بیماریبیماری های مفصلی

عوارض فیزیوتراپی کمر | مواردی که بهتر است قبل از فیزیوتراپی کمر آن‌ها را بپذیرید

فیزیوتراپی کمر یکی از بهترین روش‌های درمانی نوین پزشکی، برای بهبود انواع کمردرد و بازیابی توان بدن طی پروسه‌های درمانی سنگین است. عوارض فیزیوتراپی کمر در صورتی که به روش اصولی و تحت نظر متخصص انجام بگیرد تقریبا صفر است.

در بسیاری از اختلالات دستگاه اسکلتی-عضلانی، فیزیوتراپی می‌تواند روش درمانی جایگزین برای برخی عمل‌های جراحی باشد. همچنین در موارد بسیاری، فیزیوتراپی می‌تواند مقدمه‌ای برای دیگر روش‌های درمانی کمردرد و حتی همراه و مکمل آن‌ها باشد.

در درمان کمردرد به کمک فیزیوتراپی، از روش‌های تهاجمی یا دارویی استفاده نمی‌شود. بنابراین عوارض فیزیوتراپی کمر در شرایط استاندارد، محدود به دردی کوتاه مدت و موضعی است که طی چند ساعت تا دو روز از بین می‌روند.

یکی از اشتباهات رایج در مورد فیزیوتراپی این است که فیزیوتراپی بسیار دردناک است و احتمال آسیب دیدن حین آن بالاست. اما توجه به این نکته ضروری است که در بسیاری از موارد، ترس و اجتناب از فیزیوتراپی باعث وخامت بیماری می‌شود.

ساختار اسکلتی- عضلانی بدن برای ترمیم و بازیافتن توان قدرتی خود، به اعمال نیرو و تقابل نیاز دارد. این مهم در زمان استراحت ممکن نیست و فرار از دردهای فرآیند درمان، باعث توقف و کندی روند بهبودی می‌شود.

بیشتر بخوانید: آیا کمردرد در زنان شایع‌تر است؟ + بهترین راه‌های تشخیصی و درمانی

عوارض فیزیوتراپی کمر چیست؟

یک فیزیوتراپی استاندارد توسط یک فرد متخصص، جز مقدار کمی احساس سوزش یا درد، نه تنها هیچگونه عوارضی نخواهد داشت، بلکه باعث توانبخشی و بهبود روند درمان خواهد شد.

در واقع برای انجام فیزیوتراپی از دارو و روش‌های تهاجمی استفاده نمی‌شود و به همین دلیل نیز عارضه‌ای جدی به همراه نخواهد داشت.

استفاده از روش‌ها و دستگاه‌های فیزیوتراپی باید توسط افرادی انجام گیرد که دانش و آگاهی کافی از عملکرد هر کدام و تاثیری که بر بدن می‌گذارند داشته باشند.

فیزیوتراپیست‌ها با تنظیم شدت فرکانس‌ها و زمان لازم و کافی برای انجام هر برنامه درمانی، از بروز عوارض فیزیوتراپی کمر جلوگیری می‌کنند.

بیشتر بخوانید: عمل جراحی دیسک کمر | تمامی روش‌ها و تکنیک‌ها

با مراجعه به یک متخصص متعهد و انجام فیزیوتراپی در مراکز توانبخشی معتبر، همچنین بالا بردن سطح آگاهی از پروسه درمان، می‌توان یک برنامه درمانی بی‌خطر را با کمترین عوارض پیگیری کرد.

با این حال، انجام فیزیوتراپی کمر توسط فردی بی‌تجربه و یا به وسیله دستگاه‌های غیراستاندارد، می‌تواند باعث عوارضی چون آسیب‌دیدگی پوست، افزایش درد عضلات و تغییر شکل آن‌ها به صورت کج شدگی یا افتادگی شود.

هچنین برخی از انواع نادرتر عوارض فیزیوتراپی کمر که در صورت مراجعه به افراد غیرمتخصص احتمال بروز دارند عبارت‌اند از آسیب رسیدن به نخاع، از کار افتادگی عضلات کمر، پارگی دیسک کمر، آسیب به مهره‌های کمری و…

در ادامه با انواع عوارض فیزیوتراپی کمر و موارد بروز آن‌ها آشنا خواهیم شد.

بیشتر بخوانید: راهنمای کامل حرکات فیزیوتراپی برای کمر+عکس و فیلم

عوارض فیزیوتراپی کمر در انواع روش‌های الکتروتراپی

الکتروتراپی در افزایش گردش خون، افزایش میزان جذب مواد غذایی و دارویی و تسریع در بهبودی انواع آسیب‌های اسکلتی-عضلانی کاربرد دارد. باید توجه داشت که میزان تاثیر الکتروتراپی، به شدت ولتاژ اعمال شده بر بدن، نوع جریان، قدرت و نوع اندام آسیب‌دیده و موارد متعددی از شرایط بیماری بستگی دارد.

به طور کلی انواع این روش درمانی، برای بهبود گردش خون، کاهش درد، رشد و تقویت ماهیچه‌ها، ترمیم بافت‌ها و رشد و تقویت استخوان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اگرچه الکتروتراپی و انواع روش‌های آن برای درمان کمردرد بسیار مفید هستند، اما تحت شرایطی خاص ممکن است باعث بروز عوارضی شوند.

بیشتر بخوانید: انواع کمر درد و نشانه‌های آن + دانسته‌هایی حیاتی در مورد کمردرد

یکی از مهم‌ترین شرایط برای بروز این عوارض، این است که الکتروتراپی به درستی انجام نشود. مقدار شدت جریان در انواع این روش باید کنترل شده باشد چرا که می‌تواند باعث ایجاد تاول و قرمزی پوست شود.

همچنین شدت جریان در انجام الکتروتراپی، به اندازه و قدرت عضلات نیز وابسته است. فیزیوتراپیست‌ها برای جلوگیری از التهابات و آسیب به ماهیچه‌ها، مقدار شدت جریان را با حجم عضله یا بافت آسیب‌دیده تنظیم می‌کنند.

از عوارض این روش در صورتی که به درستی انجام نشود این است که اندام تحت درمان، نه تنها کارایی اولیه و طبیعی خود را بازنمی‌یابد، بلکه کم‌کم توان موجود را نیز از دست می‌دهد.

الکترودرمانی طیف گسترده‌ای از درمان‌های تسکینی و التیامی را برای انواع کمردرد شامل می‌شود که در ادامه با عوارض احتمالی آن‌ها آشنا می‌شویم.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی کمردرد زنان و رمز و رازهای آن را یاد بگیرید

اولتراسوندتراپی

مردی با کمربند اولتراسوند و باری بر دوش لبخند به لب دارد و دچار عوارض فیزیوتراپی کمر نشده است|سیوطب

روند بهبودی به کمک اولتراسوندتراپی شامل مراحل پیچیده‌ای از تاثیرات عمیق این امواج بر بافت‌های آسیب‌دیده بدن است. از مهمترین مزایای این روش، قرار نگرفتن بیمار در معرض اشعه‌های مضر است.

در هنگام درمان کمردرد به روش اولتراسوندتراپی معمولا هیچ احساسی نخواهید داشت. اگر پوست شما حساس باشد ممکن است کمی سوزش و گرما احساس کنید و در صورتی که دستگاه به مدت طولانی در یک نقطه ثابت بماند و هیچ حرکتی نکند، ممکن است باعث بروز احساس درد شود.

بعضی از مواردی که برای اجتناب از خطرات اولتراسوندتراپی باید در نظر داشت عبارت‌اند از:

  • در محدوده زخم‌های باز
  • روی مناطق بی‌حس بدن
  • در نزدیکی ایملنت‌های فلزی کار شده در بدن
  • نزدیک یا روی ضربان‌ساز قلب
  • در مورد زنان باردار
  • در موارد عفونت حاد، سرطان و غده‌های بدخیم
  • اطراف چشم‌ها، سینه‌ها یا ارگان‌های جنسی
  • روی استخوان‌های شکسته

بیشتر بخوانید: کاربرد اولتراسوند در پزشکی باورنکردنی است

مگنت‌تراپی

امواج مغناطیسی ساطع شده در مگنت‌تراپی، باعث تحریک متابولیسم بدن و افزایش سطح اکسیژن‌رسانی به اندام‌ها می‌شوند.

مگنت‌تراپی یکی از شناخته‌شده‌ترین روش‌های تسکینی برای دردهای آرتروزی است که به علت تنظیم میدان مغناطیسی بدن، هیچ عارضه‌‌ای برای آن شناسایی نشده است.

با این حال انجام این روش برای موارد زیر توصیه نمی‌شود و ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد:

  • افرادی که مشکل قلبی آن‌ها شدید و جدی است
  • افرادی که از انسولین استفاده می‌کنند
  • زنان حامله

بیشتر بخوانید: انواع کمربند طبی دیسک کمر و ویژگی‌های خاص هر کمربند

همچنین ممکن است بعضی از افراد، بعد از درمان با این روش، دچار حالت تهوع، درد یا عوارضی مشابه سرماخودگی شوند. هرچند که این عوارض بسیار نادر هستند، اما در چنین مواردی باید حتما پزشک را در جریان قرار دهید.

بیشتر بخوانید :درمان تنگی کانال نخاعی با روش‌های جراحی یا ورزشی و کم خطر

الکتروتراپی با دستگاه تنس (Tens)

تحریک الکتریکی عصب‌ها از راه پوست، روشی است که توسط دستگاه‌های تنس انجام می‌شود. جریان الکتریکی فرستاده شده توسط این دستگاه، عصب‌ها را تحریک کرده و باعث ترشح اندورفین و مسکن‌های طبیعی و هورمونی و نتیجتا کاهش درد می‌شود.

تنس رایج‌ترین وسیله برای اعمال الکتروتراپی در درمان کمردرد است و معمولا در تسکین دردهای مزمن و شدید به کار گرفته می‌شود.

پالس‌های الکتریکی تولید و ساطع شده توسط دستگاه تنس، ممکن است باعث ایجاد احساس گزگز، سوزن‌سوزن شدن یا در مواردی سوزش در ناحیه مورد درمان شوند. با این حال بروز این عوارض در حد خفیف طبیعی و ناشی از تغییراتی است که برای بهبودی بافت‌ها ضروری هستند.

بیشتر بخوانید: عمل جراحی دیسک کمر | تمامی روش‌ها و تکنیک‌ها

یکی از عوارض احتمالی شایع در انجام الکتروتراپی با دستگاه تنس، تحریک پوست یا ایجاد التهاب و قرمزی در ناحیه مورد درمان است. این عوارض ممکن است بر اثر عواملی چون چسب و نوارهای نگهدارنده الکترودها ایجاد شوند.

بنابراین اگر پس از انجام الکتروتراپی دچار قرمزی و یا حساسیت‌های پوستی می‌شوید، پزشک خود را در جریان قرار دهید. استفاده از روش‌های هایپوآلرژیک که دارای حساسیت‌زایی کمتری هستند می‌تواند برای شما بهتر باشد.

بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر | نشانه‌هایی که با دیدن آن‌ها باید دنبال راه حل باشید

عوارض فیزیوتراپی کمر در روش‌های دستی

مردی که زیر دست یک فیزیوتراپیست غیر حرفه ای درد می کشد|سیوطب

فیزیوتراپی کمر به روش دستی توسط افرادی که تخصص و تجربه کافی ندارند، می‌تواند عوارض بد و حتی خطرناکی داشته باشد.

انجام این روش‌ها باید با آگاهی و شناخت کامل ساختار بدن و آسیب‌های آن باشد، چرا که در غیر این صورت می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری برای بیماران به جا بگذارد.

ایجاد درد بیشتر، تورم و التهابات پوستی از عوارض کوتاه مدت این روش‌ها در صورت انجام شدن آن‌ها به صورت غیراستاندارد است. اما عوارضی چون آسیب‌های جدی به نخاع، پارگی دیسک کمر و آسیب‌ به مهره‌های کمری و ستون فقرات، از عوارض جبران‌ناپذیر انجام این روش‌ها توسط افراد غیرمتخصص است.

بیشتر بخوانید: درمان دیسک کمر با روش های سریع و جدید

عوارض فیزیوتراپی کمر با لیزر

عوارض فیزیوتراپی کمر با روش لیزردرمانی، در صورت رعایت نکات ایمنی و ضروری بسیار جزئی و در حد صفر است. لیزردرمانی باعث انبساط عروق خونی و بهبود گردش خون و در نتیجه ایجاد گرمایی ملایم در بافت آسیب‌دیده و نهایتا بهبود کمردرد می‌شود.

با این حال در مواردی استفاده از این روش می‌تواند خطرناک باشد:

  • در افراد دارای حساسیت به نور (پورفیری)
  • در افراد دارای تومورهای فعال
  • زنان حامله
  • در افرادی که از باطری یا ضربان‌ساز قلبی استفاده می‌کنند
  • در نزدیکی غدد و اندام‌های جنسی
  • در چشم و اطراف آن

بیشتر بخوانید: چرا پارگی دیسک کمر عارضه‌ای وحشتناک نیست؟

احساس درد در فیزیوتراپی برای انواع کمردرد

یکی از مهم‌ترین عوارض فیزیوتراپی برای درمان کمردردها، احساس درد در طول دوره درمان است. این درد در صورتی که طبیعی باشد معمولا درد خوب است و نشان‌دهنده ترمیم و بهبود بافت‌های آسیب‌دیده است.

با این حال ممکن است بیماران در حین ریکاوری و بازتوانی یا هنگام استفاده از دستگاه‌های خاص فیزیوتراپی مانند شاک ویو، درد شدیدی را تجربه کنند که باعث کم شدن انگیزه و تمایل آن‌ها به ادامه برنامه درمانی شود. در چنین مواردی باید پزشک را در جریان این موضوع و دغدغه‌های ایجاد شده قرار داد تا با درمان‌های جایگزین به کاهش درد و تسهیل روند درمان کمردرد بپردازد.

همچنین ممکن است پزشک برای کاهش درد، داروهای مسکن خوراکی را قبل از شروع هر جلسه درمانی تجویز کند.

استفاده از پک‌های تسکینی گرمایی، کیسه یخ یا پمادهای موضعی نیز می‌توانند زیر نظر پزشک متخصص، به کاهش درد و التهابات ناشی از فیزیوتراپی کمک کنند.

بیشتر بخوانید: کمربند طبی، پیشنهادی برای کاهش کمردرد

ایجاد تورم در فیزیوتراپی کمر

تورم هم یکی دیگر از عوارض فیزیوتراپی درمانی کمردرد است. به چالش کشیده شدن عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها طی مراحل مختلف فیزیوتراپی، ممکن است باعث ایجاد یا افزایش تورم در نواحی تحت درمان شود.

این تورم می‌تواند موجب ایجاد درد و محدودیت‌های عملکردی بیشتر در بیمار شود. در چنین مواردی می‌توان با مشورت پزشک، از روش‌هایی مانند استفاده از پک گرمایی یا کیسه یخ، قبل از شروع فیزیوتراپی و برای بهبود گردش خون در اندام‌ها استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: ورزش دیسک کمر جایگزین جراحی است؟

مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی هر بیمار، به شرایط جسمی، نوع عارضه و شدت درد در ناحیه آسیب‌دیده وابسته است. بنابراین بهترین راه برای درمان کمردرد به کمک انواع روش‌های فیزیوتراپی کمر، این است که به متخصص و مراکز توانبخشی معتبر مراجعه کنید و در انجام دوره درمانی خود صبور باشید. به طور کلی می‌توان گفت عوارض فیزیوتراپی کمر بسیار محدود و نادر هستند.

منبع
northwestphysio

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا