تغذیهخانواده و تغذیه سالم

رفع تشنگی ماه رمضان با 10 روش ساده +معرفی 4 شربت سنتی

فهرست محتوا نمایش

رفع تشنگی ماه رمضان را می‌توان یک معضل یا یک چالش برای همه روزه‌داران دانست؛ اما راهکار این معضل چیست؟ همین که اسم و نام مبارک ماه رمضان به گوش می‌رسد و بسیاری از مسلمانان به فکر روزه گرفتن می‌افتند؛ اگر از آن‌ها سوال بپرسید که بیشتر تشنگی شما را اذیت می‌کند یا گرسنگی؟ احتمالا 90 درصد پاسخ‌هایی که می‌شنوید «تشنگی» است. بله واقعا هم درست می‌گویند زیرا تحمل گرسنگی بسیار ساده‌تر از تحمل تشنگی است.

همان‌طور که شاید بارها در مطالب مختلف خوانده باشید 70درصد از حجم بدن را آب تشکیل داده است به همین دلیل طبیعی است که با کاهش و کمبود آب بدن اذیت شود؛ اما چاره چیست؟ در ماه مبارک رمضان روزه نگیریم؟ خیر برای رفع تشنگی ماه رمضان تنها باید چند نکته یا بهتر است بگوییم توصیه را اجرا کنید.

ما در این مطلب قصد داریم شما را با روش‌های رفع تشنگی ماه رمضان آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: خواص و مضرات زولبیا و بامیه در هنگام سحری و افطار

نگاهی به مقاله رفع تشنگی ماه رمضان

  • آب نقش مهمی در سلامت روزه‌دار دارد
  • برای رفع تشنگی ماه رمضان باید به خوردن برخی مواد غذایی دقت کرد
  • خوردن سبزیجات و میوه‌جات نقش مهمی در رفع تشنگی ماه رمضان دارد

بیشتر بخوانید : رفع گرسنگی ماه رمضان همزمان با حفظ سلامتی و توانایی بدن

نقش آب در ماه مبارک رمضان

از نقش پررنگ آب غافل نشوید|سیوطب

آب مایعی است که در ماه مبارک رمضان نقشی پررنگ‌تر از قبل پیدا می‌کند. متاسفانه بسیاری از روزه‌داران در این ایام آب کافی نمی‌نوشند و برای رفع تشنگی ماه رمضان از آب‌میوه‌های مصنوعی یا نوشیدنی‌های حاوی قند و کالری استفاده می‌کنند که همین امر به بدن آن‌ها آسیب وارد می‌کند.

نخوردن مقدار آب کافی در طول ماه رمضان باعث سردرد یا سرگیجه می‌شود. همچنین آب، سموم اضافی را از بدن دفع کرده و موجب سلامت بیشتر فرد روزه‌دار می‌شود. پس نقش آب را در ماه رمضان جدی بگیرید تا در این ماه دچار مشکل و بیماری‌ نشوید؛ اما چه کنیم تا در ماه رمضان آب بدن خود را تامین و از تشنگی جلوگیری کنیم؟

بیشتر بخوانید: بهترین نوشیدنی های ماه رمضان، معرفی ۹ نوشیدنی عالی برای روزه‌داران

رفع تشنگی در ماه رمضان تنها با کاهش فعالیت بدن

یکی از روش‌هایی که باعث جلوگیری از تشنگی در ماه رمضان می‌شود، کاهش فعالیت‌های بدن است:

  • بهتر است در ماه رمضان تنها در صورت نیاز و اضطرار در محیط‌های بیرونی قرار بگیرید
  • سعی کنید فعالیت‌های خود را اغلب نشسته انجام دهید و کمتر در زیر نور خورشید قرار بگیرید چنانچه کار و یا فعالیت شما به گونه‌ای است که باید در محیط باز باشید، سعی کنید در مناطقی که بیشتر سایه و خنک است، بایستید
  • در صورتی که برای انجام امور خود به بیرون از خانه می‌روید سعی کنید یک کلاه بر روی سر خود قرار دهید تا گرما به صورت مستقیم بر سرتان نتابد

بیشتر بخوانید : سحری چی بخوریم؟ ۹ باید و نباید انتخاب غذا برای سحری

پرهیز از نوشیدن آب سرد برای رفع تشنگی ماه رمضان

بسیاری از روزه‌داران با وجود میزان تشنگی که در زمان افطار دارند، آب یخ یا خنک می‌نوشند. این افراد بر این باورند که آب سرد و خنک تشنگی‌شان را بیشتر برطرف می‌کند؛ اما در حقیقت این‌گونه نیست. زمانی که شما آب بسیار خنک می‌نوشید، دمای بدن شما برای مدت کوتاهی پایین می‌آید و تنها عطش شما برای مدت کوتاهی رفع خواهد شد.

پس برای اینکه به مدت طولانی‌تری احساس تشنگی نکنید بهتر است در وعده افطار از نوشیدنی‌های ولرم استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید : تغذیه ماه رمضان و نکاتی که در رفع تشنگی و گرسنگی در حین روزه به ما کمک می‌کنند

رفع تشنگی ماه رمضان، با نخوردن نوشیدنی‌های گازدار

از مصرف نوشیدنی‌های گازدار در ماه رمضان بپرهیزید|سیوطب

شاید در طول ساعات شبانه‌روز، از افطار تا سحر، نوشیدنی‌های گازدار شما را وسوسه کنند. به عنوان مثال شاید درب یخچال را باز کنید و با دیدن قوطی نوشابه دلتان نوشابه خنک بخواهد. تا جایی که سعی دارید برای رفع تشنگی ماه رمضان از نوشیدنی‌های گازدار استفاده نکنید.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند تنها نوشیدن نوشابه و نوشیدنی‌های شیرین گازدار ممنوع است و به سراغ آب‌های گازدار می‌روند؛ اما بهتر است در این ماه برای رفع تشنگی خود، حتی از آب‌های گازدار هم استفاده نکنید. نوشیدن نوشیدنی‌های گازدار موجب مشکلات هضم، احساس سیری و کاهش کیفیت هضم خواهد شد.

بیشتر بخوانید : غذاهای کم چرب و کم نمک مفید برای سلامتی +رژیم فاقد چربی و نمک

برای رفع تشنگی ماه رمضان، از خوردن میوه‌ها و سبزیجات غافل نشوید

یکی از مواردی که به رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان کمک می‌کند، خوردن میوه‌ها و سبزیجات است. میوه‌ها و سبزی‌های تازه را در وعده‌های ماه رمضان خود قرار دهید زیرا این مواد غذایی سرشار از آب و فیبر هستند.

میوه‌ها و سبزیجات به دلیل فیبر بالا در روده بیشتر می‌مانند به همین دلیل تشنگی را در طول روز کاهش می‌دهند. آبمیوه‌های طبیعی و همچنین سبزیجات به دلیل آب بالایی که دارند بدن را هیدراته نگه می‌دارند؛ اما آیا به این موضوع فکر کردید که چه نوع میوه‌ها و سبزیجاتی در ایام رمضان به رفع تشنگی بیشتر کمک می‌کنند؟ در ادامه به معرفی برخی میوه‌های مناسب برای رفع تشنگی در ماه رمضان می‌پردازیم:

بیشتر بخوانید: تشنگی بعد از خوردن بستنی و بررسی ۶ علت علمی برای واکنش بدن

· آب نارگیل:

در ماه مبارک رمضان سعی کنید آب نارگیل بیشتر مصرف کنید زیرا آب نارگیل یک منبع عالی الکترولیت است. همچنین قند و مواد معدنی ساده‌ای که در آب نارگیل وجود دارد، کمبود آب بدن را جبران می‌کند.

· خیار، آناناس، گوجه‌فرنگی و پرتقال:

این میوه‌ها و سبزیجات دارای طبع خنکی هستند که گرمای بدن را در طول روز کاهش می‌دهند. به همین دلیل فرد روزه‌دار با خوردن این میوه‌ها و سبزیجات کمتر احساس تشنگی می‌کند.

· زردآلو و هلو:

خوردن زردآلو و هلو در ماه مبارک رمضان، درد و ناراحتی ناشی از اسید معده را در روزه‌داران کاهش می‌دهد. همچنین این دو میوه مواد معدنی ازدست‌رفته ناشی از تعریق را به بدن برمی‌گردانند.

بیشتر بخوانید : ۱۵ غذای کم چرب برای سرماخوردگی و تاثیر مصرف آن‌ها در بهبودی و تقویت بدن بیمار

· مرکبات و توت‌فرنگی:

خوردن مرکبات و همچنین توت‌فرنگی در ماه مبارک رمضان به شدت توصیه می‌شود. این میوه‌ها نه‌تنها آب بدن را در طول روز تامین می‌کنند و باعث رفع تشنگی ماه رمضان می‌شوند، بلکه تأمین‌کننده‌ی مواد ضروری بدن مانند کلسیم، فیبر، آهن، پتاسیم، مواد معدنی، ویتامین‌های C، B1، B2 نیز هستند.

لیموترش را به عنوان یکی از مرکبات عالی در ماه رمضان در نظر بگیرید؛ زیرا از تشنگی و همچنین گرمازدگی جلوگیری می‌کند.

· میوه‌های آبدار:

برخی میوه‌های آبدار مانند هندوانه و خربزه برای رفع تشنگی ماه رمضان بسیار مفیدند. با مصرف این‌گونه میوه‌ها در فاصله زمانی بین سحر و افطار، مقدار زیادی آب بدن شما تامین خواهد شد.

· کرفس:

خوردن کرفس را در ماه مبارک رمضان اصلاً فراموش نکنید؛ زیرا کرفس سرشار از ویتامین C، A، K است. این مواد برای روزه‌دار در ماه رمضان بسیار مفید است.

بیشتر بخوانید : داروهايي كه برای کبد مضر هستند

برای رفع تشنگی ماه رمضان، از خوردن شیرینی‌جات و تنقلات خودداری کنید

همان‌طور که می‌دانید در این ایام، فاصله بین سحر تا افطار بسیار کم است. به محض خوردن افطار باید آماده شام و سپس سحر شوید. به همین خاطر سعی کنید از خوردن شیرینی و پرخوری‌ در این زمان‌ها پرهیز کنید؛ زیرا در صورتی که به جای وعده‌های غذایی از تنقلات و شیرینی‌جات مصرف کنید، دچار مشکلات و ناراحتی‌های گوارشی خواهید شد.

در ایام ماه مبارک رمضان توصیه ما به شما این است که از خوردن شیرینی‌هایی مانند زولبیا و بامیه یا شکلات و شیرینی اجتناب کنید. به جای مصرف شیرینی‌های مصنوعی و مضر بهتر است از موادی که حاوی انرژی و مواد مغذی مانند ویتامین‌ها و املاح هستند، بیشتر استفاده کنید. به طور مثال به جای خوردن زولبیا و بامیه بر سر سفره افطار، خرما یا کشمش بخورید.

بیشتر بخوانید : لیست صبحانه سالم

شربت‌های سنتی راهی برای رفع تشنگی ماه رمضان

شربت‌های سنتی برای رفع تشنگی ماه رمضان|سیوطب

شربت‌های سنتی و دست‌ساز خانگی می‌توانند به رفع تشنگی شما در ایام رمضان بسیار کمک کنند. در ادامه این مطلب به معرفی برخی از این شربت‌ها خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید : برنامه رژیم چاقی؛ معرفی ۷ خوراکی از سیب‌زمینی و ماهی تا شیر و برنج

· شربت آبلیمو:

یکی از شربت‎های سنتی که از دیرباز تاکنون به روزه‌داران توصیه می‌شود، شربت آبلیمو است. البته فراموش نکنید شربت آبلیمو کم شیرین در ماه رمضان توصیه شده، زیرا شربت آبلیمو ترشح بزاق دهان را بیشتر کرده و احساس تشنگی در روزه‌دار را برطرف می‌کند.

· شربت کاسنی:

احتمالاً بارها درباره خواص شربت کاسنی شنیده‌اید. کاسنی جز آن دسته از عرقیجاتی است که دمای بدن فرد را کاهش داده و به اصطلاح خنک می‌کند. به همین دلیل شربت کاسنی می‌تواند در ایام ماه رمضان یک نوشیدنی عالی برای روزه‌داران باشد. شربت کاسنی را می‌توانید با کمی تخم شربتی، خاکشیر و گلاب همراه کنید.

· شربت خاکشیر و تخم شربتی:

شربت تخم شربتی یا خاکشیر جز آن دسته از شربت‌های سنتی است که به روزه‌داران بسیار توصیه می‌شود؛ زیرا تخم شربتی و همچنین خاکشیر دو ماده خنک‌کننده بدن و ضد عطش هستند. هنگامی که این دانه‌ها را درون آب می‌ریزید می‌بینید که کمی تپل‌تر می‌شوند و تغییر ظاهر می‌دهند. در حقیقت این دانه‌ها آب را در خود نگه می‌دارند و به تدریج به بدن می‌رسانند از این رو به رفع تشنگی ماه رمضان کمک می‌کنند. البته فراموش نکنید این شربت را نیز باید بدون شکر یا بسیار کم شکر تهیه و نوش جان کنید.

بیشتر بخوانید : 12 مضرات گیاه خواری؛ از کمبود ویتامین D و زینک تا کم‌خونی و اضطراب

· شربت سکنجبین:

سکنجبین نیز می‌تواند در رفع عطش بسیار موثر باشد. برای درست کردن این شربت می‌توانید سکنجبین را به تنهایی با آب حل کنید یا آن را به شربت خاکشیر بیفزایید. این ترکیبات می‌تواند به رفع تشنگی ماه رمضان و همچنین عطش بسیار کمک کند. برای اینکه شربت احساس خنکی بیشتری به بدن بدهد، می‌توانید به آن خیار نیز اضافه کنید.

مصرف چای کم‌رنگ در وعده سحر برای رفع تشنگی ماه رمضان

بسیاری عادت به نوشیدن چای پررنگ در وعده سحر دارند. این کار کاملا اشتباه است. چای کمرنگ را جایگزین چای پررنگ کنید؛ زیرا مصرف چای نه‌تنها عطش شما را ماه رمضان کم نمی‌کند بلکه باعث دفع مکرر ادرار خواهد شد. درنتیجه این امر، آب بدن شما از طریق ادرار تخلیه می‌شود و باز احساس کمبود آب می‌کنید.

بیشتر بخوانید : رژیم لاغری ۵ کیلو در ماه و بهترین روش تغذیه برای لاغری

برای رفع تشنگی ماه رمضان از خوردن غذای گرم و تند خودداری کنید

غذای مصرفی شما در ایام ماه رمضان، نقش مهمی در کنترل تشنگی شما دارد. به عنوان مثال در طول زمانی که روزه می‌گیرید از خوردن نمک زیاد با غذا و سالاد باید جدا خودداری کنید و اصلا در غذاهای خود از ادویه بسیار زیاد استفاده نکنید.

از خوردن غذاهایی مانند ماهی شور، ترشیجات، خیار شور و… بپرهیزید زیرا خوردن این مواد آب بیشتری از بدنتان درخواست می‌کند و شما در طول روز دائماً احساس تشنگی می‌کنید.

از خوردن غذاهای خشک مانند کوکو سبزی، کوکو سیب‌زمینی، کتلت، گوشت سرخ‌شده، جوجه‌کباب، ماهی و… در وعده سحر جدا خودداری کنید؛ زیرا این غذاها عطش فرد را در طول روز بیشتر کرده و همچنین باعث رفلاکس و ترش کردن معده می‌شوند.

بیشتر بخوانید : ۶ غذای رژیمی با مرغ و سبزیجات به همراه روش تهیه

مصرف آب زیاد در وعده سحر، دردی از شما دوا نخواهد کرد

بسیاری از افراد احساس می‌کنند هرچقدر در وعده سحر آب مصرف کنند بهتر است اما واقعا این‌گونه نیست. در سحر نباید مقدار زیادی آب مصرف کنید زیرا آب اضافی را بدن دفع می‌کند و نگه نمی‌دارد؛ بنابراین نوشیدن آب زیاد، باعث رفع تشنگی نمی‌شود. بهترین راهکار این است که در فاصله بین افطار تا سحر با خوردن آب و میوه و سبزیجات آب بدن را تدریجی تامین کنید.

بیشتر بخوانید : رژیم لاغری تا عید؛ ۱۴ راهکار ساده که باورتان نمی‌شود

خوردن کافئین و قهوه در ایام ماه رمضان ممنوع

سعی کنید در طول ماه رمضان، کافئین کمتری مصرف کنید. کافئین موجود در قهوه و برخی از نوشیدنی‌ها باعث از دست دادن آب بدن خواهد شد و فرد در طول روز احساس تشنگی بیشتری می‌کند. برای جلوگیری از رفع تشنگی ماه رمضان، خوردن کافئین را در این ماه محدود کنید.

یادداشت پایانی

روش‌ها و راه‌کارهای زیادی وجود دارد تا روز‌ه‌داران در طول روز احساس تشنگی کمتری داشته باشند. از مصرف سبزیجات تا نوشیدنی شربت‌های سنتی و پرهیز از مصرف مواد غذایی و خوراکی‌های عطش‌آور. در این مقاله سعی کردیم مواردی را برای رفع تشنگی ماه رمضان عنوان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.

منبع
freepressjournal.in

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا