اختلالات خواباعصاب و روان

ملاتونین چیست؟ همه آنچه که باید درباره آن بدانید

ملاتونین چیست؟ هورمون طبیعی که عمدتا توسط غده صنوبری، غده‌ای کوچک در مغز تولید می‌شود. غده صنوبری بخشی از سیستم غدد درون ریز است.

تاثیر کامل ملاتونین در انسان کاملا مشخص نیست، اما بیشتر تحقیقات نشان می‌دهد که به همگام‌سازی ریتم‌های شبانه‌روزی در قسمت‌های مختلف بدن کمک می‌کند. ریتم‌های شبانه روزی تغییرات فیزیکی، ذهنی و رفتاری هستند که به دنبال یک چرخه 24 ساعته می‌آیند. مهمترین و شناخته شده‌ترین این ریتم‌های شبانه روزی چرخه خواب و بیداری است.

در پاسخ به اینکه ملاتونین چیست باید گفت فرآیند ترشحی طبیعی که در درجه اول به نور و تاریکی پاسخ می‌دهد. غده صنوبری بالاترین سطح ملاتونین را در طول شب و حداقل مقدار آن را در طول روز ‌ترشح خواهد کرد.

ملاتونین به صورت مصنوعی در آزمایشگاه قابل ساخت و به عنوان یک مکمل غذایی در دسترس است. با توجه به اینکه سازمان غذا و داروی ایالات متحده این دارو را برای هیچ موردی تایید نمی‌کند باید قبل از مصرف با پزشک مشورت کرد. در این مقاله از مجله سلامت سیوطب به اینکه ملاتونین چیست و چه تاثیراتی دارد خواهد پرداخت تا کمکی به برای آگاهی بخشی مصرف کنندگان باشد.

اثر بخشی هورمون ملاتونین چیست و برای چه مواردی استفاده می‌شود

خطرات سطوح پایین پلاکت‌ها در خون به دلیل ملاتونین چیست|سیوطب

افرادی که مبتلا به سندرم فاز خواب تاخیری هستند می‌دانند که خواص ملاتونین چیست. مصرف خوراکی ملاتونین زمان لازم برای به خواب رفتن را در بزرگسالان جوان و کودکان مبتلا به‌این بیماری کوتاه می‌کند. بسیاری از شرایطی که روی موضوع ملاتونین چیست تاکید دارند از این دارو برای کمک به بهبود مشکلات زیر کمک می‌گیرند.

  • بیخوابی: مصرف کوتاه مدت ملاتونین از طریق خوراکی زمان به خواب رفتن را در افراد مبتلا به بی‌خوابی کوتاه می‌کند، اما تنها بین 7 تا 12 دقیقه. ولی مشخص نیست تاثیر ملاتونین چیست و آیا روی زمان صرف‌شده برای خواب تاثیر می‌گذارد یا خیر. معمولا در افراد مسن و کسانی که شرایط خاص دیگری دارند مفیدتر به نظر می‌رسد.
  • اختلال خواب ناشی از داروهای خاص فشار خون: مصرف ملاتونین از طریق دهان مشکلات خواب را در مصرف‌کنندگان داروهای مسدودکننده بتا کاهش می‌دهد.
  • سطوح پایین پلاکت‌ها در خون (ترومبوسیتوپنی): اینکه ملاتونین چیست و چه تاثیر بر پلاکت‌های خون دارد باید گفت؛ مصرف آن به کاهش تعداد پلاکت‌های خون مرتبط با سرطان، درمان سرطان و سایر اختلالات را بهبود می‌بخشد.
  • سرطان: مصرف دوزهای بالای ملاتونین به صورت خوراکی یا تزریقی، که توسط پزشک همراه با شیمی‌درمانی تجویز می‌شود، امکان دارد اندازه تومور را کاهش دهد. اینکه نقش ملاتونین چیست و چه تاثیری بر سرطان دارد در یک جمله باید گفت که میزان بقا را در برخی از افراد مبتلا به سرطان بهبود می‌بخشد.
  • گیجی و بی‌قراری بعد از جراحی: کودکانی که در طول جراحی دارویی به نام سووفلوران دریافت می‌کنند، مصرف ملاتونین قبل از بیهوشی به جلوگیری از اضطراب و بی قراری در هنگام بیدار شدن کمک می‌کند.
  • اختلال دردناک رحمی ‌(اندومتریوز): ملاتونین درد دوران قاعدگی، مقاربت و دستشویی رفتن را کاهش می‌دهد.
  • فشار خون بالا: مصرف فرم رهش کنترل‌شده ملاتونین به صورت خوراکی قبل از خواب باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به این عارضه می‌شود. به نظر می‌رسد محصولات عرضه فوری کار نمی‌کنند.
  • جت لگ: مصرف ملاتونین از طریق دهان می‌تواند علائم خاصی از جت لگ مانند هوشیاری را بهبود بخشد و خواب آلودگی و خستگی در طول روز را کاهش دهد. اما امکان دارد کمکی به کوتاه‌کردن زمان خواب افراد مبتلا به جت لگ نکند.
  • میگرن: مصرف ملاتونین از راه دهان قبل از خواب می‌تواند از میگرن در بزرگسالان و کودکان جلوگیری کند. مشخص نیست که ملاتونین به درمان میگرن کمک می‌کند یا خیر. ولی آنچه که شاخص است اینکه برخی در جواب ملاتونین چیست پاسخی این چنینی دارند؛ دارویی برای رفع میگرن.
  • اضطراب قبل از عمل: مصرف ملاتونین از راه دهان یا زیر زبان تا حدودی باعث کاهش اضطراب قبل از عمل جراحی در بزرگسالان می‌شود. معلوم نیست به کودکان کمک کند یا نه.
  • آفتاب سوختگی: استفاده از ژل ملاتونین روی پوست قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به جلوگیری از آفتاب سوختگی کمک می‌کند. پس درمان آفتاب سوختگی جواب مناسبی برای ملاتونین چیست به نظر می‌رسد.
  • اختلالات گیجگاهی فکی یا TMD: مصرف خوراکی ملاتونین قبل از خواب به مدت 4 هفته باعث کاهش درد در زنان مبتلا به درد فک خواهد شد.

عوارض قرص ملاتونین چیست؟

در صورت مصرف خوراکی ملاتونین برای کوتاه مدت احتمالا برای اکثر بزرگسالان بی‌خطر است. بسیار از افراد پیگیر این هستند که خطرات مصرف طولانی مدت ملاتونین چیست؛ شواهد برای مصرف طولانی این دارو هنوز گزارش خطرناکی ارائه نکرده است.

پس می‌توان گفت که بی خطر به نظر می‌رسد، حداقل تا 2 سال هیچ‌گونه عوارضی از خود نشان نداده است. اما می‌تواند عوارض جانبی از جمله سردرد، خواب آلودگی، سرگیجه و حالت تهوع ایجاد کند. بسیاری از افراد دنبال اطلاع از این هستند که بدانند خطرات پوستی ناشی از مصرف ملاتونین چیست، آنچه که تا بحال بدست آمده نشان از بی خطر بودن آن برای بزرگسالان دارد.

اقدامات احتیاطی و هشدارهای ویژه ملاتونین چیست؟

خطرات پیوند اعضا با مصرف ملاتونین چیست|سیوطب

  • بارداری: زمانی که ملاتونین به طور منظم از راه خوراکی یا در دوزهای بالا هنگام تلاش برای باردار شدن مصرف گردد، خطراتی به همراه دارد. سوال اینجاست که برای بارداری خطرات ملاتونین چیست؛ ملاتونین تا حدودی اثراتی مشابه قرص‌های ضد بارداری دارد و باردار شدن را دشوارتر خواهد کرد. اطلاعات کافی و جامع برای دانستن اینکه استفاده از ملاتونین در دوران بارداری بی‌خطر است یا خیر وجود ندارد. تا زمانی که اطلاعات بیشتری مشخص نشود، بهتر است در دوران بارداری یا تلاش برای باردار شدن از ملاتونین استفاده نکنید.
  • کودکان: ملاتونین احتمالا در صورت مصرف خوراکی کوتاه مدت بی خطر است. ملاتونین معمولا با دوزهای حداکثر 3 میلی‌گرم در روز در کودکان و 5 میلی‌گرم در روز در نوجوانان به خوبی تحمل می‌شود. نگرانی‌هایی وجود دارد که ملاتونین رشد در دوران نوجوانی را با اختلال روبور می‌سازد. ملاتونین فقط باید در کودکانی که نیاز پزشکی دارند استفاده شود.
  • اختلالات خونریزی: ملاتونین ممکن است خونریزی را در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی بدتر کند چون انعقاد خون را مختل می‌کند. پس می‌توان گفت که تاثیرات ملاتونین چیست بر بیماری و مشکلاتی که خونریزی به دنبال دارند.
  • افسردگی: ملاتونین گاهی علائم افسردگی را بدتر می‌کند پس قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید.
  • اختلالات تشنجی: استفاده از ملاتونین امکان دارد خطر ابتلا به تشنج را افزایش دهد. مهم است قبل از مصرف برای هدف خاص با پزشک در مورد اینکه اثرات ملاتونین چیست بحث و گفتگو کرد.
  • دریافت کنندگان پیوند اعضا: افرادی که پیوند اعضا انجام داده‌اند اغلب داروهایی برای سرکوب سیستم ایمنی مصرف می‌کنند. اما عملکرد ملاتونین چیست برای این افراد؛ ملاتونین مکانیزم سیستم ایمنی را افزایش دهد. پس با اثرات برخی از داروهای پیوند تداخل ایجاد می‌کند و روند بهبود پیوند را مختل خواهد کرد.

سطوح نرمال ملاتونین چیست و میزان مصرف چقدر است؟

سطح ملاتونین پینه آل بر اساس سن و جنس بسیار متفاوت است. بدن نوزادان تازه متولدشده ملاتونین تولید نمی‌کند. قبل از تولد ملاتونین را از جفت دریافت می‌کنند و پس از تولد می‌توانند آن را از طریق شیر مادر دریافت کنند. چرخه ملاتونین زمانی که آن‌ها دو تا سه ماهه هستند ظاهر می‌شود.

با افزایش سن، سطح ملاتونین افزایش می‌یابد و درست قبل از بلوغ به اوج خود می‌رسد. هنگامی‌که بلوغ شروع می‌شود، سطح ملاتونین به طور مداوم کاهش می‌یابد تا زمانی که در اواخر نوجوانی یکنواخت شود. در تمام سنین پس از بلوغ، سطح ملاتونین در زنان نسبت به مردان بالاتر است.

سطح ملاتونین تا حدود 40 سالگی ثابت و به دنبال آن با افزایش سن کاهش می‌یابد. در افراد بالای 90 سال، وضعیت سطح ملاتونین چیست؛ کمتر از 20 درصد سطح بزرگسالان جوان است.

عوامل مختلفی باعث کاهش تولید ملاتونین مرتبط با افزایش سن می‌شود، از جمله کلسیفیکاسیون غده صنوبری که بسیار رایج است و مشکلات تشخیص نور به دلیل شرایط چشمی ‌مانند آب مروارید.

فعل و انفعالات و تداخلات دارویی ملاتونین چیست

کبودی ناشی از لختگی خون و خطر ملاتونین چیست|سیوطب

تعامل دارویی متوسط ملاتونین که باید در مقابه با آن احتیاط لازم را لحاظ کرد. اما سوال اینجاست که این سطح متوسط تعامل ملاتونین چیست و در ارتباط با چه داروهایی نمایان خواهد شد:

  • تداخل قرص‌های ضد بارداری با ملاتونین چیست؛ به نظر می‌رسد قرص‌های ضدبارداری میزان تولید ملاتونین را در بدن افزایش می‌دهند. مصرف ملاتونین همراه با قرص‌های ضد بارداری اثرات و عوارض جانبی ملاتونین را افزایش می‌دهد.
  • تعامل کافئین با ملاتونین چیست؛ کافئین امکان دارد سطح ملاتونین را در بدن افزایش یا کاهش دهد. وقتی کافئین همراه با مکمل‌های ملاتونین مصرف شود، به نظر می‌رسد که سطح ملاتونین را افزایش خواهد داد.
  • تداخل فلووکسامین (Luvox) با ملاتونین چیست؛ مصرف فلووکسامین می‌تواند میزان ملاتونینی را که بدن جذب می‌کند افزایش دهد. مصرف ملاتونین همراه با فلووکسامین اثرات و عوارض جانبی ملاتونین یعنی سردرد، حالت تهوع، سرگیجه و خواب آلودگی را افزایش خواهد داد.
  • تداخل داروهای دیابت (داروهای ضد دیابت) با ملاتونین چیست؛ ملاتونین امکان دارد سطح قند خون را کاهش دهد. مصرف ملاتونین همراه با داروهای دیابت ممکن است باعث کاهش بیش از حد قند خون می‌شوند.
  • داروهایی کاهش دهنده سیستم ایمنی نیز با ملاتونین تداخل دارند. تاثیر ملاتونین می‌تواند بر این روند چیست؛ در واقع فعالیت سیستم ایمنی را افزایش می‌دهد. برخی از داروها، مانند داروهایی که پس از پیوند استفاده می‌شوند، فعالیت سیستم ایمنی را کاهش می‌دهند تا پیوند دوره نقاهت و روند درمان را به خوبی طی کند . مصرف ملاتونین همراه با این داروها مسیر بهبودی پیوند اعضا را با اختلا روبرو می‌سازد و امکان دارد بدن عضو جدید را نپذیرد.
  • داروهایی که لخته شدن خون را کند می‌کنند با ملاتونین تداخل دارند. ملاتونین لخته شدن خون را کند می‌سازد. مصرف ملاتونین همراه با داروهایی ضد انعقاد، خطر کبودی و خونریزی را افزایش خواهد داد. شواهد زیادی برای درک اینکه خطرات ملاتونین چیست و چه تاثیری بر این وضعیت می‌گذارد، در دست است.
  • تداخل نیفدیپین GITS (Procardia XL) با ملاتونین چیست و چه تاثیری بر روند اثربخشی این دارو دارد. نیفدیپین GITS برای کاهش فشار خون استفاده و تجویز می‌گردد. مصرف ملاتونین اثرات نیفدیپین GITS را برای کاهش فشار خون از بین می‌برد و موجب بالا رفتن فشار خون خواهد شد.
  • تعامل داروهای آرام‌بخش با ملاتونین چیست؛ باید در جواب گفت که ملاتونین باعث خواب آلودگی و کندی تنفس می‌شود. برخی از داروها به نام آرام بخش نیز باعث خواب‌آلودگی و کندی تنفس خواهند شد اما تاثیر مصرف ملاتونین چیست. مصرف ملاتونین با داروهای آرام بخش امکان دارد باعث مشکلات تنفسی شدید و یا خواب آلودگی بیش از حد شود، که گاهی خطر مرگ را به دنبال دارد.
  • داروهای تغییر یافته توسط کبد با ملاتونین تداخلات خطرناکی دارند. حتما باید قبل از مصرف ملاتونین پزشک را از مصرف سایر داروهای خود آگاه سازید. برخی از داروها توسط کبد تغییر یافته و تجزیه می‌شوند. ملاتونین سرعت تجزیه ‌این داروها توسط کبد را تغییر و می‌تواند اثرات و عوارض جانبی این داروها را بالا و پایین کند.

اگر در این موقعیت بخواهیم پی ببریم خطر ملاتونین چیست، باید گفت ماندگاری بیش از حد برخی داروها در بدن موجب تداوم عوارض دارویی آن خواهد شد. تشنج، اختلال‌های عصبی و دچار توهم و هزیان از جمله این عوارض هستند.

  • متامفتامین (دزوکسین) با ملاتونین تداخلاتی دارد. به همین دلیل مصرف ملاتونین با متامفتامین اثرات و عوارض جانبی متامفتامین مانند توهم زایی و تغییر رفتار ناگهانی را افزایش می‌دهد.
  • تداخل وارفارین (کومادین) با ملاتونین چیست، وارفارین برای کندسازی لخته‌شدن خون استفاده می‌شود. ملاتونین امکان دارد اثربخشی وارفارین را افزایش دهد به همین دلیل افزایش احتمال کبودی و خونریزی دور از ذهن نیست. برایاطلاع از اینکه عوارض ملاتونین چیست باید حتما به طور مرتب خون خود را چک کنید. هنگام مصرف ملاتونین ممکن است نیاز به تغییر دوز وارفارین داشته باشید.

کلیاتی درباره ملاتونین چیست

ملاتونین هورمونی است که در بدن به وجود می‌آید و چرخه شب و روز یا چرخه خواب و بیداری را تنظیم می‌کند. ملاتونین موجود در مکمل‌ها معمولا در آزمایشگاه ساخته می‌شود.

تاریکی بدن را تحریک می‌کند تا ملاتونین بیشتری بسازد که به بدن سیگنال خواب می‌دهد. نور تولید ملاتونین را کاهش و به بدن سیگنال می‌دهد که بیدار باشد. برخی از افرادی که مشکل خواب دارند سطح ملاتونین پایینی دارند. تصور می‌شود که افزودن ملاتونین از مکمل‌ها ممکن است به خواب آن‌ها کمک کند.

افراد معمولا از ملاتونین برای بی‌خوابی و بهبود خواب در شرایط مختلف مانند جت لگ استفاده می‌کنند. همچنین برای افسردگی، دردهای مزمن، زوال عقل و بسیاری از بیماری‌های دیگر استفاده می‌شود، اما شواهد علمی ‌خوبی برای حمایت بیشتر این موارد وجود ندارد. سوال مهمی که برای مصرف کنندگان به وجود می‌آید اینکه تداخلات دارویی سایر داروها با ملاتونین چیست. برای اطلاع از این تداخلات متن مقاله را به صورت جدی مطالعه کنید تا از عوارض خطرناک در امان بمانید.

پرسش‌های متداول درباره ملاتونین چیست

1. قرص ملاتونین 3 برای چیست و چه اثری بر بدن دارد؟

ملاتونین با هورمون‌های زنانه بیولوژیکی تعامل دارد. تحقیقات نشان داده که به تنظیم چرخه‌های قاعدگی کمک می‌کند و درد ناشی از آن را کاهش می‌دهد. ملاتونین پینه‌آل همچنین می‌تواند از سیستم اعصاب در برابر تخریب عصبی، که از دست دادن پیشرونده عملکرد نورون‌ها است، محافظت کند. تخریب عصبی در شرایطی مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون وجود دارد.
محققان دریافته‌اند افرادی که غده صنوبری خود را با جراحی برداشته‌اند (پینالکتومی) روند پیری سریع‌تری دارند.  به همین دلیل، برخی از دانشمندان فکر می‌کنند ملاتونین طبیعی امکان دارد خواص ضد پیری داشته باشد.

2. دوز قرص ملاتونین چیست؟

ملاتونین اغلب توسط بزرگسالان در دوزهای حداکثر هشت میلی‌گرم خوراکی در روز تا 6 ماه استفاده می‌شود. در کودکان، اغلب در دوزهای حداکثر سه میلی‌گرم خوراکی در روز تا سه ماه مصرف می‌گردد.
برخی از مکمل‌های ملاتونین آهسته رهش و برخی دیگر سریع رهش هستند. برخی از محصولات ملاتونین را می‌توان زیر زبان یا در گونه قرار داد تا سریع‌تر جذب شوند. ملاتونین همچنین در کرم‌ها، غرغره‌ها و ژل‌ها استفاده می‌شود. با ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی صحبت کنید تا بدانید چه نوع محصول و دوزی برای یک بیماری خاص بهترین خواهد بود.

3. چه آزمایشی سطح ملاتونین را اندازه‌گیری می‌کند؟

پزشک معمولا سطح ملاتونین را با آزمایش خون، آزمایش ادرار یا آزمایش بزاق بررسی می‌کند.

4. عوارض جانبی و شایع ملاتونین چیست؟

مصرف ملاتونین خوراکی در مقادیر مناسب عموما بی‌خطر است. عوارض رایج آن اغلب به صورت سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و خواب آلودگی بروز می‌یابد.

5. عوارض کمتر رایج ملاتونین و افسردگی چیست؟

احساس کوتاه مدت افسردگی، لرزش خفیف، اضطراب خفیف، گرفتگی عضلات شکمی، تحریک‌پذیری، کاهش هوشیاری، گیجی یا بی‌نظمی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا