سنگ، کاغذ، قیچی، بازی ساده اما پر از تکنیک
سنگ، کاغذ، قیچی یک بازی هیجانانگیز برای انتخاب کردن، از بین دو گزینه است. از این نظر میتوان این بازی را با سکه انداختن مقایسه کرد. با این حال در بازی سنگ، کاغذ، قیچی دو انسان رو به روی هم قرار میگیرند و تصمیمات آنی و لحظهای آنها در انتخاب برنده موثر است. در واقع برخلاف تصور عموم، بازی سنگ کاغذ یک بازی کاملا مبتنی بر شانس نیست و میتوان آن را بر اساس استراتژی، مشاهده و هوش انجام داد.
با اینکه معمولا از این بازی در شروع بازیهای دیگر -مثلا برای تعیین بازیکن شروع کننده- استفاده میشود، اما این بازی به قدری مفرح است که میتواند به تنهایی موجب سرگرمی کودکان شود.
برای اینکه بدانید بازی سنگ کاغذ قیچی چیست؟ برای چه افرادی مناسب است و چطور میتوان آن را بهتر بازی کرد با ادامه این مطلب همراه شوید.
سنگ، کاغذ، قیچی چیست؟
سنگ، کاغذ، قیچی یک بازی قدیمی چینی است که به طور معمول توسط دو نفر و با استفاده از دست انجام میشود. در این بازی یا نتیجه مساوی است یا حتما یک نفر برنده است. این قابلیت باعث شده تا در مواردی که تصمیمگیری بین دو گزینه دشوار میشود، از این روش سود ببرند.
برای انجام این بازی نیازی به ابزار خاصی نیست و میتوان آن را با تغییر حالت دست انجام داد. در واقع ایده اولیه این است که با دست اشکال مشخصی بسازیم که هر کدام دارای درجه خاصی از قدرت هستند و در برابر حریف به نتیجه مشخصی میرسند. این اشکال شامل سنگ (مشت ساده)، کاغذ (دست صاف) و قیچی (مشتی که انگشت اشاره و وسط در کنار هم یک V را تشکیل میدهند) هستند.
در هر نوبت، شخصی که شی قویتر را بازی کرده باشد، برنده است. نتیجه قطعی و مشخص در این بازی که ناشی از معین بودن قدرت هر عنصر است، میتواند به پرورش توانایی پذیرش در کودکان کمک کند.
این بازی برای چه افرادی مناسب است؟
در واقع سنگ، کاغذ، قیچی یک بازی ساده است که هر کسی با هر میزان توان ذهنی و جسمی، میتواند آن را در هر سنی بازی کند و برنده شود. به عبارتی هیچ مزیت ذاتی برای حریف قویتر، مسنتر یا باتجربهتر وجود ندارد. این خاصیت به علت الگوی ریاضی به کار رفته در طراحی اینگونه بازیها است. در این الگو هر عنصر از یک حریف میبازد ولی از حریف دیگر قویتر است. از این الگو برای طراحی بازیهای مختلفی از جمله انواع بازیهای کامپیوتری استفاده شده است.
برخلاف روشهای انتخابی کاملا تصادفی، این بازی را میتوان با درجهای از مهارت که از شناسایی و بهرهبرداری از رفتار غیرتصادفی حریفان به دست میآید، بازی کرد. در واقع با تمرین، تمرکز، تسلط و بالا بردن قدرت تصمیمگیری سریع در فرآیند پرتاب دست، میتوان برای پیروزی در برابر حریف برنامهریزی کرد. این بازی حتی میتواند به عنوان تکنیکی برای آموزش ذهن به سمت هوشیاری فوقالعاده در حین خواندن ذهن حریف در نظر گرفته شود.
سنگ، کاغذ، قیچی را به اشکال ابتدایی تا حرفهای میتوان انجام داد تا جایی که برای آن مسابقات بینالمللی ترتیب داده میشود. در شرایطی که بازیکنان حرفهای از تکنیکهای مختلف ذهنخوانی تا انواع بلوفها را برای برنده شدن به کار میگیرند، این بازی ساده را میتوان به شکلی مفرح و شاد و برای گذران وقتهای آزاد کودکان نیز به کار گرفت.
بیشتر بخوانید :یک قل دو قل؛ سخت و سنگی اما دوستداشتنی
با عناصر سنگ، کاغذ، قیچی در این بازی آشنا شوید
برای این بازی به ابزار خاصی نیاز نیست زیرا با تغییر شکل دست به سه فرم مشخص انجام میشود. دستی که از آن برای نشان دادن اشکال مختلف بازی استفاده میکنیم، در حالت خنثی به شکل مشت کرده است. در حالت انتظار ممکن است این دست را با آرنج خمیده در نزدیکی سر نگه دارند یا روی کف دست دیگری که به شکل بشقاب در جلوی بدن قرار دارد بگذارند. اینگونه قوانین را میتوان در ابتدای بازی و با تفاهم طرفین مشخص کرد.
اما برای نشان دادن سنگ، کاغذ، قیچی از سه حالت دست استفاده میشود:
- سنگ: دست را به شکل یک مشت ساده جلو میآورید
- کاغذ: با دراز کردن کف دست به سمت پایین و به صورت صاف (انگشتان میتوانند به هم چسبیده یا با فاصله از همدیگر باشند) نشان داده میشود
- قیچی: مشت را با باز کردن انگشت وسط و اشاره، به شکل V یا همان تیغههای قیچی در حالت باز، تبدیل کنید
توجه: قوانین بازی را در همان ابتدا برای همه بازیکنان مشخص کنید. مثلا نحوه نگه داشتن دست در زمان شمارش یا نحوه شمارش که به شکل «سنگ، کاغذ، قیچی» باشد یا به شکل «یک، دو، سه» یا «یک، دو، سه، پرتاب» میتوانند در تعیین برنده موثر واقع شوند.
چرا سنگ، کاغذ، قیچی تا این حد مورد توجه است؟
این بازی توسط کودکان و بزرگسالان انجام میشود و تقریبا در سراسر جهان محبوب است. جدا از اینکه این بازی برای گذراندن زمان به شکلی مفرح انجام میشود، از آن در موقعیتهایی که باید چیزی انتخاب شود نیز استفاده میکنند. از این نظر، این بازی شبیه پرتاب سکه یا تاس ریختن است.
از آن جایی که امکان تقلب یا حدس زدن حرکت طرف مقابل تقریبا منتفی است، نتایج این بازی معمولا رضایتبخش خواهد بود و جایی برای مخالفت یا خطا ندارد. جالب است که به علت همین خصوصیت، تصمیمات مهمی در تاریخ به کمک این بازی گرفته شدهاند. انتخاب خانه حراجی کریستی در سال 2005 به عنوان برگزارکننده حراج بزرگ آثار هنری متعلق به مدیرعامل شرکت Maspro Denkoh، از جمله این موارد است.
همچنین این بازی با قوانین ساده آن، قابلیت زیادی برای سرگرم کردن افراد در مدت طولانی دارد. این بازی را میتوان به شکل مسابقات مرحلهای بین افراد مختلف خانواده نیز انجام داد و تا برنده شدن یک نفر به عنوان پیروز نهایی پیش رفت.
از آنجایی که دیدن این بازی به عنوان داور و تماشاچی نیز میتواند سرگرمکننده باشد، مسابقات مختلفی با حضور تماشاگران در اقصی نقاط جهان برای این بازی برگزار میشوند. بازیکنان در این مسابقات با ترفندها و روشهای ابداعی مختلف، تلاش میکنند علاوه بر ذهنخوانی از رقیب، جلوی خوانده شدن تصمیم خود را بگیرند و همچنین در دام تلههای متنوع حریف نیفتند.
بیشتر بخوانید: فرصت بازی کلاغ پر با کودکان را از دست ندهید
قوانین بازی سنگ، کاغذ، قیچی چیست؟
قوانین این بازی به طور کلی بسیار ساده هستند. بازیکنان اشکال مختلفی را به کمک دست نشان میدهند که عناصر اصلی بازی هستند: سنگ، کاغذ، قیچی.
نتیجه بازی با سه قانون ساده تعیین میشود:
- سنگ در برابر قیچی پیروز است
- قیچی در برابر کاغذ پپیروز است
- کاغذ در برابر سنگ پیروز است
برای اینکه این قوانین راحتتر به خاطر سپرده شوند میتوان آنها را به این شکل حفظ کرد:
- سنگ قیچی را میشکند (برنده سنگ است)
- قیچی کاغذ را میبرد (برنده قیچی است)
- کاغذ سنگ را میپوشاند (برنده کاغذ است)
همچنین مراحل بازی به این شکل انجام میشود:
- دو بازیکن روبهروی هم قرار میگیرند
- یک دست را به صورت مشت کرده و در حالت خنثی نگه میدارند
- بازیکنان با هم تا سه شماره میشمارند یا کلمات «سنگ، کاغذ، قیچی» را پشت هم تکرار کرده و در لحظه مورد توافق، دستها را برای تشکیل شکل مورد نظر جلو میآورند
- بازیکنان از دست جلو آمده، برای نشان دادن یکی از سه شکل سنگ، کاغذ یا قیچی استفاده میکنند
- فردی که شی قویتر را نشان داده باشد برنده است
توجه: در صورت همسان بودن حالتهای دست بازیکنان، این مراحل تا پیروزی یکی بر دیگری ادامه پیدا میکند.
این بازی را میتوان تا هدف تعیین شده ادامه داد. به طور مثال در مسابقات حرفهای سه یا پنج دست بازی میکنند و فردی که بیشترین تعداد برد را دارد، برنده اعلام میشود. با این حال محدودیتی برای تعداد بازیهایی که میتوان انجام داد وجود ندارد و فقط باید به توافق طرفین برسد.
همچنین میتوان برای طولانیتر کردن زمان بازی، عددی را به عنوان تعداد دفعات برد مشخص کرد. در ادامه، شخصی که زودتر به آن تعداد برسد را برنده اعلام میکنند.
انجام این بازی در سرعتهای بالا نیز میتواند چاشنی هیجانانگیز دیگری برای این بازی باشد. در این شرایط بازیکنان باید از تمام تمرکز خود برای تصمیمگیری در لحظه و نشان دادن عکسالعمل درست استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: نگاهی عمیقتر به بازی قایم موشک
ترفندهایی که به کمک آنها میتوانید برنده بازی سنگ، کاغذ، قیچی باشید
با اینکه بیشتر افراد فکر میکنند سنگ، کاغذ، قیچی یک بازی شانسی است و کسی که خوششانستر است حتما برنده بازی خواهد بود، اما باید بدانید که اینطور نیست. در واقع بخش مهمی از این بازی نیز مانند بازیهای دیگر به شناخت روشها و ترفندهای آن وابسته است. با رعایت بعضی اصول در بازی خود و توجه به حرکات حریف برای حدس زدن انتخاب نهایی آنها میتوان احتمال برنده شدن را در این بازی بالا برد.
یک گروه از محققان چینی از دانشگاه Zhejiang با مشاهده بیش از هزاران بار بازی سنگ کاغذ به نتایج جالبی دست پیدا کردهاند. بر اساس این مشاهدات، بازیکنی که یک دست برنده میشود، در دست بعدی نیز به احتمال زیاد با همان شکل بازی میکند.
از طرف دیگر بازیکنی که برای دو بار یا بیشتر بازنده میشود، از نشان دادن ترکیبات برنده ناامید شده و سعی میکند شکلی را نشان دهد که حریف او در دست قبلی با آن برنده شده است.
به طور کلی بر اساس روانشناسی افراد در موقعیتهای بحرانی، استراتژیهای مختلفی برای برنده شدن در این بازی وجود دارد. دو نمونه از این استراتژیها عبارتاند از:
در دست قبلی بازنده بودید؟ برای دست بعدی شکلی را انتخاب کنید که حرکت آخر رقیب شما -که با آن برنده شده است- را میبرد. مثلا اگر دست پیش رقیب شما با قیچی برنده شده، شما این دست را با سنگ بازی کنید.
در دست قبلی برنده بودید؟ از تکرار شکل قبلی اجتناب کنید. برای دست بعدی شکلی را انتخاب کنید که رقیب شما در دست پیش با نمایش آن باخته است.
بیشتر بخوانید: بازی خاطره انگیز لی لی حوضک
پیشنهادهایی برای بالا بردن احتمال برد
- بر اساس آمارها، مردها تمایل دارند در اولین حرکت خود، سنگ را نمایش دهند. بنابراین اگر رقیب شما مرد است، در دست اول با کاغذ بازی کنید
- حرفهایها دوست دارند نمایشی بازی کنند. بر همین اساس ممکن است فردی که با ادعای برد بازی میکند برای تضعیف روحیه رقیب با نمایش کاغذ شروع کند. در مقابل این افراد میتوانید شانستان را با قیچی امتحان کنید
- بیشتر افراد از قابل پیشبینی بودن متنفرند، به همین علت وقتی رقیب با نمایش یک شکل، دو بار پشت هم برنده میشود، احتمالا بار سوم را با شکل متضاد بازی خواهد کرد. مثلا اگر رقیب شما را دو بار با سنگ برد، احتمالا برای فرار از ذهنخوانی حریف، دست بعدی را با قیچی بازی خواهد کرد. در این مواقع ممکن است با نمایش سنگ بتوانید او را شکست دهید
- انگشتان دست میتوانند تصمیم افراد را لو دهند. بنابراین علاوه بر اینکه باید تلاش کنید تا حالت دست شما، انتخابتان را برای حریف مشخص نکند، باید به حرکات دست او نیز دقت کنید. دست رها و آزاد ممکن است ناشی از تصمیم برای نشان دادن کاغذ باشد. اگر انگشتان خیلی سفت و بهم فشرده باشند احتمالا حرکت بعدی سنگ است. همچنین در صورتی که انگشتان اشاره و وسط، هماهنگ با دیگر انگشتان بنظر نرسند، به احتمال زیاد شاهد قیچی خواهیم بود. توجه داشته باشید که حریف با تظاهر به این حالتها شما را گمراه نکند
- آمارها نشان دادهاند که کاغذ با 29.6درصد، کمترین استفاده و سنگ با 35.4درصد بیشترین میزان استفاده را دارند. قیچی نیز در رقابتی تنگاتنگ با سنگ است و 35درصد احتمال انتخاب شدن دارد. بر همین اساس ممکن است با انتخاب کاغذ بتوانید در برابر حریف خود، رفتاری غیرمنتظره و غیرقابل پیشبینی داشته باشید.
بیشتر بخوانید: اتل متل توتوله، گاو حسن و چند موضوع دیگر!
خلاصه
سنگ، کاغذ، قیچی یک بازی قدیمی چینی است که به علت قابلیتهای منحصربهفردش در سراسر جهان گسترش پیدا کرده است. در واقع از این بازی علاوه بر سرگرمی کودکان، میتوان به عنوان راهحلی برای انتخاب از بین دو گزینه نیز استفاده کرد. میتوانید پس از آموزش این بازی به فرزندانتان از آنها بخواهید تا از آن در بازیها و موقعیتهای مختلف، برای حل اختلافات جزئی استفاده کنند. مثلا تصمیمگیری در مورد اینکه کی اول از یک وسیله بازی جدید استفاده کند، ممکن است در بسیاری موارد به دعوا بین خواهر برادرها منجر شود که به کمک سنگ، کاغذ، قیچی میتوان آن را حل و فصل کرد.