زیباییزیبایی دندان

درمان دندان درد عصب کشی شده با روش‌های پزشکی و 6 روش خانگی

فهرست محتوا نمایش

درمان دندان درد عصب کشی شده در بیشتر مواقع با استراحت، استفاده از کمپرس سرد یا گرم و مصرف داروهای مسکن از بین می‌رود. در مواردی که این درد با این روش‌ها تسکین پیدا نکند یا برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، نیاز به چک کردن دندان است. در این شرایط امکان دارد که ریشه به درستی تمیز نشده باشد یا کانالی اضافی در دندان وجود داشته باشد که تخلیه و سپس پر نشده است. همچنین در مواردی امکان آلوده شدن ریشه و بافت‌های اطراف به عفونت وجود دارد.

برای درمان دندان درد عصب کشی شده روش‌های دارویی، دندانپزشکی و خانگی مختلفی وجود دارد. در این مطلب از مجله علمی پزشکی سیوطب به بررسی این روش‌ها خواهیم پرداخت. ما را همراه کنید.

 

نگاهی کلی به موضوع درمان دندان درد عصب کشی شده

  • از بین بردن پالپ دندان آسیب‌دیده بهترین کار برای حفظ ساختار دندان است.
  • استفاده از روکش روی دندان عصب کشی و پر شده علاوه بر جنبه‌های زیبایی، باعث محافظت از دندان نیز می‌شود.
  • ژل‌ها و اسپری‌های بی‌حس‌کننده تنها خاصیت بی‌حسی داشته و ضدمیکروبی نیستند و از عفونت جلوگیری نمی‌کنند.

بیشتر بخوانید: عفونت دندان روکش شده ۳ دلیل دارد؛ روش‌های درمان عفونت زیر روکش را بشناسید! 

عصب کشی دندان و علت درد بعد از عصب کشی دندان عفونی یا پوسیده

درمان دندان عصب کشی شده به علت آن بستگی دارد|سیوطب

عصب کشی دندان (root canal) نوعی پروسه دندانپزشکی است که در آن بخش داخلی و نرم دندان که پالپ نام دارد و ریشه و عصب در آن قرار دارد، از عفونت خالی و تمیز خواهد شد. سپس دندان پزشک این فضای خالی شده را با مواد خاصی پر می‌کند.

عصب کشی در مواردی انجام می‌شود که امکان ترمیم دندان وجود نداشته باشد، مانند:

  • پوسیدگی عمیق
  • انجام چندین پروسه درمانی روی یک دندان
  • ترک عمیق در دندان
  • وارد شدن عصب و شکستن دندان
  • نشت پرکردگی قدیمی که باعث پوسیدگی شده است

باید گفت که از بین بردن پالپ دندان آسیب‌دیده بهترین کار برای حفظ ساختار دندان است و درمان دندان درد عصب کشی شده خیلی راحت خواهد بود.

بیشتر بخوانید: ۱۷ درمان خانگی دندان درد با اثرگذاری سریع و بدون عوارض 

آیا درد بعد از عصب کشی دندان عفونی یا پوسیده طبیعی است؟

مراحل مختلف عصب کشی با بی‌حس کردن لثه، دندان و گاهی قسمتی از فک انجام می‌شود و در این بین بیمار هیچ گونه دردی حس نخواهد کرد. اما در بیشتر موارد بیماران بعد از عصب کشی درد خواهند داشت که به دلیل فشارهای وارد شده به دندان در حین عصب کشی و همچنین آسیب به لثه در حین کار است.

این گونه دردها با مصرف مسکن‌های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ژلوفن تسکین پیدا می‌کنند؛ اما در مواردی درد بعد از عصب کشی علت دیگری دارد که در ادامه معرفی خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید: دندان قروچه و ۷ درمان برای براکسیسم در کودکان و بزرگسالان 

شایع‌ترین علل درد دندان بعد از عصب کشی

باید گفت که درد جزئی بعد از عصب کشی طبیعی است؛ اما اگر درد شدید و طولانی شود امکان دارد که مشکل جدی باشد؛ زیرا بعد از عصب کشی تمامی قسمت‌های بافت پالپ دندان برداشته می‌شود. در مواردی امکان دارد که اعصاب و بافت‌های حساس دیگری در نزدیکی کانال باشند و این باعث تحریک ریشه و متورم و ملتهب شدن آن‌ها شود.

از شایع‌ترین علل درد دندان بعد از عصب کشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • التهاب پس از عصب کشی

در مواردی احتمال دارد که در اثر عصب کشی و اقدامات لازم برای آن، بافت‌ها دچار التهاب و تورم شوند. همچنین عفونت نیز باعث متورم شدن رباط دندان می‌شود. این نوع التهابات بعد از چند روز یا چند هفته خودبه‌خود درمان می‌شود.

بیشتر بخوانید: فوبیای دندان پزشکی و ۴ استراتژی طلایی کنترل اضطراب دندان 

  • عفونت دندان

وقتی عصب کشی برای از بین بردن بافت آلوده پالپ صورت می‌گیرد، امکان دارد که بعد از تخلیه و عصب کشی دندان هنوز هم مقداری باکتری در این ناحیه باقی بماند. این مشکل که باعث درد می‌شود نیز بعد از چند روز برطرف خواهد شد؛ اما در بیشتر موارد پزشکان برای درمان دندان درد عصب کشی شده داروهای آنتی‌بیوتیکی را تجویز می‌کنند.

بیشتر بخوانید: درمان آفتاب سوختگی با ۱۱ روش خانگی و پزشکی

  • استفاده بیش از حد از پرکننده‌های دندان

بعد از تخلیه پالپ، دندان پزشک برای پر کردن این فضای خالی از موادی لاستیک مانندی استفاده می‌کند. در مواردی که دندانپزشک از این مواد بیش از حد استفاده کند، از سطح بیرونی دندان بالاتر می‌رود. این موضوع باعث ناهماهنگ شدن دندان و ایجاد فشار توسط دندان‌های دیگر روی آن می‌شود.

بیشتر بخوانید: کشیدن دندان عقل و ۵ مزیت و جلوگیری از بیماری‌های لثه 

  • کانال ریشه ناقص

دندان‌ها چندین کانال دارند که در حین عصب کشی همه آن‌ها تخلیه و پر می‌شوند. در مواردی که دندانپزشک یکی از این کانال‌ها را جا بیاندازد باعث مشکل یا درد در آینده خواهد شد. در چنین مواقعی نیاز است که برای درمان دندان درد عصب کشی شده، مواد تخلیه و عصب کشی مجددا انجام شود.

بیشتر بخوانید: درمان دندان درد عصب کشی شده با روش‌های پزشکی و ۶ روش خانگی 

  • آسیب به بافت‌های اطراف دندان

در مواردی که هنگام عصب کشی به صورت تصادفی باکتری‌ها به بافت‌های دیگر تزریق و سرایت پیدا کنند، آسیب بافتی ایجاد می‌شود. این آسیب باعث درد شده و تا زمانی که بافت بهبود پیدا نکند از بین نمی‌رود.

بیشتر بخوانید: نایت گارد یک محافظ قدرتمند و طولانی‌کننده عمر دندان 

تشخیص علت درد دندان بعد از عصب کشی

در مواردی که چند وقت بعد از عصب کشی درد تسکین پیدا نکند یا بعد از سال‌ها بیمار دچار دندان درد در همان ناحیه شود، دندانپزشک از روش‌های زیر برای تشخیص علت استفاده می‌کند:

  • بررسی سوابق دندانپزشکی بیمار
  • معاینه فیزیکی دهان و دندان
  • تجویز عکس اشعه ایکس از دندان یا عکس کامل از ناحیه فک و دندان‌ها

بعد از چک کردن عکس‌های تهیه شده، دندانپزشک علت را تشخیص و مشکل را رفع خواهد کرد.

 

درمان درد دندان بعد از عصب کشی و پرکردن

برای درمان دندان درد عصب کشی شده مسکن بخورید|سیوطب

برای تسکین درد بیمار بعد از پروسه عصب کشی و پر کردن به طور معمول پزشک موارد زیر را تجویز می‌کند:

  • قرص‌های مسکن مانند استامینوفن یا ژلوفن
  • داروهای آنتی‌بیوتیکی
  • استفاده از کمپرس سرد
  • رعایت بهداشت دهان و دندان
  • استفاده از دهانشویه و نخ دندان

همچنین پزشک توصیه‌هایی را برای حفظ و سلامت دندان تازه عصب کشی و پر شده به بیمار می‌کند. از جمله:

  • عدم مصرف غذاهای سفت مانند ته دیگ یا شکستن مغز آجیل‌ها
  • عدم مصرف نوشابه و مواد غذایی تحریک‌کننده مانند نوشیدنی‌های خیلی سرد

رعایت این موارد تا یک یا دو هفته پس از عصب کشی توصیه خواهد شد.

بیشتر بخوانید:جرم گیری دندان و خلاصی از بوی بد دهان و تضمین سلامت لثه ‌ 

درمان عفونت دندان عصب کشی شده به چه صورتی است؟

برای درمان دندانی که دچار عفونت شده، عصب کشی باید خیلی دقیق انجام شود؛ زیرا احتمال آلوده شدن ریشه، بافت‌ها و حتی مواد پرکننده دندان به عفونت وجود دارد. به همین علت تمامی اقدامات لازم برای درمان عفونت دندان عصب کشی شده باید با احتیاط صورت گیرد.

بنابراین پیشنهاد می‌شود که بیماران برای درمان این نوع از دندان دردهای خود به کلینیک‌های معتبر مراجعه کنند. در حین این درمان دندانپزشک روی آبسه ایجاد شده برشی کوچک ایجاد می‌کند تا چرک داخل آن تخلیه شود. سپس محل را با آب نمک (سالین) به صورت کامل شستشو می‌دهد. بعد از آن محفظه پالپ و کانال‌های ریشه را جدا و آن‌ها را پر می‌کند.

در تمامی این مراحل از محلول ضدعفونی‌کننده سالین برای پاکسازی دهان و دندان استفاده می‌کنند. در آخر در صورت نیاز قالبی از دندان پر شده تهیه کرده تا روکش مناسب آن را بسازد و بعد از چند روز روی دندان قرار دهد. در بیشتر مواقع دندانپزشک آنتی‌بیوتیک برای جلوگیری از عفونت مجدد تجویز می‌کند و بیمار باید آن‌ها را به موقع مصرف کند.

توجه داشته باشید که استفاده از روکش روی دندان عصب کشی و پر شده علاوه بر جنبه‌های زیبایی، باعث محافظت از دندان می‌شود.

 

درمان خانگی درد دندان عصب کشی شده

تسکین درد بعد از عصب کشی در خانه با کمپرس سرد یا گرم|سیوطب

برای درمان دندان درد عصب کشی شده می‌توان از راهکارهای خانگی استفاده کرد. این راهکارها موثر و کاربردی هستند و در بیشتر موارد باعث تسکین درد بیمار خواهند شد. از این راهکارها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. مصرف مسکن‌های بدون نسخه

به منظور کاهش درد بعد از عصب کشی افراد می‌توانند از مسکن‌های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنند. مصرف مسکن یک ساعت بعد از عصب کشی، زمانی که اثر داروهای بی‌حسی از بین می‌رود، موثر است.

بیشتر بخوانید: کامپوزیت دندان چیست؟ فواید و عوارض آن 

2. استفاده از کمپرس سرد یا یخ

کمپرس سرد، درد را به صورت موقتی تسکین می‌دهد. به این منظور از کمپرس‌های سرد یا قرار دادن تکه‌ای یخ درون پارچه استفاده کنید و آن را برای 10 دقیقه روی صورت خود (سمتی که عصب کشی انجام شده) قرار دهید.

توجه داشته باشید که کمپرس سرد را مستقیم روی پوست قرار ندهید. همچنین می‌توان از کمپرس گرم نیز برای تسکین و درمان دندان درد عصب کشی شده استفاده کرد. برای این منظور بیماران می‌توانند علاوه بر استفاده از کمپرس گرم روی صورت از پارچه گرم شده با آب داغ یا چای کیسه‌ای گرم مستقیما روی دندان استفاده کنند. در این حالت تا زمانی که گرمای کیسه از بین برود، آن را روی دندان قرار دهید.

بیشتر بخوانید: لمینت دندان؛ لمینت سرامیکی بهتر است یا کامپوزیت؟ 

3. آب نمک قرقره کنید

استفاده از محلول آب و نمک (1/2 قاشق چای‌خوری نمک و 118 میلی‌گرم آب) باعث کاهش درد دندان می‌شود. این محلول را برای 30 ثانیه در دهان قرقره کنید و سپس آن را بیرون بریزید. این کار را 2 تا 3 مرتبه در روز بعد از عصب کشی برای چندین روز انجام دهید. می‌توانید به جای نمک از سرکه نیز استفاده کنید.

 

4. میوه و سبزیجات تازه را بجوید

جویدن میوه و سبزیجات تازه مانند زنجبیل، خیار و سیب خنک باعث تسکین درد دندان می‌شود. این کار باعث بی‌حسی دندان خواهد شد. همچنین می‌توانید برای تسکین درد ضربان‌دار دندان بستنی بخورید.

بیشتر بخوانید: ایمپلنت دندان چیست و دانسته‌های ضروری مربوط به آن کدام اند؟ 

5. استفاده از کمپرس چای

یک عدد چای کیسه‌ای را بعد از دم کشیدن برداشته و زمانی که هنوز گرم است آن را روی دندان خود قرار دهید. سپس پنج دقیقه صبر کنید و این کار را روزی 2 تا 3 مرتبه تکرار کنید. برای این کار استفاده از چای سبز، سیاه، اکیناسه، مریم گلی و گلدن سیل پیشنهاد می‌شود.

 

6. استفاده از ژل یا اسپری بی‌حس‌کننده

در مواردی که درد زیاد باشد می‌توان از ژل‌های بی‌حس‌کننده لثه که مخصوص درآوردن دندان کودکان است استفاده کرد. توجه داشته باشید که ژل‌ها و اسپری‌های بی‌حس‌کننده تنها خاصیت بی‌حسی داشته و ضدمیکروبی نیستند. بنابراین از عفونت نیز جلوگیری نمی‌کنند.

 

آیا امکان درمان درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال وجود دارد؟

در مواردی امکان دارد که دندانی که سال‌ها قبل عصبی کشی و پر شده است، دوباره درد بگیرد. این موضوع علل مختلفی دارد که دندانپزشک باید آن را تشخیص و برای درمان دندان درد عصب کشی شده راهکاری ارائه دهد. از علل ایجاد کننده درد بعد از سال‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پوسیدگی عمقی در دندان
  • ریشه دندان به صورت کامل عصب کشی و پر نشده باشد؛ در چنین مواقعی ریشه باقی‌مانده به علت عفونت، پوسیدگی یا فشار درد ایجاد می‌کند.
  • وجود کانال اضافی در دندان که معمولا امکان پر کردن آن وجود ندارد؛ این کانال‌ها به دلیل پوسیدگی یا عفونت باعث درد خواهند شد.
  • مشکلاتی مانند مسدود شدن، کج بودن و انحراف کانال یا تمیز پر نکردن دندان توسط درمان‌گر، عاملی برای بروز درد بعد از سال‌ها خواهد بود.

برای درمان دندان عصب کشی شده بعد از سال‌ها باید مواد پرکننده تخلیه شده و قسمت آسیب‌دیده درمان شود. در این حالت کانالی که تخلیه و پر نشده یا پروسه درمان به درستی روی آن انجام نشده مجدد تحت درمان قرار می‌گیرد.

امروزه از دستگاه‌های لیزری با اشعه‌های کم‌توان برای درمان عفونت و درد دندان استفاده می‌شود. درمان دندان درد عصب کشی شده با لیزر باعث ضدعفونی و پاکسازی کانال و پالپ دندان خواهد شد.

همچنین گاهی برای درمان دندان درد عصب کشی شده بعد از سال‌ها راهی جز کشیدن دندان وجود ندارد. در این حالت دندانپزشک ایمپلنت را پس از کشیدن و ترمیم لثه پیشنهاد می‌دهد. استفاده از ایمپلنت به منظور زیبایی دندان و دهان و عدم خالی ماندن جای دندان کشیده شده است.

 

یادداشت پایانی

دندان درد یکی از بدترین و آزاردهنده‌ترین دردهایی است که باعث اختلال در روند فعالیت‌های روزمره می‌شود. به همین دلیل درمان آن به دلیل هزینه‌های بالا و ابتلای مجدد به درد دندان از اهمیت زیادی برخوردار است. برای جلوگیری از درمان دندان درد عصب کشی شده بعد از سال‌ها پیشنهاد می‌شود به کلینیک‌های تخصصی معتبر مراجعه کنید. این موضوع شامل دردهای بعد از عصب کشی که در بیشتر موارد طبیعی هستند و بعد از چند روز از بین می‌روند نمی‌شود.

برای درمان دندان درد عصب کشی شده در خانه می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد. اگر تجربه‌ای در این زمینه دارید یا راهکار دیگری برای تسکین درد می‌شناسید با ما و دیگر مخاطبین سیوطب به اشتراک بگذارید.

 

سوالات متداول در مورد درمان دندان درد عصب کشی شده:

عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال چطور درمان می‌شود؟

اگر عفونت خفیف باشد با آنتی‌بیوتیک رفع می‌شود؛ اما اگر عفونت در ریشه و کانال‌ها باشد، باید مواد داخل دندان تخلیه، عفونت حذف و سپس مجددا دندان پر شود.

درمان خانگی درد دندان عصب کشی شده امکان پذیر است؟

بله. با استفاده از کمپرس سرد و گرم، قرقره کردن آب و نمک و داروهای مسکن بدون نسخه می‌توان درد را تسکین داد. برای آشنایی بیشتر با روش‌های درمان دندان درد عصب کشی شده این مطلب را بخوانید.

مناسب‌ترین قرص برای درد دندان بعد از عصب کشی چیست؟

بیماران می‌توانند از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن، ژلوفن و ناپروکسن استفاده کنند. مصرف بیش از حد توصیه نمی‌شود.

منبع
smilliedental.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا