بیماریبیماری های مفصلی

خارش کف پا علل مختلفی دارد؛ آشنایی با 9 علل و درمان‌های تخصصی

فهرست محتوا نمایش

خارش کف پا به دلیل محرک‌های بالقوه‌ای مانند آلرژن‌ها، حشرات و قارچ‌ها ایجاد می‌شود. همچنین پا ساعات طولانی در محیط مرطوب و گرم کفش و جوراب قرار دارد که می‌تواند محل رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها باشد. در این مقاله از مجله سلامت سیوطب در ابتدا به تعبیر خارش کف پا می‌پردازیم و سپس علل و راه‌های درمان آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

خارش شدید کف پا یا pruritus، اصطلاح پزشکی برای خارش ناشی از احساس تحریک بر روی پوست است و فرد را مجبور به خاراندن آن قسمت می‌کند. خارش در هر نقطه از پوست می‌تواند رخ دهد. شایع‌ترین علل خارش پا عبارتند از: درماتیت تماسی، عفونت‌های قارچی مانند پای ورزشکار و نیش پشه. این شرایط امکان دارد باعث ایجاد بثورات، تاول یا پوسته پوسته شدن پوست گردد.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی پا درد و روش های ساده تسکین درد پا

انواع خارش کف پا که باید بشناسید تا بهترین درمان را انتخاب کنید

  • پوستی: خارشی که ناشی از مشکلی در داخل یا روی پوست باشد
  • سیستمیک: خارش ناشی از یک موضوع عمومی در سراسر بدن به وجود آید
  • نوروپاتیک: خارش ناشی از اختلال در عملکرد اعصاب یا سیستم عصبی باشد
  • روان زا: خارش ناشی از یک مسئله روانی ایجاد شود

بیشتر بخوانید: علت پا درد از زانو به پایین و بهترین روش‌های درمان خانگی و پزشکی

علت خارش کف پا چیست؟ با علائم و درمان خارش پا آشنا شوید

اگرچه خارش پا معمولا دلیلی برای نگرانی نیست، اما می‌تواند نشان دهنده یک بیماری پوستی زمینه‌ای یا حتی یک بیماری داخلی عمیق‌تر باشد. درک علائمی ‌که باید و نباید نگران آن باشید می‌تواند در درمان خارش کف پا کمک‌کننده باشد.

1. پای ورزشکار عاملی برای خارش پاها؛ درمان فوری خارش کف پای ورزشکار

خارش کف پا ناشی از قارچ پوستی شده است|سیوطب

پای ورزشکار یک عفونت قارچی شایع است که پاها و انگشتان پا را درگیر می‌کند. این بیماری از راه رفتن با پای برهنه در طبقات عمومی ‌مانند رختکن، سطح اطراف استخرهای سرپوشیده و تشک‌های بدنسازی به وجود می‌آید (به همین دلیل است که به آن پای ورزشکار می‌گویند). پای ورزشکار معمولا کف پاها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما گاهی اوقات در بالای پا، بین انگشتان پا یا در ناخن ایجاد خواهد شد.

بیشتر بخوانید :14 درمان درد لگن در زنان؛ از جراحی لاپاروسکوپی و هیسترکتومی تا توانبخشی و درمان خانگی

علائم بیماری پای ورزشکار را بشناسید

  • بثورات قرمز و خارش‌دار روی پاها یا بین انگشتان پا
  • پوسته پوسته شدن روی پاها

درمان خارش کف پا ناشی از بیماری پای ورزشکار

پای ورزشکار با کرم‌های ضد قارچ بدون نسخه (OTC) درمان می‌شود. قارچ می‌تواند روی کفش و جوراب زندگی کند، بنابراین برای از بین رفتن قارچ‌ها جوراب را باید با آب گرم شست. پوشیدن کفش‌های دوش در استخر و حمام عمومی ‌نیز در پیشگیری از ابتلا به پای ورزشکاران کمک کننده است.

اگر پس از استفاده از داروهای ضد قارچ OTC به مدت دو تا چهار هفته، جوش‌ها بهبود نیافتند، باید به پزشک مراجعه کرد. ممکن است به داروهای ضد قارچ خوراکی تجویزی برای درمان خارش کف پا نیاز باشد.

بیشتر بخوانید: پا درد کودکان، چگونگی تشخیص و روش های درمانی درد پا

2. اگزما هم باعث خارش پاها می‌شود؛ برای خارش کف پا ناشی از اگزما چه باید کرد؟

اگزما یا درماتیت آتوپیک یک بیماری شایع پوستی در دوران کودکی است، اگرچه بزرگسالان نیز احتمال ابتلا به آن را دارند. در بزرگسالان، اگزما معمولا در پاها و دست‌ها ایجاد می‌شود که به آن اگزمای دیسیدروتیک می‌گویند. اگزما معمولا در کف پا قرار دارد اما بروز آن در بالای پا نیز دور از ذهن نیست. اگزما از عوامل اصلی خارش کف پا به شمار می‌آید.

اگزما به دلیل کمبود مولکول‌های خاصی ایجاد می‌شود که پوست را هیدراته و مرطوب نگه می‌دارد. آب از پوست خارج و منجر به علائمی ‌مانند خارش کف پا می‌شود که پوست را در برابر محرک‌ها و آلرژن‌ها آسیب پذیرتر می‌سازد.

علائم بیماری پوستی اگزما و خارش در پاها

  • بثورات قرمز، خارش‌دار و پوسته پوسته در کف یا بالای پاها
  • تاول‌های کوچک پر از مایع روی انگشتان پا یا کنار پا

بیشتر بخوانید :درمان در رفتگی مچ پا به روش‌های مختلف به همراه شیوه تشخیص

درمان خارش کف پا ناشی از اگزما؛ استفاده از داروهای موضعی یا آنتی هیستامین‌ها

ممکن است پزشک توصیه کند پاها را روزانه با مرطوب‌کننده‌های روغنی مانند وازلین یا آکوافور آبرسانی کرد. استروئیدهای موضعی، چه OTC و چه با نسخه، التهاب و خارش کف پا را کاهش می‌دهند. داروهای OTC یا آنتی هیستامین‌های تجویزی نیز به رفع خارش کمک می‌کنند. در صورت بروز اگزمای متوسط ​​تا شدید ممکن است به درمان با اشعه ماوراء بنفش یا داروهای خوراکی یا تزریقی سرکوب کننده سیستم ایمنی نیاز باشد.

3. درماتیت تماسی و خارش پاها به دلیل یک محرک؛ درمان خارش پا در شب به دلیل درماتیت

درماتیت تماسی یک واکنش پوستی به یک محرک یا آلرژن است. ممکن است خارش کف پا توسط موادی مانند لاستیک یا چرم در کفش به وجود آید. اگر هیچ دلیل واضحی برای درماتیت تماسی در دست نباشد، متخصص پوست با تجویز آزمایش‌هایی منشا حساسیت را شناسایی می‌کند. چسب‌های حاوی مواد حساسیت‌زای مختلف به مدت دو روز روی پشت قرار می‌گیرند. پس از برداشتن لکه‌ها، متخصص پوست هرگونه بثورات ناشی از آلرژن‌ها را بررسی خواهد کرد.

علائم درماتیت تماسی آزاردهنده و ناراحت‌کننده هستند

  • بثورات قرمز و خارش‌دار
  • پوسته پوسته شدن
  • برآمدگی و تاول
  • تورم، سوزش یا حساسیت

بیشتر بخوانید: خار پاشنه پا و 9 راه درمانی بدون جراحی و درمان آن با 7 حرکت ورزشی

درمان خارش کف پا ناشی از بیماری درماتیت تماسی

درمان درماتیت تماسی شامل اجتناب از آلرژن و استفاده از کرم هیدروکورتیزون OTC یا آنتی هیستامین برای کاهش خارش کف پا است. پزشک ممکن است یک استروئید موضعی برای خارش تجویز کند.

بیشتر بخوانید: درد پاشنه پا؛ معرفی 12 درمان برای این عارضه

4. پسوریازیس بیماری خودایمنی؛ درمان فوری خارش کف پا ناشی از پسوریازیس

خارش کف پا ناشی از بیماری پسوریازیس|سیوطب

پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که می‌تواند هر قسمت از پوست بدن از جمله کف پا را درگیر کند. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی به اشتباه به پوست حمله می‌کند و سلول‌های پوست سریع‌تر از حد طبیعی بازسازی می‌شوند. مشخص نیست که چه چیزی باعث این حمله خواهد شد اما ژنتیک و عوامل محیطی احتمالا نقش دارند.

هنگامی ‌که پسوریازیس موجب خارش کف پا می‌شود معمولا کف دست‌ها را نیز درگیر خواهد کرد. به ‌این بیماری پسوریازیس کف پلانتار می‌گویند. علائم بسته به نوع پسوریازیس متفاوت است. اشکال این بیماری شامل پسوریازیس پلاکی، پسوریازیس پوسچولار و پسوریازیس ناخن است. برخی افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک تورم و درد مفاصل را نیز تجربه خواهند کرد.

بیشتر بخوانید :تشخیص صافی کف پا؛ معرفی 6 روش اصلی برای بررسی قوس کف پا

علائم بیماری پسوریازیس را برای درمان بهتر بشناسید

  • پلاک‌های قرمز و خارش‌دار روی پاها
  • پوسته پوسته شدن ضخیم و نقره‌ای
  • پوسچول (برجستگی‌های پر از چرک) در کف پا
  • ناخن‌های ضخیم، زرد یا شکننده
  • درد مفاصل (آرتریت) یا کمردرد

درمان بیماری پسوریازیس برای رفع خارش کف پا و بدن

هیچ درمان قطعی برای پسوریازیس در دست نیست اما چندین گزینه درمانی نسبی وجود دارد. استروئیدهای موضعی، داروی خوراکی به نام آسیترتین، درمان با اشعه ماوراء‌بنفش، سرکوب کننده‌های ایمنی خوراکی یا تزریقی از جمله درمان‌های احتمالی خارش کف پا ناشی از این بیماری هستند.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و 4 مرحله اثر گذار توانبخشی لگن و ران

5. کهیر عاملی برای خارش پاها؛ درمان خارش کف پا کودک ناشی از کهیر

تورم‌های پوستی دارای خارش اغلب کهیر هستند. امکان دارد ناشی از یک غذای خاص، دارو، عفونت ویروسی یا بیماری خودایمنی باشند. اما برای بسیاری از مردم، هیچ دلیل واضحی وجود ندارد. بروز کهیر در هر قسمتی از پوست از جمله کف پا دور از ذهن نیست. علائم معمولا کمتر از 24 ساعت طول می‌کشد و سپس در ناحیه دیگری ظاهر می‌شود.

علائم کهیر را با اگزما یا شرایط دیگر اشتباه نگیرید

  • خارش
  • بثورات پوستی صورتی یا قرمز که کمی‌ برجسته باشد
  • جوش (برجستگی یا لکه‌های قرمز)
  • سوزش

درمان خارش کف پا ناشی از کهیر با راهکارهای ساده

در حالی که کهیرهای جزئی وضعیت اورژانسی نیست، کهیر گاهی اوقات امکان دارد بخشی از یک واکنش آلرژیک جدی باشد. اگر تورم لب یا زبان، مشکل تنفسی یا اسهال ایجاد شد باید فورا به اورژانس مراجعه کرد.

کهیرهای جزئی با آنتی هیستامین‌های OTC درمان خواهد شد. اگر علائم بعد از یک هفته بهبود نیافت یا در زندگی روزمره اختلال ایجاد کرد، به پزشک مراجعه شود. امکان دارد برای تسکین، نیاز به مصرف داروهای تجویزی باشد.

بیشتر بخوانید: درمان پا درد؛ از داروهای ضدالتهابی،کیسه‌های یخ و کفش طبی

6. گال و درمان خارش پاشنه پا و رفع علائم این بیماری مسری

خارش کف پا ناشی از بیماری گال|سیوطب

گال هجوم کنه‌های ریز به نام Sarcopte scabiei است. علائم با فرو رفتن کنه در پوست ایجاد می‌شود. یک بیماری مسری است که به سرعت از طریق تماس نزدیک با گروه‌هایی از افراد مانند خانواده‌ها، ساکنان خانه سالمندان و بیماران بیمارستان گسترش می‌یابد. برجستگی‌ها اغلب در چین‌های پوست، از جمله چین‌های کف پا ظاهر و موجب خارش کف پا خواهند شد. سایر نواحی که معمولا درگیر می‌شوند عبارتند از بین انگشتان، دور کمر و زیر بغل.

بیشتر بخوانید: 3 درمان در رفتگی لگن؛ نجات مفصلی که وزن بدن ما را تحمل می‌کند

علائم گال که باعث آزار بیمار می‌شوند

  • خارش شدید
  • برجستگی‌های قرمز

درمان خارش کف پا ناشی از بیماری گال

گال با یک داروی ضد انگل موضعی (پرمترین) یا یک داروی ضد انگل خوراکی (ایورمکتین) درمان می‌شود. استروئیدهای موضعی برای درمان خارش گاهی مفید هستند. خارش امکان دارد تا چند هفته پس از درمان کنه ادامه یابد که به ان درماتیت پس از اسکابتیک می‌گویند.

از آنجایی که گال بسیار مسری است، باید تمام لباس‌ها و ملحفه‌های خود را با آب داغ شست. هر فردی که با آن زندگی می‌کنید باید برای گال نیز درمان شود زیرا افراد می‌توانند بدون داشتن علائم ناقل باشند.

بیشتر بخوانید: لگن درد مردان بیانگر مشکل در اندام‌های تناسلی + 15 علت

7. بیماری کبد هم باعث خارش می‌شوند؛ درمان خانگی خارش کف پا در اثر بیماری‌های کبد

هنگامی‌که کبد به درستی کار نمی‌کند، ماده‌ای زرد رنگ به نام بیلی روبین در خون تجمع می‌یابد. بیلی روبین با شکستن گلبول‌های قرمز تشکیل خواهد شد و به طور معمول توسط کبد از بدن خارج می‌گردد. وقتی سطح بیلی روبین بالاست، پوست دچار خارش و زرد خواهد شد.

علائم بیماری کبد که باعث خارش پاها می‌شوند

  • زردی پوست و چشم
  • درد و تورم شکم
  • تورم در پاها و مچ پا
  • خارش کف پا
  • رنگ ادرار تیره
  • رنگ مدفوع کم رنگ
  • خستگی مزمن
  • حالت تهوع
  • استفراغ

بیشتر بخوانید: درد استخوان دنبالچه؛ نگاهی به 11 نشانه کوکسیدینیا +7 علت 

درمان خارش کف پا ناشی از بیماری کبد؛ برای خارش پا چی خوبه؟

در صورت داشتن علائم بیماری کبدی، پزشک آزمایشاتی را برای تشخیص علت کار نکردن آن تجویز می‌کند. آزمایش خون و سونوگرافی یا سی تی اسکن شکم از جمله این آزمایش‌هاست.

خارش کف پا ناشی از بیماری کبدی را می‌توان با یک مرطوب کننده ملایم ضد حساسیت، OTC یا آنتی هیستامین‌های تجویزی، یا در موارد شدید با اشعه ماوراء بنفش درمان کرد. ایجاد تغییراتی در سبک زندگی به توصیه پزشک مانند دوش گرفتن ولرم برای جلوگیری از خشک شدن پوست نیز می‌تواند به توقف خارش کف پا بیانجامد.

بیشتر بخوانید: لگن درد؛ معرفی 10 نشانه مربوط به درد لگن و 10 راه تشخیص

8. بیماری کلیوی که باعث خارش می‌شود و علائم و درمان خارش کف پاها

خارش کف پا ناشی از بیماری کلیوی را خارش اورمیک می‌نامند. وقتی کلیه‌ها به درستی کار نمی‌کنند، می‌تواند منجر به تجمع مواد خاصی شود که معمولا از خون فیلتر می‌کنند، مانند اوره. این مواد باعث خارش شدید به خصوص در کف دست یا کف پا می‌شوند.

با توجه به اینکه خارش ناشی از بیماری کلیوی در شب بدتر می‌شود می‌توان علت خارش کف پا در شب را نشانه‌ای از بیماری کلیوی دانست. همچنین عدم کار کردن درست کلیه منجر به ایجاد بیماری‌های مفصلی جدی خواهد شد که درمان آن‌ها مستلزم زمان و هزینه زیاد است.

 بیشتر بخوانید: درمان درد ساق پا با کمک روش‌های خانگی، سنتی و جراحی

علائم بیماری کلیوی که به خارش ختم می‌شوند

  • خارش
  • پوست خشک
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • خستگی و ضعف
  • ادرار تغییر می‌کند
  • انقباضات و گرفتگی عضلات
  • ورم پا و مچ پا

بیشتر بخوانید: 8 علت درد کف پا از خار پاشنه تا متاتارسالژی،نوروپاتی محیطی و نوروما

درمان خارش کف پا ناشی از بیماری کلیوی

در صورت وجود علائم بیماری کلیوی، پزشک آزمایش‌های خون و ادرار را برای پی بردن به علت کار نکردن آن تجویز می‌کند. خارش کف پا ناشی از بیماری کلیه با OTC یا آنتی هیستامین‌های خوراکی قابلیت درمان دارد. توصیه داروهای کمک کننده به هدایت عصبی مانند گاباپنتین نیز دور از ذهن نیست. در صورت نیاز به دیالیز (روشی که آب اضافی و سموم را از خون خارج می‌کند)، خارش عمدتا پس از درمان برطرف خواهد شد.

بیشتر بخوانید: علت درد ساق پا در شب، خستگی تا بیماری + بهترین درمان های خانگی

9. نوروپاتی نیز باعث خارش خواهد شد؛ در این شرایط خارش کف پای چپ چه تعبیری دارد؟

خارش کف پا ناشی از عارضه نوروپاتی|سیوطب

نوروپاتی نوعی اختلال در عملکرد اعصاب است که در هر جایی از بدن شما امکان بروز دارد. اما معمولا روی پاها و دستان تاثیر می‌گذارد. هنگامی ‌که نوروپاتی دارید، سیستم ایمنی بدن موادی (سیتوکین‌ها) آزاد می‌کند که اعصاب را تحریک و باعث خارش می‌شود. علل متعددی برای نوروپاتی وجود دارد، از جمله آسیب‌ها، عفونت‌ها و شرایطی مانند دیابت، مولتیپل اسکلروزیس یا سایر اختلالات عصبی.

 بیشتر بخوانید: ورم ساق پا یا ادم؛ تجمع مایعات و التهاب در بدن

علائم نوروپاتی که باید بدانیم چیست؟

  • بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن
  • خارش کف پا
  • درد تند، کوبنده، ضربان‌دار یا سوزش
  • حساسیت به لمس
  • عدم هماهنگی و سقوط

بیشتر بخوانید: درمان خانگی دیسک گردن با ۱۵ روش ساده، کاربردی و موثر

درمان خارش کف پا ناشی از بیماری نوروپاتی؛ بهترین پماد برای خارش کف پا

درمان‌های نوروپاتی شامل داروهای ضد درد موضعی و OTC (مانند کرم کپسایسین یا لیدوکائین) است که اعصاب را بی‌حس کرده و خارش، درد و سوزش پا را کاهش می‌دهد. پزشک امکان دارد با تجویز داروی خوراکی گاباپنتین به تسکین درد عصبی کمک کند.

بیشتر بخوانید: درمان صافی کف پا؛ ارائه بهترین روش‌ها برای بازگرداندن قوس طبیعی پا

آیا بارداری باعث خارش کف پا می‌شود؟

افزایش هورمون‌هایی که در دوران بارداری رخ می‌دهد پوست را خشک و پاها را متورم می‌کند. هر دو عامل می‌توانند باعث خارش کف پا شوند. در برخی موارد، خارش کف پا در دوران بارداری نشانه‌ای از وضعیتی به نام کلستاز داخل کبدی بارداری است که بر ‌ترشح صفرا (مایع گوارشی) از سلول‌های کبد تاثیر می‌گذارد. صفرا در کبد به دام می‌افتد، سپس به جریان خون می‌ریزد و درنهایت باعث خارش خواهد شد.

اگر در دوران بارداری پاها دچار خارش می‌شوند بهتر است به پزشک مراجعه شود تا آزمایش خون برای بررسی آنزیم‌های کبدی انجام پذیرد. اگر آنزیم‌ها بالا باشند، ممکن است برای جلوگیری از عوارض جدی و حاد فرد مجبور به زایمان خارج از موعد شود.

بیشتر بخوانید: درمان درد لگن بارداری و شناسایی 9 عامل اصلی لگن درد

علت خارش کف پای راست در شب چیست؟

خارش کف پا در شب عمدتا شدیدتر به نظر می‌رسد؛ زیرا ذهن در شب شلوغ نیست، بنابراین احتمالا شخص بیشتر متوجه خارش خواهد شد و این بدان معنا است که جنبه روانی دارد. گاهی اوقات خارش کف پای راست در شب ریشه در بیماری‌های کلیوی و کبدی دارد. به علاوه در طول روز هنگام راه رفتن احساس خارش کمتری وجود دارد، زیرا فشار روی پاها مخصوصا پای راست به کاهش خارش آن کمک می‌کند.

چه زمانی باید برای درمان خارش کف پا به پزشک مراجعه کرد

  • خارش کف پا با وجود درمان OTC بیش از 2 هفته طول ‌بکشد
  • خارش کف پا که در دوران بارداری رخ ‌دهد
  • خارش شدید کف پا که خواب را مختل کند
  • بثورات روی پاها با درمان بدون نسخه بهتر نشود
  • علائم مشکلات کلیوی یا کبدی، مانند تورم پاها، بازوها و معده؛ زرد شدن پوست یا چشم؛ یا کاهش تکرر ادرار

بیشتر بخوانید: پا درد، شناخت 16 دلیل و بررسی 10 روش درمان خانگی درد پا

راه‌های درمان خانگی خارش کف پا چیست؟

پاهایی که برای درمان خارش کف پا در تشتی از یخ قرار داده شده است|سیوطب

چندین راه آسان برای کمک به کاهش خارش شبانه بدون استفاده از دارو وجود دارد:

  • حمام کردن در آب خنک یا ولرم قبل از خواب، فقط از صابون‌های مرطوب‌کننده، بدون بو، جوش شیرین یا بلغور جو دوسر کلوئیدی استفاده شود
  • استفاده از مرطوب کننده‌های مبتنی بر گلیسیرین، بدون روغن و الکل قبل از خواب، مانند Cetaphil، Eucerin، یا CeraVe
  • استفاده از پمادها و کرم‌های طبیعی حاوی ویتامین E و آلوئه‌ورا
  • نصب یک دستگاه مرطوب‌کننده در اتاق خواب برای مرطوب ساختن هوا
  • استفاده از کمپرس سرد، مانند یک پارچه سرد و مرطوب، قبل از خواب روی پا
  • قرار دادن پاها در آب سرد یا حمام یخ
  • استفاده از فن برای ایجاد جریان هوا و سر و صدای پس زمینه به عنوان منبعی برای حواس پرتی
  • پوشیدن جوراب برای جلوگیری از خاراندن کف پا، که می‌تواند علائم را بدتر کند
  • استفاده از نوارهای مدیتیشن یا تکنیک‌های به خواب رفتن مانند کتاب و راهنمای صوتی
  • تمرین تکنیک‌های تمدد اعصاب، مانند تجسم قبل از خواب
  • کوتاه کردن ناخن‌ها برای کاهش احتمال تحریک بیشتر پوست
  • پوشیدن لباس‌های گشاد برای تنفس پوست
  • اجازه ندادن حیوانات خانگی در اتاق خواب
  • بررسی اتاق خواب برای علائم ساس یا سایر هجوم حشرات، از جمله کک یا مورچه گزنده
  • نوشیدن یک چای بدون کافئین، مانند بابونه یا نعنا ​​قبل از خواب
  • استفاده از دو تا سه قطره روغن ضروری آرامش‌بخش مانند اسطوخودوس روی بالش قبل از خواب

علت خارش بیشتر کف پای راست و چپ در شب

مغز توانایی فیلتر کردن سیگنال‌های حسی دریافتی را دارد و به هر سیگنال اولویت می‌دهد. بنابراین همه ‌این‌ها برای تشدید خارش کف پا در شب چه معنایی دارد؟ چرا کف پاها در طول روز آنقدر خارش ندارند؟

پاسخ این است: آن‌ها در واقع به همان اندازه در طول روز خارش می‌کنند، اما متوجه خارش آن‌ها نمی‌شویم! به ‌این دلیل که در طول روز مغز پیام‌های مختلفی از پاها (و همچنین بقیه بدن) دریافت می‌کند. این پیام‌ها شامل فشار زمین و کفش‌ها، حرکت پا در حین راه رفتن، موقعیت پاها نسبت به یکدیگر و بقیه بدن و صدها احساس دیگر است که حتی از آن‌ها آگاه نیستیم.

ترکیبی از این احساسات بر احساس خارش غلبه می‌کند به طوری که مغز به سادگی متوجه خارش کف پا نمی‌شود.

یاداشت پایانی

خارش کف پا عمدتا عارضه‌ای خطرناک نیست و جای نگرانی ندارد. اما نباید فراموش کرد که گاهی ممکن است نشانه‌ای از وجود یک بیماری باشد. در برخی موارد، بیماری‌هایی کلیوی، کبدی و دیابت می‌توانند بر روی اعصاب تاثیر بگذارند و باعث ایجاد احساس خارش کف پا شوند.

بسیاری از علل خارش پا با داروهای موضعی، ضد خارش، ضد قارچ خوراکی یا استروئیدهای موضعی درمان می‌شود. در کنار این نوع راه‌کارها مواردی از قبیل حمام پا در آب یخ و مرطوب ساختن پوست پا یا پوشیدن جوراب به عنوان راه‌های جلوگیری و درمان خارش کف پا در خانه به شمار می‌آیند.

در صورت بروز علائمی مانند خارش شدید، خارش‌هایی که بعد از روش‌های خانگی و درمان‌های سرپایی از بین نمی‌روند، زردی پوست در کنار تورم پاها و همچنین خارش کف پا در هنگام بارداری باید به پزشک مراجعه کرد. زیرا احتمال دارد بیماری‌هایی منشا آن باشند که با درمان‌های خانگی و OTC قابل حل نیست و با مراجعه به پزشک می‌توان از عوارض جدی‌تر آن جلوگیری کرد.

سوالات متداول خارش کف پا 

1. درمان خارش کف پای کودکان به چه صورتی است؟

برای درمان خارش پای کودکان از همان راهکارهایی که برای بزرگسالان استفاده می‌شود. استفاده می‌کنند.

2. چرا کف پاها در شب خارش بیشتری دارند؟

سیستم عصبی بدن به دلیل درگیری‌های متفاوتی که در روز با آن‌ها رو به رو است سیگنال‌های خارش کف پا را بسیار کمتر به دستگاه عصبی مرکزی ارسال می‌کند. راه رفتن، پوشیدن کفش و هماهنگی پاها با هم و با بقیه اعضای بدن از جمله عواملی است که مانع رسیدن سیگنال‌های خارش کف پا به عصب مرکزی هستند.
این عوامل در شب وجود ندارد و پاها در حال استراحت هستند، به همین دلیل سیگنال‌های خارش کف پا به دستگاه عصبی مرکزی ارسال و احساس خارش، بیشتر به نظر می‌رسد.

3. آیا بارداری باعث خارش پا می‌شود؟

افزایش هورمون‌ها در دوران بارداری گاهی پوست را خشک و پاها را متورم می‌کند. هر دو عامل منجر به خارش کف پا می‌شوند.
وضعیتی به نام کلستاز داخل کبدی در دوران بارداری رخ می‌دهد که بر ‌ترشح صفرا از سلول‌های کبد تاثیر می‌گذارد. صفرا به جریان خون می‌ریزد و در نهایت باعث خارش کف پا خواهد شد.

4. بهترین پماد برای خارش کف پا چیست؟

پمادها و کرم‌های طبیعی حاوی ویتامین E و آلوئه‌ورا و پمادهای ضد قارچ مانند ژل پترولیوم و کرم‌های استروئیدی که از خارش جلوگیری می‌کنند.

منبع
buoyhealth.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا