علائم روماتیسم زانو چیست؟ معرفی 7 علامت شایع روماتیسم مفصلی زانو
روماتیسم زانو یکی از مشکلات عمدهای است که میتواند روی بهبود و کیفیت زندگی افراد تأثیر بگذارد. روماتیسم زانو به عنوان یک وضعیت التهابی در مفصل زانو توصیف میشود و معمولا به علت تحمل فشار بیش از حد روی مفصل زانو در اثر فعالیتهای ورزشی یا ضربه قوی شکل میگیرد. این بیماری ممکن است علائمی مانند درد، تورم، محدود کردن دامنه فعالیتها و آسیب مفصلی را در فرد بروز دهد. در ادامه این مقاله از سیوطب، قصد داریم شما را با علائم روماتیسم زانو آشنا کرده و بهترین پمادها برای درمان ورم زانو را معرفی کنیم.
هر آنچه که باید از بیماری روماتیسم بدانید
بیماری روماتیسم درواقع اصطلاح کلی است که به آرتریت و چندین بیماری دیگر اشاره میکند. در روماتیسم مفصلی یا به طور کلی انواع روماتیسم، مفاصل، تاندونها، رباطها، استخوانها و عضلات در بدن فرد به شدت تحت تاثیر قرار میگیرند.
در پاسخ به این پرسش که روماتیسم چیست باید بگوییم روماتیسم به طور کلی به مجموعهای از بیماریهای التهابی عضلات و مفاصل اطلاق میشود. در واقع، روماتیسم میتواند روی مفاصل، عضلات و بافتهای نرم دیگر بدن تأثیر بگذارد. این بیماری باعث التهاب، درد و محدودیت در حرکت میشوند. روماتیسم ممکن است بصورت مزمن و پیشرفته باشد و به ردههای مختلفی از جمله روماتوئید آرتریت، آرتریت زانتوپاتیک، آرتریت مثانه-روده، پریوئدونتیت کرونیک و فیبرومیالژیا تقسیم شود. با دنبال کردن نشانهها و علائم روماتیسم، میتوانید تا حدودی به شکلگیری این بیماری در بدن خود پی ببرید.
بیماریهای روماتیسمی، مانند استئوآرتریت، میتوانند منجر به درد شدید مفاصل ناشی از تجزیه غضروف شود که عدم درمان آن دامنه حرکتی افراد را به شدت محدود میسازد.
برای تشخیص روماتیسم زانو، معمولا پزشک از بررسی بالینی، آزمایشهای تصویری مانند رادیوگرافی، سونوگرافی یا آرتروسکوپی استفاده میکند. درمان روماتیسم زانو بستگی به شدت و نوع التهاب و میزان آسیب در مفصل دارد. روند درمان این بیماری میتواند شامل استراحت، داروهای ضدالتهاب، فیزیوتراپی، درمان هورمونی، تزریقات موضعی یا حتی عمل جراحی شود. همچنین، طی این مراحل، رعایت نکاتی مانند کاهش وزن و انجام تمرینات تقویتی نیز میتواند در بهبود وضعیت زانوی درگیر به روماتیسم موثر باشد.
روماتیسم زانو باعث ناراحتی و ناتوانی در فعالیتهای روزمره خواهد شد. به همین ترتیب اهمیت تشخیص صحیح و درمان مناسب این وضعیت بسیار مهم است. پزشک معالج بهترین گزینههای درمانی را براساس علائم و شدت روماتیسم زانوی فرد مشخص خواهد کرد. همچنین، رعایت نکات بهداشتی و پیگیری دقیق نظام درمانی روند بهبود را تسهیل و تسریع میکند. با کمک متخصصین مربوطه و رعایت همه راهکارهای مناسب، میتوان به کاهش علائم روماتیسم زانو و حفظ سلامتی مفصل زانو کمک کرد. به عنوان مثال یکی از راهها استفاده از بهترین پماد برای ورم زانو است که میتوانید از پمادهای مختلفی استفاده کنید.
شایعترین انواع روماتیسم زانو؛ نمونههای دردناک و آزاردهنده آرتریت
روماتیسم دارای انواع مختلفی است که در ادامه به بررسی شایعترین انواع آن خواهیم پرداخت:
- فیبرومیالژیا: این نوع از روماتیسم، اختلالی است که بیش از 4 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده است و باعث درد در سراسر بدن میشود. این بیماری مشکلات خواب، خستگی و اغلب ناراحتیهای عاطفی و روانی را در پی دارد.
- نقرس: نوعی آرتریت است که در آن بلورهای اورات در یک مفصل، معمولا مفصل بزرگ انگشت شست پا، تجمع مییابند.
- آرتریت کودکی و جوانی: شایعترین شکل آن آرتریت روماتوئید نوجوانان است.
- لوپوس: یک بیماری خودایمنی مزمن است. این بیماری زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به بافتها و اندامها حمله کرده و باعث آسیب به هر قسمت از بدن میشود.
توجه داشته باشید که روند درمان در هر کدام از این بیماریها با توجه به بیمار متفاوت است.
علائم روماتیسم زانو؛ از درد تا سفتی مفصل هنگام صبح
روماتیسم زانو وضعیت التهابی است که میتواند به دنبال آسیب یا التهاب مفصل زانو ایجاد شود. این بیماری با نشانههای مختلفی همراه است که در ادامه ما قصد داریم مهمترین علائم روماتیسم زانو را به شما معرفی کنیم:
1. درد؛ مهمترین علائم روماتیسم زانو
درد شدید در زانو یکی از نشانههای اصلی روماتیسم زانو است. درد در این محدوده بدنی میتواند موقت یا مزمن باشد و با حرکت یا استراحت تشدید پیدا کند. معمولا درد ناشی از روماتیسم با افزایش تحرک یا فشار به زانو بیشتر خواهد شد. برای تسکین درد میتوانید از دارو برای زانو درد خود استفاده کنید.
2. تورم و التهاب زانو ناشی از روماتیسم باعث آسیب به بافتهای دیگر میشود
تورم و التهاب زانو یکی دیگر از نشانههای روماتیسم زانو است. بافتهای زانو ممکن است به دلیل التهاب و ذخیره سازی مایعات ملتهب شده و ورم کنند. در صورت مشاهده تورم در زانو، لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا روند درمان را آغاز نمایید. زیرا التهاب در مفصل باعث آسیب به این بافت حساس شده و پیشرفت بیماری را تسریع خواهد کرد.
3. سفتی زانو؛ از نشانههای بروز روماتیسم است
در صورت شکل گیری روماتیسم زانو، ممکن است مفصل زانو سفت و محدود شود. این محدودیت میتواند انجام فعالیتهای روزانه و انجام حرکات را با مشکل مواجه سازد. توجه داشته باشید که سفتی مفصل معمولا بعد مدتی ثابت و بی فعالیت بودن مانند صبحها بعد از بیدار شدن بیشتر دیده میشود.
4. گرگرفتگی، گرم شدن و روماتیسم زانو
در صورت وجود التهاب در زانو، ممکن است مفصل در این ناحیه گرم شده و گرگرفتگی در زانو را احساس کنید. در صورتی که این احساس حین انجام فعالیتهای روزانه و یا حتی استراحت تشدید شود، بهتر است به سرعت به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که نشانههای آرتروز زانو در شما بیدار شده است.
5. سفتی و خشکی؛ از علائم شایع روماتیسم زانو
در برخی از موارد، ممکن است روماتیسم زانو منجر به سفتی و خشکی مفصل گردد. احساس ناراحتی و سفتی در زانو میتواند از این موضوع ناشی شود. به طور کلی احساس سفتی و خشکی در زانو و تحت فشار بودن این بخش از بدن، از مهمترین و شایعترین علائم بروز روماتیسم است؛ چرا که بسیاری از افرادی که از این موضوع شکایت دارند، با انجام آزمایشهای پزشکی، به وجود روماتیسم در زانوی خود پی بردند.
6. تغییر رنگ در محل درد؛ از علائم نادر روماتیسم زانو
برخی از افراد با ابتلا به روماتیسم زانو، از تغییر رنگ در این بخش از بدن نیز شکایت کردند. این تغییر رنگ میتواند با داغی و گرگرفتگی زانو نیز همراه باشد. در صورت بروز این علائم حتما به پزشک مراجعه کرده و روند درمان را شروع کنید.
7. صدا دادن مفصل نشان از مشکلی در این ناحیه است
تق تقت یا صدا دادن زانو یا بهتر است بگوییم صداهای مفصلی یکی از علائم شکل گیری روماتیسم در بدن هستند. البته صدا دادن زانوها میتواند از آسیبهای دیگر در زانو نیز نشات گیرد، اما چنانچه صدای ترق تروق یا غژغژ زانو با درد همراه باشد، میتوانید به روماتیسم زانو شک کنید.
سایر علائم عمومی روماتیسم زانو عبارتند از:
- خستگی یا فرسودگی
- تب درجه پایین
- چشمهای ملتهب
- خشکی دهان
- سلولهای خونی با تعداد کم
- تودههای زیر پوست روی نواحی استخوانی
همانطور که در بالا گفته شد، در صورت مشاهده هر یک از این علائم یا جمعی از این دست نشانهها، لازم است به پزشک مراجعه کنید تا پس از تشخیص بیماری، روند درمان روماتیسم زانو پیگیری شود. توجه داشته باشید عدم توجه به این نشانهها و مراجعه دیر به پزشک متخصص، میتواند درمان ساده را به درمانهای سخت و طولانی از جمله جراحی تبدیل کند.
معرفی 5 تا از بهترین پماد برای ورم زانو
درمان ورم زانو با استفاده از پمادها میتواند یکی از راهکارهای درمان این بیماری باشد. البته، قبل از استفاده از پمادها، توصیه میشود با پزشک خود مشورت کنید؛ چرا که گاهی اوقات بسنده کردن به درمانهای خانگی و گیاهی، تنها روند بهبودی کامل را کند میکند. اما به طور کلی برای درمان ورم زانو، میتوانید از این پمادها استفاده کنید:
- پماد دیکلوفناک (Diclofenac): این پماد، از بهترین پماد برای ورم زانو است. پماد دیکلوفناک پماد ضد التهاب غیراستروئیدی است که میتواند برای کاهش ورم زانو و تسکین درد مفید باشد.
- 2. پماد آرنیکا (Arnica): پماد آرنیکا از عصاره گیاه آرنیکا تهیه میشود و معمولا برای کاهش التهاب و ورم مورد استفاده قرار میگیرد.
- پماد گلیسرین (Glycerin): گلیسرین را به راحتی میتوانید از داروخانهها و حتی عطاریها تهیه کنید. این پماد میتواند بهعنوان یک مرطوبکننده موضعی عمل کرده و به کاهش ورم کمک کند.
- پماد آیبوپروفن (Ibuprofen): پماد آیبوپروفن حاوی ماده موثره ضد التهابی آیبوپروفن است که به کاهش ورم و التهاب در ناحیه زانو کمک میکند.
- پماد سالیسیلات (Salicylate): این پماد دارای خواص ضد التهابی و تسکینبخش است و برای کاهش ورم و درد زانو مورد استفاده قرار میگیرد.
باید توجه داشت که علاوه بر استفاده از پمادها، استراحت، استفاده از کمپرس یخ، استفاده از بانداژ فشاری و مصرف ضدالتهابها به دستور پزشک نیز میتوانند مفید باشند. البته لازم به تاکید است که هرگز نباید بدون مشورت پزشک، خودسر درمان روماتیسم زانو را شروع کنید. بهتر است در ابتدا بیماری شما توسط پزشک مورد تایید قرار گیرد و بهترین روش درمانی و دارو برای زانو درد برای شما تجویز شود.
سخن پایانی
روماتیسم یک بیماری خود ایمنی است که مفاصل، از جمله زانوها را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری باعث درد، سفتی و تورم میشود که میتواند در زندگی فرد اختلال ایجاد کند و راه رفتن یا ایستادن را دشوار سازد.
در صورتی که هریک از علائم روماتیسم زانو را مشاهده کردید، بهتر است به سرعت به پزشک مراجعه نمایید تا از بروز آسیب شدید به زانوها مفاصل جلوگیری کنید.
سوالات متداول در خصوص این موضوع
1. آیا برای درمان روماتیسم زانو حتما باید جراحی کنیم؟
پزشک ابتدا درمانهای دیگری را توصیه میکند. جراحی تعویض مفصل زانو معمولا آخرین راه حل برای درمان این بیماری است و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که آسیب شدید به زانو وارد شده و درمان غیرقابل جبران باشد.
2. بهترین پماد برای درمان درد ناشی از روماتیسم زانو چیست؟
برای درمان درد روماتیسم زانو میتوانید از پماد دیکلوفناک و یا گلیسیرین استفاده کنید.
3. مهمترین علائم روماتیسم زانو کدام است؟
درد، داغی و سفتی در زانو، محدودیت حرکت، صدا دادن زانو و التهاب در این بخش از بدن، از مهمترین علائم روماتیسم زانو است.