دانشکده پزشکیضربان

متخصص اعصاب و روان: آمپول دوپامین برای بالا بردن فشار خون استفاده می­‌شود

یک متخصص اعصاب و روان گفت: بیشترین کاربرد دوپامین این است که در سیستم پاداش­‌دهی مغز و سیستم‌های انگیزشی نقش دارد و مهم‌ترین کاربرد دیگر دوپامین مربوط به سیستم های موتور و حرکتی است.

دکتر فاطمه سادات میرفاضلی متخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) و استادیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار سیوطب در مورد دوپامین، موراد مصرف و عوارض احتمالی آن اظهار کرد: دوپامین یک مولکول شیمیایی نورون، به عنوان تنظیم کننده اعصاب است که از مغز و کلیه در مغز ترشح می‌شود. کارکرد دوپامین تنظیم و انتقال پیام عصبی (نوروترانسمیتر) از یک سلول عصبی به سلول عصبی دیگر است.

وی با بیان اینکه دوپامین از دسته کاتکول‌آمین است، افزود: بیشترین کاربرد دوپامین این است که در سیستم پاداش دهی مغز و سیستم‌­های انگیزشی نقش دارد و مهم‌­ترین کاربرد دیگر آن مربوط به سیستم های موتور و حرکتی است.

بیشتر بخوانید: دوپامین و تاثیر آن بر ۳ بیماری؛ پارکینسون، چاقی و سلامت روان

استادیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد این موضوع که نمی­‌توان دوپامین را برای بالا بردن کارکرد سیستم انگیزشی استفاده کرد، گفت: آمپول دوپامین کارکردهای دیگری دارد و در بعضی از موارد برای بالا بردن فشار خون و حل مشکل مربوط به این بیماری و برطرف کردن شوک استفاده می‌­شود. پزشکان از آمپول دوپامین در موارد بسیار خاص استفاده می‌­کنند.

دکتر میرفاضلی تصریح کرد: در بیماران پارکینسون که دوپامین به خوبی در بدن آن­ها ترشح نمی­‌شود برای کارکرد بهتر سیستم حرکتی قرص‌­هایی داده می­‍‌شود. این قرص‌­ها روی سیستم­‌های انگیزشی تاثیر زیادی ندارند و فقط نقص‌­هایی را بهبود می‌­بخشند که باعث کاهش دوپامین در نقاطی دیگر از بدن شده‌­اند. بد نیست بدانید بیماری پارکینسون (PD) یک اختلال عصبی است که به طور عمده بر نورون­‌های تولید کننده دوپامین (“دوپامینرژیک”) در یک منطقه خاص در مغز، به نام ماده سیاه اثر می‌­گذارد.

بیشتر بخوانید: بیماری پارکینسون؛ معرفی ۴ عامل موثر در ابتلا به این عارضه

وی تصریح کرد: اگر در قسمت­‌هایی از مغز تنظیم دوپامین دچار مشکل شود، شناخت فرد مختل و دچار هذیان و توهم خواهد شد. در واقع با به­‌هم خوردن تنظیم دوپامین مشکلاتی به وجود خواهد آمد.

این متخصص اعصاب و روان در مورد این سوال که دوپامین و خواب با هم ارتباط دارند و آیا افزایش دوپامین باعث بیماری می‌­شود یا خیر، توضیح داد: دوپامین و خواب به  هم مرتبط هستند. دوپامین سیستم انگیزشی و پاداش مغز ما را تنظیم می­‌کند. پس با به هم خوردن تنظیم آن، فرد دیگر انگیزه­ای برای شروع کار ندارد و دچار حالت‌­های آپاتی می­‌شود. از سوی دیگر ممکن است این اختلال با افسردگی اشتباه گرفته شود؛ درحالی‌که آپاتی با افسردگی فرق دارد.

بیشتر بخوانید: درمان افسردگی سالمندان، کیفیت زندگی و سطح رفاه آن‌ها را بالا می‌برد

دکتر میرفاضلی در پاسخ به این سوال که دوپامین چه ارتباطی با بیش فعالی دارد، افزود: میزان اختلالات کسانی که بیش فعالی دارند به خاطر سطح پروتئین دوپامین ترانسپورتر، از افراد دیگر بیشتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا