اختلالات خواباعصاب و روان

حرف زدن در خواب و 5 راهکار اصلی درمان اختلال پاراسومنیا

حرف زدن در خواب شایعات و معانی مختلفی را همراه خود دارد. آیا انسان ناخواسته با حرف زدن در خواب اسراری را فاش خواهد کرد؟ حرف زدن در خواب می‌تواند شامل هر چیزی باشد، از زمزمه کردن گرفته تا جیغ زدن یا صحبت کردن با جملات کامل. با این حال حرف زدن در خواب محصول هوشیاری نیست و کلمات گفته‌ شده فاقد معنای واقعی هستند.

حرف زدن در خواب یک وضعیت طبیعی و بی‌ ضرر است که هم در کودکان و هم در بزرگسالان رخ می‌دهد. هیچ درمان شناخته‌ شده‌ای برای حل مشکل حرف زدن در خواب وجود ندارد. با اینکه یک رویداد بی ضرر و تصادفی است، گاهی اوقات با بیماری‌های جدی مانند بیماری پارکینسون ارتباط دارد. بر اساس یافته‌های یک مطالعه افراد مبتلا به پارکینسون هفت برابر بیشتر در معرض اختلال رفتاری خواب  REM خواهند بود.

بیشتر بخوانید: حمله خواب، دلایل و درمان به همراه خطرات احتمالی نارکولپسی

تعریفی کلی حرف زدن در خواب

شخصی که در حال حرف زدن در خواب است|سیوطب

صحبت کردن در خواب یکی از شایع‌ترین اختلالات خواب است که در بین کودکان و نوجوانان بیشتر از بزرگسالان شایع است. Somniloquy نام علمی‌ اختلال حرف زدن در خواب است. این اختلال خواب باعث می‌شود افراد در طول خواب فریاد بزنند، صحبت کنند یا صداها و زبان نامنسجمی ‌تولید کنند. درواقع حرف زدن در خواب یا خواب‌گویی، یک نوع پاراسومنیا است (یک رفتار غیرطبیعی که در طول خواب رخ می‌دهد). این مورد یک اتفاق بسیار رایج و معمولا یک مشکل پزشکی در نظر گرفته نمی‌شود؛ اما حرف زدن در خواب امکان دارد نشانه‌ یکی از بیماری‌های اعصاب و روان باشد که به این صورت بروز می‌یابد، مانند آپنه خواب یا افسردگی.

تفاوتی در فراوانی بروز حرف زدن در خواب بین مردان و زنان وجود ندارد. همچنین در طول خواب ممکن است حرکت سریع چشم (REM) و حرکت غیر سریع چشم (NREM) نیز رخ دهد. پزشکان دانش زیادی در مورد حرف زدن در خواب در دست ندارند، برای مثال چرا این اتفاق می‌افتد یا وقتی یک فرد در خواب صحبت می‌کند، در مغز چه اتفاقی می‌افتد. شخصی که در خواب صحبت می‌کند خود از این اتفاق اطلاع ندارد و روز بعد آن را به خاطر نخواهد آورد.

تحقیقات کمی‌ وجود دارد برای توضیح اینکه چرا صحبت کردن در خواب رخ می‌دهد. این مقاله از مجله سلامت سیوطب به این می‌پردازد که صحبت کردن در مورد خواب چقدر رایج بوده و چه چیزی باعث آن می‌شود. همچنین علائم گفتگوی خواب و گزینه‌های درمانی را نیز شرح می‌دهد. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: راه رفتن در خواب و راز ۱۵ دقیقه قبل از آن ولی درمان‌پذیر

مراحل و شدت حرف زدن در خواب

حرف زدن در خواب هم با مرحله و هم با شدت تعریف می‌شود:

مرحله:

مراحل حرف زدن در خواب با عمق خواب و میزان قابل‌ فهم بودن کلمات و جملاتی که گفته می‌شود تعیین می‌گردد:

·       مراحل 1 و 2:

در این مراحل، متکلم خواب به اندازه مراحل 3 و 4 در خواب عمیق نیست و گفتار او قابل‌درک است. یک متکلم خواب در مراحل 1 یا 2 مکالمات منطقی و قابل‌فهم دارد.

·  مراحل 3 و 4:

فرد در خواب عمیق‌تری قرار دارد و درک گفتار او سخت‌ است. کلماتش شبیه ناله یا بیشتر هجو به نظر می‌رسد.

شدت:

شدت صحبت کردن در خواب با تعداد دفعات بروز آن تعیین می‌شود:

· خفیف:

 حرف زدن در خواب کمتر از یک‌بار در ماه رخ دهد

· متوسط:

 صحبت در خواب یک‌بار در هفته اتفاق ‌افتد، اما نه هر شب. صحبت کردن با خواب افراد دیگر در اتاق تداخل چندانی ندارد.

· شدید:

حرف زدن در خواب هر شب اتفاق می‌افتد و امکان دارد با خواب افراد دیگر در اتاق تداخل داشته باشد.

بیشتر بخوانید: درمان کابوس‌؛ با خواب‌های وحشتناک خداحافظی کنید

علائم حرف زدن در خواب چیست؟

علامت اصلی حرف زدن در خواب، بیان شنیداری است که فرد کاملا از آن بی خبر است. گفتار در هنگام صحبت کردن در خواب می‌تواند قابل‌درک، نامفهوم، شنیدنی، کوتاه یا طولانی باشد (در بین افراد متفاوت است) و در بیشتر مواقع، فرد چیزی را به خاطر نمی‌آورد. بر اساس گزارش‌ها 50 درصد از صحبت‌های ثبت‌شده در خواب غیرقابل درک است.

افراد نمی‌دانند که در خواب صحبت می‌کنند مگر اینکه ناظر به آن‌ها بگوید یا دستگاه ضبط صدا در اختیار داشته باشند که صدا را در هنگام خواب ضبط ‌کند. افرادی که حرف زدن در خواب را تجربه می‌کنند، قادر به یادآوری آن قسمت‌ها در هنگام بیدار شدن نیستند. مدت زمان صحبت کردن در خواب معمولا کوتاه و به ندرت شامل مکالمات طولانی خواهد شد. محتوای صحبت کردن در خواب ممکن است ارتباط آشکاری با زندگی فرد داشته یا نداشته باشد.

بیشتر بخوانید : فلج خواب یا بختک، لحظه‌ای میان رویا و واقعیت

علل حرف زدن در خواب

ژنتیک عامل انتقال اختلال حرف زدن در خواب|سیوطب

در ادامه به معرفی برخی علل اصلی حرف زدن در خواب خواهیم پرداخت:

· ژنتیک:

 دلیل حرف زدن در خواب هنوز به طور قطعی مشخص نیست. بر اساس تحقیقات در درجه اول با ژنتیک فرد مرتبط است. کودکانی که در خواب صحبت می‌کنند احتمالا والدین آن‌ها نیز همین کار را انجام داده یا هنوز این اختلال را دارند. حرف زدن در خواب می‌تواند در هر مرحله از خواب رخ دهد.

بیشتر بخوانید: کابوس، اختلالی که کوچک و بزرگ نمی‌شناسد

· اختلال استرس پس از سانحه (PTSD):

صحبت کردن در خواب عمدتا در افراد مبتلا به مشکلات سلامت روان یا شرایطی مانند اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، افسردگی و اضطراب بیشتر دیده می‌شود. مشخص شده که صحبت کردن در خواب با راه رفتن در خواب، دندان قروچه و کابوس‌های شبانه همراه است.

بیشتر بخوانید: اختلال استرس پس از سانحه و شناخت علائم PTSD

· اختلال رفتاری خواب REM (RBD):

اختلال رفتاری خواب REM (RBD) و وحشت خواب دو نوع اختلال خواب‌اند که باعث می‌شود برخی افراد در هنگام خواب فریاد بزنند. وحشت خواب که به آن وحشت شبانه نیز گفته می‌شود، معمولا شامل فریادهای‌ ترسناک، کوبیدن و لگد زدن است. کودکان مبتلا به وحشت خواب معمولا در خواب راه می‌روند و صحبت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: عوارض کم خوابی |با ۸ ساعت نخوابیدن چه خیانتی به خود می‌کنیم؟

· داروها:

برخی از داروها مانند داروهای ضدافسردگی نیز باعث ایجاد حرف زدن در خواب خواهند شد. داروها باعث تحریک و افزایش توان عضلانی در REM شده و پاراسومنیا مانند راه رفتن و حرف زدن در خواب را به دنبال دارد.

 یکی دیگر از دلایل حرف زدن در خواب، سوءمصرف موادی مانند الکل است. زمانی که فرد تحت تاثیر الکل به خواب می‌رود، بیشتر در خواب صحبت خواهد کرد.

تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که فراوانی صحبت کردن در خواب در بین افرادی که دارای اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یا سایر شرایط روان‌پزشکی هستند دو برابر بیشتر از افراد فاقد این اختلالات هستند. به عنوان مثال، PTSD احتمال اختلال رفتار خواب  REM و سایر پاراسومنیاها را در جانبازان افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی بزرگسالان را با خواندن این مطلب بیابید!

· تب:

تب بالا نیز یکی از دلایل حرف زدن در خواب است. دیدن فردی که از تب بالا در خواب حرف می‌زند، معمول است و حرف زدن ناشی از تب عموما از صحبت‌های کوتاه معمول در خواب بیشتر طول می‌کشد.

· استرس عاطفی:

حرف زدن در خواب برای کودکان پس از یک روز بازی و بزرگسالان پس از یک روز پرحادثه یا پراسترس طبیعی تلقی خواهد شد. اگرچه صحبت در خواب در افراد سالم هم رخ می‌دهد، اما می‌تواند با بیماری‌هایی مانند آپنه خواب، وحشت‌های شبانه، سردرد مزمن نیز همراه باشد و همچنین توسط عواملی مانند استرس عاطفی و کابوس ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: علت بی خوابی و سردرد همزمان + راه حل‌ها

چگونه صحبت کردن در خواب را متوقف کنیم؟

هیچ درمان شناخته‌شده‌ای برای صحبت کردن در خواب وجود ندارد، اما یک متخصص خواب یا یک مرکز خواب می‌تواند در مدیریت وضعیت کمک‌کننده باشد. اگر می‌خواهید یاد بگیرید که چگونه صحبت کردن در خواب را متوقف کنید، بسیار مهم است که به طور منظم بهداشت خواب را رعایت کنید. در ادامه 5 روش از بهترین راه‌ها برای توقف صحبت کردن در خواب آورده شده که عبارت‌اند از:

1. یک دفتر خاطرات خواب داشته باشید

برای اینکه روشن شود که چه چیزی باعث حرف زدن شما در خواب خواهد شد، یک دفتر خاطرات خواب برای ردیابی الگوهای خواب خود داشته باشید. زمان رفتن به رختخواب، زمان بیدار شدن از خواب، داروهایی که مصرف‌شده، اینکه آن روز کافئین یا الکل نوشیده شده یا نه و زمانی که ورزش کرده‌اید را همگی یادداشت کرده و این کار را حدود دو هفته انجام دهید تا هر الگوی مشخص شود.

آیا شب‌هایی که الکل مصرف‌شده بیشتر در خواب صحبت می‌کردید؟ یا شب‌هایی که داروی خاصی مصرف کرده‌اید؟ به این الگوها توجه داشته و عادات خود را در طول روز تغییر دهید تا نتیجه آن‌ها را منعکس کنید.

بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی در شب با آسان‌ترین روش‌ها

2. مطمئن شوید که به اندازه کافی می‌خوابید

کم‌خوابی یکی از رایج‌ترین دلایلی حرف زدن افراد در خواب است. یکی از بهترین راه‌ها برای تنظیم برنامه خواب این است که یک ساعت مشخص را در شب برای خواب و یک زمان را در صبح برای بیدار شدن انتخاب کنید. فرد باید 7 تا 9 ساعت در شبانه‌روز خواب داشته باشد. اگر هنگام بیدار شدن در صبح مشکل دارید، فورا خود را در معرض نور روز قرار دهید. نور خورشید می‌تواند ریتم شبانه‌روزی را بازنشانی کند و به مغز بگوید که زمان بیدار شدن است.

3. مصرف کافئین و الکل را محدود کنید

بطری الکل و نوشیدنی‌های کافئین دار که موجب حرف زدن در خواب می‌شوند|سیوطب

نه‌تنها نوشیدن الکل و کافئین درست قبل از خواب برای کیفیت خواب مضر است، بلکه الکل می‌تواند شانس حرف زدن در خواب را نیز افزایش دهد. برای توقف حرف زدن در خواب توصیه می‌شود مصرف کافئین بعد از ساعت 2 بعدازظهر کنسل و به طور کلی از مصرف الکل خودداری کنید.

نوشیدنی‌های کافئین دار به عنوان محرک عمل می‌کنند و خوابیدن فرد را سخت خواهند کرد. الکل موجب بریده‌بریده شدن خواب در طول شب شده و این بیدار شدن‎های مکرر خواب عمیق را از بین خواهد برد. در صورت نداشتن خواب عمیق و کافی فرد روز بعد احساس خواب‌آلودگی و کم‌خوابی خواهد کرد و درنتیجه احتمال حرف زدن در خواب بسیار بیشتر می‌شود.

بیشتر بخوانید : دلایل کم خوابی و ۹ عامل اصلی در بروز اختلال خواب کم

4. سبک و سالم بخورید

وعده‌های غذایی سنگین پر از کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده احتمال ابتلا به بی خوابی را بالا می‌برد. کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده مانند نان سفید، نوشابه‌های گازدار و کیک‌ها باعث افزایش سریع قند خون شده که امکان دارد باعث بی‌خوابی شود. از آنجایی که کم‌خوابی یکی از دلایل حرف زدن در خواب است قبل از خواب از وعده‌های غذایی سبک و سالم استفاده کنید. وعده‌های غذایی پر از پروتئین، سبزیجات و چربی‌های سالم را به عنوان وعده غذایی شام مدنظر بگیرید. ماهی، بوقلمون، سیب‌زمینی شیرین و کاهو همگی غذاهای غنی از مواد مغذی هستند که کیفیت خواب فرد را تقویت خواهند کرد.

خوردن غذا درست قبل از خواب نیز می‌تواند تاثیر منفی بر کیفیت خواب داشته و الگوهای خواب را به هم می‌ریزد. سعی شود آخرین وعده غذایی حداقل سه ساعت قبل از خواب معمولی مصرف شود.

بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی عصبی به چه اقداماتی نیاز دارد؟

5. یک روال آرامش‌بخش قبل از خواب ایجاد کنید

ازجمله راه‌های اصلی برای جلوگیری از حرف زدن در خواب، به حداقل رساندن استرس است. یک راه عالی برای انجام این کار، ایجاد یک برنامه روتین قبل از خواب است که به شخص امکان می‌دهد پس از یک روز طولانی خواب راحتی را تجربه کنید. یک ساعت یا بیشتر قبل از خواب، استفاده از فناوری را محدود کنید. به یک لیست موسیقی آرامش‌بخش گوش داده و لباس راحتی بپوشید. اگر افکاری دارید که ذهنتان را تیره و مشوش می‌کند، نگرانی‌های خود را در یک دفترچه یادداشت کنید یا حتی یوگا انجام دهید. این فعالیت‌ها راه‌هایی عالی برای کاهش استرس، تنش و بهبود کیفیت خواب هستند.

بیشتر بخوانید : بررسی بی خوابی در بارداری + ۱۲ علت اصلی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

بخش‌های صحبت کردن در خواب معمولا کوتاه هستند. با این حال، یک پزشک یا متخصص خواب ممکن است بتواند در موارد زیر کمک کند:

  • یک بزرگسال بدون سابقه قبلی شروع به حرف زدن در خواب ‌کند
  • حرف زدن در خواب همراه با حرکات خشونت‌آمیز و بازسازی رویا در حالی که هنوز در خواب هستید (به عنوان اختلال حرکتی REM نیز شناخته می‌شود)
  • صحبت‌های مکرر در خواب که با خواب فرد یا همسرش تداخل کند
  • اگر صحبت کردن در خواب اکثرا اتفاق می‌افتد، مشکل‌ساز خواهد شد چون با سایر رفتارهای پاراسومنیا همراه می‌شود. شرکت در یک مطالعه آزمایشگاهی خواب یا پلی سومنوگرافی امکان دارد به رد سایر اختلالات خواب که موجب حرف زدن در خواب خواهد شد کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید : درمان بی خوابی با ۳۵ روش فوق العاده موثر

یادداشت پایانی

اغلب اوقات، مشکلات خواب مضر نیستند و نیازی به درمان ندارند. هیچ راهی برای توقف قطعی حرف زدن در خواب وجود ندارد. با این حال، اجتناب از استرس، خواب زیاد و پیروی از یک رژیم غذایی متعادل امکان بروز صحبت کردن در خواب را کاهش می‌دهد.

حرکات و رفتارهای غیرعادی در طول خواب، مانند حرف زدن در خواب، بخشی از یک گروه بزرگ‌تر از رویدادهای شبانه است. این رفتارهای غیرعادی در هنگام بیداری، گذار به خواب یا خارج شدن از خواب، یا در طول خود خواب رخ خواهد داد.

صحبت کردن در خواب یک اختلال نسبتا شایع پاراسومنیا است که عمدتا کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. گاهی به‌ خودی‌ خود امکان دارد برطرف شود، اما همیشه مهم است که به دنبال یک علت زمینه‌ای بود و به آن رسیدگی کرد، به‌ویژه زمانی که در بزرگسالان رخ ‌دهد.

رفتاردرمانی شناختی (CBT) یکی از راه‌های جلوگیری از حرف زدن در خواب است که هنوز در مراحل اولیه تحقیقات قرار دارد. گاهی اوقات، بهبود کمیت و کیفیت خواب احتمال دارد به جلوگیری از صحبت کردن در خواب کمک کند. اگر فردی نگران خواب خود است و حرف زدن در خواب به اختلال خواب دیگری مانند آپنه انسدادی خواب مرتبط باشد، مراجعه به پزشک یا متخصص بیشتر از هر چیزی می‌تواند کمک‌کننده باشد. ممنون که با ما همراه بودید.

منبع
medicalnewstoday.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا