بیماریبیماری های عفونی

عوارض ترک سیگار؛ 7 علائم رایج ترک طبق تحقیقات CDC

فهرست محتوا نمایش

عوارض ترک سیگار از نظر CDC (سازمان کنترل و مدیریت پیشگیری از بیماری‌ها) به علائمی گفته می‌شود که در اثر نرسیدن نیکوتین به بدن ایجاد می‌شوند. طبق تحقیقات انجام شده در CDC این عوارض به صورت ذهنی و جسمی فرد را درگیر می‌کنند. اما نگران نباشید، این علائم موقتی هستند و بعد از چند وقت از بین می‌روند.

از عوارض ترک سیگار می‌توان به میل به دوباره کشیدن، خستگی، بی‌خوابی، تحریک‌پذیری و اضطراب اشاره کرد. مدیریت این عوارض بسیار مهم است و خانواده‌ها باید در این مراحل به فرد کمک کنند. در این مطلب از مجله پزشکی سیوطب به بررسی عوارض ترک سیگار خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

عوارض ترک سیگار چیست و چه باید کرد؟

با مصرف سیگار نیکوتین در بسیاری از روندهای طبیعی بدن قرار می‌گیرد. به همین دلیل برای ترک کردن آن عوارض جانبی در بدن و روحیات افراد ایجاد می‌شود که موقتی هستند. در این بین ترک سیگار نیز دارای عوارضی است که میزان آن‌ها به شدت سیگاری بودن فرد بستگی دارد.

این عوارض در روزهای اول شدیدتر و پس از چندین روز یا چند هفته رفع خواهند شد. از عوارض ترک سیگار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: ترک سیگار؛ همه آن‌چه که باید در این باره بدانیم

1. یکی از بزرگ‌ترین عوارض ترک سیگار ناگهانی، میل به کشیدن دوباره است

تمایل به مصرف دوباره سیگار یکی از عوارص ترک سیگار است|سیوطب

یکی از شایع‌ترین عوارضی که اکثر افراد بعد از ترک با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، میل به کشیدن دوباره است. میزان این میل به سیگار کشیدن با توجه به شدت وابستگی فرد به آن، از خفیف تا شدید متغیر است. نحوه برخورد با این هوس یکی از مهمترین مراحل ترک سیگار است که به موفقیت یا شکست ترک منجر می‌شود.

بیشتر بخوانید: آدامس ترک سیگار؛ قبل از مصرف، همه عوارض آن را بدانید

راه‌های مدیریت مبارزه با میل به کشیدن

اقدامات مختلفی برای مقابله با میل به سیگار کشیدن وجود دارد. یکی از این اقدامات استفاده از داروهای ترک سیگار است که با سازوکار خاصی که دارند، عطش فرد را برای میل به سیگار کشیدن مدیریت می‌کنند.

همچنین بیماران می‌توانند برای رفع میل خود از نوشیدنی برای ترک سیگار استفاده کنند. از نوشیدنی‌های مناسب برای این منظور می‌توان به قهوه یا نسکافه اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: عوارض آدامس ترک سیگار را با رعایت این نکات محدود کنید

2. تغییرات رفتاری بعد از ترک مانند احساس تحریک‌پذیری، بداخلاقی یا ناراحتی

در حین مراحل ترک، بیمار به دلیل تغییرات شیمیایی و عصبی در بدن، دچار تحریک‌پذیری یا بدخلقی خواهد شد. تحریک‌پذیری یکی از رایج‌ترین عوارض ترک سیگار است که تقریبا همه افراد در این مرحله را درگیر می‌کند.

راه‌های مدیریت تحریک‌پذیری بعد از ترک سیگار

برای کنترل احساسات به خودتان یادآوری کنید که در مرحله جدیدی از زندگی هستید و این تغییرات ارزشش را دارد. برای ایجاد احساسات بهتر چند نفس عمیق بکشید و به خودتان یادآوری کنید که چرا می‌خواهید سیگار را ترک کنید.

بیشتر بخوانید: ترک متادون سخت است؛ اما نه با این ۷ روش | ترک متادون در ۵۰ روز

3. تغییرات چهره بعد از ترک سیگار و بی‌قراری و ناآرامی فرد

یکی دیگر از عوارض ترک سیگار احساس ناآرامی و بی‌قراری است که در روزها و هفته‌های اول پس از ترک رایج است. این ناآرامی به دلیل عدم رسیدن نیکوتین به بدن ایجاد می‌شود. در کنار این بی‌قراری رفتاری، تغییراتی که در چهره فرد به دلیل مصرف سیگار ایجاد شده‌است، کم‌کم متوقف می‌شوند.

از تغییرات چهره ناشی از مصرف سیگار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش ریزش مو
  • چروک شدن پوست اطراف چشم و دهان
  • خراب شدن لثه‌ها و دندان‌ها
  • ایجاد لکه‌های پیری

این تغییرات به میزان مدت سیگاری بودن فرد بستگی دارد. هر چه مدت سیگاری بودن فرد بیشتر باشد، تغییرات ظاهری شدیدتر است. پس از ترک سیگار این عوارض از بین نمی‌روند اما روند تشدید آن‌ها کندتر خواهد شد.

بیشتر بخوانید: مراقبت‌های بعد از ترک اعتیاد؛ آگاهی از نان شب واجب‌تر اس

راه‌های مدیریت بی‌قراری و تغییرات چهره بعد از ترک سیگار

در مراحل ترک سیگار فرد باید از سرگرمی‌ها و فعالیت‌هایی برای منحرف کردن ذهن خود استفاده کند. این کار به بی‌قراری فرد کمک خواهد کرد. همچنین مصرف قهوه، چای و سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار را کاهش دهید.

برای برطرف کردن تغییرات چهره به دلیل مصرف سیگار نیز ورزش کنید، به پزشک پوست و مو و دندان پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: مضرات ویپ، پاد و سیگار الکترونیکی؛ بی ضرر یا خطرناک‌تر از حد انتظار؟

4. مشکل در تمرکز داشتن یکی از عوارض ترک سیگار در سن بالا است

به دلیل حذف نیکوتین از چرخه بدن، فعالیت‌هایی که به حضور آن برای ادامه روند خود نیاز داشتند، دچار مشکل می‌شوند. عدم تمرکز یکی از رایج‌ترین مشکلاتی است که افراد بعد از ترک دچار آن می‌شوند. این عدم تمرکز به دلیل نیاز به مصرف نیکوتین، بی‌قراری و تحریک‌پذیری است.

 

راه‌های مدیریت عدم تمرکز بعد از ترک سیگار

عدم تمرکز در روز‌های اول پس از ترک رایج و طبیعی است، پس خودتان را اذیت نکنید. به همین دلیل از انجام فعالیت‌هایی که به تمرکز بالا دارند خودداری کنید.

 

5. مشکل در خوابیدن، یکی از عوارض ترک سیگار ناگهانی است

بی خوابی یکی از عوارض ترک سیگار ناگهانی است|سیوطب

افرادی که اقدام به ترک سیگار می‌کنند، در روزهای اول دچار مشکل در خوابیدن می‌شود. این موضوع یکی از دلایل برگشت افراد به سمت سیگار است، زیرا بی‌خوابی برای تعداد زیادی از افراد آزاردهنده و مشکل است.

بیشتر بخوانید: رفتار با جوان سیگاری و دقت به ۹ دام خاکستری در اعتیاد نوجوانان

راه‌های مدیریت بی‌خوابی، یکی از عوارض ترک سیگار

اگر به طور منظم قهوه، چای یا سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار می‌نوشید، آن‌ها را در اواخر بعد از ظهر یا عصر ننوشید. همچنین باید بدانید که کافئین موجود در سیگار مدت طولانی‌تری در بدن باقی می‌ماند. به همین دلیل سعی کنید از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های حاوی کافئین در حین مراحل ترک خودداری کنید. برای بهتر شدن روند خواب از مدیتیشن، یوگا یا دمنوش‌های آرامش‌بخش استفاده کنید.

 

6. احساس گرسنگی یا افزایش وزن ناشی از ترک سیگار

در حین مراحل ترک سیگار، افراد دچار افزایش اشتها می‌شوند. این موضوع طبیعی است زیرا سرعت کالری سوزی در بدن افزایش خواهد یافت. همچنین در مواردی افراد به دلیل ترک سیگار دچار استرس می‌شوند و همین موضوع باعث افزایش اشتهای آن‌ها خواهد شد.

برخی افراد سیگاری در حین مرحله ترک از تشدید شدن حس بویایی و چشایی خود صحبت می‌کنند. به همین دلیل مصرف غذاها و نوشیدنی‌ها لذت‌بخش‌تر و خوشمزه‌تر خواهد شد. پس افزایش وزن یکی از عوارض ترک سیگار است.

 

راه‌های مدیریت افزایش وزن پس از ترک سیگار

افزایش وزن یکی از عوارض ترک سیگار است که تعداد زیادی از افراد را درگیر می‌کند. این افزایش وزن زیاد هم بد نیست، زیرا اکثر افراد سیگاری لاغر و دچار کمبود وزن هستند. اما برای کنترل افزایش بیش از حد وزن بدن می‌توان از رژیم غذایی سالم و درستی استفاده کرد.

 

7. احساس اضطراب، غمگینی و افسردگی ناشی از ترک

افرادی که سیگار می‌کشند بیشتر از افرادی که سیگار نمی‌کشند در معرض اضطراب یا افسردگی قرار دارند. برخی از افراد پس از ترک سیگار برای مدت کوتاهی احساس تغییرات خلقی می‌کنند. افسردگی و اضطراب ناشی از ترک موضوع حساسی است که باید به آن توجه شود.

 

راه‌های مدیریت اضطراب و افسردگی ناشی از ترک سیگار

برای رهایی از این عارضه فعال باشید و ورزش کنید. اگر حوصله این کارها را ندارید از فعالیت‌های کوچک شروع کنید مثلا به پیاده‌روی بروید و به آهنگ‌های شاد و روحیه‌بخش گوش دهید. در صورتی که این کارها جواب نداد حتما با پزشک مشورت کنید.

 

دیگر عوارض ناشی از ترک سیگار چیست؟

گلو درد یکی از عوارض ترک سیگار ناگهانی است|سیوطب

امکان دارد که افراد سیگاری در حین مراحل ترک دچار عوارضی دیگری شوند. از این عوارض می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خستگی
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • سوزن سوزن شدن دست‌ها و پاها
  • سرفه کردن
  • گلودرد
  • درد قفسه سینه
  • یبوست
  • خشکی دهان

این علائم همه موقتی هستند و پس از مدتی از بین می‌روند.

 

عوارض ترک سیگار چند روز است؟

مدت زمان عوارض پس از ترک سیگار به میزان وابستگی فرد به سیگار بستگی دارد. هر چه فرد مدت‌طولانی‌تری سیگاری باشد، این عوارض سخت‌تر خواهند بود. به طور کلی این عوارض بین 3 تا 4 هفته طول می‌کشند و کم‌کم شدت آن‌ها کاهش خواهد یافت.

توجه داشته باشید که چند روز اول، سخت‌ترین زمان برای ترک است، پس توجه خانواده به فرد در حال ترک بسیار مهم است.

 

بعد از ترک سیگار چه باید کرد؟

ترک سیگار مهم است، اما مهمتر از آن پایبندی به ترک است. برای حفظ ترک سیگار افراد باید یکسری کارها انجام دهند تا از تمایل خود به دوباره سیگار کشیدن، غلبه کند. از این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مدیریت استرس
  • ورزش کردن
  • دوری از جمع افراد سیگاری
  • مدیتیشن
  • مراقبت از سلامتی خود
  • خواب کافی

همین اقدامات ساده به تداوم ترک و تشدید نشدن عوارض ترک سیگار کمک خواهند کرد.

 

سوالات متداول در مورد عوارض ترک سیگار

عوارض ترک سیگار تنگی نفس است؟

یکی از عوارض ترک سیگار سرفه و گلو درد و حتی تنگی نفس است که پس از چند روز بهبود می‌یابد.

فواید ترک سیگار چیست؟

از فواید ترک آن می‌توان به سالم ماندن ریه‌ها، دندان‌ها، پوست و روحیه افراد اشاره کرد.

عوارض ترک سیگار چند روز است؟

این عوارض به شدت سیگاری بودن فرد بستگی دارد که بین 2 تا 4 هفته طول می‌کشد.

منبع
cdc

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا