علت کمر دردکمردرد

بررسی 13 علت رایج درد پایین کمر سمت چپ

فهرست محتوا نمایش

درد در هر نقطه از بدن باعث ایجاد ناراحتی، کلافگی و بی‌قراری در فرد خواهد شد. حال اگر بیمار علت درد را نداند، استرس نیز به درد اضافه‌شده و بیمار را بیشتر اذیت خواهد کرد. به همین دلیل در این مطلب از مجله سلامت محور سیوطب به معرفی 13 علت درد کمر بالای لگن سمت چپ خواهیم پرداخت.

هر کدام از این علل درد کمر سمت چپ بالا با شدت و علائم خاصی ظاهر می‌شوند که به پزشک در تشخیص بیماری کمک می‌کنند. پس توجه داشته باشید در صورت بروز درد در کمر سمت چپ بالای لگن به پزشک مراجعه کنید.

علت درد کمر بالای لگن سمت چپ؛ 13 علت درد کمر و لگن

دلایل مختلفی وجود دارد که منجر به درد سمت چپ بالای لگن خواهند شد. این درد ممکن است ناشی از یک آسیب جدی، بیماری‌های خاص یا شروع علائم یک عارضه خاص باشند. درد مداوم سمت چپ بالای لگن نشانه‌ای از یک مشکل سلامتی است که نیاز به درمان پزشکی دارد. به همین دلیل باید علت درد کمر مشخص شود. در ادامه با چندین نمونه از علت درد پایین کمر سمت چپ آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.

1. آرتروز عامل اصلی درد بالای لگن سمت چپ در ستون فقرات

آرتروز عامل اصلی درد بالای لگن سمت چپ در ستون فقرات|سیوطب

آرتریت اختلالی است که باعث درد و تورم در مفاصل مختلف می‌شود. این اختلال انواع خاصی دارد که از رایج‌ترین آن‌ها می‌توانیم به استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید اشاره کنیم. آرتروز در مهره‌های ستون فقرات کمر باعث بروز درد، آسیب استخوانی، ایجاد خارهای استخوانی، گرفتگی عضلات و تاثیر بر اعصاب این ناحیه خواهد شد.

اگر آرتروز در مهره‌های انتهای ستون فقرات، درست بالای لگن ایجاد شود، به مرور باعث درد و حتی تاثیر بر سیاتیک خواهد شد. پس در صورت بروز درد مداوم و ناراحت کننده در قسمت پایین کمر درست بالای لگن به پزشک مراجعه کنید تا اینکه علت کمر درد چیست مشخص شود.

2. تنگی کانال نخاعی یا شکستگی مهره کمر

بروز شکستگی مهره، تنگی کانال نخاعی و فتق دیسک در مهره‌های انتهای ستون فقرات زیاد دیده می‌شود. زیرا این مهره‌ها در قسمتی از ستون فقرات قرار دارند که تحرک زیادی نداشته و تنها با ورزش‌های خاصی تقویت می‌شوند. به همین دلیل بیشتر در معرض صدمه و آسیب قرار دارند. بروز آسیب‌هایی مانند تنگی کانال نخاعی یا شکستگی مهره باعث بروز درد و ناراحتی حرکتی کمر و لگن خواهد شد.

3. دیورتیکولیت بیماری مربوط به روده بزرگ، عامل درد کمر بالای لگن سمت چپ

دیورتیکولیت (Diverticulitis) عارضه‌ای است که در برخی افراد، به ویژه افراد مسن ایجاد می‌شود. در این عارضه کیسه‌های برآمده در روده بزرگ ایجاد خواهد شد که ممکن است متورم و عفونی شوند. در این حالت عارضه و بیماری دیورتیکولیت ایجاد می‌شود که منجر به درد شکم، درد در پایین کمر سمت چپ و ناراحتی بیمار خواهد شد.

برای درمان کمر درد شدید ناشی از مشکلات روده‎‌ای، در ابتدا باید بیماری دیورتیکولیت درمان شود.

4. فشار عضلانی در قسمت‌های انتهایی کمر، عامل درد بالای لگن سمت چپ

کشیدگی یا رگ به رگ شدن عضلات زمانی رخ می‌دهد که عضله بیش از ظرفیت فعلی دچار کشش یا فشار شود. با فشار یا کشش بیش از حد و همچنین شکستن قولنج کمر، عضله دچار کشیدگی یا پارگی خواهد شد. معمولا آسیب‌های عضلانی در این نوع در اثر فشار حین بلند کردن یا هل دادن وسایل، حین تمرین یا آسیب‌های ورزشی رخ می‌دهند.

کشیدگی عضلات در ناحیه انتهایی کمر باعث بروز درد، تورم و کبودی در این ناحیه شده و حرکت را برای فرد سخت خواهد کرد.

5. استئومیلیت در بافت استخوانی؛ علت درد کمر بالای لگن سمت چپ

استئومیلیت (Osteomyelitis) یک وضعیت پزشکی است که در آن تورم یا التهاب در بافت استخوانی وجود دارد. معمولا استئومیلیت در اثر نوعی عفونت ناشی از ورود باکتری به جریان خود ایجاد می‌شود. در بیماری استئومیلیت مهره‌های ستون فقرات، به ویژه مهره‌های انتهایی قسمت کمر تحت تاثیر قرار می‌گیرند. در این شرایط ناراحتی و درد کمر بالای لگن سمت چپ رخ خواهد داد و بیمار را اذیت می‌کند.

6. شاید علت درد کمر سمت چپ پایین آسیب یا فشردگی عصب باشد

شاید علت درد کمر سمت چپ پایین آسیب یا فشردگی عصب باشد|سیوطب

آسیب عصبی در قسمت انتهایی ستون فقرات بسیار شایع است. زیرا طبق آمار اغلب موارد فتق دیسک کمر در مهره‌های L4 و L5 (انتهای ستون فقرات) رخ می‌دهند. در این شرایط دیسک پاره شده و بیرون زده به اعصاب و بافت‌های کمر فشار وارد کرده و منجر به آسیب‌های عصبی مانند سیاتیک خواهد شد.

از علائم آسیب‌های عصبی کمر سمپ چپ پایین می‌توانیم به ضعف پا، احساس سوزن سوزن شدن و درد اشاره کنیم. هر چه آسیب و فشار بیشتر باشد، این علائم با شدت بیشتری رخ می‌دهند.

7. سنگ کلیه سمت چپ؛ علت درد پایین کمر سمت چپ

سنگ کلیه از مواد معدنی و نمک‌های موجود در ادرار تشکیل می‌شود. وقتی این سنگ‌ها از کلیه به سمت مثانه حرکت می‌کنند، در لوله حالب (مجرای متصل کننده کلیه به مثانه) گیر می‌کنند و درد و علائم ناراحت کننده ایجاد ایجاد خواهند کرد.

یکی از رایج‌ترین دردهای آزاردهنده و عامل کمر درد سمت چپ یا راست سنگ کلیه است. درد ناشی از سنگ کلیه به قدری شدید است که فرد را از پا می‌اندازد. به غیر از درد این عارضه باعث بروز علائم زیر خواهد شد:

  • ادرار دردناک
  • سوزش ادراری
  • عفونت مجاری ادراری
  • نیاز به ادرار کردن
  • خون در ادرار
  • حالت تهوع
  • استفراغ

هرچه اندازه سنگ کلیه بزرگ‌تر باشد، درد و علائم بیشتر خواهد شد.

8. ضربه و فشار به قسمت لگن؛ رایج‌ترین علت درد کمر بالای لگن سمت چپ

ضربه مستقیم یا غیر مستقیم به قسمت لگن باعث بروز آسیب در این ناحیه خواهد شد. معمولا ضربه شدید به لگن باعث ساییدگی حفره استخوانی و گرفتگی در این ناحیه می‌شود که به آن تاندونیت لگن می‌گویند. ساییدگی حفره استخوانی لگن به التهاب در این ناحیه، صدای کلیک حین حرکت دادن لگن و درد می‌انجامد.

هرچه ضربه به لگن شدیدتر باشد، آسیب واردشده نیز بیشتر و مهمتر خواهد بود. پس در صورت بروز ضربه شدید به لگن، فشار، لیز خوردن یا تصادف در این ناحیه حتما به پزشک مراجعه کنید.

9. سندرم‌های اختصاصی در ناحیه لگن، علت درد کمر سمت چپ پایین

در قسمت انتهایی ستون فقرات و نزدیک لگن عارضه‌های خاصی ایجاد می‌شود. دو مورد از این عارضه‌ها عبارتند از:

  • سندرم گلوتئوس مدیوم: عضله گلوتئوس مدیوس کمک می‌کند تا هنگام راه رفتن، دویدن و پریدن بدن خود را ثابت کنید. در صورت بروز سندرم گلوئتوس این عضله دردناک خواهد شد و درد به قسمت بیرونی لگن منتشر می‌شود. باید اشاره کنیم که در مواردی ممکن است هنگام بلند کردن پا دچار لنگیدن، احساس درد و ضعف شوید.
  • سندرم پیریفورمیس: عضله پیریفورمیس یک چرخاننده عمیق مفصل ران است که در اثر آسیب یا گرفتگی دچار سفتی و تحریک می‌شود. این سندرم درد شدیدی را در پشت لگن به وجود می‌آورد که از پشت پای بیمار به سمت پایین کشیده می‌شود.

درد ناشی از سندرم پیریفورمیس با انجام حرکات کششی چرخشی لگن بیشتر خواهد شد.

10. بورسیت لگن ممکن است به درد پایین کمر سمت چپ و پای چپ منجر شود

بورس‌های کیسه‌های پر از مایعی هستند که در مفاصل قرار دارند. زمانی که این بورس‌ها ملتهب می‌شوند درد و ناراحتی در آن محیط ایجاد می‌کنند به آن بورسیت می‌گویند. بورسیت لگن به دلیل انجام حرکات تکراری و نامناسب ایجاد می‌شود و علائم همچون موارد زیر است:

  • درد
  • قرمزی
  • سفتی و سختی
  • تورم

شدت این علائم با توجه به میزان آسیب واردشده تغییر خواهد کرد.

11. بیماری‌های مربوط به اندام‌های شکمی مانند کرون و سلیاک

بیماری‌های مربوط به اندام‌های شکمی مانند کرون و سلیاک|سیوطب

آسیب، بیماری و مشکل در اندام‌های شکمی تحتانی باعث بروز درد شدید در شکم، زیر شکم و کمر و لگن خواهد شد. از رایج‌ترین بیماری‌های شکمی که به درد کمر بالای لگن سمت چپ ختم می‌شوند می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • بیماری سلیاک: این بیماری ناشی از واکنش آلرژیک به خوردن گلوتن است که روده کوچک را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث درد و ناراحتی در شکم می‌شود. گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار موجود است. پزشکان دقیقا مطمئن نیستند که چه چیزی باعث بیماری سلیاک می‌شود، اما برخی از عوامل خطر شامل سابقه خانوادگی، بیماری خود ایمنی تیروئید، سندروم داون یا ترنر و کولیت میکروسکوپی هستند.
  • بیماری کرون: بیماری کرون باعث التهاب دستگاه گوارش و ایجاد درد در شکم می‌شود. پزشکان علت دقیق ابتلا به بیماری کرون را نمی‌دانند. اما برخی عوامل که خطر ابتلا به بیماری کرون را افزایش می‌دهند شامل بیماری‌های خود ایمنی، سیگار کشیدن، سابقه خانوادگی هستند.
  • سرطان پانکراس: پانکراس یا لوزالمعده اندامی است که در قسمت پشتی شکم قرار دارد. به همین دلیل بیماری و درد در این اندام باعث بروز کمر درد خواهد شد. پس طبیعی است که سرطان پانکراس باعث درد کمر و لگن خواهد شد. از دیگر علائم سرطان پانکراس به جز درد کمر سمت راست بالای لگن می‌توانیم به لخته شدن خون، خستگی، از دست دادن اشتها، کاهش وزن ناخواسته و دیابت اشاره کنیم.
  • آندومتریوز در زنان: آندومتریوز بیماری است که در آن سلول‌های اندومتر در خارج از رحم رشد می‌کنند. این سلول‌ها هر ماه با دوره قاعدگی متورم می‌شوند و خونریزی می‌کنند، این فرآیند باعث بروز درد در زیر شکم، پایین کمر و لگن خواهند شد.
  • فیبروم: فیبروم‌ها تومورهایی هستند که در دیواره رحم رشد می‌کنند و باعث بروز علائمی همچون خونریزی شدید در دوران قاعدگی، نفخ شکم، درد کمر و تکرر ادرار خواهند شد.

برای درمان درد کمر بالای لگن سمت چپ در ابتدا باید این بیماری‌ها درمان یا کنترل شوند. البته باید اشاره کنیم که برخی از زنان بعد از یائسگی دچار درد کمر می‌شوند. رابطه بین یائسگی و کمردرد به بالا و پایین شدن هورمون‌ها، تغییرات بدن بعد از یائسگی و افزایش سن بستگی دارد.

12. اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک یا ساکروایلیت

مفاصل ساکروایلیاک در جایی که ستون فقرات و لگن به هم می‌رسند، درست در نزدیکی باسن یافت می‌شوند. اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک زمانی رخ می‌دهد که حرکت ناقصی در حداقل یکی از مفاصل ساکروایلیاک وجود داشته باشد. علل اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک عبارتند از:

  • آرتروز
  • عفونت
  • بارداری
  • آسیب تروماتیک
  • عدم تحمل وزن اضافی روی یک پا
  • درد هنگام بالا رفتن از پله‌ها
  • درد در اثر ایستادن برای مدت طولانی

باید اشاره کنیم که به التهاب مفصل ساکروایلیاک، ساکروایلیت می‌گویند که باعث ایجاد درد در امتداد باسن، لگن، کمر و گاهی پایین کمر خواهد شد.

13. نوروپاتی دیابتی به درد کمر سمت راست بالای لگن منجر خواهد شد

آمیوتروفی دیابتی یا نوروپاتی دیابتی (Diabetic Neuropathy) ممکن است باعث کمردرد و درد لگن در یک طرف بدن شود. این عارضه اختلالی است که بر اعصاب پاها، لگن، باسن و کمر تاثیر می‌گذارد و به دلیل دیابت شدید ایجاد می‌شود. علائم دیگر این عارضه عبارتند از:

  • آتروفی عضلات پا
  • ضعف عضلانی پاها
  • درد طاقت فرسا و طولانی مدت

برای تسکین درد کمر و لگن ناشی از آمیوتروفی باعث دیابت کنترل شود.

تشخیص مشکل و علت درد کمر سمت چپ بالای لگن

تشخیص مشکل و علت درد کمر سمت چپ بالای لگن|سیوطب

اولین اقدام برای مشخص کردن و علت درد پایین کمر سمت چپ بررسی علائم و سابقه پزشکی بیماری است. بعد از این موارد پزشک معاینه فیزیکی را انجام خواهد داد و با توجه به علائم موجود، راهکارهای تشخیص زیر را پیشنهاد می‌دهد:

  • آزمایش خون
  • سونوگرافی شکم و پهلو
  • MRI یا CT اسکن
  • تصویربرداری با اشعه ایکس
  • آندوسکوپی برای بررسی علائم مشکلات گوارشی

با توجه به نوع علائم و میزان درد بیمار، راهکارهای تشخیصی توسط پزشک تعیین خواهد شد.

درمان کمر درد سمت چپ پایین با توجه به علت آن

برای درمان کمر درد پایین کمر نزدیک لگن در ابتدا باید علت را مشخص کنید. پس از تشخیص علت درد با کمک پزشک، راهکارهای درمانی مشخص خواهد شد. در ادامه چند نمونه از رایج‌ترین روش‌‎های درمان درد پایین کمر سمت چپ را معرفی خواهیم کرد.

نوع آسیب و علت درد کمر بالای لگن سمت چپ

روش‌های درمان کمر درد سمت چپ پایین

آرتروز

  • ورزش و فیزیوتراپی
  • مصرف داروهای ضد التهابی و مسکن
  • آب درمانی و ماساژ درمانی
  • تزریق ژل، پی آر پی یا اوزون تراپی
  • جراحی ترمیم مفصل آسیب‌دیده

دیورتیکولیت

  • جراحی شکمی و تخلیه برآمدگی ایجادشده در روده

فشار عضلانی

  • استفاده از کمپرس سرد یا گرم
  • انجام تمرینات کششی
  • مصرف داروهای ضد التهابی، مسکن و شل کننده عضلانی
  • جراحی برای ترمیم پارگی شدید

استئومیلیت

  • مصرف آنتی بیوتیک و داروهای ضد درد
  • جراحی برای تخلیه آبسه و عفونت ایجادشده

آسیب یا فشار عصبی

  • انجام ورزش برای تقویت عضلات و مفاصل
  • تصحیح نحوه نشستن و خوابیدن
  • فیزیوتراپی
  • جراحی برای رفع فشار از روی عصب

سنگ کلیه

  • مصرف داروهای مسکن، شل کننده عضلانی و ادرارآور
  • انجام جراحی لیزری برای شکستن و کمک به خارج شدن سنگ

بورسیت

  • استراحت دادن به محل آسیب
  • مصرف داروهای ضد التهابی و مسکن
  • انجام ورزش‌های قدریت و کششی
  • جراحی برای تخلیه بافت متورم

نوروپاتی دیابتی

  • کنترل دیابت
  • رعایت رژیم غذایی و انجام منظم ورزش

ضربه و فشار به لگن

  • استراحت دادن به لگن
  • استفاده از کمپرس سرد یا گرم
  • مصرف داروهای ضد درد و ضد التهابی

توجه داشته باشید که روش درمانی با توجه به نوع علت درد، شدت و شرایط بیمار تعیین خواهد شد. پس در صورت بروز درد کمر بالای لگن سمت چپ خودسرانه دارو مصرف نکنید.

سوالات متداول در مورد درد کمر بالای کمر سمت چپ

1. علت درد کمر بالای لگن سمت چپ چیست؟

علت درد در این ناحیه بیماری‌ها و عوامل مختلفی است که از تنگی کانال نخاعی، شکستگس مهره‌ها، سنگ کلیه، آرتروز و بیماری‌هاش شکمی متغیر است.

2. علت درد پایین کمر سمت چپ و پای چپ چیست؟

در اغلب موارد علت این نوع درد آسیب و فشار به سیاتیک، آرتروز کمر یا تاندونیت در این ناحیه است.

3. درمان کمر درد سمت چپ پایین به چه چیزی بستگی دارد؟

درمان کمر درد سمت چپ پایین به علت ایجادکننده درد، شدت و میزان درد بیمار، سن و شرایط بدنی بیمار بستگی دارد.

منبع
medicinenet

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا