تغییرات جسمانی و روانی پرخوابی را به دنبال دارد!
یک روانشناس و مشاور خانواده اعلام کرد: اختلالات خواب در اغلب نوجوانان به دلیل آرمانگراییها و نگرانی از آینده است.
تقی ابوطالبی احمدی در گفتگو با سوطب گفت: نیازخواب درهردورهای برای انسان، تعریف خاصی دارد. خواب طبیعی بین 7 تا 8 ساعت است؛ چراکه بدن برای رشد متعادل و عملکردش به جذب ذخایر لازم برای فعالیت در ایام بیداری نیاز دارد، اما برخی افراد بهخصوص نوجوانان به لحاظ آشفتگی، تحولات جسمانی، روانی، شناختی، هیجانی و احساسی گاهی، به خواب رو میآورند.
بیشتر بخوانید: پرخوابی (اختلال هایپرسومنیا)؛ وقتی خواب برای سلامتی مضر میشود
وی علل پرخوابی یا خواب کمتر از استاندارد را عوامل فیزیکی، مشغلهها، درگیریهای ذهنی، پارازیتها، آرمانگراییها، نگرانی از آینده، خانوادههای پرتنش و تغییرات جسمانی و روانی عنوان کرد و افزود: گاهی نوجوان در زندگی خود به بنبست و ناامیدی برخورد کرده و به افسردگی و پرخوابی تمایل پیدا میکند.
این دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی در ادامه با اشاره به اینکه استفاده از فضای مجازی مهمترین عامل در بین نوجوانان است، اظهار کرد: نوجوان در زمان استفاده طولانیمدت از فضای مجازی، نمیتواند خواب خود را تنظیم کند و عوامل جذابی که در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مختلفی دیده میشود، در پرخوابی روز بعد تاثیرگذار است.
وی افزود: پرخوابی نیز بیثباتی، بیمسئولیتی، تضعیف ارتباطات اجتماعی و پرخاشگری را به دنبال دارد که ممکن است به پرخوابی بیشتر منجر شوند. به همین دلیل، قطع این چرخه و بازگشت به الگوی خواب عادی اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید: عوارض کم خوابی | با ۸ ساعت نخوابیدن چه خیانتی به خود میکنیم؟
تشخیص اختلال پرخوابی
این روانشناس و مشاور اظهار کرد: برای تشخیص اختلال پرخوابی افراد باید علائم و نشانههای پرخوابی را حداقل هر هفته به مدت سه شب داشته باشند تا روانپزشک تشخیص اختلال پرخوابی بدهد.
ابوطالبی گفت: گاهی برای پرخوابی جای نگرانی نیست. فردی که بیش از حد میخوابد ممکن است با خستگی و سطوح کم انرژی در روز بعد مواجه شود، اما فردی که سابقه پرخوابی دارد یا متوجه علائم نگران کننده دیگر شده است، باید برای بررسی دقیق شرایط خود به پزشک مراجعه کند.
بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی در شب با آسانترین روشها
داروهای گیاهی و درمان پرخوابی
وی در ادامه درمورد تاثیرگذاری داروهای گیاهی در درمان پرخوابی گفت: اگر متخصصین حوزه داروهای گیاهی و طب سنتی بتوانند تاثیرگذاری مصرف داروهای گیاهی را با بررسی عدم خطر برای درمان پرخوابی تشریح کنند، میتوان از این داروها استفاده کرد.
این دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی ادامه داد: در مورد داروهای آرامبخش شواهدی وجود دارد که نشان میدهد سنبلالطیب و کاوا به افراد برای سریعتر خوابیدن و رفع پرخوابی با عوارض جانبی کمتر کمک میکنند. ابوطالبی گفت: محققان اذعان دارند محرکهای گیاهی در مقایسه با دیگر محرکهای معمولی به نسبت ایمن و ملایم هستند.
بیشتر بخوانید: راهکار فوری برای خواب آلودگی در محل کار | علت آن
به گفته وی، مشاوران بالینی به لحاظ منطقی در مشاورههای موردی به اینجا رسیدند که از سایر روشها همچون مراجعه به متخصصین روانپزشک و مغز و اعصاب میتوان برای درمان پرخوابی کمک گرفت و در صورت لزوم از داروهای گیاهی بهعنوان مکمل استفاده کرد. این روانشناس و مشاورخانواده استفاده از جوشاندههای ضدخستگی و تقویت کننده را مناسب رفع پرخوابی عنوان کرد.