تغذیهخوراکی و خواص درمانی

11 خواص شلغم از تسکین علائم سرماخوردگی تا پیشگیری از سرطان

خواص شلغم تنها در تسکین علائم سرماخوردگی خلاصه نمی‌شود. شلغم یک سبزی کمتر شناخته شده است که علاوه بر تعداد زیادی از فوایدی که می‌دانیم، می‌تواند در بهبود سلامت استخوان، محافظت از قلب و پیشگیری از سرطان موثر باشد. شلغم همچنین التهاب را کاهش می‌دهند و هضم را بهینه می‌کنند. علاوه بر این، شلغم می‌تواند متابولیسم را تنظیم کند، گردش خون را افزایش دهد و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. در ادامه این مقاله از مجله اینترنتی پزشکی سیوطب به خواص شگفت‌انگیز شلغم پرداخته‌ایم که می‌خوانید:

خواص شلغم چیست؟ خواص شلغم|سیوطب

شلغم یک سبزی ریشه‌ای با پوست سفید است که هم برای مصرف انسان و هم برای خوراک دام محبوبیت دارد. شلغم که با نام علمی Brassica rapa شناخته می‌شود، معمولا در مناطق معتدل سراسر جهان رشد می‌کند و به دلیل ارزش غذایی و طعم ریشه کشت می‌شود.

سبزی شلغم در برخی نقاط جهان به عنوان سبزی چلیپایی مصرف می‌شود و تفاوت جزئی بین مشخصات غذایی برگ و ریشه آن وجود دارد. این برگ‌ها اغلب تلخ هستند و مانند سبزی خردل باید آن‌ها را بجوشانید تا خوش طعم شوند. شلغم همچنین به عنوان بخش مهمی از رژیم غذایی انسان برای بیش از دو هزار سال شناخته شده است. کشورهایی از برزیل، انگلیس و ژاپن گرفته تا ایران، ایالات متحده و نروژ، همگی آشپزی مخصوص به خود را در مورد شلغم دارند و قرن‌ها است که آن را به یک غذای خوراکی با خواص درمانی در وعده‌های غذایی فرهنگی خود تبدیل کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: خواص عناب و ویژگی های شگفت انگیز آن برای سلامتی

حقایق تغذیه‌ای خواص شلغم

در خصوص خواص شلغم باید اشاره کرد که نه تنها در جذب عطر و طعم و افزودن یک عنصر مقوی به وعده‌های غذایی و خورش‌ها عالی است، بلکه این سبزی ریشه‌دار دارای سطوح بالایی از مواد مغذی و مواد معدنی مهمی بوده که بدن برای عملکرد صحیح به آن‌ها نیاز دارد. شلغم سرشار از کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و منیزیم است. در میان ویتامین‌ها، آن‌ها حاوی ویتامین C، فولات و نیاسین نیز هستند. این سبزی معجزه‌گر سرشار از فیبر و کالری کم بوده و معمولا ارزان است و می‌توان آن را به انتخابی منطقی برای گنجاندن در هر رژیم غذایی سالم تبدیل کرد.

بیشتر بخوانید : خواص گیاه عدس و تاثیرات شگفت انگیز آن در رژیم غذایی

ارزش غذایی خواص شلغم

یک شلغم متوسط دارای:

  • کالری: 34
  • چربی: 0.1 گرم چربی
  • کربوهیدرات: 7 گرم
  • پروتئین: 1 گرم
  • فیبر: 2 گرم
  • شکر: 4 گرم
  • کلسترول: 0 گرم

شلغم سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است مانند:

  • کلسیم
  • فولات
  • منیزیم
  • فسفر
  • پتاسیم
  • ویتامین سی

بیشتر بخوانید : ۱۱ خواص اسفناج، سلامت پوست و مو تا بهبود مغز و پیشگیری از سرطان

دیگر خواص شلغم به لحاظ ویتامین:

  • ریشه‌ها و برگ‌های شلغم منابع بسیار خوبی از ویتامین C هستند که از بدن شما در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد زمانی که سطح این مولکول‌ها در بدن بیش از حد بالا می‌رود، محافظت می‌کند
  • این ماده مغذی همچنین جذب آهن را بهبود می‌بخشد و به تنظیم کلسترول خون کمک می‌کند. علاوه بر این، سبزی شلغم سرشار از ویتامین‌های محلول در چربی K و A است
  • ویتامین K به عنوان یک عامل لخته کننده نقش اساسی دارد، به این معنی که به جلوگیری از خونریزی بیش از حد کمک می‌کند. به علاوه، ویتامین A برای سلامت چشم، پوست و ریه حیاتی است
  • علاوه بر این، برگ‌ها حاوی مقادیر بالای فولات هستند که به تولید گلبول‌های قرمز خون و جلوگیری از بی‌نظمی رشد جنین کمک می‌کند
  • یک فنجان سبزی شلغم خام دارای 6380 واحد بین المللی (IU) ویتامین A و 33 میلی‌گرم ویتامین C است

بیشتر بخوانید : ۱۲ غذای فقر آهن؛ خوراکی‌هایی برای رفع کم‌خونی

8 خواص شگفت‌انگیز شلغم برای سلامتی

خواص شلغم برای قلب|سیوطب

همان‌طور که اشاره شد از خواص شلغم می‌توان به تقویت سلامت قلب و سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان اشاره کرد. بیایید با جزئیات بیشتر به مزایای سلامتی این گیاه نگاه کنیم.

سلامت قلب را بهبود می‌بخشد

شلغم دارای تعدادی از مواد مغذی ضروری از جمله سطوح بالای پتاسیم و فیبر است که بدن ما برای عملکرد مناسب به آن‌ها نیاز دارد. پتاسیم می‌تواند به عنوان یک گشادکننده عروق بالقوه عمل کند و احتمالا با کاهش فشار خون به کاهش فشار روی رگ‌های خونی و شریان‌ها یاری برساند. این ویژگی می‌تواند از پیشرفت آترواسکلروز و همچنین حملات قلبی و سکته جلوگیری به عمل آورد. از طرف دیگر، فیبر غذایی برای دفع کلسترول اضافی از قلب و دفع آن از بدن بسیار عالی است.

بیشتر بخوانید: تست نوار قلب و ۹ مرحله اندازه‌گیری ضربان قلب

به هضم غذا کمک می‌کند

اکثر مردم می‌دانند که فیبر غذایی در فرآیند گوارش بسیار مهم است و می‌تواند به درمان علائم یبوست، اسهال، گرفتگی عضلات، نفخ و همچنین مشکلات معده که گهگاه ممکن است ایجاد شود، کمک کند. بنابراین فیبر موجود در شلغم می‌تواند به حجیم شدن مدفوع و حرکت آن از طریق روده کمک کرده و در عین حال باعث جذب موثرتر مواد مغذی شود، بنابراین با این خواص شلغم بیشترین بهره را از غذا می‌بریم.

بیشتر بخوانید: درمان نفخ معده با روش‌های خانگی + داروهای موثر

گردش خون را بهبود می‌بخشد

سطح قابل توجه آهن موجود در شلغم در صورتی که از تعداد سلول‌های خونی پایین یا کم خونی رنج می‌برید، آن را به یک مزیت تبدیل می‌کند. آهن در تشکیل گلبول‌های قرمز مورد نیاز بدن برای اکسیژن رسانی، ترمیم و اجرای سیستم‌های اندام بدن مورد نیاز است. بنابراین آهن بیشتر ممکن است به معنای گردش بهتر در بدن باشد.

بیشتر بخوانید: داروهای رقیق کننده خون برای بیماری قلبی؛ پیشگیری و درمان لختگی خون

سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند

ویتامین C و اسید اسکوربیک که به مقدار زیاد در شلغم وجود دارد، از مهمترین خواص شلغم است که تقویت‌کننده‌های مهمی برای سیستم ایمنی بدن ما هستند. ویتامین C می‌تواند تولید گلبول‌های سفید و آنتی‌بادی‌ها را تحریک کند، علاوه بر این به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند و نگرانی‌های مزمن سلامتی مانند سرطان و بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: 18 مواد غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن + معرفی دارو و ویتامین

استحکام استخوان را بهبود می‌بخشد

خواص شلغم در استحکام استخوان ها|سیوطب

کلسیم موجود در شلغم می‌تواند به رشد و ترمیم استخوان در سراسر بدن ما کمک کند. علاوه بر این برای افزایش تراکم مواد معدنی استخوان (به خصوص با افزایش سن و شروع ابتلا به آرتریت و پوکی استخوان) ضروری است. اگر می‌خواهید استحکام و دوام استخوان‌های خود را افزایش دهید، این مواد غذایی غنی از کلسیم را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و از این خواص شلغم بهره‌مند شوید.

بیشتر بخوانید: برای تقویت استخوان ها چه غذاهایی بخوریم ؟

پتانسیل ضد سرطانی دارد

طبق مطالعه‌ای که در سال 2003 در مجله بین‌المللی سرطان منتشر شد، مصرف شلغم سفید چینی می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند.

اطلاعات موسسه ملی سرطان نشان می‌دهد که سبزیجات چلیپایی مانند شلغم به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، روده بزرگ، ریه و سینه کمک می‌کنند.

موسسه تحقیقات تغذیه و غذا TNO هلند در یک بررسی نشان می‌دهد که سبزیجات چلیپایی از جمله کلم، شلغم و کلم بروکلی به دلیل وجود محتوای بالای گلوکوزینولات می‌توانند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری برای نتایج بهتر و واضح درباره خواص شلغم مورد نیاز است.

بیشتر بخوانید: خواص تخم گشنیز و تاثیر آن بر دیابت، مغز، قلب و دستگاه گوارش

با التهاب مبارزه می‌کند

سبزی شلغم مملو از اسیدهای چرب مفید امگا 3 و ویتامین K است که در صورت رنج بردن از هرگونه شرایط التهابی مهم هستند. این چربی‌های «خوب» می‌توانند التهاب را کاهش دهند، سطح کلسترول را متعادل کنند و سلامت کلی را ارتقا دهند. پس آن برگ‌ها را بجوشانید و از فواید آن لذت ببرید، به خصوص اگر از نقرس، آرتریت یا درد مزمن رنج می‌برید.

بیشتر بخوانید: خواص چای سبز و نقش آن در کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان

متابولیسم را افزایش می‌دهد

خانواده ویتامین‌های B اغلب نادیده گرفته می‌شوند، اما بدون آن‌ها، کنترل فرآیندهای هورمونی و آنزیمی ما بسیار دشوار است و تمام عملکردهای بدن ما به خطر می‌افتند. شلغم دوز مناسبی از ویتامین B را به بدن می‌رساند و تضمین می‌کند که همه سیستم‌های اندام به درستی کار می‌کنند و سطح هورمون ما ثابت است.

رشد مو

رشد مو از مزایای زیبایی شلغم است. شلغم منبع غنی از آنتی اکسیدان ها ، ویتامین ها و مواد معدنی غنی از مس است که تاثیر بالایی در تولید ترکیبی به نام ملانین داردملانین برای ثابت نگه داشتن رنگ مو مفید استوجود ویتامین های دیگر مانند ویتامین C ، ویتامین E و بتاکاروتن نیز در محافظت از رشد و درخشش موهای كمك كننده استعلاوه بر این ، شلغم حاوی آهن است که گردش خون در پوست سر و رشد مو را افزایش می دهد و مصرف منظم آن موهای شما را به طور موثری حفظ و افزایش دهد.

کاهش فشار خون

شلغم به دلیل داشتن پتاسیم و سدیم از گشاد شدن عروق جلوگيري مي كند و به کاهش فشار خون کمک می کند.

بیشتر بخوانید: 7علائم فشار خون پایین و بهترین روش‌های درمان و پیشگیری افت فشار

جلوگیری از خشکی پوست

شلغم منبع غنی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی شامل آنتی اکسیدان ، کلسیم و منیزیم است به عبارتی آب شلغم تا 94 درصد آب بدن را دارد بنابراین مصرف روزانه آن پوست را به خوبی مرطوب و از خشکی آن و بروز آکنه جلوگیری می کندآنتی اکسیدان های موجود در شلغم به طور موثری در از بین بردن سموم و آکنه کمک می کند بنابراین اگر شلغم را مرتباً مصرف کنید مطمئناً به جلوگیری از آکنه و حتی در از بین بردن کامل آن کمک می کند.

بیشتر بخوانید: درمان خشکی پوست و 10 درمان خانگی سدی محکم در مقابل باکتری‌های مهاجم

چگونه شلغم را انتخاب و نگهداری کنیم؟

خوشبختانه شلغم در طول سال در دسترس است، اما بیشتر در هوای سرد شکوفا می‌شود. از این رو، شلغم‌های تازه و شیرین را از زمستان تا بهار می‌توان یافت.

در حین انتخاب، به دنبال مواردی باشید که اندازه آن‌ها کوچک‌تر است، پوستی سنگین، بدون لکه‌های قهوه‌ای یا ناسالم و رویه‌های سبز و شاداب دارند. آن‌ها را می‌توان در کیسه‌های پلاستیکی قرار داد و تا یک هفته و گاهی بیشتر در یخچال نگهداری کرد. از ریشه و سبزی شلغم در پخت و پز استفاده می‌شود. علیرغم اینکه طعم کمی ملایم دارند، اما کاربردهای زیادی در آشپزخانه خواهند داشت.

بیشتر بخوانید: خواص گل ختمی به همراه بیش از ۲۰ خاصیت دارویی و سلامتی

چگونه شلغم بپزیم؟

شلغم را می‌توان به روش‌های مختلفی اعم از خام و پخته میل کرد. بسته به اندازه و روش پخت انتخابی می‌توان آن‌ها را خرد کرد، برش داد، مکعبی کرد یا کامل گذاشت. آن‌ها را می‌توان به روش‌های مختلفی مانند پخت، آب پز، سرخ کردنی یا بخار پز پخت. برای حفظ بافت ترد آن‌ها باید اطمینان حاصل شود که زیاد نپزد.

قبل از پختن یا سرو شلغم باید مراقب باشید که آن را زیر آب جاری و با برس کاملا بشویید تا هرگونه کثیفی یا باقی مانده قارچ‌کش پاک شود. پوست کندن و بریدن سبزی آن‌ها اختیاری است.

بیشتر بخوانید: خواص زعفران برای بهبود مشکلات روحی، جسمی و درمان بیماری‌ها

دستور پخت شلغم

افزودن شلغم به غذا به شما کمک می‌کند تا تمام فواید کلیدی آن را به دست آورید. شلغم را می‌توان به روش‌های مختلفی طبخ کرد و از جمله دستورالعمل‌های دیگر می‌توان آن را به سوپ و سالاد اضافه کرد. چند روش استفاده از خواص شلغم:

  • سالاد: شلغم‌های جوان یا بچه که اغلب در مراحل اولیه برداشت می‌شوند، طعمی لطیف و شیرین دارند. آن‌ها وقتی به صورت خام در سالاد سبزیجات به همراه کلم، هویج و چغندر اضافه شوند، یک طعم عالی ایجاد می‌کنند
  • خورش: وقتی شلغم را به صورت مکعبی خرد کنید، می‌توانید یک خورش سبزی داغ همراه با شلغم، سیب‌زمینی، هویج، موسیر را تهیه کنید. انواع آن می‌تواند خورش مرغ، گوشت گاو و بره باشد
  • ترشی: در بسیاری از مناطق ایران، هند و پاکستان، مکعب شلغم را نیز مانند سایر سبزیجات مانند هویج، تربچه و فلفل چیلی ترشی می‌کنند
  • دیپ یا سالاد کلم: یکی دیگر از نکات جالب برای استفاده از شلغم خام این است که آن را به صورت چوبی برش دهید که می‌توان از آن در دیپ استفاده کرد یا آن‌ها را برای سالاد یا سالاد کلم رنده کرد

احتیاط: مانند سایر سبزیجات چلیپایی، برخی از ترکیبات موجود در شلغم می‌تواند بر تیرویید تاثیر بگذارد.

بیشتر بخوانید: خواص گل گاوزبان + نکاتی مهم در مورد مصرف این گیاه بی‌نظیر

خطرات و هشدارها

مضرات مصرف شلغم|سیوطب

برخی از مشکلات سلامتی و داروها به خوبی با شلغم ترکیب نمی‌شوند. با پزشک خود صحبت کنید اگر:

  • شما نیاز به آزمایش خون مخفی مدفوع دارید (آزمایشی که به دنبال خون پنهان در مدفوع است): شلغم، کلم بروکلی و برخی میوه‌ها و سبزیجات دیگر ممکن است در این آزمایش به شما جواب مثبت یا منفی کاذب بدهند
  • خون شما خیلی سریع لخته می شود: اگر شرایط خاصی دارید، سبزی شلغم بیش از حد – که سرشار از ویتامین K است – می‌تواند باعث لخته شدن خون سریع‌تر از حد معمول شود
  • شما بیماری کلیوی دارید: کلیه‌ها پتاسیم اضافی را از بدن خارج می‌کنند. اگر آن‌ها خوب کار نکنند، ممکن است باعث ضربان قلب سریع و مشکلات عضلانی مانند ضعف، گرفتگی یا سفتی شوند

بیشتر بخوانید: غذاهای کم کالری | ۱۳ غذا که به طرز شگفت‌آوری سیرکننده هستند

یادداشت پایانی

شلغم از سبزیجات غنی از مواد مغذی با کالری کم است. این گیاه در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شوند. از خواص شلغم می‌توان به مدیریت سطح قند و چربی در بدن اشاره کرد. این سبزی همچنین می‌تواند به سلامت قلب کمک کند و خطر سرطان را کاهش دهد.

با این حال، شلغم ممکن است عوارض جانبی خاصی را در افراد مبتلا به عدم تعادل تیروئید ایجاد کند. در غیر این صورت می‌توانید این سبزی همه کاره و سرشار از آنتی اکسیدان را در رژیم غذایی خود بگنجانید و از خواص شلغم و مزایای سلامتی آن بهره‌مند شوید.

منبع
organicfacts.net

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا