متخصص گوش و حلق و بینی: علت عطسه پشت سر هم، التهاب مخاط بینی است!
یک متخصص گوش و حلق و بینی عطسه را به عنوان یک مکانیسم محافظتی راه های هوایی از بینی اعلام کرد که وقتی تحریکی در راههای هوایی فوقانی بخصوص درحفره بینی اتفاق میافتد، بهصورت رفلکسی باعث خارج کردن عامل محرک میشود.
محبوبه کریمی در مورد عطسه دربین افراد به خبرنگار پایگاه خبری سیوطب گفت: عطسه اتفاقی است که در کل دنیا برای بیشترافراد با توجه به شرایط بیماریهای مختلف رخ می دهد و این مهم میتواند علامت یک بیماری باشد.
وی افزود: از شایعترین علل عطسه میتوان به التهاب مخاط بینی اشاره کرد که این التهاب میتواند شامل موارد آلرژی یا غیرآلرژیک همچون تحریک مواد شیمیایی مختلف و آلودگی هوا باشد. اما در شرایطی دیگر عطسه میتواند به دنبال تحریک های عصبی رخ دهد.
بیشتر بخوانید: عطسه پشت سر هم؛ وقتی پدیدهای مفید، دردسرساز میشود!
این متخصص گوش و حلق و بینی با اشاره به اینکه درناحیه صورت، عصب سه قلو وجود دارد که وظیفه حسی هر عصب مربوط به هر نیمه صورت است، اظهارکرد: یکی از علائمی که در کنار سایر علائم ایجاد میکند، عطسه است و عطسههای مکرر غیرفابل مهار ریشه در اختلالات روانپزشکی و نرولوژی دارد. کریمی گفت: بسیاری از علائم عطسه به دلیل خارج شدن هیستامین از بدن است که پزشکان به بیماران «آنتی هیستامین» تجویز میکنند.
بیشتر بخوانید: ۱۴ درمان عطسه به روش خانگی و بدون عوارض و کم هزینه
عطسه های مکرر، اختلالات روانپزشکی به دنبال دارد
کریمی درادامه دربررسی علت بالینی عطسههای مکرر و عطسههای غیرقابل مهار اشاره کرد و افزود: گاهی عطسههای غیرقابل علامتی از شرایط جدی بالینی همچون بیماریهای عروق سیستم اعصاب مرکزی است. اما اغلب شایعترین شرایط بالینی همراه با علائمی همچون آبریزش بینی و خارش، احتقان و ترشح از بینی دارد که نشان دهنده رینیت(التهاب مخاط بینی) آلرژیک است.
وی با بیان اینکه برخی عطسههای مکرر غیرقابل مهار ریشه در اختلالات روانپزشکی را به دنبال دارد، اظهارکرد: درحوادث نرولوژیک عروق مغزی به ویژه درناحیه بصلالنخاع هم با عطسه مکرر غیرقابل مهار و آزاردهنده مواجهیم. اگرچه شیوع این بیماریها منجر به عطسه شایع نیست و همچنان التهاب مخاط بینی به دنبال علل آلرژی و غیرآلرژی، شایعترین علت بروز عطسه مکرر است.
بیشتر بخوانید: بهترین راه درمان آبریزش بینی
این متخصص گوش و حلق و بینی تصریح کرد: عطسه مکرر علامت شایع و خوش خیمی است اما وقتی صحبت از عطسه مکرر غیرقابل مهار می شود، شدت، تعداد و مدت عطسه آنقدر طولانی است که سبب خونریزی دور چشم میشود که به این عطسه های غیرقابل مهار عطسه «سایکوژنیک» گفته میشود.
وی درمورد درمان عطسه های مکرر بیان کرد: درمانهایی متخصصین گوش و حلق و بینی برای افرادی که مبتلا به عطسههای مکرر ناشی از التهاب مخاط بینی (آلرژی / غیرآلرژی) بکار میبرند شامل کنترل علایم هیستامینی بیمار با استفاده از اجتناب از مواجهه با عامل محرک، استفاده از سرم های شستشو به منظورخارج کردن عوامل محرک و عفونی از بینی و درمانهای دارویی است و البته مصرف کورتون موضعی نیز در کاهش التهاب بینی و کاهش شدت علائم موثر است.
بیشتر بخوانید: ۱۳ درمان خانگی خشکی بینی از سونا و دستگاه بخور تا روغن بادام
این متخصص گوش و حلق و بینی گفت: در موارد عطسههای شدید و غیرقابل مهار و کنترل، انجام مشاوره روانپزشکی و نورولوژی ضروری به نظر میرسد. کریمی درپایان با بیان اینکه اجتناب از عوامل محرک همچون گرده گلها در فصل بهار یا اجتناب از حضور در محیطهایی که آلودگی هوا وجود دارد، میتواند بهترین راهکار در پیشگیری و کاهش شدت عطسه باشد.