. وقتی افراد تمرین می‌کنند به صورت آرام و بدون استرس صحبت کنند به مرور لکنت زبان آن‌ها از بین خواهد رفت.

زمانی که افراد یاد می‌گیرند در هنگام صحبت کردن با دیگران استرس نداشته باشند و به آرامی تمامی آنچه که در ذهن‌شان وجود دارد را بگویند، کم کم این اختلال رفع می‌شود. البته نباید تصور کنید که این تکنیک در کوتاه مدت می‌تواند نتیجه درمانی در پی داشته باشد. بلکه در طولانی مدت و با تمرین‌های اصولی می‌توان امیدوار بود که به نتایج قابل توجهی دست پیدا کرد. به عمده اقداماتی که با هدف کاهش لکنت زبان انجام می‌شود، گفتار درمانی می‌گویند.

بیشتر بخوانید: درمان شب ادراری کودکان به روش‌های پزشکی، روان‌درمانی و طب سنتی

  • تکنیک‌های تنفسی و آرام نفس کشیدن

باید یاد بگیرید چگونه فرایند دم و بازدم به آرامی انجام شود تا اثرات آن را برای کاهش درصد لکنت زبان در یک مکالمه طولانی ببینید.

تنفس سریع و تند در نهایت به این نتیجه منجر خواهد شد که استرس بگیرید و ذهن‌تان در گیر لکنت زبان‌تان شود. بنابراین زمانی که آرام هستید و ذهن خودتان را آزاد کرده‌اید به راحتی می‌توانید مکالمه‌تان را مدیریت کنید. در این شرایط شاهد خواهید بود که بدون هیچ‌گونه تپق یا گیر کردن در ادای کلمات و جملات می‌توانید مفهوم مد نظرتان را منتقل کنید.

بیشتر بخوانید: ۵ مراقبت‌های بعد ختنه؛ ساده ولی بسیار مهم برای تسریع روند درمان

  • تکنیک‌های تسهیل و کاهش سرعت صحبت کردن

قرار نیست که با سرعت بالایی صحبت کنید. بنابراین بهتر است در روند درمان تمرین صحبت کردن با سرعت پایین را داشته باشید. این روند تا زمانی ادامه پیدا می‌کند که توانایی کنترل ذهن‌تان و کاهش لکنت زبان‌تان را به‌ دست بگیرید. در نهایت زمانی که این توانمندی در شما ایجاد شد می‌توانید به راحتی با سرعت دلخواه صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: درمان پا درد کودکان؛ معرفی همه راه‌های رفع درد پای خردسالان در خانه

  • تکنیک‌های بهبود وضعیت اضطراب کودکان برای کاهش تعجیل در صحبت کردن ناشی از اضطراب

کودکان و افرادی که دارای اضطراب هستند احتمال دارد بیشتر با لکنت زبان مواجه شوند. بنابراین بهتر است که طی جلسات روان درمانی و مشاوره با متخصصان مربوطه به بهبود وضعیت اضطراب‌تان بپردازید. در نهایت با کنترل اضطراب به کاهش لکنت زبان در خودتان کمک خواهید کرد.

این شیوه درمان لکنت زبان نیز زیر مجموعه تکنیک‌های درمانی شناختی_ رفتاری قرار می‌گیرد. زیرا متخصصان می‌خواهند به ریشه‌ها و علل اصلی اضطراب و در نهایت علل لکنت زبان پی ببرند. در نهایت به رفع علت‌های اصلی خواهند پرداخت و درمان انجام می‌شود.

این روزها تکنیک‌های روانشناختی از اهمیت بالایی برخوردارند و به راحتی می‌توانند منجر به بهبود لکنت زبان افراد شوند.

بیشتر بخوانید: ختنه کردن نوزاد قاتل بیماری‌های آلت تناسلی و سلامت جنسی

دارو درمانی برای کاهش لکنت زبان

یکی از ابهامات و سوالاتی که در خصوص درمان لکنت زبان وجود دارد، درمان اثربخش این اختلال با دارو است. باید توجه داشته باشید که این تکنیک درمانی هنوز از سوی سازمان‌های معتبر جهانی تایید نشده است. زیرا دارویی تولید نشده است که بتواند نتایج قطعی روی درمان لکنت زبان داشته باشد. اما در مواردی از داروهایی برای کاهش میزان لکنت زبان استفاده می‌شود که نوعی درمان غیرمستقیم به شمار می‌آید. مثل داروهایی که برای کاهش استرس و اضطراب مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: علت بوی بد دهان کودک؛ از التهاب لوزه‌ها تا بیماری لثه

به کارگیری انواع دستگاه‌ها و فناوری‌های نوین برای مداخله درمانی لکنت زبان

این روزها پژوهشگران و متخصصان مختلفی روی طراحی دستگاه ویژه درمان لکنت زبان کار می‌کنند. برای مثال یکی از ایده‌ها طراحی دستگاهی است که روی سیگنال‌های مغزی یا بخش‌های خاصی از مغز اثر بگذارد. با این کار به راحتی می‌توان روند درمان اختلال لکنت زبان را با مداخله مغزی انجام داد.

بیشتر بخوانید: درمان تب کودکان و تاثیر شگفت انگیز مایعات و خوابیدن و گلاب

نکاتی برای درمان لکنت زبان در خانه

درمان لکنت زبان به همراه خانواده و دوستان در خانه ممکن است|سیوطب

استفاده از متخصصان برای درمان امری است که می‌تواند کمک بسیاری به افراد بکند؛ اما روش‌هایی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها سود ببرید تا شرایط بهبود سریع‌تر به دست بیاید.

بیشتر بخوانید: درمان زردی نوزاد در خانه با لامپ مخصوص

کاهش سرعت در مکالمه

یکی از بهترین روش‌هایی که می‌تواند در بهبود لکنت زبان موثر باشد، آهسته بیان کردن کلمات است. عجله برای تکمیل فرایند فکر کردن، یکی از مواردی است که موجب می‌شود، کلمات درست به زبان نیایند.

چند نفس عمیق بکشید و آرام صحبت کردن را در برنامه خود قرار دهید. تصمیم خود را با اعضای خانواده و دوستان در میان بگذارید و از آن‌ها بخواهید که با صبر در این راه همراه شما باشند.

بیشتر بخوانید: تغذیه کودکان در زمان اسهال؛ رژیم غذایی و مراقب‌های ضروری

تکرار و تمرین داشته باشید

با اعضای خانواده و دوستان خود صحبت کنید و از آن‌ها بخواهید که هر چه بیشتر با شما گفتگو داشته باشند. تمرین گفتگو در یک محیط ایمن از نظر روحی و روانی، باعث آرامش ذهن خواهد شد و شرایط مناسب‌تری را برای شما به وجود می‌آورد.

همچنین قرار گرفتن در گروه‌های همیاری درمان لکنت زبان می‌تواند فواید بسیاری داشته باشد:

  • درک این مسئله که افراد دیگری هم مانند شما هستند
  • آن‌ها در جمع‌های دوستانه چگونه صحبت می‌کنند
  • چه چیزی باعث بهبود شرایط صحبت کردن آن‌ها می‌شود
  • چه چیزهایی باعث افزایش لکنت در آن‌ها می‌شود

صدای‌تان را ضبط کنید و بشنوید

صدای خود را در زمان صحبت کردن ضبط کنید و در تنهایی بشنوید. این کار باعث می‌شود:

  • کلماتی که موجب افزایش لکنت شما می‌شود را بشناسید
  • مواردی را درک کنید که شاید تاکنون به آن‌ها توجه نکرده‌اید

البته ممکن است چنین کاری باعث آزردگی شما شود یا اضطراب شما را افزایش دهد. برای کنترل چنین شرایطی بهتر است گوش کردن به صدای‌تان را با زمان‌های کم شروع کنید. مشاهده بهبود صحبت کردن و موفقیت می‌تواند کمک بسیاری برای درمان لکنت زبان باشد.

بیشتر بخوانید: واکسن آبله مرغان و ضرورت تزریق آن

شرایطی که بستگان و دوستان برای درمان لکنت زبان باید رعایت کنند

  • آن‌ها باید به شما اجازه دهند که با سرعت خودتان صحبت کنید. تلاش برای افزایش سرعت می‌تواند موجب فشار عصبی شود و در نهایت لکنت را بیشتر می‌کند.
  • آن‌ها نباید جملات شما را کامل کنند. باید با صبوری اجازه دهند که شما کلمات و جملات خود را کامل کنید. این کار موجب احساس رضایت در شما می‌شود و کمک بزرگی برای درمان لکنت زبان است.

خاتمه

در بخش‌های مختلفی که در این مقاله آمد به مهم‌ترین نکاتی که در زمینه لکنت زبان وجود دارد پرداختیم. توصیه‌ای که پزشکان و متخصصان مربوطه همواره به والدین دارند این است که هرگز روند درمان لکنت زبان کودک‌شان را به تاخیر نیندازند. بنابر تمامی استدلال‌هایی که در طول متن آمد ضرورت درمان به موقع لکنت زبان نیز روشن شد.

از سوی دیگر باید به میزان تجربه و تخصص درمان‌گرانی که در این زمینه فعالیت می‌کنند نیز توجه داشته باشید. زیرا در صورتی که توانایی درمانی لکنت زبان را نداشته باشند، احتمال دارد کودک شما از ادامه درمان سرباز زند. بنابراین ممکن است که این موضوع سایر عوارض و مشکلات مربوط به خودش را در پی داشته باشد.

منبع
raseshrehab.com

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا