
ضخیم شدن ناخن دو عامل بیماریزا دارد که با نامهای اونیکومیکوز و اونیکوکسی شناخته میشوند. در این مقاله به بررسی هر دو عامل ضخیم شدن ناخن دست و پا خواهیم پرداخت و این بیماریها را به صورت جداگانه بررسی میکنیم. اونیکومیکوز با دلایل قارچی منجر به ضخیم شدن ناخن پا میشود و اونیکوکسی بر ناخن دست و پا تاثیر میگذارد.
ضخیم شدن ناخن دست و پا به دلیل اونیکوکسی
اونیکوکسی Onychauxis یک اختلال است که باعث ضخیم شدن ناخن میشود. در این اختلال ناخنهای دست یا پا به طور غیرطبیعی ضخیم میشوند. همچنین به مرور زمان ممکن است ناخنها فر شده و سفید یا زرد شوند.
این ضخیم شدن ناخن میتواند باعث شود صفحه ناخن (قسمتی که با لاک رنگ میزنید) از بستر ناخن جدا شود.
اگرچه قارچ ناخن پا میتواند علائم مشابهی را ایجاد کند، اما اونیکوکسی توسط قارچ ایجاد نمیشود. با این حال، در صورت داشتن این اختلال ناخن، خطر ابتلا به عفونت قارچی افزایش مییابد.
اونیکوکسی که گاهی اوقات هیپرتروفی ناخن نامیده میشود، بیشتر در افراد مسن رایج است. هر چه سن بالاتر میرود، احتمال اینکه این بیماری تجربه شود بیشتر خواهد شد.
علائم ضخیم شدن ناخن در اونیکوکسی
علائم onychauxis عبارتند از:
- ضخیم شدن ناخن به شکل غیرطبیعی
- جداسازی صفحه ناخن از بستر ناخن
- ظاهر زرد یا سفید
- در صورت عدم درمان رنگ قرمز یا سیاه
- خرد شدن شکننده در لبههای ناخن
- درد
در صورت عدم درمان اونیکوکسی علائم ممکن است شدیدتر شوند. ناخنها امکان دارد شروع به فر شدن کنند و امکان دارد آنقدر ضخیم شوند که کوتاه کردن یا نگهداری آنها غیرممکن شود.
این به نوبه خود میتواند درمان اختلال ضخیم شدن ناخن را دشوارتر کند.
اختلال ضخیم شدن ناخن ممکن است نتیجه چندین شرایط یا مسائل مختلف باشد. پزشک شما میتواند تشخیص دهد که مشکل اصلی رشد غیرطبیعی ناخن شما چیست.
بیشتر بخوانید: مراقبت از ناخن به بهترین شکل ممکن
علل ضخیم شدن ناخن در اونیکوکسی
شایعترین علل ایجاد اونیکوکسی عبارتند از:
علل ارثی
اگر یکی از والدین یا هر دو آنها این مشکل ناخن را داشته باشند، به احتمال زیاد فرزند به آن مبتلا میشود.
ضربه حاد
ضربه زدن به انگشتان پا یا افتادن یک جسم سنگین روی آن میتواند باعث آسیب به بستر ناخن و صفحه ناخن شود. ضربه ممکن است باعث ضخیم شدن ناخن شده و در برخی موارد، این شرایط شاید موقتی باشد تا ناخن بهبود یابد.
ترومای مزمن
افرادی که به مدت طولانی فشار زیادی به پاهای خود وارد میکنند، مانند ورزشکاران، رقاصان یا دوندگان، ممکن است بیشتر دچار این اختلال ناخن شوند.
استرس طولانی مدت روی بستر ناخن و صفحه ناخن امکان دارد باعث رشد غیرمعمول شود. پوشیدن کفشهای خیلی تنگ یا خیلی کوچک نیز میتواند باعث این بیماری شود.
آکرومگالی
این اختلال هورمونی نتیجه بیش از حد هورمون رشد است. اگرچه شرایط کمیابی است، اما میتواند باعث متراکم شدن ناخنها شود.
پسوریازیس
این بیماری پوستی باعث ایجاد لکههای ضخیم از پوست میشود و میتواند باعث ضخیم شدن و شکنندگی ناخنها شود. بیش از نیمی از افراد مبتلا به پسوریازیس نیز پسوریازیس ناخن را تجربه خواهند کرد.
کاهش گردش خون
بدون تامین مواد مغذی مناسب، ناخنها ممکن است نتوانند به درستی رشد کنند.
دیابت
ضخیم شدن ناخن معمولا در مبتلایان به دیابت ایجاد میشود. این ممکن است یک عارضه بیماری باشد یا نتیجه کاهش گردش خون که در دیابت نیز شایع است.
بیماری داریر
بیماری داریر یک بیماری ژنتیکی پوستی است که باعث ایجاد لکههایی شبیه زگیل میشود و ممکن است زرد رنگ باشد.
این بیماری بوی قوی از خود ساطع میکند و لمس آن سخت است. این وضعیت همچنین میتواند باعث ناهنجاریهای ناخن از جمله نوارهای سفید و قرمز در صفحه ناخن و ضخامت غیرمعمول شود.
عفونت
عفونت قارچی در بستر ناخن یا اطراف صفحه ناخن میتواند علائمی از جمله تغییر رنگ و ضخیم شدن ناخن را ایجاد کند.
Pityriasis rubra pilaris
این بیماری نادر پوستی باعث التهاب مزمن و پوستههای قرمز نارنجی یا لکههایی روی پوست میشود. همچنین میتواند منجر به ضخیم شدن ناخن، تغییر رنگ و ریزش ناخنها شود.
بیشتر بخوانید: عوارض و فواید کاشت ناخن
آیا اختلال ضخیم شدن ناخن (اونیکوکسی) مسری است؟
Onychauxis مسری نیست و نمیتواند مستقیما از فردی به فرد دیگر منتقل شود. ممکن است فرد ژنی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد از والدین خود به ارث ببرد. با این حال، لمس ناخنهای فرد مبتلا به این اختلال خطر ابتلا به آن را افزایش نمیدهد.
گفته میشود، احتمال دارد افرادی که مبتلا به اونیکوکسی هستند در نتیجه این بیماری قارچ ناخن پا بگیرند. برخی از انواع قارچ ناخن پا میتوانند از طریق تماس با شخص دیگر منتقل شوند.
درمان ضخیم شدن ناخن Onychauxis
درمان اونیکوکسی به دو دسته اصلی درمانهای پزشکی و گزینههای درمان خانگی تقسیم میشود. درمان استانداردی برای این بیماری وجود ندارد. در عوض، پزشک بر اساس علت و علائم خاص یک اقدام را تعیین میکند.
توجه به این نکته ضروری است که مجبور نیستید این بیماری را درمان کنید مگر اینکه دردناک شود و در فعالیتهای روزانه تداخل ایجاد کند. با این حال بسیاری از افراد به دنبال درمان یا تشخیص بیماری زمینهای هستند، زیرا ناخنها ممکن است ناخوشایند باشند.
درمانهای پزشکی برای اونیکوکسی
درمان بیماریهای زمینهای
اگر شخصی مشکل ضخیم شدن ناخن را دارد، ممکن است پزشک بخواهد مشکلات احتمالی که میتواند باعث ایجاد آن شود را شناسایی کند. در برخی موارد، یک مشکل اساسی وجود ندارد، اما اگر بتوان آن را پیدا کرد، میتوان درمانش کرد. درمان به این معنی است که رشد ضخیم و تغییر رنگ ممکن است متوقف شود.
برداشتن ناخن آسیب دیده
در موارد شدید پزشک ممکن است یک قسمت یا تمام ناخن ضخیم شده را بردارد. وقتی ناخن آنقدر ضخیم میشود که فرد درد شدیدی را تجربه میکند و دیگر نمیتواند به تنهایی از آن مراقبت کند، این یک گزینه است.
گزینههای درمان خانگی ضخیم شدن ناخن
ناخنهای مرتب داشته باشید
کوتاه کردن ناخنها به ظاهر آنها کمک میکند. همچنین اگر ناخنها به کفش مالیده و باعث ناراحتی شوند، ممکن است برخی از دردها را کاهش دهد. اگر ضخامت ناخنگیر شما به اندازه کافی برای انجام این کار نیست، در مورد ابزارهای خاصی که ممکن است نیاز داشته باشید با پزشک خود مشورت کنید.
در نهایت امکان دارد لازم باشد به پزشک متخصص در درمان بیماریها پا، مچ پا و اندام تحتانی مراجعه کنید.
کفش راحت بپوشید
کفشهای تنگ ممکن است باعث ایجاد onychauxis شوند و علائم به ویژه درد را بدتر کنند. یک کفش کاملا مناسب میتواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا به کفش دیگری نیاز دارید تا انگشتان پا فضای کافی داشته باشند. اگر مکررا از مالیده شدن ناخنهای پا به کفش خود احساس درد میکنید، کفشهای پهن ممکن است یک گزینه هوشمندانه باشد.
با لاک رنگ بزنید
لاک ناخن ممکن است به پوشاندن تغییر رنگ کمک کند، اما رشد غیرطبیعی را کند یا متوقف نمیکند.
بیشتر حرکت کنید
با راه رفتن، دوچرخهسواری یا حرکت بیشتر گردش خون در اندام تحتانی خود را افزایش دهید. افزایش خون، اکسیژن و سایر مواد مغذی ممکن است به مشکل غیرمعمول رشد ناخن پایان دهد.
بیشتر بخوانید: ناخن | بیماری های ناخن
ضخیم شدن ناخن پا اونیکومیکوز چیست؟
تغییر در ناخنهای پا ممکن است نشانه یک بیماری زمینهای باشد. ناخنهای پا که با گذشت زمان ضخیمتر شدهاند، احتمالا نشان دهنده عفونت قارچی است که به آن اونیکومایکوز نیز گفته میشود.
ناخنهای پای ضخیم بدون درمان، میتوانند دردناک شوند. درمان سریع، کلید درمان قارچ ناخن است. درمان عفونتهای قارچی دشوار است و ممکن است ماهها به درمان نیاز داشته باشد.
ناخن ضخیم پا با چه علائمی همراه است؟
تغییر در ضخامت ناخنهای پا ممکن است تنها یکی از علائم عفونت قارچی باشد.
علائم دیگر قارچ ناخن عبارتند از:
- ناخنهای پا که رنگ آنها به زرد، قهوهای یا سبز تغییر میکند
- بوی بدی که از ناخن پا میآید
- ناخن های پا که میتوانند از بستر ناخن بلند شوند
- ناخنهای پا که شکسته یا خرد میشوند
- ناخنهای پا که پوسته پوسته یا گچی به نظر میرسند
- ناخنهای پا با خاک و بقایای دیگر در زیر آنها
ممکن است در مراحل اولیه عفونت احساس ناراحتی نکنید. با افزایش علائم، ناخنهای پا ممکن است دردناک شوند.
علت ضخیم شدن ناخن پا چیست؟
نزدیک به 20 درصد از جمعیت بالغ مبتلا به آنیکومایکوزیس هستند. این حالت زمانی رخ میدهد که قارچ یا مخمر وارد ناخن پا میشود:
- جایی که ناخن پا و تخت ناخن به هم میرسند
- در شکاف ناخن پا
- بریدگی روی پوست که ناخن پا را لمس میکند
قارچ یا مخمر زیر بستر ناخن رشد میکند، جایی که مرطوب است. عفونت در ابتدا جزئی است، اما با گذشت زمان ممکن است گسترش یابد و باعث ضخیم شدن ناخن پا و همچنین ایجاد علائم دیگر شود.
انگشتان پا بسیار مستعد ابتلا به عفونت قارچی هستند. زیرا اغلب در حالت مرطوب قرار میگیرند. رطوبت به گسترش قارچ کمک میکند.
چه کسانی در معرض ابتلا به ضخیم شدن ناخن پا هستند؟
افرادی که به احتمال زیاد به قارچ ناخن پا مبتلا میشوند:
- پابرهنه بودن در مکانهای عمومی با کفهای مرطوب مانند استخرها، دوش و سالنهای بدنسازی
- قرار گرفتن مکرر یا طولانی مدت در معرض آب
- کفشی که پا را منقبض میکند
- پاها و کفشهای عرق کرده
- آسیب به ناخن پا
- داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند
- ژنتیک
- سیگار کشیدن
همچنین اگر به بیماریهای قبلی مبتلا شده باشند، ممکن است به قارچ ناخن پا مبتلا شوند، مانند:
- دیابت نوع 1
- دیابت نوع 2
- شرایط گردش خون
- پسوریازیس
درمان سرطان ممکن است احتمال ایجاد قارچ ناخن را افزایش دهد. اگر فرد از قبل بیماری دارد و قارچ ایجاد شده است، درمان آن در اسرع وقت بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: چگونگی مراقبت از پا و ناخن های پا
تشخیص ناخنهای ضخیم پا
در صورت مشاهده تغییر در ظاهر ناخنها به پزشک مراجعه کنید. درمان عفونت قارچی در مراحل اولیه به جلوگیری از بدتر شدن بیماری کمک میکند.
پزشک برای تشخیص این بیماری به ناخنها نگاه میکند. همچنین ممکن است پزشک برای تشخیص این بیماری یک سواب زیر ناخن یا بریدن ناخن پا بگیرد.
آیا ضخیم شدن ناخن پا میتواند عوارضی ایجاد کند؟
عفونت ناخن پا درمان نشده میتواند عوارض ایجاد کند. با گذشت زمان، عفونت میتواند بدتر شود و علائم ممکن است شدیدتر شوند. ناخنهای پا میتوانند تا حدی ضخیم شوند که هنگام تلاش برای پوشیدن کفش یا حتی راه رفتن را دشوارتر کنند.
درمان ضخیم شدن ناخن پا
اگرچه همه موارد قارچ ناخن پا نیاز به درمان ندارند، اما ضخامت ناخنهای پا ممکن است نشانه بدتر شدن قارچ باشد. چندین روش برای درمان ضخیم شدن ناخن پا وجود دارد.
درمانهای پزشکی
قارچ ناخن پا ممکن است نیاز به مداخلات پزشکی داشته باشد که توسط پزشک تجویز و توصیه شده است. این شامل:
- داروهای موضعی
- داروهای خوراکی
- لیزر درمانی
- برداشتن ناخن پا برای درمان بستر ناخن
درمان ناخنهای پا برای قارچ ممکن است فرد را ملزم کند که چندین ماه به برنامه درمانی پایبند باشد. ناخنهای پا به آرامی رشد میکنند و رشد آنها 12 تا 18 ماه طول میکشد.
ممکن است بعد از درمان عود قارچ ناخن پا را تجربه کنید. اگر قارچ را درمان کردهاید و میخواهید از بازگشت آن جلوگیری کنید، میتوانید روشهایی را برای جلوگیری از رشد مجدد آن در ناخنهای پا امتحان کنید.
بیشتر بخوانید : شکنندگی ناخن، روشهایی برای کنترل و بهبود شرایط
جلوگیری از ضخیم شدن ناخن پا به دلیل قارچ
میتوانیم از چند طریق مانع ضخیم شدن ناخن پا یا عود قارچ ناخن شویم:
با شستن مرتب پاها با آب و صابون پا را تمیز نگه داریم. سپس آنها را با یک حوله خشک کنیم.
پاهای خود را تا آنجا که ممکن است خشک نگه داریم. جورابهای خود را چند بار در روز عوض کنیم، جوراب نخی بپوشیم که رطوبت پا را از بین میبرد، کفشهای خود را با هم تعویض کنید تا خشک شوند و کفشهایی بخرید که نفس میکشند و پاها را منقبض نمیکنند.
از پودر پا استفاده کنیم که پا را خشک نگه دارد.
وقتی در رختکن یا استخر هستیم، کفشهای چوبی یا کفشهای دوش بپوشیم.
ناخن پاهای خود را به درستی مرتب کنیم. ناخنهای پا نباید بیش از انتهای انگشتان پا رشد کنند.
هنگام کوتاه کردن ناخنها حتما از ابزارهای ضدعفونی شده استفاده کنیم.
اگر به تازگی قارچ ناخن خود را درمان کردهایم، کفش جدید بخریم.
لب کلام
اونیکوکسی و اونیکومیکوز ممکن است نگران کننده به نظر برسند، اما به ندرت خطرناک هستند و بعید است عوارض جانبی جدی ایجاد کنند.
در برخی موارد، ضخیم شدن ناخن قابل درمان است. این امر به ویژه زمانی صادق است که ناخنهای ضخیم غیرطبیعی ناشی از یک بیماری زمینهای مانند عفونت یا ضربه هستند.
ممکن است زمان بر باشد (ناخنها به آرامی رشد میکنند) اما به احتمال زیاد میتوان رشد طبیعی ناخن را بازیابی کرد.
اگر onychauxis و اونیکومیکوز درمان نشوند، در نهایت ممکن است علت جمع شدن ناخنها پا (پیچ خوردن)، علت سفت شدن ناخن پا (ضخیم شدن ناخن که نمیتوان آنها را کوتاه کرد) و احساس درد باشند.
در این مورد، احتمال دارد پزشک مجبور باشد در کوتاه کردن و نگهداری ناخنها کمک کند تا در زندگی روزمره اختلال ایجاد نشود.
متاسفانه ممکن است جلوگیری از ضخیم شدن ناخن ممکن نباشد. با این حال، مرتب و تمیز نگه داشتن ناخنها، پوشیدن کفشهای سبک با پنجه پهن و انجام ورزش ممکن است خطر ابتلا به این اختلال ناخن را کاهش دهد.
سلام وقتتون بخیر ببخشید من دوتا انگشت بزرگ پاهام دو سه سال پیش ضربه خورده الان ناخون خیلی زخیم در میاده همیشه درد میکنه چیکار باید بکنم اگه کدوم دکتر است میشه آدرسشو برام بفرستن من مراجعه کنم ممنون میشم
سلام وقتتون بخیر
به یک دکتر پوست و یا درماتولوژی مراجعه کنید
با سلام
وقتتون بخیر ببخشید من یکساله ک ناخن دو انگشت شصت پامو عمل کردم اما بد فرم شده مشکلش چیه