اعصاب و روانبیماری عصبی

رفع بی‌حالی در ماه رمضان و مقابله با خواب‌آلودگی روزه داری

رفع بی‌حالی در ماه رمضان، یکی از مسائلی است که بسیاری از مسلمانان در این ماه مبارک با آن روبرو هستند. در ماه مبارک رمضان حدود 1.84 میلیارد مسلمان در سراسر جهان از صبح تا غروب نزدیک به 30 روز روزه خواهند گرفت.

بسیاری از افراد با آمدن ماه رمضان و روزه گرفتن احساس بی‌حالی و ضعف می‌کنند و حوصله انجام کاری را ندارند. اگر برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان برنامه‌ای نداشته باشید و نتوانید بر خستگی و بی‌حالی روزه‌داری غلبه کنید، فعال ماندن در ماه رمضان برایتان سخت خواهد شد.

برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان، بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید، خوردن وعده‌های غذایی سالم در وعده سحر و افطار است. با خوردن مواد مغذی و سالم، هم به سلامت خود در این ماه کمک خواهید کرد و هم بر خستگی روز غلبه می‌کنید.

بیشتر بخوانید: خواص و مضرات زولبیا و بامیه در هنگام سحری و افطار

روزه گرفتن در کل روز برای برخی افراد بسته به سبک زندگی و سلامتی آن‌ها می‌تواند یک تجربه چالش‌برانگیز باشد. بی‌حالی و احساس خستگی و همچنین مشکل کم‌آبی بدن، دو مشکلی است که مردم در ماه رمضان با آن مواجه هستند.

فراموش نکنید که در طول زمان افطار تا سحر به اندازه کافی آب مصرف کنید و تا جایی که ممکن است و بدن شما نیاز دارد مایعات بنوشید تا از دست دادن مایعات جبران شود.

برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان از خوردن غذاهای حاوی روغن چه در وعده سحر و چه در افطار خودداری کنید؛ زیرا در غیر این صورت دائما احساس بی‌حالی و خستگی خواهید کرد.

در این مطلب به معرفی چند راه برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان خواهیم پرداخت که با به کارگیری آن‌ها در طول ماه رمضان فعال‌تر خواهید بود.

بیشتر بخوانید : رفع گرسنگی ماه رمضان همزمان با حفظ سلامتی و توانایی بدن

نگاهی کلی به مقاله رفع بی‌حالی در ماه رمضان

فردی که پای سجاده به خواب رفته است؛ رفع بی‌حالی در ماه رمضان|سیوطب

  • بی‌حالی و بی‌حسی دو چالش پیش‌روی بسیاری از مسلمانان است
  • برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان باید به عادات غذایی به شدت دقت کرد
  • انجام برخی کارها مانند تنفس مناسب، نقش مهمی در رفع بی‌حالی در ماه رمضان نیز دارد

بیشتر بخوانید : رفع تشنگی ماه رمضان با ۱۰ روش ساده +معرفی ۴ شربت سنتی

غذاهای فرآوری شده نخورید

رفع خواب آلودگی ماه رمضان با برخورداری از برنامه غذایی مناسب|سیوطب

بسیاری از روزه‌داران به دلیل کمبود وقت و یا بی‌حوصلگی در ماه رمضان برای وعده‌ی سحر خود از غذاهای فرآوری شده یا نیمه آماده استفاده می‌کنند. لازم است بدانید این غذاها در ایام ماه رمضان به شدت برای بدن ضرر دارند و فرد را دچار مشکل می‌کنند.

تمامی گوشت‌های فراوری‌شده و غذاهای نیمه آماده حاوی مقدار زیادی افزودنی، نگه‌دارنده، سدیم، چربی‌های ترانس و ترکیبات مصنوعی مانند رنگ‌ها و اسانس‌ها هستند. افزودنی‌ها و مواد نگه‌دارنده اضافی نه‌تنها چیزی به مواد غذایی اضافه نمی‌کنند بلکه ارزش تغذیه‌ای آن‌ها را کاهش می‌دهند.

هنگامی که شما از مواد غذایی فرآوری شده استفاده می‌کنید انرژی به سرعت در بدنتان افزایش پیدا می‌کند؛ اما این انرژی ثابت نیست و به همان اندازه که به سرعت بالا رفته به همان سرعت نیز افت می‌کند. افت انرژی به همراه خود کاهش تمرکز و اختلال در عملکرد مغز را به دنبال دارد.

به همین دلیل است که فرد روزه‌دار هنگام مصرف این مواد غذایی در طی روز احساس خستگی، بی‌حالی و رخوت می‌کند؛ بنابراین یکی از راه‌های رفع بی‌حالی در ماه رمضان، پرهیز از مصرف مواد غذایی فرآوری شده است.

بیشتر بخوانید: بهترین نوشیدنی های ماه رمضان، معرفی ۹ نوشیدنی عالی برای روزه‌داران

خوردن میوه و سبزیجات تازه، رفع بی‌حالی در ماه رمضان

میوه‌ها و سبزی‌های تازه جزء بهترین و با ارزش‌ترین مواد غذایی در هرم ارزش غذایی هستند. فرد با خوردن میوه‌ها و سبزیجات تازه انواع آنتی‌اکسیدان‌ها و ریزمغذی‌های موردنظر خود را دریافت می‌کند.

هنگامی که فرد روزه‌دار در فاصله‌ی بین افطار تا سحر میوه و سبزیجات تازه مصرف می‌کند مقدار زیادی ویتامین و املاح معدنی به بدنش می‌رسد. ویتامین‌ها، املاح معدنی و ریزمغذی‌های موجود در میوه‌ها و سبزیجات انرژی روزانه فرد را تامین می‌کنند.

بنابراین می‌توان نتیجه گرفت روزه‌دار برای حفظ انرژی و همچنین رفع بی‌حالی در ماه رمضان باید مقدار بیشتری از سبزیجات و میوه‌جات تازه استفاده کند. این مواد مغذی و مفید انرژی شما را در طی روز تامین می‌کنند.

بیشتر بخوانید: سحری چی بخوریم؟۹ باید و نباید انتخاب غذا برای سحری

چای غلیظ ننوشید

بسیاری از افرادی که در ماه رمضان روزه می‌گیرند عادت به نوشیدن چای غلیظ در وعده‌ی سحر خود دارند. آن‌ها احساس می‌کنند با خوردن چای غلیظ عطششان کمتر خواهد شد؛ اما در واقع این‌گونه نیست.

چای غلیظ به نسبت چای کمرنگ دارای کافئین بسیار زیادی است به همین دلیل هنگامی که شما چای غلیظ نوش جان می‌کنید مقدار کافئین بیشتری وارد بدن می‌شود. از این رو هنگامی که فرد روزه می‌گیرد، در طول روز برای یک مدت طولانی خودش را از خوردن کافئین منع می‌کند. درنتیجه‌ی این امر ممکن است فرد در طی روز احساس خستگی و بی‌حالی بیشتری کند. پس اگر روزه می‌گیرید جهت رفع بی‌حالی در ماه رمضان بهتر است در طول 30 روز از چای کمرنگ استفاده کنید.

از سوی دیگر این تصور کاملا اشتباه است که چای غلیظ موجب رفع عطش می‌شود بلکه چای غلیظ تنها باعث دفع آب از بدن می‌شود. کمبود آب نیز یکی از دلایلی است که حس خستگی و بی‌حالی به روزه‌دار القا می‌کند. توصیه ما جهت رفع بی‌حالی در ماه رمضان نوشیدن آب جوش، چای سبز یا چای بسیار رقیق در وعده سحر است.

بیشتر بخوانید: تغذیه ماه رمضان و نکاتی که در رفع تشنگی و گرسنگی در حین روزه به ما کمک می‌کنند

گوشت پُرچرب نخورید

اگر شما هم به فکر رفع بی‌حالی در ماه رمضان هستید، از مصرف گوشت‌های پرچرب در وعده سحری به شدت دوری کنید. به طور کلی اگر دوست دارید در طول روز در ایام روزه‌داری انرژی بیشتری داشته باشید بهتر است میزان مصرف پروتئین‌های حیوانی در وعده سحر را کاهش دهید.

اما پس چه چیزی را باید جایگزین گوشت پرچرب کرد؟ برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان و بالا رفتن انرژی در طول روز سعی کنید بیشتر از گوشت‌های کم‌چرب مانند سینه مرغ یا بوقلمون استفاده کنید. حال شاید بپرسید دلیل این کار چیست؟

بدن برای هضم گوشت‌های قرمز و پرچرب باید آب زیادی را دفع کند که همین امر موجب کم‌آبی بدن خواهد شد. هنگامی که بدن شما کم‌آب شود احساس خستگی و بی‌حالی خواهید کرد؛ بنابراین می‌توان نتیجه گرفت برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان، باید گوشت پرچرب به مقدار کم یا اصلا مصرف نکنید.

بیشتر بخوانید: غذاهای کم چرب و کم نمک مفید برای سلامتی +رژیم فاقد چربی و نمک

غلات سبوس‌دار بخورید

اگر برای یک‌بار هم رژیم گرفته باشید، احتمالا این جمله را از متخصص تغذیه شنیده‌اید که غلات سبوس‌دار به شما حس سیری بیشتری می‌دهند.

این موضوع در ایام ماه رمضان نیز صادق است و غلات سبوس‌دار، نان‌های جو و سبوس‌دار، ماکارونی قهوه‌ای، جو دوسر، گندم کامل و… با سرعت بسیار زیادی در بدن هضم می‌شوند. با وجود زود هضم شدن، این مواد به انسان تا ساعت‌ها حس سیری می‌بخشند و فرد احساس گرسنگی کمتری می‌کند.

هنگامی که ذهن حس سیری به اعضای بدن می‌دهد، فرد روزه‌دار انرژی بیشتری را حس می‌کند در نتیجه کمتر بی‌حال و بی‌حس است. پس برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان می‌توانید در وعده سحر از مواد سبوس‌دار مانند برنج قهوه‌ای، نان سبوس‌دار و ماکارونی سبوس‌دار استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید : ۱۵ غذای کم چرب برای سرماخوردگی و تاثیر مصرف آن‌ها در بهبودی و تقویت بدن بیمار

آب کافی بنوشید

کم‌آبی و کمبود آب در بدن حتی در حالت عادی نیز باعث بی‌حالی و بی‎حسی می‌شود. پس یکی از عوامل تاثیرگذار روی بدن روزه‌دار آب است. نوشیدن مقدار کافی آب در فاصله زمانی افطار و سحر راهی است برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان. این یک روش بسیار ساده‌ است که افراد روزه‌دار با رعایت آن می‌توانند در طول روز انرژی بسیار زیادی داشته باشند.

بیشتر بخوانید : داروهايي كه برای کبد مضر هستند

آگاهانه غذا بخورید

آیا یادتان هست که دیشب چه غذایی خوردید؟ اگر برای یافتن پاسخ دچار مشکل هستید باید بگوییم که هرگز تنها نیستید اکثر ما به خاطر نمی‌آوریم که دیشب چه غذایی خوردیم؛ زیرا عادت کرده‌ایم چسبیده به گوشی موبایل یا در حال نگاه کردن با سرعت زیاد غذایمان را نوش جان می‌کنیم.

محققان دریافته‌اند خوردن غذا هنگام استفاده از تلفن یا تماشای تلویزیون، ردیابی آنچه می‌خورید را برای ذهن انسان دشوار می‌کند. نتیجه نهایی شامل پرخوری یا کاهش سرعت متابولیسم است.

این در حالی است که متخصصان مواد غذایی همچنین نسبت به خوردن در هنگام خستگی یا خواب‌آلودگی هشدار می‌دهند. شما هنگامی که حین انجام کاری غذا می‌خورید به سرعت زیاد فقط غذا را می‌خورید، بدون اینکه حتی متوجه شوید تا به الان چه خورده‌اید.

بسیاری از افراد در وعده سحر نیز به همین شکل هستند. به دلیل خواب‌آلودگی و یا استرس اذان به سرعت غذای موردنظر را می‌خورند بدون اینکه حتی تمرکز کنند که چه می‌خورند. این موضوع باعث می‌شود شما به سرعت احساس سیری کاذب کنید و دیگر دست از خوردن بردارید در حالیکه با بیدار شدن در طول روز دائما احساس گرسنگی و بی‌حالی می‌کنید.

برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان، سعی کنید وعده سحر خود را با آرامش و مملو از مواد غذایی مفید میل کنید. برای غذاها در وعده سحر برنامه‌ریزی کاملی داشته باشید. تا حد امکان در این وعده از خوردن غذاهای حاوی نشاسته و شکر خودداری کنید.

بیشتر بخوانید: لیست صبحانه سالم

خودتان را مشغول کنید

روزهای معمولی خود را به یاد بیاورید. روزهایی که شاید اصلا هیچ کاری برای انجام دادن ندارید و دائماً در حال استراحت و خوابیدن هستید. چقدر بی‌حال و کسل‌کننده است؟

اگر برنامه‌ریزی کنید که چگونه از زمان خود در ماه رمضان استفاده کنید، کمتر روی چالش‌های آن تمرکز خواهید کرد.

اطمینان حاصل کنید که به درستی برای تمام کارهای خود برنامه‌ریزی کرده‌اید. در ماه رمضان از زمان خود به صورت بهینه استفاده کنید و زمان زیادی را در کنار خانواده و دوستان خود بگذرانید. تمامی کارهای خود را به قبل از افطار موکول کنید تا روی آن‎ها متمرکز باشید و همچنین به دیگران نیز برای حل مشکلات و کارهایشان کمک کنید. به عبارتی کاری کنید که دائما سرگرم برخی امور باشید در این صورت انرژی شما خواه ناخواه بیشتر می‌شود و کمتر احساس بی‌حالی خواهید کرد.

علاوه بر این موارد شما پس از انجام همه‌ی این کارها و بعد از افطار حس بسیار خوبی خواهید داشت. پس می‌توان گفت برای رفع بی‌حالی ماه رمضان بهترین کار، سرگرم کردن خود است.

بیشتر بخوانید: برنامه رژیم چاقی؛ معرفی ۷ خوراکی از سیب‌زمینی و ماهی تا شیر و برنج

رفع خواب‌آلودگی ماه رمضان و کج خلقی‌ها با برخورداری از خواب کافی|سیوطب

تنفس خود را بهبود بخشید

یکی دیگر از توصیه‌های مهم برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان، به روش طبیعی تمرین تنفس عمیق است. در حالی که یادگیری آن آسان است، بسیاری از ما فراموش می‌کنیم که چگونه به درستی نفس بکشیم تا حداکثر اکسیژن را استنشاق کنیم.

نکاتی برای تمرین تنفس خوب

برای تنفس صحیح باید:

  • از طریق بینی عمیق نفس بکشید
  • از دیافراگم خود استفاده کنید
  • تنفس آهسته‌تر را تمرین کنید

تنفس خوب مهم است زیرا بر کیفیت اکسیژنی که به سیستم بدن خود وارد می‌کنیم تأثیر می‌گذارد. همچنین درست نفس کشیدن، تعیین می‌کند که چگونه دی‌اکسید کربن را دفع کنیم. افرادی که مستعد تنفس کم‌عمق هستند به راحتی خسته می‌شوند و خستگی روحی و جسمی را تجربه می‌کنند.

اگر به درستی نفس نکشیم، اکسیژن کمتری به مغز و سلول‌های قلب ما می‌رسد که نشان‌دهنده‌ی این است که ما برای عملکرد در سطح مطلوب مشکل خواهیم داشت. در ماه مبارک رمضان نقش نفس‌کشیدن درست دو برابر خواهد بود؛ زیرا مغز در زمان روزه‌داری احساس خستگی و بی‌حالی می‌کند و ما برای افزایش انرژی باید میزان اکسیژن باکیفیت‌تری به آن برسانیم. این نکته نیز برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان به شما بسیار کمک خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: 12 مضرات گیاه خواری؛ از کمبود ویتامین D و زینک تا کم‌خونی و اضطراب

یادداشت پایانی

احساس ضعف و بی‌حالی در ماه مبارک رمضان امری بدیهی و غیر قابل انکار است که فرد روزه‌دار آن را تجربه خواهد کرد؛ اما برای کاهش ضعف و رفع بی‌حالی در ماه رمضان روش‌های گوناگونی وجود دارد که به کارگیری آن‌ها می‌تواند به عزیزان روزه‌دار کمک کند که زمان سحر تا افطار را با انرژی بیشتری سپری کنند و کمتر دچار بی‌حالی شوند.

در این مطلب سعی کردیم روش‌هایی را برای رفع بی‌حالی در ماه رمضان عنوان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.

منبع
sleepstation

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا