اعتیاد و مواد مخدراعصاب و روان

مضرات ویپ، پاد و سیگار الکترونیکی؛ بی ضرر یا خطرناک‌تر از حد انتظار؟

مضرات ویپ و سیگار الکترونیکی در بلندمدت هنوز مشخص نیست اما امروزه مشخص شده که این سیگارها در کوتاه‌مدت دست ‌کم بی ضرر نیستند. ویپ مانند سیگار دود می‌کند و نیکوتین نیز دارد اما میزان نیکوتین آن قابل تنظیم است.

برخی اشخاص برای ترک سیگار، ویپ را جایگزین آن می‌کنند. امروزه استفاده از ویپ (vaping) با تصور بدون ضرر بودن آن‌ها، در ایران و جهان به ویژه بین نوجوانان رو به گسترش است.

برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد که ممکن است ویپ از آنچه تصور می‌شد، خطرناک‌تر باشد. سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح می‌شود این است که آیا ضررهای ویپ از سیگار کم‌‌تر است؟

بیشتر بخوانید: رفتار با جوان سیگاری و دقت به ۹ دام خاکستری در اعتیاد نوجوانان

مضرات ویپ بدون نیکوتین

ویپ|سیوطب

مضرات ویپ و سیگار الکترونیکی از سیگار معمولی کمتر است. ویپ، پدیده نوظهوری است و هنوز در مورد عوارض آن در بلندمدت اطلاع دقیقی در دست نیست.

آنچه که مشخص شده این است که مضرات ویپ بدون نیکوتین یا با درصد نیکوتین بسیار پایین، از سیگار معمولی در کوتاه‌مدت کمتر است. با این وجود، ویپ‌ها در برخی موارد خطرناک‌تر می‌شوند مثلا آنها ریسک ابتلا به بیماری کوید 19 را افزایش می‌دهند.

این فقط افراد سیگاری نیستند که برای ترک سیگار، ویپ را جایگزین آن می‌کنند، بلکه سیگارهای الکترونیکی برای نوجوانان نیز بسیار جذاب است. دلیل این جذابیت برای نوجوانان، دود کردن این دستگاه و نیز ایجاد حسی شبیه سیگار کشیدن است.

ویپ از سال 2004 در جهان وارد بازار شد و همان‌طور که گفتیم به دلیل اینکه کمتر از دو دهه از ورود آن به بازار می‌گذرد، پژوهش‌های زیادی در مورد نتایج بلندمدت آن در دسترس نیست.

بیشتر بخوانید: ترک شیشه؛ از درمان سرپایی تا رفتار درمانی و مدل ماتریکس

مضرات ویپ برای ریه

هرچند ویپ و پاد خطرات کمتری از سیگار دارد اما بدون عوارض هم نیست. پاد نیز مانند ویپ با سایز کوچک‌تر و بدون امکان تنظیم میزان نیکوتین است.

پاد؛ مضرات ویپ|سیوطب

ویپینگ می‌تواند قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی را افزایش دهد که شاید به سلامت شما آسیب برساند به عنوان مثال باعث آسیب به ریه شود.

ویپینگ همچنین می‌تواند شما را در معرض نیکوتین قرار دهد که اعتیادآور است. همچنین نگرانی‌هایی در مورد جذابیت محصولات ویپینگ در بین جوانان و پتانسیل آن‌ها برای ترویج مصرف دخانیات نیز وجود دارد.

اگر سیگاری هستید، استفاده از ویپ گزینه‌ای کم ضررتر از سیگار است.

بیشتر بخوانید : ترک آلپرازولام یا زاناکس با ۴ روش درمانی مطمئن و کم عوارض

مضرات ویپ و خطرات سلامتی ناشی از مصرف نیکوتین

نیکوتین به عنوان عامل سرطان شناخته نشده است. ویپ برای استفاده در درمان‌های جایگزین نیکوتین، مانند آدامس نیکوتین تایید شده است. با این حال، خطرات مرتبط با نیکوتین وجود دارد.

نیکوتین یک ماده بسیار اعتیادآور است و دود نیکوتین منجر به وابستگی می‌شود. ویپ باعث اعتیاد به نیکوتین در بین کاربرانی شود که در غیر این صورت مصرف نیکوتین مثلا سیگار کشیدن را شروع نمی‌کردند.

کودکان و جوانان به ویژه در معرض اثرات مضر نیکوتین از جمله اعتیاد هستند. آنها احتمالا با سطوح کمتری نسبت به بزرگسالان به نیکوتین وابسته شوند.

ویژگی‌های نیکوتین:

  • می‌تواند حافظه و تمرکز را تحت تاثیر قرار دهد
  • رشد مغز نوجوانان را تغییر می‌دهد
  • مشکلات شناختی و رفتاری

ویپینگ احتمال دارد که جوانان را درگیر منجلاب اعتیاد و مواد مخدر کند

بیشتر بخوانید: ترک کلونازپام و کنترل علائم خطرناک قطع ناگهانی کلونوپین با ۳ مرحله اصلی

مسمومیت با نیکوتین

مایع ویپینگ حاوی نیکوتین سمی است، به ویژه برای کودکان خردسال. حتی در مقادیر کم، مایع حاوی نیکوتین می‌تواند بسیار مضر باشد اگر:

  • بلعیده شود
  • از طریق پوست جذب شود

موارد مرگ و میر و همچنین مسمومیت غیرکشنده نیکوتین ناشی از قورت دادن مایعات نیکوتین توسط کودکان بوده است.

هنگام خرید یک ظرف مایع نیکوتین، به دنبال ظرفی باشید که دارای درب مقاوم مقابل کودکان و دارای نماد خطر سمی بودن برای هشدار به کودکان باشد.

آن‌ها از سه طریق به محافظت از کودکان کمک می‌کنند:

  • بسته بودن درب، دسترسی کودک به مایع داخل ظرف را دشوارتر می‌کند
  • نماد خطر سمی بودن به والدین و مراقبان یادآوری می‌کند که محصول را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارند
  • به کودکان آموزش داده می‌شود که نماد خطر به معنای خطرناک بودن است و آن‌ها نباید به آن دست بزنند

بیشتر بخوانید: ۲۱ جایگزین سیگار برای جلوگیری از سرطان‌ریه + معجون‌های خانگی

نکاتی برای مدیریت ایمن مایعات ویپ یا جویس ویپ

  • دور از دید و دسترس کودکان خردسال و حیوانات خانگی نگهداری شود
  • مایع نیکوتین را در مکانی خشک و خنک نگهداری کنید که نتوان آن را با غذا، نوشیدنی یا دارو اشتباه گرفت
  • پس از هر بار استفاده درب ظرف را محکم ببندید
  • بلافاصله پس از دست زدن به مایع نیکوتین، دست‌های خود را بشویید
  • اگر فردی مایعات نیکوتین را بلعیده، به دنبال مراقبت‌های پزشکی اورژانسی باشید یا با شماره 115 تماس بگیرید

بیشتر بخوانید: ترک قلیان، عوارض احتمالی و فواید بسیار عدم مصرف تنباکو

خطرات سلامتی سایر مواد شیمیایی در مایعات ویپ یا جویس ویپ

خطرات سلامتی مرتبط با سایر مواد شیمیایی موجود در مایع نیکوتین نیز وجود دارد. مواد ویپینگ دارای فاکتورهای شیمیایی کمتر و متفاوتی نسبت به سایر محصولات تنباکو هستند.

گلیسیرین گیاهی و پروپیلن گلیکول مایعات اصلی در محصولات بخارپز هستند. این عوامل برای استفاده در بسیاری از محصولات مصرفی مانند لوازم آرایشی و شیرین ‌کننده‌های بی‌خطر در نظر گرفته می‌شوند.

با این حال، ایمنی طولانی ‌مدت استنشاق مواد در محصولات مایع نیکوتین ناشناخته است و همچنان مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. مواد شیمیایی مورد استفاده برای طعم در مایعات نیکوتین توسط تولید کنندگان مواد غذایی برای افزودن طعم به محصولات خود استفاده می‌شود.

در حالی که خوردن این مواد بی خطر است اما برای اینکه ببینیم آیا برای تنفس بی‌خطر هستند یا خیر، آزمایش نشده‌اند. فرآیند بخار نیاز به گرم شدن مایع دارد. این امر می‌تواند مواد شیمیایی جدیدی مانند فرمالدئید ایجاد کند.

بیشتر بخوانید : آدامس ترک سیگار؛ قبل از مصرف، همه عوارض آن را بدانید

برخی از آلاینده‌ها مانند نیکل، قلع و آلومینیوم نیز ممکن است وارد مایعات نیکوتین شده و سپس بخار شوند. میزان مواد از جمله نیکوتین که یک فرد می‌تواند در معرض آن قرار گیرد تحت تاثیر موارد زیر است:

  • قدرت باتری
  • نوع دستگاه
  • تنظیمات روی دستگاه
  • ترکیبی از اجزای داخلی
  • نوع مایع و مقدار نیکوتین
  • الگوهای رفتاری کاربر

استفاده از دستگاه با تنظیمات قدرت و دمای بالاتر می‌تواند مواد شیمیایی بیشتری تولید کند. برخی از این مواد شیمیایی و آلاینده‌ها با اثرات منفی بر سلامتی مرتبط هستند.

با این حال، مقدار مواد شیمیایی و آلاینده‌ها در بخار معمولا در سطوح بسیار پایین‌تری نسبت به دود سیگار است. پژوهشگران هنوز در حال یادگیری بیشتر در مورد چگونگی تاثیر سیگار الکترونیکی بر سلامت هستند.

اثرات بلندمدت سیگار الکترونیکی بر سلامتی ناشناخته است. با این حال، شواهد کافی برای توجیه تلاش برای جلوگیری از استفاده از محصولات ویپینگ توسط جوانان و افراد غیرسیگاری وجود دارد.

بیشتر بخوانید: عوارض آدامس ترک سیگار را با رعایت این نکات محدود کنید

مضرات ویپ؛ بیماری ریه پاپ کورن

این نگرانی وجود دارد که افرادی که ویپ مصرف می‌کنند ممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض ماده دی استیل، به بیماری ریه پاپ کورن مبتلا شوند. دی استیل یک ماده شیمیایی طعم‌دهنده است که برای دادن طعم‌های کره مانند و سایر طعم‌ها به محصولات غذایی و همچنین بخار کردن محصولات استفاده می‌شود.

با این حال، هیچ گزارشی از ایجاد بیماری ریه پاپ کورن به دلیل استنشاق بخار سیگار الکترونیکی وجود ندارد. این بیماری مزمن به مجاری هوایی کوچک در ریه آسیب می‌رساند.

بیشتر بخوانید : ترک تریاک، سخت ولی ممکن

مضرات ویپ برای کسانی که در معرض بخار آن قرار می‌گیرند

بخار دست دوم بی‌ضرر نیست اما حاوی مواد شیمیایی بسیار کمتری نسبت به دود دست دوم خواهد بود؛ منظور دود سیگار است. افرادی که در اطراف و محیطی که شخص سیگار الکترونیکی می‌کشد حضور دارند، می‌توانند در معرض بخاری قرار بگیرند که توسط کاربران بازدم می‌شود.

اثرات سلامتی ناشی از قرار گرفتن در معرض بخار دست دوم هنوز ناشناخته است. با این حال، انتظار می‌رود این خطرات در مقایسه با دود ناشی از یک محصول تنباکو بسیار کمتر باشد.

توصیه می‌کنیم که کاربران در مورد افراد غیرکاربر (اشخاصی که سیگار معمولی یا الکترونیک نمی‌کشند) و جوانان محتاط باشند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد استفاده از سیگار الکترونیکی، سطح نیکوتین و سایر مواد شیمیایی را در بدن را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید : تریاک، ماده‌ای شدیدا مخدر و آسیب‌زا

مضرات ویپ برای زنان باردار

در حالی که محصولات ویپینگ حاوی مواد شیمیایی مضر کمتری نسبت به سیگار هستند، ممکن است حاوی نیکوتین باشند. با پزشک خود در مورد گزینه‌های خود برای ترک نیکوتین در دوران بارداری صحبت کنید.

خرابی دستگاه ویپ

اگرچه خرابی دستگاه ویپ زیاد اتفاق نمی‌افتد اما خطر دیگری که باید در نظر گرفت شامل باتری‌های معیوب یا محصولات بخار معیوب است که باعث آتش‌سوزی و انفجار می‌شود.

اگر متوجه مشکل ایمنی در دستگاه یا مایع بخار شدید می‌توانید مشکل را گزارش کنید:

به سازنده یا خرده فروش

با استفاده از صفحه گزارش آنلاین

برای اطلاعات بیشتر در مورد مضرات ویپ، الزامات ایمنی محصول و نحوه محافظت از خود، در مورد ایمنی و مقررات محصول مطالعه کنید.

بیشتر بخوانید: ترک اعتیاد، بهترین روش برای عبور از ناممکن‌ها

مشکلات باتری‌ دستگاه ویپ

باتری‌های لیتیوم یونی که با دستگاه‌های ویپ استفاده می‌شوند، در صورت عدم استفاده، می‌توانند خطراتی را ایجاد کنند. به نکات زیر دقت کنید:

باتری‌های لیتیوم یونی را از یک منبع قابل اعتماد خریداری کنید

باتری‌های لیتیوم یون یدکی را در جیب خود یا در هر جایی که شاید با سکه‌، کلید یا سایر اشیاء فلزی تماس پیدا کند حمل نکنید. باتری‌های لیتیوم یونی در تماس با اجسام فلزی می‌توانند بیش از حد گرم شوند، آتش بگیرند یا حتی منفجر شوند. حوادث گزارش شده باعث صدمات جدی شده است.

باتری های لیتیوم یون یدکی را در یک جعبه محافظ نگهداری کنید. دستورالعمل‌های سازنده را برای نگهداری و شارژ مجدد دستگاه خود بخوانید. از زمان شارژ توصیه شده تجاوز نکنید.

از دستگاه‌هایی در نزدیکی منابع اکسیژن، مانند ظروف تحت فشار که برای اکسیژن‌درمانی استفاده می‌شود، استفاده نکرده و آن را شارژ نکنید.

بیشتر بخوانید : ترک سیگار را همین الان شروع کنید | اتفاقاتی که پس از ترک برایتان رخ می‌دهند

تفاوت ویپ و سیگار الکترونیکی

سیگار الکترونیکی؛ مضرات ویپ|سیوطب

سیگار برقی یا الکترونیکی در مقایسه با دستگاه ویپ، ظاهری شبیه‌تر به سیگار دارد و چون کوچک‌تر است، حمل آن راحت‌تر خواهد بود. کار با این دستگاه‌ها نیز آسان‌تر است زیرا دکمه‌ها و تنظیمات کمتری دارند. به همین دلیل سیگارهای برقی یا الکترونیکی در مقایسه با ویپ و پاد برای سیگاری‌ها جذاب‌تر هستند.

برخی متخصصان اعصاب و روان ممکن است به افراد سیگاری توصیه کنند که در کنار اقداماتی نظیر تغییر سبک زندگی برای ترک سیگار، سیگارهای الکترونیکی را جایگزین سیگارهای معمولی کنند.

یادداشت پایانی در ارتباط با مضرات ویپ

اگر به تلاش برای ترک عادت سیگار کشیدن فکر کرده‌اید، تنها نیستید. نزدیک به 7 نفر از 10 سیگاری می‌گویند که می‌خواهند آن را ترک کنند. ترک سیگار یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای سلامتی خود انجام دهید.

سیگار تقریبا به تمام اندام‌های بدن از جمله قلب شما آسیب می‌زند. نزدیک به یک سوم مرگ و میرهای ناشی از بیماری قلبی در نتیجه سیگار و دود سیگار است. در مقایسه با این خطرات، مضرات ویپ از سیگار کمتر است. سپاس از اینکه ما را تا انتهای مقاله مضرات ویپ همراهی نمودید.

منبع
canada

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا