بیماریبیماری های مفصلی

حرکات اصلاحی پای پرانتزی| 4 حرکت مطمئن و راحت برای رفع زانوی پرانتزی

حرکات اصلاحی پای پرانتزی با تمرکز بر درمان و رفع انحراف زانوی کمانی انجام می‌شوند. در پاهای کمانی زانو به سمت بیرون خم، پاها و مچ پا با هم تماس دارند.

هنگام انجام ورزش‌های پرتحرک مانند دویدن یا ایروبیک به مفاصل زانوهای کمانی فشار زیادی وارد می‌گردد. این  خطر ابتلا به استئوآرتریت زانو را افزایش و باعث تحلیل رفتن غضروف می‌شود. همچنین خطر سندرم درد کشکک رانی نیز افزایش می‌یابد.  این مقاله از مجله سلامت سیوطب در مورد حرکات اصلاحی پای پرانتزی، چالش‌ها و مزایای ورزش، زمان ابتلا به پاهای کمانی بحث می‌کند.

 

پای پرانتزی چیست؟ کلیاتی در مورد آن بدانیم

این مشکل در واقع یک شکاف در قسمت خارجی یا جانبی مفصل زانو ایجاد می‌کند. قسمت داخلی زانوها نیز فشرده می‌گردد.

این شکاف در قسمت بیرونی زانو فشار زیادی بر رباط‌های جانبی وارد می‌کند. رباط‌ها جنبی زانو استخوان ران را به استخوان ساق متصل می‌کند. آن‌ها از حرکت بیش از حد در قسمت بیرونی زانوها جلوگیری به عمل می‌آورند.

فشردگی داخل مفاصل زانو، درد یا افزایش ساییدگی و پارگی منیسک داخلی به دنبال دارد. این غضروف در بالای استخوان ساق و بین استخوان ران و ساق در مفصل زانو بالشتک ایجاد می‌کند. فشرده‌سازی بیش از حد در این ناحیه باعث مشکلاتی مانند پارگی مینیسک (غضروف) می‌شود.

بروز آرتروز داخلی مفصل زانو هنگام ابتلا به پای پرانتزی دور از ذهن نیست. انجام حرکات اصلاحی آرتروز زانو، این مشکل زانو را قابل درمان و پیشگیری می‌سازد.

بیشتر بخوانید: درمان دیسک کمر با ۵ درمان گیاهی،۸ درمان غیرجراحی،۳روش تکمیلی 

چالش‌های ورزش با زانوی کمانی و نقش حرکات اصلاحی پای پرانتزی

در صورت وجود پاهای پرانتزی، استرس و فشار بر ساختارهای مختلف زانوها افزایش می‌یابد. استرس‌ مفصل زانو با ورزش‌هایی مانند دویدن تشدید می‌شود. پس برای جلوگیری از ابتلا به مشکلات زانو، باید انجام حرکات اصلاحی ساییدگی کشکک زانو را در ورزش‌های خود گنجاند.

اصطلاح پزشکی برای پاهای کمانی genu varum، که با حرکات اصلاحی زانو درد قابل درمان است. این برعکس زانوهای ضربه‌ای (genu valgus) که در آن زانوها به سمت داخل خم می‌شوند.

ژنوواروم یا پای پرانتزی حاد بر نحوه حرکت باسن و مچ پا تاثیر می‌گذارد. این افراد هنگام ورزش با مشکلات زیادی در مفصل زانو، از جمله درد روبرو می‌شوند. زانوبند زاپیامکس، فیزیوتراپی و کمک به درمان پا درد از زانو به پایین با حرکات اصلاحی برای زانو درد، مشکلات پای پرانتزی را برطرف می‌سازند.

ورزشکاران مبتلا به پای پرانتزی بیشتر در معرض افزایش خطر ابتلا به تاندونیت آشیل، آسیبی در تاندون نزدیک پاشنه پا هستند. این به دلیل افزایش نیروهای چرخشی در ساق، هنگام فعالیت‌های تحمل وزن مانند دویدن و چمباتمه اتفاق می‌افتد. با اصلاح یا جبران این نیروها، ممکن است بتوانید ریسک خود را به حداقل برسانید.

بیشتر بخوانید: درمان تنگی کانال نخاعی با روش‌های جراحی یا ورزشی و کم خطر 

حرکات اصلاحی پای پرانتزی و تمریناتی برای کنترل مشکلات زانو

حرکات اصلاحی پای پرانتزی و کشش همسترینگ|سیوطب

تمرینات برای کشش عضلات لگن و ران و تقویت عضلات لگن در دسته حرکات اصلاحی پای پرانتزی قرار می‌گیرند. حرکات اصلاحی پای پرانتزی برای لگن و ران به کاهش خطر آسیب زانو نیز کمک می‌کنند.

تمریناتی که به بهبود ژنوواروم یا پای پرانتزی کمک می‌کنند، عبارتند از:

  • کشش همسترینگ
  • حرکات کششی کشاله ران
  • تمرینات پیریفورمیس (عضله در ناحیه باسن)
  • تقویت عضله پهلوی ران با نوار مقاومتی

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر 

تمرینات بهبود تعادل در کنار حرکات اصلاحی پای پرانتزی

تخته تعادل یا تخته BAPS تمرینی در دسته حرکات اصلاحی پای پرانتزی|سیوطب

بر اساس تحقیقات پاهای کمانی اختلالات جزئی در تعادل به وجود می‌آورد. بنابراین انجام تمرینات تعادلی و حرکات اصلاحی برای درد زانو را باید به برنامه تمرینی خود اضافه کرد. برخی از ایده‌های خوب برای بهبود تعادل شامل موارد زیر است:

  • ایستادن تک پا: ایستادن روی یک پا
  • ایستادن پشت سر هم: ایستادن با یک پا مستقیما مقابل پای دیگر
  • تمرین توپ BOSU
  • تخته تعادل یا تخته BAPS: ایستادن روی تخته‌هایی که برای کمک به بهبود تعادل می‌چرخند.

بیشتر بخوانید: درمان زانودرد، معالجه درد زانو با روش‌های موثر خانگی و دارویی 

درمان آرتروز در خانه

آرتریت یک بیماری پیشرونده که باعث درد و سفتی در مفاصل می‌شود. بسیاری از مداخلات دارویی مختلف در در کنار داروهای خانگی برای تسکین درد و افزایش تحرک در دسترس هستند.

درمان‌های خانگی رایج شامل ماساژ، مکمل‌های خاص، گرما و سرما درمانی و ورزش‌های ملایم مانند یوگا و تای چی است.

برای جلوگیری از تداخل دارویی مراجعه به پزشک و مشورت با او بهتر است.

 

درمان مشکلات زانو با زانوبند زاپیامکس

همگام با حرکات اصلاحی پای پرانتزی بهره‌مندی از زاپیامکس نیز بسیار موثر است. زانوبند زاپیامکس به واسطه تجهیز به فناوری‌های پیشرفته و جدید UIC در تسکین درد و کاهش التهابات زانو نقشی سازنده دارد. تکنولوژی UIC مخفف سه بخش اولتراسوند، انفرارد یا مادون قرمز و کلاک پالس است.

این زانوبند پیشرفته با کمک گرما از طریق امواج صوتی و الکتریکی جریان خون را افزایش و ناحیه دردناک را بلاک عصبی می‌کند. همچنین این تکنولوژی‌ها در ترمیم و بازسازی بافت‌های آسیبی ایفای نقش می‌کنند.

زمان استفاده از زانوبند زاپیامکس در روز بین 45 دقیقه تا یک ساعت و دوره استفاده از آن بین یک هفته تا یک ماه است.

بیشتر بخوانید: زانوبند طبی مناسب زانودرد شما کدام است؟ 

انتخاب فعالیت‌های ایمن همراه با حرکات اصلاحی پای پرانتزی

ورزش‌هایی کم تاثیر یا بدون تاثیر سلامت زانو را بهتر حفظ می‌کنند. آن‌ها مقدار نیرو را از طریق مفاصل زانو محدود و از مشکلات ساییدگی و پارگی جلوگیری به عمل می‌آورند. در صورت وجود سابقه درد ساق، انجام ورزش‌های بدون ضربه مانند دوچرخه سواری و شنا موثر واقع می‌شوند.

تمرینات تعادل و انعطاف‌پذیری مانند یوگا، تای چی و پیلاتس نیز مفید هستند.

 

نکات ایمنی که باید در کنار حرکات اصلاحی پای پرانتزی رعایت کرد

  • زانوها را در طول ورزش برای بهبود وضعیت و کاهش خطر آسیب در یک راستا قرار دهید
  • هنگام فرود روی هر پا، زانو درست روی انگشتان پا باقی بماند
  • پرهیز از چمباتمه عمیقی که باسن را به زیر زانو ببرد. زانوها را روی انگشتان پا نگه دارید.
  • پرهیز از کفش‌هایی فاقد حمایت کافی (پاشنه بلند)

بیشتر بخوانید: کمربند طبی، پیشنهادی برای کاهش کمردرد 

یادداشت پایانی حرکات اصلاحی پای پرانتزی

فرد مبتلا به زانوی کمانی، باید روی حرکات اصلاحی پای پرانتزی و سبک زندگی سالم تمرکز کند. باید در انتخاب تمرینات کشش اندام تحتانی، تقویت لگن، پاها و بهبود تعادل، حرکات بدون ضربه را برگزیند. اگر موقعیت پای شخص تحت تاثیر پاهای کمانی قرار می‌گیرد، بهترین گزینه زانوبند زاپیامکس است.

برای رفع محدودیت حرکتی، انتخاب ورزش‌های بدون ضربه مانند شنا و دوچرخه سواری جایگزین‌های خوبی هستند.

 

سوالات متداول حرکات اصلاحی پای پرانتزی

1. چه چیزی باعث پاهای پرانتزی می‌شود؟

پاهای کمانی (genu varum) برای کودکان زیر دو سال طبیعی و معمولا در سن سه یا چهار سالگی برطرف می‌شود. برخی از کودکان به دلیل شرایطی مانند بیماری بلانت یا راشیتیسم دچار کمانش دائمی‌ زانو می‌شوند. بزرگسالان به دلیل آرتروز شدید زانو دچار پاهای کمانی می‌شوند.

2. آیا ورزش در تشدید وضعیت پاهای کمانی نقش دارد؟

فواید ورزش همواره بیشتر از خطرات آن است. افراد مبتلا به پاهای کمانی در صورت انجام فعالیت‌های با ضربه زیاد، زانوهای خود را در معرض خطر آسیب بیشتر مفاصل و رباط‌ها قرار می‌دهند.

3. چه ورزش‌هایی برای پاهای پرانتزی ایمن نیستند؟

هیچ قانون سخت و سریعی وجود ندارد. ورزش‌هایی دارای تغییر جهت ناگهانی مانند فوتبال، تنیس، والیبال، بسکتبال و دویدن در مسافت‌های طولانی گاهی مخرب هستند.

4. در صورت ابتلا به پای پرانتزی چه ورزش‌هایی بی‌خطر هستند؟

ایده‌آل‌ترین حرکات، فعالیت‌های کم‌ ضربه که کمترین فشار را بر زانوها، باسن و مچ پا وارد می‌کند. این شامل دوچرخه سواری، شنا، قایقرانی، یوگا، پیلاتس، تای چی و تمرین باند مقاومتی است.

5. آیا ورزش و حرکات اصلاحی پای پرانتزی در رفع این مشکل موثر هستند؟

کشش عضلات ران به طور مداوم و پیشرونده باعث بهبود پاهای پرانتزی می‌شود. این شامل کشش عضلات همسترینگ، کشاله ران و عضله گلوتئال عمیق است.

منبع
verywellhealth.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا