تغذیهخانواده و تغذیه سالم

خواص و مضرات زولبیا و بامیه در هنگام سحری و افطار

خواص و مضرات زولبیا و بامیه از این جهت باید با دقت بیشتری مورد بررسی قرار بگیرد که; این خوراکی لذیذ و شیرین در ماه مبارک رمضان یکی از پرمصرف‌ترین و پرطرف‌دارترین خوراکی هایی است که همه‌ی ما بر سر سفره‌ی افطاری خود داریم.

بسیاری از افراد برای باز کردن افطار خود از این شیرینی خوشمزه استفاده می‌کنند اما باید گفت این شیرینی لذیذ برای بدن شما مضرات بسیار زیادی دارد. یک زولبیا نازک و یا همان بامیه بسیار کوچکی که در زمان افطار میل می‌کنید دارای کالری، چربی و قند بسیار زیادی است که در صورت مصرف بیش از حد به بدن و سلامتی شما آسیب می‌زند.

همان‌طور که بارها و بارها شنیده‌اید روزه باعث سلامتی و پاک‌سازی بدن می‌شود. این در حالی است که فرد مراقب وعده‌های غذایی، عادات بد غذایی و همچنین مواد غذایی که مصرف می‌کند، باشد.

برخی از مسلمانان به واسطه عوض شدن عادات غذایی به بیماری‌های مختلف دیگری دچار می‌شوند. ما در این مطلب قصد داریم شما را با خواص و مضرات زولبیا و بامیه در ماه مبارک رمضان آشنا کنیم. شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که مصرف این شیرینی خوشمزه چقدر در این ماه مجاز است و خواص و مضرات زولبیا و بامیه تا چه میزان بدن را درگیر خواهد کرد ؟ برای دریافت پاسخ این مقاله از مجله سلامت سیوطب را تا انتها مطالعه کنید.

نگاهی به مقاله خواص و مضرات زولبیا و بامیه

  • زولبیا و بامیه دو شیرینی جذاب اما مضر برای ایام ماه مبارک رمضان
  • مصرف بیش از اندازه از زولبیا و بامیه باعث وجود بیماری‌های قلبی و دیابت در افراد می‌شود
  • ارزش این ماده غذایی بسیار اندک است

بیشتر بخوانید: بهترین نوشیدنی های ماه رمضان، معرفی ۹ نوشیدنی عالی برای روزه‌داران

عوارض ناشی از مصرف زولبیا و بامیه در ماه رمضان

از خواص و مضرات زولبیا و بامیه در ماه رمضان آگاه باشید|سیوطب

یکی از ماه‌های بسیار عزیز در اسلام، ماه مبارک رمضان است. بسیاری از مردم در سرتاسر دنیا به ویژه کشورهای آسیایی در این ماه دست از خوردن و آشامیدن می‌کشند و به اصطلاح روزه می‌گیرند. بسیاری با رعایت نکردن برخی نکات و با نادیده گرفتن خواص و مضرات زولبیا و بامیه و همچنین زیاده‌روی در مصرف آن هنگام سحر و افطار دچار برخی بیماری‌ها یا عوارض در این ماه می‌شوند که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

بیشتر بخوانید: سحری چی بخوریم؟۹ باید و نباید انتخاب غذا برای سحری

1. بروز بیماری‌های قلبی و عروقی:

اگر با دستور و طبخ زولبیا و بامیه آشنا باشید، می‌دانید که مواد این شیرینی خوشمزه باید در روغن داغ سرخ شود. روغن مناسب برای طبخ این شیرینی بسیار مهم و حائز اهمیت است که متاسفانه بسیاری از شیرینی‌ فروشی‌ها از روغن مناسب استفاده نمی‌کنند. روغن ناسالم و بی کیفیت خواص و مضرات زولبیا و بامیه را تحت الشعاع قرار می‌دهد و مضرات آن را تشدید می‌کند.

همان‌طور که می‌دانید روغن جامد یا روغن نباتی جامد جز خطرناک‌ترین و مضرترین روغن‌های موجود در بازار است که مقدار بسیار زیادی اسیدهای چرب اشباع در آن وجود دارد.

این روغن سبب بروز بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. قنادی‌ها بی توجه به خواص و مضرات زولبیا و بامیه از روغن جامد استفاده برای تهیه آن استفاده می‌کنند که همین امر موجب بروز بیماری‌های قلبی و عروقی در دراز مدت می‌شود.

بیشتر بخوانید: اکو قلب و آشنایی با اصطلاحات و روش‌های انجام اکوکاردیوگرام

2· ابتلا به دیابت:

همان‌طور که در بالا بیان کردیم میزان کالری، چربی، قند در زولبیا و بامیه بسیار بالا است به همین دلیل وقتی وارد بدن می‌شود میزان قند و کالری را افزایش می‌دهد.

در ماه مبارک رمضان، زمان زیادی بین اولین وعده (افطار) تا آخرین وعده (سحر) وجود دارد. در این حالت گلیکوژن کبد که یک منبع ذخیره‌ی قندی است؛ کاملا در طول روز مصرف می‌شود و در نتیجه فرد ولع زیادی نسبت به خوردن شیرینی پیدا خواهد کرد.

بنابراین هنگامی که شیرینی لذیذی مانند زولبیا و بامیه بر سر سفره افطار باشد فرد جهت رفع ولع به شیرینی مقدار زیادی از آن را مصرف خواهد کرد که در نتیجه قند خونش افزایش پیدا می‌کند.

 در این شرایط بسیاری از متخصصان تغذیه به روزه‌داران توصیه می‌کنند از مواد غذایی که دارای قند مصنوعی هستند استفاده نکنند و به جای آن از کشمش، خرما که دارای قند طبیعی است، استفاده کنند. بهترین جایگزین در سر سفره افطار به جای زولبیا و بامیه، خرماست.

بیشتر بخوانید: درمان دیابت نوع دو یا مدیریت و کنترل علائم ؟

3· چاقی و اضافه وزن:

احتمالا بارها با افرادی در ماه مبارک رمضان آشنا شدید که می‌گویند ما به جای اینکه در زمان روزه‌داری کاهش وزن داشته باشیم، اضافه وزن داریم. اما چرا؟ چرا برخی افراد در ماه مبارک رمضان وزن اضافی و مازاد خود را کم می‌کنند اما برخی دچار چاقی و اضافه وزن می‌شوند. تنها یک دلیل دارد و آن هم عادت غذایی اشتباه در ماه مبارک رمضان است.

زولبیا و بامیه یکی از خوراکی‌هایی هستند که در این ماه باعث اضافه وزن بسیاری از افراد می‌شوند. تصور کنید یک دانه بامیه به نسبت کوچکی که شما میل می‌کنید و اصلا انگار چیزی نخوردید تقریبا 80 کالری دارد.

همچنین کالری 100 گرم زولبیا تقریبا برابر با 450 کالری است. این کالری زمانی که در ماه مبارک رمضان به صورت مستمر یا پی‌درپی در بدن تکرار شود قطعا موجب چاقی و اضافه وزن خواهد شد.

وقتی به خواص و مضرات زولبیا و بامیه نگاهی می‌اندازیم پی میبریم که در ماه رمضان بهتر است به مقدار لازم و در حد رفع هوس مصرف شود، زیرا مصرف هر روز آن باعث چاقی افراد خانواده و تغذیه سالم آن‌ها را از اولویت خارج می‌سازد که در دراز مدت عواقبی مانند اضافه وزن و دیابت را به بار خواهد آورد.

بیشتر بخوانید:رژیم لاغری 5 کیلو در ماه و بهترین روش تغذیه برای لاغری

4· ابتلا به تومور و سرطان:

همان‌گونه که در بالا نیز بیان کردیم برای طبخ و درست کردن زولبیا و بامیه معمولا از روغن پارافینی و نباتی استفاده می‌شود. اگر این روغن‌ها با مقدار زیاد در طول یک ماه یا بیشتر مصرف شوند، بعد از اینکه با شکر ترکیب می‌شوند خون را آلوده می‌کنند. در نتیجه‌ی این فرایند، ممکن است فرد دچار تومور در بدن خود شود.

بسیاری از شیرینی‌ فروشی‌ها برای سرخ کردن زولبیا و بامیه به صورت مداوم روغن خود را تعویض نمی‌کنند در نتیجه اگر نگاهی به روغن مصرفی آن‌ها بیندازید خواهید دید که رنگ سیاهی دارد. روغنی که به رنگ سیاه در آمده باشد و به صورت مکرر از آن برای سرخ کردن استفاده شود، خودش عامل سرطان است.

بنابراین اگر قصد دارید در طول ماه مبارک رمضان با توجه به خواص و مضرات زولبیا و بامیه این شیرینی را بخرید سعی کنید آن را از قنادی‌های معتبر خریداری کرده که مطمئن هستید پس از هر بار مصرف، روغن آن را عوض می‌کنند.

نکته: برای اینکه استرس ذهنی خود را از خواص و مضرات زولبیا و بامیه خالی کنید و آن را به صورت مناسب و مطمئنی میل کنید، می‌توانید به صورت خانگی آن را تهیه کنید. برای این کار کافی است دستور پخت زولبیا و بامیه را خوانده و خودتان در منزل دست‌ به‌ کار شوید.

بیشتر بخوانید:  تغذیه ماه رمضان و نکاتی که در رفع تشنگی و گرسنگی در حین روزه به ما کمک می‌کنند

5· مشکلات گوارشی:

یکی دیگر از مضرات زولبیا و بامیه، مشکلات دستگاه گوارشی است. اگر شما دچار مشکلات ریفلاکس معده هستید، از خوردن زولبیا و بامیه در ماه مبارک رمضان اجتناب کنید. زیرا زولبیا و بامیه به دلیل قند بالایی که دارند مشکلات مربوط به ریفلاکس را فرد تشدید می‌کنند.

همچنین وقتی به خواص و مضرات زولبیا و بامیه می‌پردازیم متوجه خواهیم شد که این شیرینی پر طرفدار دارای چربی بسیار بالایی است، به همین خاطر سبب کندی هضم و تخلیه معده می‌شوند که این نیز برای سلامت معده و روده و به طور کلی هر فردی بسیار مضر خواهد بود.

بیشتر بخوانید: درمان حالت تهوع با ۸ روش خانگی از کودکی تا بزرگسالی

6· مشکلات کبدی:

زولبیا و بامیه اگر در مقدار بسیار زیاد و به صورت مستمر در طول یک ماه رمضان مصرف شوند می‌توانند عوارض نامطلوبی را بر روی اعضای بدن به خصوص کبد بگذارند.

بیشتر بخوانید: درمان کبد چرب با روش پزشکی و خانگی و تغییر سبک زندگی

مشکلات باروری:

در ساختار زولبیا و بامیه اسیدهای چرب ترانس بسیاری زیادی وجود دارد. علاوه بر این مورد ترکیبات آکریل آمید که به نوعی سرطان‌زا هستند نیز دیده می‌شود. این ترکیبات بر روی کیفیت اسپرم در مردان تاثیرات منفی زیادی می‌گذارد. پس بهتر است در طول ماه مبارک رمضان، آقایان با توجه به خواص و مضرا ت زولبیا و بامیه مقدار بسیار کمی از آن مصرف کنند.

نکته مهم: هرچقدر رنگ زولبیا و بامیه‌ای که می‌خرید تیره‌تر و کدرتر باشد، میزان ترکیب آکریل آمید در آن بیشتر است. در نتیجه باید از مصرف آن به شدت دوری کنید.

بیشتر بخوانید: درمان ناباروری به روش IVF و آشنایی با مراحل مختلف لقاح خارج از رحم

ارزش غذایی زولبیا و بامیه چقدر است؟ مصرف آن مزیت دارد یا خیر؟

مصرف کمی زولبیا و بامیه بی ضرر خواهد بود|سیوطب

همانگونه که در بالا نیز بیان کردیم، قند و چربی از جمله خواص و مضرات زولبیا و بامیه محسوب می‌شوند، به همین دلیل با خوردن آن‌ها انرژی زیادی به بدن وارد می‌شود اما ارزش غذایی بالایی وجود ندارد. متاسفانه این دو شیرینی بسیار لذیذ ولی دارای ارزش غذایی بسیار پایینی هستند.

نکته‌ی مهمی که در اینجا می‌توان به آن اشاره کرد این است که حرارت دادن نشاسته باعث از بین‌ رفتن ارزش غذایی آن می‌شود. پس می‌توان نتیجه گرفت نشاسته موجود در زولبیا و بامیه نیز دارای ارزش غذایی نیستند. به همین خاطر است که مصرف زولبیا و بامیه را در ایام ماه مبارک رمضان به صورت مستمر توصیه نمی‌کنند.

هنگامی که شما بر سر سفره افطار زولبیا و بامیه مصرف می‌کنید، سریعا احساس سیری به شما دست می‌دهد؛ در نتیجه اشتهایتان کاهش پیدا کرده و وعده‌های اصلی غذایی خود را که دارای ارزش غذایی بالاتری هستند به راحتی حذف می‌کنید. در این حالت فرد قادر نیست مواد مورد نیاز بدن خود را تامین کند، زیرا مغز دستور سیری داده و تمایل به مصرف غذا وجود ندارد.

به همین دلیل مواد مورد نیاز بدن در طول ماه مبارک رمضان تامین نخواهد شد و فرد با کمبودهای تغذیه‌ای به ویژه ریزمغذی‌ها روبرو خواهد شد. پس می‌توان نتیجه گرفت که خواص و مضرات زولبیا و بامیه با هم قابل قیاس نیستند و نه‌تنها ارزش غذایی اندکی دارد بلکه موجب تامین نشدن مواد مغذی‌تر نیز خواهد شد.

بیشتر بخوانید: ۱۵ غذای کم چرب برای سرماخوردگی و تاثیر مصرف آن‌ها در بهبودی و تقویت بدن بیمار

آیا به طور کلی از مصرف زولبیا و بامیه در ایام ماه مبارک رمضان خودداری کنیم؟

شاید با خواندن تا اینجای مطالب و پی بردن به خواص و مضرات زولبیا و بامیه به این نتیجه برسید که کلا از خوردن زولبیا و بامیه در ایام ماه رمضان خودداری کنید. هدف ما از این مقاله، قطع کامل مصرف این شیرینی وسوسه برانگیز نیست بلکه با توجه به خواص و مضرات زولبیا و بامیه با دقت بیشتری به مصرف مقدار آن در ماه رمضان پرداخت.

خواه یا ناخواه بیشتر زولبیا و بامیه‌هایی که ما در طول ماه مبارک مصرف می‌کنیم با روغن نامناسب تهیه می‌شوند و دارای پراکسید و اسیدیته است. به همین دلیل برای سلامت در هر صورت مضر خواهند بود. اما این بدان منظور نیست که کلا خوردن زولبیا و بامیه را حذف کنید. شما می‌توانید در صورت نیاز در ماه مبارک رمضان چند باری زولبیا و بامیه بخرید و بخورید و اگر هر روز دوست دارید این شیرینی لذیذ را داشته باشید لطفا با احتیاط کامل یک الی دو تا در روز مصرف کنید.

بیشتر بخوانید: داروهايي كه برای کبد مضر هستند

مصرف زولبیا و بامیه در وعده سحری و یا افطار

مصرف زولبیا و بامیه باعث افزایش قند خون خواهد شد|سیوطب

بهتر است زولبیا و بامیه را در وعده سحر بخوریم یا افطار؟

زولبیا و بامیه در وعده سحر:

توصیه بسیاری از متخصصین این است که زولبیا و بامیه را در وعده سحر نخورید. زیرا خوردن آن در وعده سحری با افزایش ناگهانی قند خون همراه است. به همین دلیل سبب گرسنگی زودرس شما در زمان‌های ابتدایی روز خواهد شد.

زولبیا و بامیه در وعده افطار:

مصرف زولبیا و بامیه در وعده افطاری نیز توصیه نمی‌شود زیرا هنگامی که در وعده افطار زولبیا و بامیه مصرف می‌کنید، قند خون و چربی خون افزایش پیدا می‌کند در نتیجه تعادل بین چربی‌های بدن خنثی می‌شود. برای اینکه دچار مشکلات قلبی و عروقی نشوید بهتر است در هنگام افطار از شیرینی‌های طبیعی استفاده کنید.

بهتر است پس از افطار کامل، زولبیا و بامیه را با چای خود مصرف کنید.

بیشتر بخوانید : لیست صبحانه سالم

توصیه‌ها و نکات مهم در مصرف زولبیا و بامیه

  • زولبیا و بامیه سوخته یا به رنگ قهوه و تیره برای بدن بسیار مضر است
  • بسیاری از زولبیا و بامیه‌ها به صورت فله‌ای و باز به فروش می‌رسند. سعی کنید از آن‌ها استفاده نکنید زیرا آن‌ها در معرض آلودگی‌ها و آلاینده‌ها قرار دارند
  • زولبیا و بامیه را به مقدار مصرف خود تهیه کنید و از نگهداری بیش از حد آن‌ها بپرهیزید
  • زولبیا و بامیه تشنگی را بیشتر می‌کنند در نتیجه از مصرف زیاد آن جلوگیری کنید

یادداشت پایانی

خوردن زولبیا و بامیه، مخصوصا در ماه مبارک رمضان بسیار لذت‌بخش است اما باید به این نکته توجه کنید که در کنار لذیذ بودن، مضرات زیادی برای سلامتی دارد که از آن‌ها نباید غافل شد. در مصرف این شیرینی بسیار لذیذ کمی احتیاط کنید تا در ایام روزه‌داری و پس از آن دچار بیماری نشوید.

ما در این نوشتار سعی کردیم مواردی را در باب خواص و مضرات زولبیا و بامیه عنوان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.

منبع
hindustannewshub.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا