درمان دیابت نوع دو یا مدیریت و کنترل علائم ؟
درمان دیابت نوع دو به اولین گام آن یعنی تشخیص دقیق بستگی دارد، بنابراین بهتر است تعریفی مختصر از این بیماری ارائه دهیم تا ابتدا مشخص شود که علائم ظاهر شده، نشان دهنده دیابت است یا خیر. دیابت نوع دو یک بیماری مادامالعمر است که بدن را از استفاده از انسولین باز میدارد. گفته میشود در افراد مبتلا به دیابت نوع دو مقاومت به انسولین دیده می شود.
افرادی که میانسال یا مسنتر هستند، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع دو قرار میگیرند که قبلا به آن دیابت بزرگسالان میگفتند. اما دیابت نوع دو عمدتا به دلیل چاقی دوران کودکی بر کودکان و نوجوانان نیز تاثیر میگذارد.
نوع 2 دیابت شایعترین نوع دیابت است. حدود 29 میلیون نفر در ایالات متحده مبتلا به نوع 2 دیابت و 84 میلیون نفر دیگر به پیش دیابت مبتلا هستند، به این معنی است که قند خون (یا گلوکز خون) آنها بالا است اما هنوز به سطحی که به دیابت مبتلا شوند نرسیده اند.
بیشتر بخوانید: 6درمان عفونت ادراری (UTI) و 10 سوال مهم که باید از پزشک بپرسید
علائم و نشانههای دیابت نوع دو
درمان دیابت نوع دو مستلزم شناسایی علائم آن است و میتواند آنقدر خفیف باشد که متوجه آنها نشوید. این علائم عبارتند از:
- تشنه بودن
- ادرار کردن زیاد
- تاری دید
- بداخلاق بودن
- سوزن سوزن شدن یا بیحسی در دست یا پا
- خستگی یا احساس فرسودگی
- زخمهایی که خوب نمیشوند
- عفونتهای قارچی که مدام عود میکنند
- احساس گرسنگی
- کاهش وزن بدون تلاش
- ابتلا به عفونت
بیشتر بخوانید: آمادگی قبل از کولونوسکوپی و طریقه مصرف پودر پیدرولاکس برای تخلیه روده
روش تشخیص دیابت نوع دو
دیابت نوع دو معمولا با استفاده از آزمایش هموگلوبین گلیکوزه (A1C) تشخیص داده میشود. این آزمایش خون میانگین سطح قند خون را در دو تا سه ماه گذشته نشان میدهد و نتایج به صورت زیر تفسیر میشوند:
- زیر 5.7 درصد طبیعی است
- 7 درصد تا 6.4 درصد به عنوان پیش دیابت تشخیص داده میشود
- 5 درصد یا بیشتر در دو آزمایش جداگانه نشان دهنده دیابت است
اگر آزمایش A1C در دسترس نباشد، یا اگر شرایط خاصی دارید که با آزمایش A1C تداخل دارد، پزشک ممکن است از آزمایشهای زیر برای تشخیص دیابت استفاده کند:
بیشتر بخوانید: سرطان مقعد و انواع، علائم و روشهای درمانی سرطان رکتوم
آزمایش قند خون تصادفی مقادیر قند خون بر حسب میلیگرم قند در دسی لیتر (mg/dL) یا میلیمول قند در لیتر (mmol/L) خون بیان میشود. صرف نظر از آخرین باری که چیزی خوردهاید، سطح 200 میلیگرم در دسیلیتر (11.1 میلی مول در لیتر) یا بالاتر نشان دهنده دیابت است، به خصوص اگر علائم و نشانههای دیابت مانند تکرر ادرار و تشنگی شدید را نیز داشته باشید.
آزمایش قند خون ناشت:. نمونه خون پس از یک شب ناشتا گرفته میشود و نتایج به صورت زیر تفسیر میشوند:
- کمتر از 100 mg/dL (5.6 mmol/L) طبیعی است
- 100 تا 125 mg/dL (5.6 تا 6.9 mmol/L) به عنوان پیش دیابت تشخیص داده میشود
- 126 میلیگرم در دسی لیتر (7 میلیمول در لیتر) یا بالاتر در دو آزمایش جداگانه به عنوان دیابت تشخیص داده میشود
بیشتر بخوانید: ادرار خونی؛ معرفی ۷ دسته از اشخاصی که در معرض ابتلا به هماچوری قرار دارند
تست تحمل گلوکز خوراکی: این تست (به جز در دوران بارداری) کمتر از بقیه استفاده میشود. باید یک شب ناشتا باشید و سپس یک مایع شیرین در مطب دکتر بنوشید. سطح قند خون به طور دورهای برای دو ساعت آینده آزمایش و نتایج به صورت زیر تفسیر میشوند:
- کمتر از 140 میلیگرم در دسیلیتر (7.8 میلیمول در لیتر) طبیعی است
- 140 تا 199 mg/dL (7.8 mmol/L و 11.0 mmol/L) به عنوان پیش دیابت تشخیص داده میشود
- 200 میلیگرم در دسی لیتر (11.1 میلی مول در لیتر) یا بیشتر پس از دو ساعت نشان دهنده دیابت است.
غربالگری: انجمن دیابت آمریکا غربالگری معمول با آزمایشهای تشخیصی دیابت نوع دو را به همه بزرگسالان 45 ساله یا بالاتر و در گروههای زیر توصیه میکند:
- کودکانی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند و سابقه خانوادگی دیابت نوع دو یا سایر عوامل خطر دارند
- افراد کمتر از 45 سال که اضافه وزن و یک یا چند عامل خطر مرتبط با دیابت دارند
- افرادی که پیشدیابت در آنها تشخیص داده شده است
- زنانی که دیابت بارداری داشتهاند
بیشتر بخوانید: سرطان پروستات و آشنایی با مراحل مختلف پیشرفت سرطان
پس از تشخیص دیابت نوع دو
اگر دیابت تشخیص داده شود، پزشک یا ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است آزمایشهای دیگری را برای تمایز بین دیابت نوع 1 و نوع 2 انجام دهد – زیرا درمان دیابت نوع دو متفاوت از نوع یک است.
ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی سطح A1C را حداقل دو بار در سال و زمانی که تغییراتی در درمان ایجاد شود، تکرار میکند. اهداف A1C بسته به سن و سایر عوامل متفاوت است. برای اکثر مردم، انجمن دیابت آمریکا سطح A1C زیر 7 درصد را توصیه میکند.
بیشتر بخوانید : عفونت ادراری در زنان؛ معرفی ۷ عامل موثر در ایجاد این بیماری
روشهای درمان دیابت نوع دو
درمان دیابت نوع دو شامل:
- تغذیه سالم
- ورزش منظم
- کاهش وزن
- داروی دیابت یا انسولین درمانی
- پایش قند خون
این مراحل به نگه داشتن سطح قند خون به حد طبیعی کمک میکند که میتواند عوارض را به تاخیر بیندازد یا از آن جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: درمان سنگ کلیه؛ از آشامیدن آب و مصرف مسکن تا درمانهای تهاجمی
تغذیه سالم برای درمان دیابت نوع دو
برخلاف تصور رایج، رژیم دیابت خاصی وجود ندارد. با این حال، مهم است که رژیم غذایی خود را حول محورهای زیر متمرکز کنید:
- غذاهای پر فیبر مانند میوهها، سبزیجات غیر نشاستهای و غلات کامل
- یک برنامه منظم برای وعدههای غذایی و میان وعدههای سالم
- روغنهای پخت و پز سالم، مانند روغن زیتون یا روغن کانولا
- وعدههای متوسط لبنیات کمچرب، گوشتکم چرب و ماهی
- غلات تصفیه شده، سبزیجات نشاستهای و شیرینی کمتر
- مصرف اندازههای کوچکتر غذا
امکان دارد پزشک برای درمان دیابت نوع دو توصیه کند که به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید، که میتواند به موارد زیر کمک کند:
- مصرف کربوهیدرات را کنترل کنید تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارید
- در میان ترجیحات غذایی خود، انتخابهای سالم را شناسایی کنید
- عادات جدید را توسعه دهید و موانع تغییر عادات را برطرف کنید
- وعدههای غذایی متعادل و مغذی را برنامهریزی کنید
بیشتر بخوانید: درمان تکرر ادرار؛ از افزایش فواصل تخلیه ادرار تا اصلاح رژیم غذایی
فعالیت بدنی و ورزش برای کنترل و درمان دیابت نوع دو
ورزش برای کاهش وزن یا حفظ وزن سالم مهم است. همچنین به تنظیم سطح قند خون کمک میکند. قبل از شروع یا تغییر برنامه ورزشی خود با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی اولیه خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که فعالیتهای که انجام میدهید ایمن هستند.
ورزش هوازی: یک ورزش هوازی را انتخاب کنید که از آن لذت میبرید، مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری یا دویدن. بزرگسالان باید 30 دقیقه یا بیشتر ورزش هوازی متوسط را در بیشتر روزهای هفته یا حداقل 150 دقیقه در هفته انجام دهند. کودکان باید روزانه 60 دقیقه ورزش هوازی متوسط تا شدید داشته باشند.
ورزش مقاومتی: ورزش مقاومتی قدرت، تعادل و توانایی شما را برای انجام آسانتر فعالیتهای روزمره افزایش میدهد. تمرینات مقاومتی شامل وزنه برداری، یوگا و کالیستنیک است. بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 باید هر هفته دو تا سه جلسه ورزش مقاومتی انجام دهند. کودکان باید حداقل سه روز در هفته در فعالیتهایی شرکت کنند که باعث افزایش قدرت و انعطافپذیری می شود که میتواند شامل تمرینات مقاومتی، ورزش و کوهنوردی باشد.
کم تحرکی را کنار بگذارید: از بین بردن دورههای طولانی بیتحرکی، مانند نشستن پشت کامپیوتر، میتواند به کنترل سطح قند خون کمک کند. هر 30 دقیقه چند دقیقه به ایستادن، راه رفتن یا انجام فعالیتهای سبک اختصاص دهید.
بیشتر بخوانید: درمان بی اختیاری ادرار؛ از تقویت مثانه تا تمرینات عضلات لگن
تاثیر کاهش وزن در درمان دیابت نوع دو
کاهش وزن باعث کنترل بهتر سطح قند خون، کلسترول، تری گلیسیرید و فشار خون میشود. اگر اضافه وزن دارید، ممکن است پس از کاهش 5درصد از وزن بدن خود، شاهد بهبود در این عوامل باشید. با این حال، هرچه وزن بیشتری از دست بدهید، مزایای بیشتری برای درمان دیابت نوع دو و سلامتی در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی یا متخصص تغذیه میتواند به شما در تعیین اهداف کاهش وزن مناسب کمک کند.
بیشتر بخوانید: درمان درد سنگ کلیه با استفاده از دارو روشهای خانگی
نظارت بر قند خون در کنترل درمان دیابت نوع دو
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی توصیه میکند که هر چند وقت یکبار سطح قند خون خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که در محدوده هدف خود قرار دارید. برای مثال، ممکن است لازم باشد آن را یک بار در روز و قبل یا بعد از ورزش بررسی کنید. اگر انسولین مصرف میکنید، ممکن است لازم باشد این کار را چند بار در روز انجام دهید.
مانیتورینگ معمولا با یک دستگاه کوچک خانگی به نام قندسنج انجام میشود که میزان قند موجود در یک قطره خون را اندازهگیری میکند. شما باید یک رکورد از اندازهگیریهای خود داشته باشید تا با تیم مراقبت های بهداشتی خود به اشتراک بگذارید.
پایش مداوم گلوکز یک سیستم الکترونیکی است که سطح گلوکز را هر چند دقیقه یک بار از حسگری که در زیر پوست شما قرار میگیرد، ثبت می کند. اطلاعات را می توان به یک دستگاه تلفن همراه مانند تلفن شما منتقل کرد و سیستم می تواند هشدارهایی را در صورت بالا یا خیلی پایین بودن سطوح ارسال کند.
بیشتر بخوانید: درمان عفونت ادراری در زنان؛ از مصرف آنتیبیوتیک تا شیوههای خانگی
انسولین درمانی برای کنترل و درمان دیابت نوع دو
برخی از افراد به انسولین درمانی برای درمان دیابت نوع دو نیاز دارند. در گذشته، انسولین درمانی به عنوان آخرین راه حل مورد استفاده قرار میگرفت، اما امروزه در صورتی که اهداف قند خون با تغییر شیوه زندگی و سایر داروها برآورده نشود، ممکن است زودتر تجویز شود.
انواع مختلف انسولین با توجه به مدت زمان اثرگذاری متفاوت هستند. برای مثال، انسولین طولانیاثر به گونهای طراحی شده است که در طول شب یا در طول روز کار کند تا سطح قند خون را ثابت نگه دارد. انسولین کوتاهاثر ممکن است در هنگام غذا استفاده شده و نقش کم رنگتری در درمان دیابت نوع دو داشته باشد.
پزشک تعیین میکند که چه نوع انسولین مناسب است و چه زمانی باید آن را مصرف کرد به طوری که بسته به میزان پایداری سطح قند خون، نوع، دوز، برنامه انسولین ممکن است تغییر کند. گفتنی است که برای درمان دیابت نوع دو، انواع انسولین به صورت تزریقی مصرف میشوند.
عوارض جانبی انسولین شامل خطر کاهش قند خون (هیپوگلیسمی)، کتواسیدوز دیابتی و تری گلیسیرید بالا است.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی سنگ مثانه: وقتی سنگها مهمان مثانه میشوند
جراحی کاهش وزن برای کنترل و درمان دیابت نوع دو
جراحی کاهش وزن شکل و عملکرد دستگاه گوارش را تغییر میدهد. این جراحی ممکن است به کاهش وزن و مدیریت و درمان دیابت نوع دو و سایر شرایط مرتبط با چاقی کمک کند. روشهای جراحی مختلفی وجود دارد، اما همه آنها با محدود کردن مقدار غذایی که میتوانید بخورید، به کاهش وزن کمک میکنند. برخی از روشها نیز میزان جذب مواد مغذی را محدود میکنند.
جراحی کاهش وزن تنها بخشی از یک برنامه درمانی کلی است. درمان همچنین شامل دستورالعملهای رژیم غذایی و مکملهای غذایی، ورزش و مراقبت از سلامت روان خواهد بود.
به طور کلی، جراحی کاهش وزن ممکن است یک گزینه درمان دیابت نوع دو برای بزرگسالان باشد که دارای شاخص توده بدنی (BMI) 35 یا بالاتر هستند. BMI فرمولی است که از وزن و قد برای تخمین چربی بدن استفاده میکند. بسته به شدت دیابت یا شرایط همراه، جراحی میتواند برای افرادی با BMI کمتر از 35 گزینهای مناسب باشد.
جراحی کاهش وزن نیازمند تعهد مادامالعمر به تغییرات سبک زندگی است. با این حال عوارض جانبی طولانی مدت این جراحیها شامل کمبودهای تغذیهای و پوکی استخوان است.
بیشتر بخوانید: ۱۰ درمان خانگی نارسایی کلیه،نابودی تجمع سموم در بدن
پایش قندخون برای مدیریت دیابت نوع دو
در بارداری
زنان مبتلا به دیابت نوع دو احتمالا باید برنامههای درمانی خود را تغییر دهند و از رژیمهایی پیروی کنند که مصرف کربوهیدرات را به دقت کنترل میکند. بسیاری از زنان در دوران بارداری به انسولین درمانی نیاز دارند و ممکن است نیاز به قطع سایر درمانها مانند داروهای فشار خون داشته باشند.
در دوران بارداری خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی یا بدتر شدن وضعیت وجود دارد. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، در هر سه ماهه بارداری، یک سال پس از زایمان یا طبق توصیه به چشم پزشک مراجعه کنید.
نشانههای مشکل
نظارت منظم بر سطح قند خون برای جلوگیری از عوارض شدید مهم است. همچنین، از علائم و نشانههایی که ممکن است نشان دهنده سطح نامنظم قند خون و نیاز به مراقبت فوری باشد، آگاه باشید:
قند خون بالا (هیپرگلیسمی): خوردن برخی غذاها یا غذای زیاد، بیمار بودن یا عدم مصرف داروها در زمان مناسب میتواند باعث افزایش قند خون شود. علائم و نشانهها عبارتند از:
- تکرر ادرار
- افزایش تشنگی
- دهان خشک
- تاری دید
- خستگی
- سردرد
بیشتر بخوانید : درمان ادرار خونی در صورت تشخیص سریع، به راحتی انجام میشود
سندرم هیپراسمولار غیرکتوتیک هیپرگلیسمی (HHNS): این وضعیت تهدید کننده زندگی شامل قند خون بالاتر از 600 میلیگرم در دسیلیتر (33.3 میلی مول در لیتر) است. اگر عفونت داشته باشید، داروهای تجویز شده را مصرف نکنید یا استروئیدها یا داروهای خاصی مصرف کنید که باعث تکرر ادرار میشوند، ممکن است HHNS بیشتر باشد. علائم و نشانهها عبارتند از:
- دهان خشک
- تشنگی شدید
- خواب آلودگی
- گیجی
- ادرار تیره
- تشنج
بیشتر بخوانید: علائم بواسیر؛ از خارش مقعد تا نشت مدفوع
کتواسیدوز دیابتی کتواسیدوز دیابتی: زمانی اتفاق میافتد که کمبود انسولین منجر به تجزیه چربی در بدن به جای قند میشود. این عارضه منجر به تجمع اسیدهایی به نام کتون در جریان خون خواهد شد. محرکهای کتواسیدوز دیابتی شامل برخی بیماریها، بارداری، تروما و داروها – از جمله داروهای دیابت به نام مهارکنندههای SGLT2 است.
اگرچه کتواسیدوز دیابتی معمولا در دیابت نوع دو شدت کمتری دارد، اما سمیت اسیدها میتواند تهدید کننده زندگی باشد. علاوه بر علائم و نشانههای هیپوگلیسمی، مانند تکرر ادرار و افزایش تشنگی، کتواسیدوز ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد شکم
- تنگی نفس
قند خون پایین: اگر سطح قند خون به زیر محدوده هدف کاهش یابد، به آن قند خون پایین (هیپوگلیسمی) میگویند. سطح قند خون ممکن است به دلایل زیادی کاهش یابد، از جمله حذف یک وعده غذایی، مصرف ناخواسته دارو بیش از حد معمول یا فعالیت بدنی بیشتر از حد معمول. علائم و نشانهها عبارتند از:
- تعریق
- لرزش
- ضعف
- گرسنگی
- تحریک پذیری
- سرگیجه
- سردرد
- تاری دید
- تپش قلب
- لکنت زبان
- خواب آلودگی
- گیجی
اگر علائم یا علائم قند خون پایین دارید، چیزی بنوشید یا بخورید که به سرعت سطح قند خون را بالا میبرد، مانند آب میوه، قرص گلوکز، آب نبات سفت یا منبع دیگری از قند. خون خود را در 15 دقیقه مجددا آزمایش کنید. اگر سطوح در حد هدف نیست، مصرف شکر را تکرار کنید. پس از بازگشت سطوح به حالت عادی، یک وعده غذایی بخورید.
اگر هوشیاری خود را از دست بدهید، باید یک تزریق اضطراری گلوکاگون، هورمونی که ترشح قند در خون را تحریک میکند، انجام دهید.
بیشتر بخوانید: بواسیر یا هموروئید، رگهای متورم شده دردناک راست روده
شیوه زندگی و درمان دیابت نوع دو با روشهای خانگی
مدیریت دقیق و درمان دیابت نوع دو میتواند خطر عوارض جدی – حتی تهدید کننده زندگی – را کاهش دهد. این نکات را در نظر بگیرید:
- متعهد به مدیریت دیابت خود باشید: هرچه میتوانید در مورد درمان دیابت نوع دو بیاموزید. تغذیه سالم و فعالیت بدنی را جزئی از برنامه روزانه خود قرار دهید
- با پزشک خود همکاری کنید: با یک مربی دیابت ارتباط برقرار کنید و در صورت نیاز از تیم درمان دیابت نوع دو خود کمک بخواهید
- یک معاینه فیزیکی سالانه و معاینات منظم چشم را برنامه ریزی کنید. معاینات منظم دیابت جایگزین معاینات فیزیکی منظم یا معمول چشم نیست
- واکسنهای خود را به روز نگه دارید: قند خون بالا میتواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند. هر سال واکسن آنفولانزا بزنید. ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است واکسن ذاتالریه را نیز توصیه کند. اگر قبلا این واکسن را دریافت نکردهاید و بین 19 تا 59 سال سن دارید، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) نیز واکسیناسیون هپاتیت B را توصیه میکند
- مراقب دندانهای خود باشید: دیابت ممکن است افراد را مستعد عفونتهای جدی تر لثه کند. بنابراین دندانها را مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و معاینات دندانپزشکی توصیه شده را برنامهریزی کنید. اگر لثههای خونریزی کرد یا قرمز یا متورم به نظر میرسید فورا با دندانپزشک خود مشورت کنید
- به پاهای خود توجه کنید: پاهای خود را هر روز با آب ولرم بشویید، به آرامی به خصوص بین انگشتان پا خشک کنید و با لوسیون مرطوب کنید. هر روز پای خود را از نظر تاول، بریدگی، زخم، قرمزی و تورم چک کنید. اگر زخم یا مشکل دیگری در پا دارید که در حال بهبود نیست، با پزشک خود مشورت کنید
- فشار خون و کلسترول خود را تحت کنترل نگه دارید: خوردن غذاهای سالم و ورزش منظم میتواند به کنترل فشار خون بالا و کلسترول کمک کند. دارو را طبق دستور مصرف کنید
- از سیگار کشیدن اجتناب کنید: اگر سیگار میکشید یا از انواع دیگر تنباکو استفاده میکنید، از ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود بخواهید که به در ترک سیگار کمک کند. سیگار خطر ابتلا به عوارض مختلف دیابت را افزایش میدهد. با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود در مورد راههای ترک سیگار و نقش آن در درمان دیابت نوع دو صحبت کنید
- الکل مصرف نکنید. بسته به نوع نوشیدنی، الکل ممکن است سطح قند خون را کاهش یا افزایش دهد
بیشتر بخوانید: نارسایی کلیه و شناخت کامل مراحل پنجگانه این بیماری
ادعای طب جایگزین برای درمان دیابت نوع دو
بسیاری از درمانهای طب جایگزین ادعا میکنند که به افراد مبتلا به دیابت کمک میکنند. به گفته مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه، مطالعات شواهد کافی برای توصیه هیچ درمان جایگزین برای مدیریت قند خون ارائه نکردهاند. تحقیقات نتایج زیر را در مورد مکملهای محبوب دیابت نوع دو نشان داده است:
- نشان داده شده است که مکملهای کروم فواید کمی دارند یا هیچ سودمندی ندارند. دوزهای زیاد میتواند منجر به آسیب کلیه، مشکلات عضلانی و واکنشهای پوستی شود.
- مکملهای منیزیم در برخی اما نه همه مطالعات، فوایدی را برای کنترل قند خون نشان دادهاند که عوارض جانبی آنها شامل اسهال و گرفتگی عضلات است. دوزهای بسیار زیاد – بیش از 5000 میلیگرم در روز – میتواند کشنده باشد
- دارچین، در برخی از مطالعات، سطح گلوکز ناشتا را کاهش داده است، اما سطح A1C را کاهش نداده. بنابراین، شواهدی مبنی بر بهبود کلی مدیریت گلوکز وجود ندارد. دارچین حاوی مادهای به نام کومارین است که ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن بیماری کبد شود
قبل از شروع یک مکمل غذایی یا درمان طبیعی با پزشک خود صحبت کنید و هرگز داروهای دیابت تجویز شده خود را با داروهای جایگزین برای درمان دیابت نوع دو جایگزین نکنید.
بیشتر بخوانید : انواع سنگ کلیه به همراه علائم، تشخیص، درمان
مقابله با دیابت نوع دو
دیابت یک بیماری جدی است و پیروی از برنامه درمان دیابت نوع دو نیازمند تعهد شبانهروزی است. برای برآورده کردن نیازهای مدیریت دیابت، ممکن است به یک شبکه پشتیبانی خوب نیاز داشته باشید.
اضطراب و افسردگی در افراد مبتلا به دیابت رایج است. صحبت کردن با یک مشاور یا درمانگر ممکن است کمک کند تا با تغییرات سبک زندگی یا استرسهای ناشی از تشخیص دیابت نوع دو مقابله کنید.
بیشتر بخوانید : سنگ مثانه چیست و چگونه ایجاد میشود؟ + راههای درمان
قرار ملاقات با پزشک برای درمان دیابت نوع دو
انجام ویزیتهای سالانه سلامتی به ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی این امکان را میدهد که دیابت را غربالگری و شرایطی را که خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند – مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا یا BMI بالا، کنترل و درمان کند.
اگر به دلیل علائمی که ممکن است مربوط به دیابت باشد به پزشک مراجعه میکنید، میتوانید با پاسخگویی به سوالات زیر، برای قرار ملاقات خود آماده شوید:
- علائم از چه زمانی شروع شد؟
- آیا چیزی علائم را بهبود میبخشد یا علائم را بدتر میکند؟
- چه داروهایی از جمله مکملهای غذایی و داروهای گیاهی را به طور منظم مصرف میکنید؟
- وعدههای غذایی معمولی روزانه چیست؟ آیا بین وعدههای غذایی غذا میخورید یا قبل از خواب؟
- چقدر الکل مینوشید؟
- روزانه چقدر ورزش میکنید؟
- آیا سابقه دیابت در خانواده وجود دارد؟
اگر دیابت تشخیص داده شود، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی یک برنامه درمانی را آغاز میکند. ممکن است به تیم پزشک متخصص در زمینه اختلالات هورمونی (متخصص غدد) ارجاع داده شوید که شامل متخصصان زیر هستند:
- متخصص تغذیه
- مشاور دیابت
- پزشک متخصص در مراقبت از چشم (چشم پزشک)
بیشتر بخوانید: درمان سنگ کیسه صفرا بدون عمل
یادداشت پایانی
همانطور که از ابتدای این نوشتار چندین بار اشاره شد درمان دیابت نوع دو تقریبا امکانپذیر نیست و تمامی روشهای ارائه شده در این نوشتار و در منابع دیگر تنها برای کنترل و مدیریت آن توصیه میشوند، بنابراین آگاه باشید که اگر تشخیص ابتلا به دیابت نوع دو در شما قطعی است از حالا باید به فکر کنترل و مدیریت آن باشید و به درمان حتمی آن فکر نکنید.
شایان ذکر است که مدیریت این بیماری در صورت ابتلا میتواند از بروز عوارض جبرانناپذیر و خطرناک مانند اختلال در کارکرد لوزالمعده، پانکراس، کلیه و مجاری ادراری جلوگیری کند. در آخر باید خاطر نشان کرد که با وجود پاندمی کرونا وجود این بیماری زمینهای میتواند خطرات جدی به بار آورد، بنابراین نکات سلامتی و مراقبت در برابر این ویروس را جدی بگیرید.